butch_cassidy Re: Dumne mamy córek 09.03.17, 13:15 Ależ oczywiście, że jestem dumna, nie wyobrażam sobie, żeby jakieś chłopaczysko mogło być kochańsze, mądrzejsze i piękniejsze od mojej niuniusi Szczęśliwie w realu nigdy nie spotkałam się z postawami, o jakich piszesz... brrr... Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Dumne mamy córek 09.03.17, 14:15 Mam samych synów, posiadanie córki jest moim niespełnionym marzeniem. A propos przedłużenia rodu, ja sobie sama przedłużyłam dając dziecku moje nazwisko. Tatuś ze mnie dumny A, i tatuś też ma nazwisko swojej mamusi. Odpowiedz Link Zgłoś
vaikiria Re: Dumne mamy córek 09.03.17, 14:20 Czekam na córkę. Nie jestem z tego dumna, tak samo jak nie byłabym dumna, oczekując syna. Fakt, że komórka jajowa została zapłodniona plemnikiem z takimi a nie innymi chromosomami to żadna moja zasługa i żaden powód do dumy. Dumna będę, jak moja córka będzie dobrym, fajnym człowiekiem. Tak po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Dumne mamy córek 09.03.17, 14:54 vaikiria napisał(a): > Czekam na córkę. Nie jestem z tego dumna, tak samo jak nie byłabym dumna, oczek > ując syna. Fakt, że komórka jajowa została zapłodniona plemnikiem z takimi a ni > e innymi chromosomami to żadna moja zasługa i żaden powód do dumy. Dumna będę, > jak moja córka będzie dobrym, fajnym człowiekiem. Tak po prostu. W sumie bardzo mądre słowa i podsumowanie na koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Dumne mamy córek 09.03.17, 15:51 Tyle tylko że zupełnie nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
vaikiria Re: Dumne mamy córek 09.03.17, 17:07 Na temat o tyle, że w ogóle nie rozumiem tytułowego "dumne mamy córek". Płeć dziecka jest czymś kompletnie przypadkowym, z czego tu być dumnym? Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Dumne mamy córek 09.03.17, 18:14 Wybitny talent też jest czymś przypadkowym bo równie dobrze np. taki Einstein mógł się urodzić z dodatkowych chromosomem i byłby półdebilem, ledwo potrafiącym sklecić jedno sensowne zdanie albo całkowicie przeciętnie inteligentnym. Tak samo uroda. To z czego można być dumnym? Odpowiedz Link Zgłoś
vaikiria Re: Dumne mamy córek 09.03.17, 18:17 Z tego, jakim jest się człowiekiem i co się osiągnęło. Talent można zmarnować. Wybitny umysł można spożytkować na przedsięwzięcia dobre lub przestępcze. Wychowanie fajnego, przyzwoitego i dobrego człowieka to jest powód do dumy. Nie ma znaczenia, jakiej płci jest ten człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Dumne mamy córek 09.03.17, 15:18 Pojęcia nie mam skąd wam się takie pomysły biorą, w mojej rodzinie już co najmniej w pokoleniu babć i dziadków syn czy corka to nie był problem, jeżeli już w ogóle była mowa o tym jakij płci chciałoby się mieć dziecko to dopiero przy drugim, żeby było przeciwnej płci niż pierwsze. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Dumne mamy córek 09.03.17, 15:48 To nie ma znaczenia dla rodziców ale mężczyźni mają łatwiej. Ostatnio usłyszałam teorię iż my kobiety jesteśmy poddane mężczyznom ponieważ nasze dzieci noszą ich nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Dumne mamy córek 09.03.17, 16:27 Ci teoretycy się jeszcze nie obudzili i nie zajarzyli, że przekazywanie dzieciom nazwiska ojca nie jest obowiązkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Dumne mamy córek 09.03.17, 16:53 Obowiązkiem nie jest ale pewnie 90% dzieci nosi nazwisko ojców. Odpowiedz Link Zgłoś
undoo Re: Dumne mamy córek 09.03.17, 16:44 Straszne. Niestety, dziewczynki tez juz widza patriarchat, mimo tego, ze go w domu nie ma. Skonczmy z patriarchatem po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Dumne mamy córek 09.03.17, 19:48 a do mnie zadzwonili ze szpitala, ze sa wyniki i bedzie drugi chlopiec. mialam cicha nadzieje na rozowe fatalaszki, falbanki i balerinki ale trudno, grunt, ze wykluczone te paskudne trisomie. w sumie moja wina bo sie zagapilam i przyatakowalam meza dopiero dzien przed owulacja. od poczatku sie tego spodziewalam ale odrobina nadziei byla. to jest i tak nadprogramowe dziecko bo mielismy miec tylko jedno i do drugiego plci obojetnej jakos nie moge sie jeszcze przyzwyczaic. pierwszy mial byc syn i wyszedl syn. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Dumne mamy córek 10.03.17, 09:09 Współczuję, z drugiej strony nie musisz kupować nowych ciuszków i zabawek, zaoszczędzisz. Dodatkowo każdy będzie Ci współczuł, nie będzie wzbudzać zazdości. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Dumne mamy córek 10.03.17, 09:17 Ja dramatu nie przezywam. Sa zalety - bedzie zgrabny i wysoki po tatusiu. Po starszym mam tylko troche ubran, 7 lat roznicy to za duzo na trzymanie gratow i pierwotnie mialo byc tylko jedno dziecko. Aaa, mam ostatni wozek. Teraz jest duuuzo drozszy to wyszla mi inwestycja. Odpowiedz Link Zgłoś
yvona73pol Re: Dumne mamy córek 10.03.17, 10:57 Mnie nie wspolczuja synow jako takich (w sensie plci) tylko trojki zywotnych niebywale i bliskich wiekowo dzieci. W sensie nawalu roboty Ja troche po cichu chcialam dziewczynke trzecia, tak zeby zobaczyc jak to jest i czy faktycznie jakas szalona roznica. I tez wiem, ze mama moja by sie cieszyla (to akurat taki bonus bylby), bo poki co same wnuki - i chyba juz tak zostanie. Ja jestem pierwszym dzieckiem i moj tato wlasnie zyczyl sobie pierwszej corki, nie wiem na ile reprezentatywne oczekiwania wtedy (lata 70te). Odpowiedz Link Zgłoś
forumologin Re: Dumne mamy córek 10.03.17, 10:58 "Wiadomo: syn- przedłużenie rodu, dziedzic itp, a córka pójdzie w świat i jeszcze na wiano trzeba będzie dać. " Teraz to chyba odwrotnie jest. Syn idzie w swiat do innej kobiety a corki chyba maja lepszy kontakt z rodzicami... co do tego usuwania zenskich plodow, przypomnialas mi o sytuacji z pracy niedawno. CChinka pracujaca niedaleko mnie wyskoczyla z tekstem do wizytujacej nas bodajze Lotyszki, ze u nich to jest wiecej mezczyzn, hahaha a na Lotwie kobiet hahaha moze Chinczycy powinni jechac na Lotwe po zone hahaha (te hahaha to byly jej usmieszki). szczena mi opadla, zastanawialam sie jedynie czy ona jest kretynka czy naprawde nie wie dlaczego w Chinach jest przewaga mezczyzn? Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: Dumne mamy córek 10.03.17, 19:54 A ona jest Chinka z Chin? To dosyc... specyficzni ludzie i grzecznosc maja powiedzmy to sobie, gdzies. Wala prosto z mostu, jakby wszyscy mieli ZA. Poza tym o konsekwencjach polityki 1 dziecka moze naprawde nie wiedziec, propaganda dziala dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Re: Dumne mamy córek 10.03.17, 20:41 Jezu, co wy z tymi corkami, ktore maja lepszy kontakt z rodzicami i synami, ktorzy odchodza do innej kobiety? Jasne, bo swiat przepelniony jest corkami bedacymi blisko ze swoja rodzina oraz zdystansowanymi synami. Swiat jest troche bardziej skomplikowany... Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Dumne mamy córek 11.03.17, 05:46 ojciec samych córek określany bywa mianem damskiego krawca Jak mawial moj tato ' ojcem syna moze byc kazdy mezczyzna, ale tylko prawdziwi* mezczyzni maja corki' *czytaj ; porzadni faceci Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Dumne mamy córek 11.03.17, 08:15 tu bym mocno polemizowala i nie zgadzam sie by plec dziecka miala cos wspolnego z byciem dobrym ojcem Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Dumne mamy córek 11.03.17, 13:12 mysiulek08 napisała: > ojciec samych córek określany bywa mianem damskiego krawca > > Jak mawial moj tato ' ojcem syna moze byc kazdy mezczyzna, ale tylko prawdziwi* > mezczyzni maja corki' > > *czytaj ; porzadni faceci No to sie pocieszal Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Dumne mamy córek 11.03.17, 09:08 Mialam szczęscie, bo ojciec marzył o corce. Do tego stopnia, ze kiedy urodził się moj brat, rodzice mieli przygotowane imie dla dziewczynki (teraz je nosi moja corka, ale to przypadek). Chociaż jak juz się urodził, tato pekal z dumy, ze "ma syna", "ale corka była pierwsza" (troche kopnięty byl, to też). Maż chciał corkę. najbardziej bylam zaskoczona, kiedy kolega męza, pomocnik murarski, też marzyl o córce. wtedy pomyślałam, że swat się zmienia Odpowiedz Link Zgłoś
okruszek_h Re: Dumne mamy córek 11.03.17, 09:12 Zauważyłam jeszcze jedną prawidłowość. Jak się ma dziewczynkę, która lubi bawić się autkami, woli towarzystwo chłopców, jest rozrabiarą to rodzice I są z niej tacy dumni i z dumą o tym w towarzystwie wspominają, w otoczeniu jest taka dziewczynka akceptowalna, jako ta bardziej do przodu. W analogicznej sytuacji z synem nazywa się go ciamajdą, i teksty typu "chcesz być dziewczynką? zaCHOWUJESZ SIĘ JAK BABA?". Odpowiedz Link Zgłoś
vaikiria Re: Dumne mamy córek 11.03.17, 09:41 Bardziej to mnie zastanawia, dlaczego w kraju, w którym czymś powszechnym jest, że kobieta ma prawo jazdy, ma samochód i go używa "autka" uważane są za coś chłopięcego. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Dumne mamy córek 11.03.17, 13:21 Uważasz że w Polsce auta sa są powszechnie używane przez kobiety? Jeśli juz to przez młode. Panie w średnim wieku i starsze rzadko widuje za kierownicą, jeśli juz to są to niedzielni kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_uscisk Re: Dumne mamy córek 11.03.17, 15:59 bergamotka77 napisała: > Uważasz że w Polsce auta sa są powszechnie używane przez kobiety? Jeśli juz to > przez młode. Panie w średnim wieku i starsze rzadko widuje za kierownicą, jeśl > i juz to są to niedzielni kierowcy. Kurna... Musiałabyś się z moją matką przejechać... ale jej pewnie nie wid(yw)ać jak jedzie! Odpowiedz Link Zgłoś
vaikiria Re: Dumne mamy córek 11.03.17, 20:34 Zajrzałam w statystyki, posiadacze prawa jazdy kategorii B to w 60 proc. mężczyźni, w 40 proc. kobiety. Wśród moich koleżanek z moim brakiem prawa jazdy jestem wyjątkiem, jeździ też znakomita większość koleżanek mojej 60-letniej mamy, a to kobiety 50+. Może to kwestia dużego miasta, nie wiem, jak jest na wsiach. Tak czy inaczej kobieta za kierownicą to nie jest żadne zaskoczenie, a zapewne im młodsze, tym jest ich więcej. Więc tym bardziej nie rozumiem tego przekonania, że autka to sprawa dla chłopców. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Dumne mamy córek 12.03.17, 20:12 Nie uważam, ze autka sa tylko dla chłopców ja tez się nimi bawilam ale wiesz posiadanie prawa jazdy a jeżdżenie na co dzien to dwie różne sprawy. Znam mnóstwo kobiet, które prawa jazdy od lat mają w szufladzie a w ogóle nie jeżdżą bo się boją itd. A takze mnóstwo takich, które jeżdżą tylko od święta, gdy trzeba odwieźć męża po imprezie. Nawet tu na ematce były wątki o tym, że wiele ematek się boi jeździć a sporo nie ma prawka. Naprawdę jak widzę, ze ktoś jedzie fatalnie, zbyt wolno, robi dziwne manewry to na 90 proc. będzie to niestety kobieta. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Dumne mamy córek 11.03.17, 13:32 Tak, to znamienne zjawisko. Przykłady takie jak Billy Elliot z filmu czy syn mojej koleżanki wskazują też, że chłopcy, którzy marzą o zawodzie "dla pedałów", mają bardziej przechlapane niż dziewczynki wybierające się na politechnikę. Odpowiedz Link Zgłoś