Dodaj do ulubionych

Klasy dwujęzyczne

16.03.17, 09:55
Słyszałyście... W pierwszej kolejności przyjmowane są dzieci z danej szkoły. To czyste chamstwo! Do gimnazjum mógł iść każdy, teraz nagla okazuje się że praktycznie nie ma szans na klasy 7 dwujezyczne jeśli nie chodzi sie do takiej podstawówki!

edukacja.warszawa.pl/dla-ucznia-i-rodzica/rekrutacja/szkola-podstawowa-oddzialy-dwujezyczne/14255_oddzialy-dwujezyczne-w
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: Klasy dwujęzyczne 16.03.17, 09:57
      Słyszałam. Dobra zmiana.
    • mari.sol Re: Klasy dwujęzyczne 16.03.17, 10:22
      W moim mieście na skutek dobrej zmiany, klasy dwujęzyczne znikną całkowicie.
    • magkul99 Re: Klasy dwujęzyczne 16.03.17, 10:45
      Co ty za bzdury wypisujesz, że do gimnazjum mógł iść każdy! Chyba, że do rejonowego i do wybranej klasy jeżeli miał dobrze zdany egzamin. Do klas dwujezycznych były dodatkowe egzaminy, a do lepszych klas nie rejonowych -konkurs świadectw.
      • ewa_mama_jasia Re: Klasy dwujęzyczne 16.03.17, 10:57
        Mało tego, do egzaminów predyspozycyjnych były kursy przygotowawcze. Wiadomo, że lepiej zdawał sprawdzian ten, kto uczestniczył w kursie.
        • mamma_2012 Re: Klasy dwujęzyczne 16.03.17, 11:00
          Ale każdy miał szansę uczestniczyć w rywalizacji o miejsce w szkole. Teraz ta rywalizacja będzie dotyczyć tylko dzieci z danej szkoły.
      • mamma_2012 Re: Klasy dwujęzyczne 16.03.17, 10:58
        Każdy miał szansę dostać się do klasy dwujęzycznej jeżeli pokonał innych, więc autorka ma rację, a nie ty.
        Teraz do klasy dwujęzycznej będzie mogła być przyjęta osoba spoza rejonu, tylko jeżeli jakimś cudem w tej szkole nie byłoby chętnych, a taka sytuacja nie ma szans się wydarzyć.
        • magkul99 Re: Klasy dwujęzyczne 16.03.17, 11:20
          Przeczytaj sobie jeszcze raz kryteria przyjmowania.
          • mamma_2012 Re: Klasy dwujęzyczne 16.03.17, 11:59
            Proponuję, żebyś ty przeczytała jeszcze raz.
            Test predyspozycji będzie dla uczniów szkoły, którzy zdali do VII klasy i dopiero jeżeli po zakończeniu rekrutacji wśród uczniów zostaną wolne miejsca mogą o nie ubiegać się kandydaci spoza rejonu.
        • mum2004 Re: Klasy dwujęzyczne 16.03.17, 12:09
          Dokładnie o to mi chodziło. Klasy dwujezyczne powinny mieć takie same kryteria dla wszystkich. Chetnych z danej szkoly bedzie dużo więc zamknie to drogę uczniom z innym szkół.
          Teraz to kwestia przypadku - ktoś był w z zespole z gimanzjum językowym - ma szanse. Nie był - nie ma szans.
      • olena.s Re: Klasy dwujęzyczne 16.03.17, 11:02
        Decydowały więc umiejętności, talent i praca. Teraz umiejętności i zdolności nie mają nic do rzeczy, bo kluczowa jest decyzja rodziców sprzed 6 lat.
      • hemp_plant Re: Klasy dwujęzyczne 16.03.17, 17:55
        tak, każdy mógł startować- a teraz będą się dostawać "z rejonu"....
      • roorza Re: Klasy dwujęzyczne 22.03.17, 14:38
        Do gimnazjum dwujęzycznego każdy mógł zdawać. Nie każdy się dostał, to inna sprawa. Nikomu nie broniono się uczyć tak, aby mógł osiągać lepsze wyniki.
    • ga-ti Re: Klasy dwujęzyczne 16.03.17, 11:09
      Powiedzcie mi, jak krowie na rowie, czy od września będą klasy 7 z jednym językiem obcym, jak do tej pory i klasy z dwoma językami obcymi, z czego jeden język to język 'przewodni' i w nim będą nauczane wybrane przedmioty, do których jest dodatkowy test kompetencji językowych? Nie będzie po prostu zwykłych klas 7, w których będą dwa języki obce?
      Tak nas poinformowano, utworzą w gimnazjum 'klasy super' z 2 językami i z nauczaniem w języku obcym wybranych przedmiotów, a reszta klas 7, w kilku pozostałych szkołach, tylko angielski.
      • maniaczytania Re: Klasy dwujęzyczne 16.03.17, 11:12
        W 7 klasie każdej obowiązkowy jest drugi język nowożytny
      • heca7 Re: Klasy dwujęzyczne 16.03.17, 11:46
        Na pewno będzie drugi język. Mój syn jest w 6 klasie i dostaliśmy właśnie kartkę z pytaniem jaki język chcielibyśmy mieć dalej w klasach 7-8? Czy nadal, jako drugi niemiecki czy może od 7 klasy zamiast niemieckiego włoski, rosyjski, hiszpański lub...inny. Klas jest 3 w roczniku i język, który zbierze od rodziców najwięcej głosów zostanie narzucony innym dzieciom. Co by mnie średnio zadowoliło bo syn się już dwa lata uczy z mozołem tego niemieckiego a tu mam mu od początku wprowadzać trzeci?!
        • heca7 Re: Klasy dwujęzyczne 16.03.17, 11:48
          No i co z obecnymi klasami 5 , które już rok się uczą niemieckiego? Jeśli dla klas 7-8 zostanie wybrany, powiedzmy hiszpański? To będą się dwa lata uczyć "niemca" a potem następne dwa lata "hiszpana"?!
        • ga-ti Re: Klasy dwujęzyczne 16.03.17, 11:52
          Dzięki za info. Tak więc mam już kolejne pytanie do zadania na zebraniu.
          U nas jakaś propaganda działa, zachwalają nowe szkoły, obiecują cuda wianki w gimnazjum, a o naszej podstawówce jakby zapomnieli, nikt się nie zająknie nawet co z nauczycielami, wychowawcami, pracowniami, językami, zmianami... ech.
        • maniaczytania Re: Klasy dwujęzyczne 16.03.17, 11:54
          Ważne jest, że drugi język musi być kontynuowany w liceum, warto też pod tym kątem to rozważyć.
          My też już wybieraliśmy, z tym, że u nas tez mniej popularne języki mogą być, jeśli zbierze się 12 osób.
          • chocolate-cakes Re: Klasy dwujęzyczne 22.03.17, 15:57
            A co jeśli w tym liceum nie będzie akurat tego języka?
            • maniaczytania Re: Klasy dwujęzyczne 22.03.17, 16:26
              No właśnie o tym piszę, że warto rozważyć wybór języka pod kątem dalszej edukacji. Zwłaszcza jeśli język mało popularny.
              • chocolate-cakes Re: Klasy dwujęzyczne 22.03.17, 16:49
                Wiesz, 12-13 latek teraz pewnie nawet nie wie do jakiego liceum pójdzie i czy się tam w ogóle dostanie. Super zmiana.
                • joa66 Re: Klasy dwujęzyczne 22.03.17, 17:13
                  Wiesz, mój 12 latek też nie miał pojęcia do jakiego liceum pójdzie.

Ale na przykład ja, jak bardzo wielu rodziców byłam zainteresowana edukacją językową swojego dziecka. Z kilku powodów zdecydowałam się na edukację niepubliczną (sp i gimnazjum) ale na bieżąco byłam z państwowym systemem i możliwościami, które dawał. Wybór (ograniczony tylko konkurencją merytoryczną) pojawiał się w wieku 6/7 lat , potem 12/13 , potem 15/16. Wygląda, że teraz wybór podstawówki (czyli de facto miejsca zamieszkania) decyduje o tym, czy państwo zapewni Ci rozszerzony poziom nauczania języka czy jesteś skazana na prywatne dokształcanie aż do matury. Czyli rodzice sześciolatków , uważajcie gdzie kupujecie mieszkania.
                  • chocolate-cakes Re: Klasy dwujęzyczne 22.03.17, 19:36
                    Niestety. Dobra zmiana.
                    Moja córka miała jeszcze szansę skorzystać z dobrego dwujęzycznego gimnazjum, które w ogóle nie jest w naszej rejonizacji. Dojeżdżały tam dzieci, które zdały testy. Nieraz jechały 10-20 km do szkoły. Wcześniej tego języka nie można było się uczyć w większości szkół podstawowych w moim, raczej dużym, mieście.
                  • triss_merigold6 Re: Klasy dwujęzyczne 22.03.17, 19:39
                    Do VII klas dwujęzycznych w podstawówkach są testy (będą na początku czerwca) predyspozycyjne i nie ma rejonizacji.
                    • joa66 Re: Klasy dwujęzyczne 22.03.17, 19:48
                      I chyba tu nie ma pewności. Niektóre źródła podają, że uczniowie spoza rejonu będą przyjmowani jeżeli zostaną miejsca po wewnętrznej rekrutacji - co jest nierealne.
                      • mum2004 Re: Klasy dwujęzyczne 22.03.17, 20:13
                        Zgadza się: nikt nic nie wie sad
                    • hemp_plant Re: Klasy dwujęzyczne 23.03.17, 07:03
                      jak zwykle trisss- kłąmiesz.
                      jeżeli są wolne miejsca po rekrutacjo wewnętrznej, czyli ze szkoły.
                      praktyczne zobaczysz- nie bedzie. albo pojedyncze.
                      zobacz na rozporzadzenie.
    • swiecaca Re: Klasy dwujęzyczne 16.03.17, 15:15
      a gdzie jest ten wykaz szkół które będą prowadziły o. dwujęzyczne?
    • hemp_plant Re: Klasy dwujęzyczne 16.03.17, 18:00
      z dwojga złego już wolę opcję krakowską- z gimnazjów utworzyli podstwówki, a tam będą- tamta dam- klasy 7 dwujęzyczne.
      na ten moment rekrutacja to tylko....świadectwo, my juz mamy miejsce big_grin big_grin
      nic z tego, że młoda miała iśc do klasy matematycznej.... trudno, będzie w językowej, skoro tylko tam jakieś sito i tylko szkoły, które powstały z gimnazjów i mają doświadczenie w przygotowywaniu do egzaminów wg mnie przygotują jako tako do szalonej kumulacji w dużych miastach sad
    • tol8 Re: Klasy dwujęzyczne 22.03.17, 15:38
      W czym problem? Przenosisz dziecko jeszcze w szóstej i po sprawie
      • muchy_w_nosie Re: Klasy dwujęzyczne 22.03.17, 15:54
        Do podstawówki spoza regionu w której są pełne klasy, bo językowa? A kto przyjmie?
        • tol8 Re: Klasy dwujęzyczne 23.03.17, 07:43
          Ale dlaczego szóste klasy mają być pełne, skoro językowe dopiero się utworzą? Nie znam szkoły bez miejsc w szóstych klasach.
          • mum2004 Re: Klasy dwujęzyczne 23.03.17, 07:46
            Nie żartuj. Kto przyjmie dziecko spoza rejonu w środku ostatniego semestru szóstej klasy? To jest jakiś totalny absurd.
    • joa66 Re: Klasy dwujęzyczne 22.03.17, 15:59
      A co z liceami? Czy nie będzie tak, że w licealne klasy dwujęzyczne będą przyjmowały tylko absolwentów klas dwujęzycznych z podstawówki, ergo wybór podstawówki (=miejsca zamieszkania!) ma znaczący wpływ na edukację aż do matury?
    • prophetess.pl Re: Klasy dwujęzyczne 22.03.17, 17:53
      I bardzo dobrze.
      Klasy dwujęzyczne to przeżytek i fanaberia, oraz niepotrzebny wydatek dla samorządu. Google juz teraz wykorzystuje do tłumaczenia sieci neuronowe i radzi sobie nieźle, mogę zagwarantowac, że nim dziesiejsze dziecko z kl 6 pojdzie do pracy nikt nie zapyta czy zna 1 czy 5 czy 15 jezykow. Lepiej energię poświęcic na coś co ma szansę przydac się w przyszłości i jest rownie rozwojowe.
      • joa66 Re: Klasy dwujęzyczne 22.03.17, 18:00
        Tak, słyszę to już od 30 lat.big_grin

• hemp_plant Re: Klasy dwujęzyczne 22.03.17, 18:32
        w pewnym aspekcie masz rację. ale mnie cieszą moje dwujęzyczne dzieci- gwarantuję ci, że lepiej sobie poradza z w życiu, maja znacznie lepiej rozwinięte mózgi tongue_out zapewne łatwiejh im bedzie wyjechać, być gdzie chcą, pracować gdzie chcą.
        tacy jak ty beda czekać na technologię i czekajcie. inni-nie muszą.
        a poza tym - zwróć uwagę, że #świetazmiana klas nie likwiduje- przypisuje do lokalizacji.
        dyskryminacja?...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka