Dodaj do ulubionych

Pytanie kulinarne

14.03.17, 16:29
Jakbyście doprawiły/zamarynowały kurczaka w kawałkach do ryżu z warzywami w sosie śmietanowym? Bo dzisiaj zrobiłam i wszystko było dobre, oprócz kurczaka, który wyszedł mi ohydny uncertain (chociaż może to kwestia kurczaka). Nie chciało mi się go doprawić wcześniej i posoliłam tylko i popieprzyłam, jak już się smażył na patelni. Jak wy byście go spreparowały do takiego dania? smile
Obserwuj wątek
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Pytanie kulinarne 14.03.17, 16:31
      I jeszcze jedno pytanie, zawsze jak smażę takiego kurczaka pokrojonego w kawałki, to mi się robią takie jakby paprochy z kawałeczków mięsa... Strasznie mnie to wkurza i nie wiem dlaczego tak się dzieje. Czy to może być kwestia za niskiej temperatury na początku smażenia?
      • karme-lowa Re: Pytanie kulinarne 14.03.17, 17:22
        Zawsze tylko solę i pieprzę, ewentualnie curry. Kroję w kostkę.
      • issa-a Re: Pytanie kulinarne 14.03.17, 21:15
        jesli robią ci się "paprochy" to znaczy, że masz za zimna patelnię, za zimny olej (oliwę) lub w ogole smażysz na zbyt małym gazie (temperaturze). Białko nie ścina się od razu tylko wyplywa z sokiem i to są paprochy. W rezultacie mięso robi się suche i niesmaczne. Jesli smażysz w kawałkach to lepiej smażyć w wysokiej temperaturze i głębokim oleju, bardziej tak po chińsku, może byc nawet wok. I stosunkowo krotko wtedy się smazy, 5 minut? zalezy od wielkości kawałków.
        Sama sól i pieprz wystarczy, choc ja dodaję jeszcze papryke. I chyba jednak lepiej przyprawić przyprawic przed smażeniem.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Pytanie kulinarne 14.03.17, 21:52
          Tak właśnie myślalam. smile Dzięki.
        • default Re: Pytanie kulinarne 15.03.17, 09:07
          issa-a napisała:
          > stosunkowo krotko wtedy się smazy, 5 minut? zalezy od wielkości kawałków.

Udka/podudzia/pałki smażysz 5 minut ? Przecież to kompletna surowizna wyjdzie. Nawet na skrzydełka to za mało.... Półsurowa to tylko wołowa polędwica jest ok.
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: Pytanie kulinarne 15.03.17, 10:00
            Przecież napisała, że zależy od wielkości i te 5 minut to tak orientacyjnie. Poza tym mowa jest o piersi kurczaka.
            • default Re: Pytanie kulinarne 15.03.17, 10:27
              O tym, że chodzi o pierś dopiero teraz napisałaś. Do tej pory wszędzie było o "kawałkach kurczaka" - czyli CAŁYM kurczaku pokrojonym na kawałki (części).
              • mebloscianka_dziadka_franka Re: Pytanie kulinarne 15.03.17, 10:38
                Hmm, no myślałam, że to oczywiste, że pisze o piersi, bo raczej to ich najczęściej używa się do dań typu: "kurczak duszony/smażony z warzywami i ryżem"
              • maslova Re: Pytanie kulinarne 15.03.17, 10:40
                Wrzucasz całe udka do ryżu z warzywami??
          • issa-a Re: Pytanie kulinarne 15.03.17, 10:43
            >Udka/podudzia/pałki smażysz 5 minut ?

nie, 5 minut smażę "kurczaka w kawałkach" a to dla mnie jest, zwykle, pokrojona pierś na kawałki.
            Moze źle pomyslałam ale jakos nie widze paprochów wyplywających np. z podudzia bo tam zwykle (?) skora jest która jakby naturalnie zatrzymuje soki.
            Poza tym, ja w ogole nie smaże kurczaka z kością, takie częsci wyłącznie piekę, ew. widze jako duszone. Właśnie z powodów, o których piszesz. Wg mnie mnie są trochę za grube do wyłącznego smażenia.
            Smażysz udka?
            • default Re: Pytanie kulinarne 15.03.17, 11:03
              Nie, dlatego się zdziwiłam smile Jakoś cały czas miałam w oczach części całego kurczaka, czyli te z kośćmi też.
              Dla mnie pierś z kurczaka a kurczak to zupełnie osobne historie kulinarne smile
              A propos smażenia, to nie zapomnę nigdy jak moja eks-teściowa smażyła CAŁEGO kurczaka: położyła go na plecach na patelni, odkręciła gaz na full, przycisnęła pokrywką, a że był za gruby i wystawał sporo ponad patelnię, to spod pokrywki sterczały dramatycznie jego blade nogi.......
              • volta2 Re: Pytanie kulinarne 15.03.17, 11:22
                smazony na patelni kurczak w calosci to bardzo popularne danie na zakaukaziu. nazywa sie tabaka i jest doskonaly

oczywiscie kurczak ma zlamany mostek i jest rozplaszczony jakby po nim auto przejechalo, ale poza tym bardzo ok.
                chyba turcy tez tak jedza.

oczywiscie to musi byc kurczak domowy(czyli nieduzy) a nie napompowany hormonami mutantsmile
              • mebloscianka_dziadka_franka Re: Pytanie kulinarne 15.03.17, 11:35
                Hahahaha! Jadłaś takiego? Był zjadliwy? Czy się wykręcałaś? wink
    • drosetka Re: Pytanie kulinarne 14.03.17, 17:31
      Sol pieprz.papryka słodka czosnek najpierw wszystko dobrze obtoczyć polać oliwą .najlepiej odstawić na godzinę,a jak nie to na.mocno rozgrzaną patelnię,chwilę podsmażam potem trochę podlewam woda,dodaje masła, zwykłej papryki,cebuli i duszę,zawsze mi dobry wychodzi O ile jest to kurczak dobrej jakości i porcjowany przeze mnie,a nie te wstrętne śmierdzące paszą uda
    • agnieszka_kak Re: Pytanie kulinarne 14.03.17, 17:31
      Kurczaka bardziej dusze niz smaze, bo robi sie bardzo suchy. No i bym go udusila razem z tymi warzywami i smietana, ryz gotujac oddzielnie.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Pytanie kulinarne 14.03.17, 18:02
        No, ale najpierw chyba go podsmażasz? Czy do surowego kurczaka od razu warzywa?
        • jdylag75 Re: Pytanie kulinarne 15.03.17, 10:16
          NIe dowierzalam że wrzucenie surowego mięsa do sosu się sprawdza, ale wychodzi naprawdę bardzo dobre i soczyste.
          Przed wrzuceniem solę mięso.
    • ichi51e Re: Pytanie kulinarne 14.03.17, 21:57
      Sol i imbir (moze byc w proszku moze byc tarty). Alternatywnie sos sojowy z imbirem. Kurczak po imbirze jest taki miekki...
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Pytanie kulinarne 15.03.17, 10:36
        Tak też robię i wtedy wychodzi dobry smile Ale nie zawsze mam ochotę na azjatyckie smaki smile
    • ga-ti Re: Pytanie kulinarne 14.03.17, 22:02
      To ja kurczaka w kawałkach solę, pieprzę, paprykuję (mam wymieszaną paprykę słodką i ostrą), daję czosnek granulowany i teraz w zależności od smaczku, daję carry albo przyprawę do gyrosa (udka z kurczaka też gyrosem traktuję), wszystko mieszam i do lodówki na dłużej, czasem na drugi dzień dopiero smażę.
      Dałabym jeszcze cebulkę i najpierw na patelni podsmażyła czosnek, a później wrzuciła kurczaka.
      Ja lubię, gdy mięsko się porządnie przegryzie, no i niektóre kurczaki nie nadają się do jedzenia, nawet przyprawy tego dziwnego posmaku nie zakryją uncertain
    • bialeem Re: Pytanie kulinarne 15.03.17, 10:44
      Sól, pieprz, oliwa czosnkowa i papryka albo sól pieprz rozmaryn lub tymianek + oliwa lub sól pieprz, curry, papryka+ oliwa. Można też sól, pieprz + cola, ale to nie do śmietany.
    • an.16 Re: Pytanie kulinarne 15.03.17, 11:15
      Najprościej: podsmażam te kawałki na oleju kokosowym, dodaje rozdrobniony imbir, czosnek i curry, zmniejszam ogień i dodaję kilka łyżek kwaśnej śmietany. Gotowe. Albo: podsmażam na oleju z masłem, dodaję czosnek i kapary, a na koniec parę łyżek śmietany. Gotowe. Sól w jednym i drugim, plus opcjonalnie chili.
    • volta2 Re: Pytanie kulinarne 15.03.17, 11:25
      jak wiekszosc, sol, pieprz, papryka slodka i ostra, czosnek i jeszcze sos sojowy,
      • an.16 Re: Pytanie kulinarne 15.03.17, 11:47
        Miło być ze śmietaną. Śmietana do sosu sojowego?
        • volta2 Re: Pytanie kulinarne 15.03.17, 15:24
          przeciez sosu nie dodaje do smietany, sos sie wchlania w mieso i tak, nie zauwazylam tu jakieogs fo pa...
          faktem jest ze ja ze smietana nie robie prawie nigdy, ale gdybym robila to jw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka