Dodaj do ulubionych

Chory pies :(. Brak diagnozy.

25.02.17, 23:01
Mam bokserke, wiek 8 lat i 3 m-ce. Choruje od ok 3 mcy. Schudła bardzo, żebra widać. Słaba, ale nie leżąca. Pije sika i kupy robi w normie, ale jeszcze miesiąc temu kupy były jakieś takie małe. Robione badania krwi, wyszły dwukrotnie podwyższone enzymy wątrobowe i Mcv powyżej normy. Zrobiony rtg klatki piersiowej. Wyszło powiększone serce z prawej strony nieznacznie i powiększony węzeł chłonny. Guzów brak. Za nic nie chce suchej karmy tylko puszki. Odrobaczana w miarę regularnie, na pewno raz do roku, raczej częściej. Teraz śpi i dosyć mocno dycha. Mamy w planach usg brzucha i może biopsje wątroby. Może coś się Wam nasuwa, co to może być? Aha co jakiś czas ale tylko na wiosnę, dostaje ranki na pysku. Martwię się sad.
Obserwuj wątek
    • konsta-is-me Re: Chory pies :(. Brak diagnozy. 25.02.17, 23:59
      Nadciśnienie, cukrzyca wykluczone?
      USG jamy brzusznej?
      To chudnięcie mi się nie podobauncertain
    • mamolka1 Re: Chory pies :(. Brak diagnozy. 26.02.17, 00:20
      A paszcza jak ?? Kamień na zębach, jakieś rany dziąseł, podrażnienia...- nie je chrupek bo boli przy gryzieniu..?
    • jola-kotka Re: Chory pies :(. Brak diagnozy. 26.02.17, 00:26
      Raz na rok to jest regularne odrobaczenie? Zart jakis. Psy chudna przy nowotworach,zapaleniu watroby,zoladka, zapaleniach jamy ustnej powiedzmy ustnej w przenosni,sprawdz czy twoj pies nie wymaga pomocy stomatologicznej,prochnica,kamien. Powiekszone serce czesto jest przy chorobach wiencowych u zwierzat tak one tez na takie choruja. Ukladu pokarmowego.
    • izak31 Re: Chory pies :(. Brak diagnozy. 26.02.17, 07:13
      Poszukaj w necie, na facebooku fundacji, która zajmuje się pomocą dla bokserów. Na pewno mają namiar na sprawdzonego weta. Trzustka i tarczuca były badane?
    • starobrno Re: Chory pies :(. Brak diagnozy. 26.02.17, 08:30
      Pies znajomych miał kawałek szmatki z legowiska w jelitach. Okazało się niestety dopiero przy sekcji.
    • alpepe Re: Chory pies :(. Brak diagnozy. 26.02.17, 09:32
      nie ma aby wody w płucach/
    • best_bej Re: Chory pies :(. Brak diagnozy. 26.02.17, 09:36
      A miała usg?
      Nasz z dnia na dzień nagle zrobił się osowialy. W niedzielę szalał w parku, w poniedziałek nawet łba nie podniósł. Enzymy wyrobowe przekroczone dwukrotnie, a usg pokazało guza na śledzionie.
      Śledziona usunięta, a pies jak nowy smile
    • doral2 Re: Chory pies :(. Brak diagnozy. 26.02.17, 09:48
      sprawdź pod kątem mocznicy - zwykłe badanie krwi.
      jeśli jej z paszczy jedzie takim zapaszkiem jakby z plastiku i w ogóle jak jedzie z paszczy, to koniecznie przebadaj na mocznicę.
    • bazia8 Re: Chory pies :(. Brak diagnozy. 26.02.17, 09:54
      Skąd jesteś? Mogę polecić dobrego weta w centralnej Polsce.
    • bo1 Re: Chory pies :(. Brak diagnozy. 26.02.17, 10:25
      USG jamy brzusznej obowiązkowo. Na dobrym aparacie i u dobrego specjalisty. Poproś, żeby lekarz postarał się dokładnie obejrzeć trzustkę, bo to narząd, który na USG jest słabo widoczny. Boksery są niestety skłonne do nowotworów i w ogóle niezbyt długowieczne. No i generalnie trzeba się bardziej sprężyć z tym stawianiem diagnozy. 3 miesiące choroby bez rozpoznania i bez leczenia to długo.
      • roks30 Re: Chory pies :(. Brak diagnozy. 28.02.17, 07:37
        Miała robione usg. Guzów jako takich nie ma, ale wątroba o zmienionej echogeniczności, powiększona, piasek w pęcherzu no i nerka mu się nie podobała. Niedomykalność zastawki znaczna sad. Dostała leki. Ryczeć mi się chce.. Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
        • kanga_roo Re: Chory pies :(. Brak diagnozy. 28.02.17, 07:47
          moja diagnoza jest taka, żebyś poszukała innego weta. nie wiem, skąd jesteś, ale jeśli napiszesz, na pewno ktoś Ci doradzi dobrego lekarza. bo na razie trzy miesiące diagnostyki a pies słaby i wychudzony...wiesz, osiem lat to nie jest mało, ale dużo też nie. moja ośmioletnia olbrzymka pomimo problemów zdrowotnych szaleje jak szczeniak. jej poprzednik - tak samo - na mocnych lekach, ale w dobrym stanie do końca. nie czarujmy się, gdyby nie dobry wet i dobrze dobrane leki, miałabym może to, co Ty z Twoją bokserką.
        • doral2 Re: Chory pies :(. Brak diagnozy. 28.02.17, 20:14
          no wlasnie, nerka... mocznica wyniszcza nerki.
          jesli psica duzo pije i dużo sika, to mocznica bardzo prawdopodobna.
          wrzuć mocznicę u psów w gugla, poczytaj, czy objawy podobne.
          od razu uprzedzam - rokowania są z reguly złe.
          w sierpniu musiałam pożegnac sie z moją osiemnastoletnią ratlerkówną.
          niestety sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka