hemp_plant 19.03.17, 22:09 no w końcu sie odbijamy- prawie równo! jeszcze bedzie normalnie, jeszcze bedzie wspaniale! wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,21520299,pis-z-zaledwie-dwupunktowa-przewaga-nad-po-najnowszy-sondaz.html#MT2 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nathasha Re: 2 ptk za PIS! 19.03.17, 22:18 tez sie ucieszylam, ale... duzo roboty jeszcze przed nami, a to tylko sondaz, w dodatku po ostrym blamazu, wiec swietuje ostroznie. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: 2 ptk za PIS! 19.03.17, 22:26 no coz wynik pis-u mnie cieszy ale to ze ludzie chca glosowac znowu na PO to juz chyba nie za bardzo Chetnie zaglosowalbym na pania Lubnauer ale be zPetru i dla rownowagi na Razem, ale na Schetyne to z pewnoscia nie. Odpowiedz Link Zgłoś
1elka26 Re: 2 ptk za PIS! 19.03.17, 22:39 Tak, tak - nie ma to jak sondaże IBRIS robione dla Rzepy: "Bronisław Komorowski wygra pierwszą turę wyborów zdobywając 41 proc. głosów – wynika z prognozy wyborczej IBRiS przygotowanej dla Rzeczpospolitej." wyborywtoku.pl/prognoza-ibris-dla-rz-komorowski-41-duda-29-kukiz-15/ Pompowanie wyrobu platformiano podobnego w postaci Petru i jego wesolej kompanii nic nie daje, więc nastąpił odwrót na z góry upatrzone pozycje. Czyli, jak to skomentowano w internetach: "Kiedy rzeczywistość robi nam z dupy garaże - olejmy rzeczywistość i bawmy się w sondaże!" I rzeczywiście jeszcze będzie przepięknie, i będzie normalnie. I nie pomogą cotygodniowe wytyczne - na szczęście ustawa o repolonizacji mediów juz prawie gotowa. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: 2 ptk za PIS! 19.03.17, 22:43 jak to jeszcze, to juz nie jest??? to co sie dzialo przez te poltora roku rzadow pis?? Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: 2 ptk za PIS! 19.03.17, 22:44 repolonizacja? A na Mysiej w Warszawie to juz biurka wstawiaja? Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: 2 ptk za PIS! 19.03.17, 22:53 > I rzeczywiście jeszcze będzie przepięknie, i będzie normalnie. I nie pomogą cot > ygodniowe wytyczne - na szczęście ustawa o repolonizacji mediów juz prawie goto > wa. sytuacja jest trochę bardziej skomplikowana. Rzepę chcieli kupić Anglicy i trzeba było im sprzedać, ale niestety Tusk oddał ją Hajdarowiczowi. Dzięki czemu obecnie ematka może się cieszyć wysokimi notowaniami Platformy. Pamiętacie, jak Hajdarowicz spotykał się nocami pod śmietnikiem z Grasiem, żeby uzgadniać linię polityczną? Pamiętacie, jak Graś, prawa ręka Tuska, najął się za stróża u Niemca? To są te klimaty, spotkania pod śmietnikiem, niemiecka cieciówka, sondaże ibrisu. Fajnie, hemp_plant, że cieszysz się z sondażu, nie wątpię, że druga kadencja prezydenta Komorowskiego, który pokonał Dudę w pierwszej turze w wyborach prezydenckich 2015 też Cię bardzo cieszy. A może pokonał Dudę w II turze? Już nie pamiętam, pamiętam tylko ten wasz radosny, czysto ibrisowski niepokój, w której turze wygra Komorowski, w pierwszej czy w drugiej. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: 2 ptk za PIS! 19.03.17, 22:59 a ktory sondaz jest wiarygodny, ten ktorego wyniki poda jutro TVP, bo jak wiadomo telewizja Kurskiego to pelna obiektywnosc i rzetelnosc i takie tam klimaty Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: 2 ptk za PIS! 19.03.17, 23:01 Rzepę chcieli kupić Anglicy i trze > ba było im sprzedać To byś teraz odsądzała ją od czci i wiary jako "obcy kapitał" i "gazetę polskojęzyczną". Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 02:31 >sytuacja jest trochę bardziej skomplikowana. Rzepę chcieli kupić Anglicy i trzeba było im sprzedać, ale niestety Tusk >oddał ją Hajdarowiczowi za to w przypadku expressu wieczornego (wówczas największego chyba dziennika) była bardzo prosta. Kupili ją pewni bracia, za grosze. Wraz z przynależnymi budynkami w ścisłym śródmieściu miasta, też w ramach tych groszy. Po czym odsprzedali z zyskiem (no, raczej...), uwaga, obcym!!! co prawda nie tym "znienawidzonym" Niemcom ale blisko, Szwajcarom. Takie dobro narodowe odsprzedali.... Ale miło słyszeć twój (i elki i innych) skowyt.... Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: 2 ptk za PIS! 19.03.17, 23:04 > Tak, tak - nie ma to jak sondaże IBRIS robione dla Rzepy: > > "Bronisław Komorowski wygra pierwszą turę wyborów zdobywając 41 proc. głosów > – wynika z prognozy wyborczej IBRiS przygotowanej dla Rzeczpospolitej." > rel="nofollow">wyborywtoku.pl/prognoza-ibris-dla-rz-komorowski-41-duda-29-kukiz-15/ > > Pompowanie wyrobu platformiano podobnego w postaci Petru i jego wesolej kompani > i nic nie daje, więc nastąpił odwrót na z góry upatrzone pozycje. elka, bardzo dobry komentarz. Wiadomo, że są na ematce osoby, które o wyczynach ibrisu nie wiedzą, bo nie chcą wiedzieć, ale to tylko głośna grupa kilku osób. Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: 2 ptk za PIS! 19.03.17, 23:23 Elka jeszcze niedawno wymachiwala sondażami Ibrisu na poparcie swoich wypocin hehe Re: A tymczasem Polacy 1elka26 10.07.16, 14:18 Nie zważając na wściekła propagandę uprawianą przez "totalną opozycję" : "Polacy największym zaufaniem darzą prezydenta Andrzeja Dudę. Tak wynika z sondażu przeprowadzonego przez IBRiS dla Onetu. Prezydentowi RP ufa 25,8 proc. ankietowanych. Drugie miejsce w rankingu zajmuje Ryszard Petru (13,8 proc.)." wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/sondaz-ibris-dla-onetu-andrzej-duda-liderem-zaufania/p9xbme Manifestacje KOD przynoszą wymierne efekty - kiedy następna? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: 2 ptk za PIS! 19.03.17, 23:26 > elka, bardzo dobry komentarz. Czy ja mogę liczyć na odpowiedź? forum.gazeta.pl/forum/w,567,163601550,163601550,2_ptk_za_PIS_.html?p=163601860 Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 08:41 > I rzeczywiście jeszcze będzie przepięknie, i będzie normalnie. I nie pomogą cot > ygodniowe wytyczne - na szczęście ustawa o repolonizacji mediów juz prawie goto > wa. Wydaje ci się, że wtedy bedziecie mogli robić tak efektywną cenzurę jak we wczesnym PRL? Nie te czasy, nie ta technologia...... Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: 2 ptk za PIS! 19.03.17, 23:06 Mam tak samo. Mnie brakuje jakiejś nowej, świeżej partii z nowymi, kompetentnymi ludźmi. W Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: 2 ptk za PIS! 19.03.17, 23:08 milva24 napisała: > Mam tak samo. Mnie brakuje jakiejś nowej, świeżej partii z nowymi, kompetentnym > i ludźmi. Mnie partii, która by mi odpowiadała, brakuje od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 08:09 mnie też, ale jednak są lepsze i gorsze idealnych nie ma i nie będzie. to polityka Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: 2 ptk za PIS! 19.03.17, 23:59 >Mnie brakuje jakiejś nowej, świeżej partii z nowymi, kompetentnymi ludźmi. Pick one. Albo nowi, albo kompetentni. Polityki i zarządzania trzeba się uczyć, jak wszystkiego. (Co najlepiej widać po poczynaniach Petru, który głupi na pewno nie jest, a robi błąd za błędem). PO nie moja bajka (w normalnych warunkach głosuję na lewicę), ale ma trochę naprawdę dobrych ludzi: Siemoniak, Neumann ze starszego pokolenia i 40-latki: Brejza, Budka, Trzaskowski, Nitras, Pomaska. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 00:07 Prawda, ale czy Petru nie jest głupi to bym jednak nie była tak całkiem pewna. Czasem mam wrażenie, że te wszystkie wygadane babki z .N zatrudniły go jako lidera, bo babskie ugrupowanie nie byłoby traktowane poważnie. Jeśli tak było to pora już pozbyć się tego balastu. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 07:43 Niekoniecznie wszyscy muszą być kompetentni w polityce, wystarczy, że będą się znali na dziedzinach, którymi się mają bezpośrednio zajmować. Zaś Petru jest dla mnie nadętym bufonem. Zagłosuję na Nowoczesną jeśli się pozbędą tego balastu. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 08:44 Petru jest dobrym ekonomistą i zapewniam,że jest bystry. Jedna moja ocena jegoefektywności jako polityka nie jest zbyt wysoka. Inna sprawa, że nie przeszedł normalnej szkoły politycznej - od przynieś-podaj po wszystkich szczeblach. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 22:31 olena.s napisała: > Petru jest dobrym ekonomistą i zapewniam,że jest bystry. W jaki sposób jest dobrym ekonomistą, skoro nawet nie ukończył ekonomii? Bystry niewątpliwie jest, poza tym jest cwaniakiem, a poza tym chamem z odrobiną poloru. Pamiętam, jak o mało nie powiedział "po ch...j te podatki". Tak, wiem, że o mało. Rzecz w tym, że człowiek cywilizowany nie miewa takich odruchów. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 10:30 Każda partia ma jakiś balast. (Często w postaci lidera). Ci 'nowy, kompetentni' z nieba nie spadną. Trzeba wybierać z tego co jest. I ich wychowywać. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 10:35 Kto ma ich wychować? Ten lider będący balastem, który się swojej pozycji kurczowo trzyma? Liderów się nie robi - oni muszą sami się nimi stać, podejmując ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 11:05 >Kto ma ich wychować? Potencjalni wyborcy. Do tego trzeba aktywności obywatelskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 02:01 > Chetnie zaglosowalbym na pania Lubnauer ale be zPetr > u i dla rownowagi na Razem, ale na Schetyne to z pewnoscia nie. a ja lubię Petru za rozwiązanie kryzysu wizerunkowego związanego z wyprawą na Maderę. Za romans z szefem podwładna kobieta utraciła posadę (zastępcy przewodniczącego) oraz dostała szlaban medialny i została schowana do trzeciego szeregu, natomiast szef mężczyzna nie poniósł żadnych konsekwencji. Nikt lepiej nie pokazał, że "walka o prawa kobiet" to puste hasło służące wyłącznie osiąganiu politycznych celów. Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 08:22 A zgodzę się z tobą w pełni. Nie ma to jak sobie poru... i się zabawić a w razie wpadki wszysto na dziewczynę zrzucić "bo to zła kobieta była". Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 02:12 > Chetnie zaglosowalbym na pania Lubnauer ale bez Petru Ja chętnie pojechałbym do ciepłych krajów z Joanną Schmidt, ale bez Petru. Nie wiem, co masz do pana Ryszarda. Facet cieszy się największym zaufaniem wśród polskich polityków. Przynajmniej tak twierdzi firma Ibris oraz niemiecki portal Onet: wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/sondaz-ibris-dla-onetu-petru-liderem-rankingu-zaufania-do-politykow-duzy-spadek/ypj8y9 Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 17:29 Jeszcze raz Pania pytam, styczniowy sondaz IBRISu dajacy niekwestionowana przewagę PISowi prawie 40% to był blad czy jednak szczera prawda? A obecne wyniki mowiace o wielkim zaufaniu do Dudy - to tez blad? Na cos trzeba się zdecydować albo robia dobrze albo zle te badania, a nie ze dobrze jak nasze a niedobrze jak ich Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: 2 ptk za PIS! 19.03.17, 22:39 hemp_plant napisał(a): > no w końcu sie odbijamy- prawie równo! > jeszcze bedzie normalnie, jeszcze bedzie wspaniale! nie chcę Ci odbierać jedynej radości, ale jednak jest to sondaż IBRiS-u, który już kiedyś wydrukował sondaż z Nowoczesną na pierwszym miejscu z poparciem 30%. Ryszarda już przestali pompować, ale widać jeszcze się wstydzą dać Platformę na I miejscu. Do tego sondaż zamówiony przez "Rzeczpospolitą", która chociażby w ostatnim tygodniu zasłynęła wyprodukowaniem całkowicie fikcyjnego niusa o Le Pen i Kaczyńskim. Jeśli ktoś się entuzjazmuje sondażem IBRiS-u wyprodukowanym na zamówienie Hajdarowiczowskiej "Rzepy", to można tylko współczuć. Już nie pamiętasz, jak Bronek miał 60% poparcia? I wiesz, nawet nie podejrzewam, że rozpowszechniasz tego niusa bezczelnie i cynicznie. Ty naprawdę w to wierzysz. Taki już los nowoczesnych i wyzwolonych - uwierzą we wszystko, nawet w sondaż ibrisu. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: 2 ptk za PIS! 19.03.17, 22:49 ta sama IBRiS w styczniu podawala prawie 35% poparcie dla PIS i 17% dla PO, wtedy tez mialas watpliowsci co do ich rzetelnosci czy dopiero jak PISowi zaczelo spadac to sie pojawily? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: 2 ptk za PIS! 19.03.17, 22:59 Do tego sondaż zamówiony przez "Rzeczpospolitą" Prawica nie lubi "Rzeczpospolitej"? , która chociażby w > ostatnim tygodniu zasłynęła wyprodukowaniem całkowicie fikcyjnego niusa o Le P > en i Kaczyńskim. fr.sputniknews.com/international/201703131030439208-front-national-demantelement-union-europeen/ Odpowiedz Link Zgłoś
chyba.ze Re: 2 ptk za PIS! 19.03.17, 23:13 Wyborcza ma niezwykle wiarygodne sondaże. Na dzień przed wyborami w USA radośnie prorokowała: wyborcza.pl/7,75399,20945402,hillary-clinton-ma-90-proc-szans-zwyciestwa-nad-donaldem-trumpem.html Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: 2 ptk za PIS! 19.03.17, 23:23 Clinton dostała prawie 3 miliony głosów więcej niż Trump. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: 2 ptk za PIS! 19.03.17, 23:28 A sondaz byl robiony przez reutersa, pewnie nie tylko wyborcza go cytowala. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo [...] 19.03.17, 23:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 00:04 Ojej, ta tępa dzida prawie mnie zabolała, ale wytłumacz mi, po czym wnosisz że nie "ogarniam" ordynacji w USA? Co tam jest do ogarniania? Bo mnie się to wydaje całkiem proste. Fakt, że wygrana w popular vote nie musi oznaczać wygranej wyborów jest dla mnie oczywisty - natomiast może się to przekładać na wynik sondażowy, który jest jedynie pewnym przybliżeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: 2 ptk za PIS! 19.03.17, 23:26 To wyjaśnia czemu się Kaczyński zrobił taki gadatliwy ostatnio i wszędzie daje wywiady. Pewnie wiedział o tym trendzie wcześniej niż my. Próbuje dziadzia ratować sytuację. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 08:47 Niekoniecznie musiał mieć sondaż. Zrobił coś leżącego w PL w kategorii "niewybaczalne". Po pierwsze, osmieszył kraj publicznie zagraniem z Saryuszem, po drugie ustawił się w blokach startowych do Polexitu. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 09:30 Na sto procent mają swoje sondaże, po prostu nie są publikowane, jeśli wyniki im nie odpowiadają. Moim zdaniem całe ich zwycięstwo wyborcze stoi na badaniach opinii publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 00:18 To paradoksalnie nie jest dobra wiadomość. PIS ma w dużej części twardy elektorat - tego brakuje każdej innej partii. Póki opozycja się nie ogarnie nie ma szans na przełamanie sytuacji. Samo PO nic nie zwojuje - bez charyzmatycznego przywódcy nie mają szans. Za bardzo źle się kojarzą. Odpowiedz Link Zgłoś
owczarkini Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 07:15 I tu pojawia się problem Schetyny, który najwyraźniej uważa się za porywającego lidera. Tam jest kilka innych rozsądnych osób, które zamiast niego powinny stać w pierwszym szeregu, ale wygląda na to, że on nie zamierza do tego dopuścić : ( Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 08:29 Mam szczerą nadzieję, że PO pójdzie po rozum do głowy i przed wyborami zmieni przewodniczącego na kogos młodszego: Trzaskowskiego, Arłukowicza itd. Obawiam się jednak, że Schetyna ma za mocne plecy, choć gołym okiem widać, że to cienias, który Kaczyńskiemu czy Tuskowi intelektualnie do pięt nie dorasta. Każda partia ma swój twardy elektorat. Ale nawet ten twardy elektorat może się wkurzyć i pokazać im środkowy palec, czego doskonałym przykładem jest SLD pod rządami Millera. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 09:35 Jakkolwiek niecharyzmatyczny jest Schetyna, jest on liderem, bo sobie to wywalczył po odejściu Tuska - nie da się zadekretować, że od teraz liderem będzie ten i ten. W polityce do tego potrzebna jest realna władza nad ludźmi - zdobyta przez wzajemne przysługi, sojusze, obietnice, ale też haki, dominację, groźby, itd. Wątpię, żeby Trzaskowskich czy Arłukowicz mogli mu w jakikolwiek sposób zagrozić. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 10:37 Schetyna jest wyjątkowo niecharyzmatyczny, ale mam wrażenie jest dobrym (czy też sprytnym) politykiem. Robi błędy, ale nie robi ich dużo, a ostatnio widać, że sporo się nauczył. Ogarnął swoją partię i podobno wprowadził bardziej demokratyczne standardy. Po co komu charyzma u polityka, to nie aktor. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 10:47 To prawda. Ja podzielałam pogląd, że Schetyna PO utopi równie skutecznie, jak zatonęło SLD. Szczególnie po fantastycznym pomyśle zaraz na początku jego rządów - wywieszeniu billboardów ze swoją twarzą i z hasłem "razem obronimy Polskę"... Fakt że odbudowanie pozycji PO zupełnie nie jest racjonalne, bo w końcu ZA COŚ ta partia przegrała wybory, pytanie, ile ich to nauczyło? Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 15:30 >Fakt że odbudowanie pozycji PO zupełnie nie jest racjonalne, bo w końcu ZA COŚ ta partia przegrała wybory, pytanie, ile ich to nauczyło? PO przegrała wybory głównie za to, że rządziła 8 lat (najdłużej ze wszystkich partii w Polsce). Nauczyć to na pewno to ich czegoś nauczyło, pytaniee tylko czy dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 17:56 > za to, że rządziła 8 lat Nie. Przegrała z biedą. Bo pkb, autostrady, wielkie miasta, wszystko prawda, ale pis wygrał dzięki lapowce. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 19:58 >Nie. Przegrała z biedą. Bo pkb, autostrady, wielkie miasta, wszystko prawda, ale pis wygrał dzięki lapowce. Nie sądzę. PiS wygrał, bo był jedyną widoczną alternatywą, no i z powodu utraty części elektoratu przez PO na rzecz .N. Oczywiście, 500+mogło 1-2% PiS-owi dodać, ale raczej nie więcej. PiS ma elektorat stabilny, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 10:47 Charyzma może nie jest konieczna, ale bardzo się przydaje. Polityk wygrywa, kiedy pociągnie za sobą tłumy. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 11:07 Sprytny polityk wystawiłby jako kandydata na nowego premiera Kaczyńskiego lub kogoś z obozu pis, by ten obóz rozbić. Nie siebie. Schetyna potrafi rozmawiać z ludźmi dzięki czemu ma mocne zaplecze partyjne, ale to nie jest intelektualny sokół. Nie bez powodu za czasów Tuska był odsunięty na margines partii. Zgadzam się, że facet już się wyrobił politycznie i np w czasie sporu parlamentarnego nie dał się wpuścić w maliny tak jak Petru. Dalej to jednak nie czyni z niego genialnego stratega. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 01:31 Hemp_plant, ten sondaż ucieszy Cię jeszcze bardziej. Nowoczesna na pierwszym miejscu z poparciem 30%. Tak jak pisze natasha - jeszcze trochę pracy i Nowoczesna zbliży się do 40% poparcia. Dla zainteresowanych podaję próbkę wyczynów ibrisu. Tym razem na zamówienie niemieckiego portalu Onet. "Nowoczesna Ryszarda Petru liderem nowego rankingu poparcia" "Liderem rankingu z poparciem na poziomie 29,6 proc. jest Nowoczesna. W porównaniu do poprzedniego notowania to ugrupowanie zyskało 10 punktów procentowych. Na drugim miejscu znajduje się Prawo i Sprawiedliwość." www.bankier.pl/wiadomosc/Nowoczesna-Ryszarda-Petru-liderem-nowego-rankingu-poparcia-3467226.html Przy okazji okazało się, że mniej więcej w tamtym czasie ibris wypuścił też sondaż, gdzie liderem rankingu zaufania był Ryszard Petru. To były czasy, nie szczędzono środków na wypromowanie Nowoczesnej i Ryszarda, ale ostatni sondaż ibrisu - nowoczesna 8% - wskazuje, że doszli do wniosku, że Ryszarda się jednak nie da wypromować. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 01:46 w styczniu IBRIS podawal ze PIS ma prawie 40% poparcie, wg twojej logiki to dlatego ze PISowi 'nie szczędzono środków na wypromowanie' (kto? ) ale ostatni sondaż ibrisu wskazuje, że tajemniczy ONI jednak doszli do wniosku Kaczynskiego sie wypromowac nie da? Logiczne? Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 01:50 trzy dni przed wyborami prezydenckimi hemp_plant skakała do góry z radości, bo ibris ogłosił: 7 maja 2015 sondaż ibrisu 40,9% Komorowski 26,8% Duda 10 maja 2015 wybory prezydenckie I tura 34,7% Duda 33,7% Komorowski Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 01:59 wiec jeszcze raz ci napisze: a w styczniu IBRIS podawal ze PIS ma prawie 40% poparcie, skomentujesz to jenak jakos? Jako blad tej sonadzowni? Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 10:50 Ja skomentuję. 40% to OCZYWISTE oszustwo i zaniżenie, powinno być 70% Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 18:19 Nie skomentuje, bo mu się teza sypie Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 02:29 Przy okazji przypomnę, że Ibris straszył prawnikiem za komentowanie ich działalności, więc uważajcie. Lepiej nie komentujcie. twitter.com/IBRiS_PL/status/788724449378000896 niezalezna.pl/87839-gdzie-10-proc-dla-petru-internauci-kpia-z-sondazu-ibris-prawnik-jest-zalogowany Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 07:40 tiszantul napisała: > Przy okazji przypomnę, Rozkazy z góry przyszły coby sraczkę robić? Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 07:55 Idiotyczna manipulacja wiadomosci.onet.pl/kraj/ostatnie-sondaze-przed-wyborami-prezydenckimi-2015/5v22x1 Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 08:50 Ballada o tych, co się za pewnie poczuli - Wojciech Młynarski Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 22:33 tiszantul napisała: > to się nazywa fachowe zaoranie Orać to możesz pole pod Pcimiem. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 07:55 PIS zaczyna tracić elektorat centrowy na rzecz PO i socjalny na rzecz Razem. Same dobre nowiny z rana. Odpowiedz Link Zgłoś
1elka26 Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 08:15 Zaczyna tracić - ciekawe gdzie. Inna kwestia, że sondaże IBRIS to niezwykle ciekawy materiał. Co jakiś czas wyskakuja z niezwykle ciekawym sondażem który wygląda jak socjologiczny eksperyment. Nikt nie zwrócil uwagi na prognozowaną frekwencję - 63%. Jak oni robią te badania? i gdzie? Natomiast jeżeli chodzi o dobre nowiny to są jeszcze inne. Oto przykład wspanialej metamorfozy Platformy, jeżeli chodzi o program 500+: 2015 "Budżetu nie stać na ten program!" Dlatego: 2017: "Dlatego nie tylko go utrzymamy ale jeszcze poszerzymy!" Czekam, ąz PO ogłosi obnizenie wieku emerytalnego do 60 lat. Wtedy to dopiero sondaże poszybują w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 08:32 Nikt nie zwrócil uwagi na prognozowaną fre > kwencję - 63%. Jak oni robią te badania? i gdzie? To mówisz, eluś, że twych mocodawców zaskakuje, iż ich poczynania spowodowały chęć ruszenia zadu z kanapy nawet część suwerena spod znaku "oni wszyscy tacy sami, po co głosować" i to jakoś nie w kierunku zagłosowania na cudownie rządzących? Odpowiedz Link Zgłoś
1elka26 Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 09:16 Kurcze, nie mam żadnych mocodawców! I jak tu żyć? Niniejszym ogłaszam, że poszukuje mocodawcy, ale naszego rodzimego, Za sługusa nie robią inni. Chetnych jest wielu: Chociaż i tak mnie dziwi bardzo wysokie poparcie dla PIS. Rok czasu niewiarygodnych wręcz ataków tzw. opiniotwórczych mediów i nadal utrzymujące się poparcie na tym samym mniej więcej poziomie dobrze świadczy o naszym społeczeństwie, Nie dajemy sie ogłupić liberalno-lewackiej propagandzie atakującej 24 godziny na dobę. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 10:53 1elka26 napisał(a): > Kurcze, nie mam żadnych mocodawców! kurcze, to ty sama z siebie produkujesz te głupoty ? tym gorzej, naprawdę, tym gorzej... Odpowiedz Link Zgłoś
1elka26 Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 13:04 Wolę sama z siebie produkować te głupoty, niz powtarzać je za róznymi tefałenami, tokfmami i innymi wyrobami gazetopodobnymi. Ale jak kto co lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 13:09 Ale Ty przecież też powtarzasz po tych swoich mediach pokornych wobec władzy, a często nawet tylko wklejasz jakieś głupie obrazki, które Ci ktoś podsunął. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 08:37 Jak to gdzie? Wejdź sobie na strony, na których siedzi pokolenie 20+. Tam widać wyraźne rozczarowanie polityką PIS i zwrot w stronę PO. Tracicie pokolenie młodych ludzi, dla których popieranie PIS staje się synonimem obciachu. Zostaje wam elektorat pińcet plus. Ale spokojna głowa. Zawsze się znajdzie populista, który wyjdzie na scenę i powie, że pato musi wstać z kolan i zamiast 500+ dostawać 1000+. Pokonają was waszą bronią. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 11:46 >Tracicie pokolenie młodych ludzi, dla których popieranie PIS staje się synonimem obciachu. Co jeszcze lepsze, tracą to pokolenie rozmaici nacjonaliści. Ostatnie demonstracje ONR (Wrocław i Warszawa) to biedą z nędzą. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 11:05 > Zaczyna tracić - ciekawe gdzie. Inna kwestia, że sondaże IBRIS..... Popatrz, pana prezesa spadek nie zaskoczyl, on go przewidzial. "Kaczyński mówił też o tym, że PiS świadomie wliczył w koszty przeciwstawienia się kandydaturze Tuska w Brukseli spadek poparcia partii w sondażach." Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 17:13 lauren6 napisała: > PIS zaczyna tracić elektorat centrowy na rzecz PO i socjalny na rzecz Razem. Sa > me dobre nowiny z rana. Czytałem w Rzepie, że po wyborze Tuska elektorat Platformy tańczył z radości na ulicach i w euforii pił szampana. Jak widać, u niektórych szampański nastrój się utrzymuje do dziś Elektorat PiS-u przepływa do Platformy. Dlaczegóż by nie. Elektorat pisu jest znany z tego, że byle co się wydarzy, a oni zaraz popierają Platformę. Miłośnicy socjalu dostali od pisu 500+, w związku z tym odpłynęli do Razem. Jasne. Przecież elektorat socjalny nie ma pojęcia, że takie coś jak Razem w ogóle istnieje. I czym też skusiło pisowców Razem? Może obietnicą kontynuacji pisowskiego socjalu? Prócz tego, zapomniałaś dodać, zaobserwowano spory odpływ elektoratu pis do Ruchu Palikota oraz do Partii Kobiet. Same dobre wiadomości z rana. Swoją drogą, pytam Cię jako kogoś, kto traktuje sondaże ibris poważnie, nie dziwią Cię przepływy elektoratu Nowoczesnej? W wyborach 2015 wynik 7,60%, w styczniu 2016 w sondażu ibrisu wynik 29,6%, w ostatnim sondażu ibrisu 8%. Wszyscy wiemy, że Petru to wybitna indywidualność, ale zyskać 22 punkty procentowe w półtora miesiąca, a potem te punkty z powrotem roztrwonić? Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 08:21 Było do przewidzenia, niedawno pisałam, że PO nic nie musi robić, bo PiS wszystko za nich załatwi. Niektóre panie mocno z tym polemizowały, a jednak widać co się dzieje. Ciekawi mnie, czy to co się stało podczas wyborów choć trochę otrzeźwi PO, czy jak wygrają (oby PIS przegrało) znowu będą jechać na paliwie tankowanym na stacji PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 08:32 Jest jeden drobny szczegół: dobry wynik PO znowu robi Tusk, a nie Schetyna i jego rozgrywki w Polsce. Ten facet nie jest w stanie myśleć 2 kroki po przodu i niestety jest przez to słabą stroną PO, którą Kaczyński jest w stanie wykorzystać i nim rozgrywać. Obym się myliła. Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 10:41 larrisa napisała: > Było do przewidzenia, niedawno pisałam, że PO nic nie musi robić, bo PiS wszyst > ko za nich załatwi. Niektóre panie mocno z tym polemizowały, a jednak widać co > się dzieje. > Dokładnie, trzeba pozwolić pisowi być sobą, w pełnym rozkwicie Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 10:55 > to co się stało podczas wyborów choć trochę otrzeźwi PO Przede wszystkim otrzeźwi ludzi, ale ja bym tego wzrostu poparcia dla PO nie przeceniała. Moim zdaniem taki przepływ rozczarowanych czy wkurzonych jest chwilowy i potrwa do czasu pojawienia się kogokolwiek, w kim możne pokładać jakąkolwiek nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 11:12 Moim zdaniem to nie jest odpływ chwilowy. Sympatie polityczne póki co zmieniły się tylko i wyłącznie z powodu poczucia zażenowania, a przecież najgorsze dopiero nadchodzi. Polacy odczują na własnej kieszeni inflację, rodziny z dziećmi bakzel w szkołach, a prawdziwy cyrk zacznie się po unijnym szczycie w czerwcu, bo przecież te orły dyplomacji nie będą potrafiły załatwić kompletnie nic. A tu trzeba wynegocjować warunki brexitu, kwoty uchodźców, kolejny budżet unijny itd. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 11:22 Odpływ nie jest chwilowy, przypływ PO jest chwilowy. Moim zdaniem ci, od odpływają od PiSu, już nie wrócą, ale też nie zostaną przy PO na dłuższą metę. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 11:38 Zgadza się. Myślę, że o rozkładzie głosów między partiami centrum i lewicy zadecydują programy wyborcze. Natomiast ci ludzie rozczarowali się pis i ponownie na nich nie zagłosują. Prędzej na jakiegoś Kukiza. Odpowiedz Link Zgłoś
leokadia35 Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 11:43 Przepięknie z PO ? Chyba masz gorączkę i majaczysz Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 17:17 > Było do przewidzenia, niedawno pisałam, że PO nic nie musi robić, bo PiS wszyst > ko za nich załatwi. Niektóre panie mocno z tym polemizowały, a jednak widać co > się dzieje. widać, widać. Od 2015 roku trwa druga kadencja Komorowskiego, Nowoczesna liderem rankingów z 30-procentowym poparciem, a PO zbliżyło się na 2 pp do pisu Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: 2 ptk za PIS! 20.03.17, 14:12 Jak zwykle, ujawnia się tendencja, by popierać silniejszego (tzn takiego, który umie zrobic wrażenie silniejszego ). Skoro temu społeczeństwu nie przeszkadzało to wszystko, co wyprawiał Kaczor wcześniej, a zaczynają się odwracać od niego, bo dostał po dupie, to nie jest żaden optymistyczny sygnał. Kolejne decyzje przy urnach są kompletnie nieprzewidywalne. Odpowiedz Link Zgłoś