Dodaj do ulubionych

Pilnie potrzebne teksty logopedyczne dla dorosłego

08.03.17, 14:24
Potrzebuję dla osoby dorosłej po udarze mózgu z dyzartią. Wszędzie w internecie wierszyki i teksty dla dzieci. Niestety demotywujące osobę dorosłą, co źle wpływa na psychikę i w ogóle na dochodzenie do zdrowia. Jakieś wydawnictwo logopedyczne? Jakaś biblioteka? Mogłybyście zapytać logopedów swoich dzieci, może coś podpowiedzą?
Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki w tym temacie.
Obserwuj wątek
    • mamma_2012 Re: Pilnie potrzebne teksty logopedyczne dla doro 08.03.17, 14:39
      Spróbujcie może zacząć od ćwiczeń z tej broszury.
      ptsr.nazwa.pl/home/images/stories/wydawnictwa/logopeda.pdf
      • ichi51e Re: Pilnie potrzebne teksty logopedyczne dla doro 08.03.17, 14:45
        Dodam ze ta broszura ma calkiem pokazna bibliografie wiec i te ksiazki bym przejerzala.
      • grazbed Re: Pilnie potrzebne teksty logopedyczne dla doro 08.03.17, 15:23
        Dziękuję, do tej broszury dotarłam, jest bardzo pomocna w ćwiczeniu techniki oddechu artykulacji itp. Ja szukam testów, wierszy, rymowanek, czegokolwiek pisanego co byłoby treścią odpowiadające percepcji człowieka dorosłego. Nie o muchomorkach, pszczółkach, przedszkolakach sad.
        Bibliografię w broszurze przejrzę ale na pierwszy rzut to raczej podejście medyczne ale jeszcze sprawdzę,
        Jakby jeszcze ktoś coś...
        • mamma_2012 Re: Pilnie potrzebne teksty logopedyczne dla doro 08.03.17, 15:41
          Zależy na jakim etapie rehabilitacji jest dana osoba. Jeżeli to początek to cudów nie ma, usprawnianie, wzmacnianie i ćwiczenia oddechu, praca na sylabach, niewielkie pole manewru.
          Na dalszych etapach pracy z osobą z tym zaburzeniem pracuje się ze zwykłymi słowami, zdaniami i w końcu tekstami, ale np. nad intonacją (nie jestem logopedą).
    • mozambique Re: Pilnie potrzebne teksty logopedyczne dla doro 08.03.17, 15:23
      tylko ze logopedzi z dorosłymi na poczatku pracuja własnie metodami "dziecięcymi" - bo zaczynają od najłatwiejszcyh
      np te swiczenia z linkiowanej wyzej broszury ma wykonywac takze mój 4latek i one dają oefetky

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka