black-cat 10.03.17, 22:01 m.deon.pl/po-godzinach/michalki/art,529,chrzest-dzieci-na-pewno-nie-w-ten-sposob-wideo.html Nie wiem co powiedzieć😳 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
little_fish Re: Chrzest po gruzińsku 10.03.17, 22:04 Trauma na długie lata 😱 I do tego to wyszczerbione wiaderko, czy tam miska.... Jeszcze trochę a w zakresie religii przestanie mnie dziwić cokolwiek: spowiedź w szkole, msza na sali gimnastycznej, chrzest w wiaderku ... Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Chrzest po gruzińsku 10.03.17, 22:32 Widziałam juz takie chrzest wiec mnie nie dziwi. Małe dzieci maja umiejetność jeszcze z łona matki nie bardzo im cos grozi. Stad ta szybkość zanim sie rozwrzeczszy i otworzy buzie. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Chrzest po gruzińsku 10.03.17, 22:34 Kiedyś był opisany przypadek, że dziecko utopili przy takim chrzcie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Chrzest po gruzińsku 10.03.17, 22:37 Umiejętność zamykania buzi to jedno, mojtanie dzieckiem, zanurzanie w zimnej zapewne wodzie, to druga rzecz ... Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Chrzest po gruzińsku 10.03.17, 22:44 ja tez widzialam, ale bez zanurzania glowy , trzy razy zanurzaja dzieciaka po szyje i glowe troche polewaja woda, w ten sposob jak na filmie to nie widzialam nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
kopiko-lol Re: Chrzest po gruzińsku 11.03.17, 08:26 Moze i umiejętność posiada, nie wiem w jakim wieku to dziecko bylo, jednak widać po nim ze jest przerażone i nie wie co sie z nim dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Chrzest po gruzińsku 10.03.17, 22:34 Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Chrzest po gruzińsku 10.03.17, 22:33 Niektórzy ludzie mają coś z głowa, ale żeby aż tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Chrzest po gruzińsku 10.03.17, 22:41 I tak lepsze to, niż zdzieranie żywcem napletka i odcinanie go bez znieczulenia... Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Chrzest po gruzińsku 10.03.17, 22:44 No fakt. Albo wycinanie łechtaczki i zaszywanie sromu. Skąd w ludziach taki pęd do zadawania bólu dzieciom??????????????????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Chrzest po gruzińsku 11.03.17, 00:49 przed chwilą wróciłam z gruzji, dzieci całymi stadami po wsi latają(no dobra, same chłopaczki), bądź pewna, że wcale im ten dynamiczny chrzest nie szkodzi... jeszcze ta kropla wina na język, zanim pierwszą kroplę mleka synek wyssie - dla mnie bomba Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: Chrzest po gruzińsku 11.03.17, 08:43 volta2 napisała: > przed chwilą wróciłam z gruzji, dzieci całymi stadami po wsi latają(no dobra, s > ame chłopaczki), bądź pewna, że wcale im ten dynamiczny chrzest nie szkodzi... > > jeszcze ta kropla wina na język, zanim pierwszą kroplę mleka synek wyssie - dla > mnie bomba Volta, założę nowy wątek o Gruzji? Ok? Ciekawa jestem innego aspektu, turystycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chrzest po gruzińsku 11.03.17, 08:14 Pierwszego filmiku nie mogę otworzyć, ale drugi mnie nie szokuje. Właśnie tak bawiliśmy się z synkiem na basenie, nie ma traumy a wręcz kocha wodę i w wieku niespełna 5 lat, pływa jak ryba, nurkuje na ponad metr. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Chrzest po gruzińsku 11.03.17, 12:54 Filmy mi się nie otwierają, ale z opisu sądząc, jestem za. Chrzest symbolizuje zanurzenie chrzczonego w śmierć Chrystusa. To jak najbardziej powinno być dramatyczne doświadczenie przejścia. Gdyby przyjęty u nas rytuał chrztu to oddawał, zamiast sprowadzać się do delikatnego ciurkania ciepłą wodą po ciemieniu, to może wreszcie mniej byłoby ateistów świętokradczo chrzczących dzieci "na wszelki wypadek" i "dla świętego spokoju"? Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Chrzest po gruzińsku 11.03.17, 12:58 > to może wreszcie mniej byłoby ateistów świętokradczo chrzczących dzieci "na wszelki wypadek" i "dla świętego spokoju"? Dużo mniej osób chrzczących (matko, co za słowo ) dla świętego spokoju byłoby, gdyby w KK trzymano się nauki Chrystusa i chrzczono osoby już dorosłe, czyli świadome tego, co robią. Odpowiedz Link Zgłoś