mum2004 23.03.17, 14:21 Właśnie sie dowiedziałam że nasza szkoła przystępuje. A jak u was? Nie bardzo podoba mi sie że postulaty strajku ograniczają się do podwyżek i zwolnień. A nie ma nic o dzieciach. W każdym razie popieram, lepsze to niż nic. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kai_30 Re: Strajk nauczycieli 31 marca 23.03.17, 14:25 U najmłodszego dziecka strajkują na pewno, Młody zostanie w domu. U starszych nie wiem, ale jeśli strajk będzie, to też zostaną. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Strajk nauczycieli 31 marca 23.03.17, 14:35 Postulaty muszą być takie, żeby strajk był legalny - ponieważ muszą być skierowane do bezpośredniego pracodawcy i dotyczyć rzeczy, na które on ma choć częściowo wpływ. A postulat dotyczący zwolnień da się zrealizować wyłącznie opóźniając bądź odwołując reformę i w sumie o to chodzi. Moja szkoła (ta, w której pracuję) strajkuje, przynajmniej większość nauczycieli, będą zajęcia wyłącznie opiekuńcze. Nie wiem, jak w szkole mojego dziecka. Ja mam luksusowe warunki do strajkowani , bo mam tablicę interaktywną, więc pewnie z tymi, którzy przyjdą, pooglądamy filmy w wersji angielskiej z angielskimi napisami. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Strajk nauczycieli 31 marca 23.03.17, 14:38 Aha - na odwołanie reformy nie liczę. Ale nie chcę, żeby mi potem mówiono, że nikt nie protestował i wszyscy byli zachwyceni. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Strajk nauczycieli 31 marca 23.03.17, 15:40 Się właśnie dowiedziałam, że z moich luksusów nie skorzystam, strajkuje nas połowa, druga połowa pewnie ogarnie tych uczniów, którzy przyjdą - pewnie coś będzie rozpisane. A my będziemy siedzieć w jednym miejscu i protestować. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Strajk nauczycieli 31 marca 23.03.17, 18:00 No właśnie Ci chciałam powiedzieć, że żadne oglądanie filmu i żadne zajęcia opiekuńcze, jeśli już strajkujesz. Dyrekcja organizuje zastępstwa za strajkujących, a jeśli strajkuje 100% nauczycieli, to dyrekcja ma obowiązek zapewnić opiekę (nie wiem jak). A jak to się stało, że u Ciebie była większość a jest połowa? Wykruszyli się? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Strajk nauczycieli 31 marca 23.03.17, 18:23 Wykruszyli. W referendum proporcje 45:6, teraz na liście strajkowej mniej więcej pół na pół. Myślałam, że się wypełni, ale mnie oświecili w pokoju, że cofnięto rubrykę na nie, bo nie można naciskać, i strajkują tylko ci podpisani na tak. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Strajk nauczycieli 31 marca 23.03.17, 14:37 wiesz co, też się na to wkurzałam, chociaż w szkole pracuję. Ale wiedziałam, ze takie postulaty tylko ludzi wkurzą. Przyznam się, że szczegółowo przepisów nie śledziłam i właśnie dowiedziałam się, że tak to jest skonstruowane że: żeby móc zastrajkować to musimy wejść w konflikt zbiorowy z pracodawcą. Jest to o tyle kuriozalne w przypadku TEGO strajku ze naszym pracodawcą jest dyrektor szkoły, który nasz strajk popiera 9bo strajk jest de facto przeciw deformie). Żeby wejść w konflikt zbiorowy z pracodawcą musieliśmy tj. związki zawodowe wysunąć żądania, których pracodawca NIE SPEŁNI. I okazuje się, ze w takich przypadkach mamy prawo do żądań jedynie płacowych właśnie i odnośnie zwolnień. Tak sa podobno przepisy skonstruowane. Nie wiem tego na 100 % bo opieram się na tym, co mi powiedzieli ludzie w tym siedzący. Mnie od czytania paragrafów - wstyd przyznać - odrzuca po pierwszym akapicie. Dysfunkcja taka. Reasumując: strajk jest przeciw deformie edukacji, ale żeby go zacząć zgodnie z prawem nauczyciele musieli wejść w konflikt zbiorowy z pracodawcą - dyrektorem, który jest całym sercem ZA strajkiem. Żeby wejść w konflikt zbiorowy trzeba wysunąć żądania finansowe i żadne inne. Też bym wolała zażądać więcej godzin matematyki czy fizyki zamiast religii. Ale wtedy byłoby to niezgodne z rpzepisami Odpowiedz Link Zgłoś
magkul99 Re: Strajk nauczycieli 31 marca 23.03.17, 14:45 A czy ty naiwnie myślisz, że w tym strajku chodzi o reformę edukacji? To jest strajk Broniarza w obronie własnego stołka i swoich przywilejów. On nigdy nie walczył o nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Strajk nauczycieli 31 marca 23.03.17, 14:48 no proszę, jak widać nagonka na nauczycieli i ZNP w toku. Już wiesz, ze Broniarz ma d..pie dzieci i chce własny stołek uratować prawda? Ci wredni nauczyciele też chcą własne etaty uratować, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
magkul99 Re: Strajk nauczycieli 31 marca 23.03.17, 15:09 Jestem daleka od nagonki na nauczycieli, bo w tym fachu przepracowałam ponad 16 lat, natomiast Broniarza popierać nie będę nigdy, bo jak do tej pory nie zrobił nic w obronie nauczycieli.Zresztą ja pracę straciłam 3 lata temu, bo była redukcja etatów polegająca na tym, że gmina przyznała mojej szkole tylko 4 klasy pierwsze , zamiast 7. W moim liceum z 66 nauczycieli zostało 40. I to jest ok? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Strajk nauczycieli 31 marca 23.03.17, 15:42 Też nigdy mi nie było po drodze z ZNP, ale związek, z którym historycznie jest mi po drodze (dziedziczę po obydwojgu rodzicach ) reformą jest zachwycony, a protestujących na ulicach chce nakrywać czapkami. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Strajk nauczycieli 31 marca 23.03.17, 15:57 > no proszę, jak widać nagonka na nauczycieli i ZNP w toku. Już wiesz, ze Broniar > z ma d..pie dzieci i chce własny stołek uratować prawda? Ci wredni nauczyciele > też chcą własne etaty uratować, prawda? Czy to znaczy, że nauczyciele wycofali żądanie "gwarancji zatrudnienia dla wszystkich obecnych nauczycieli do roku 2022"? Gdy w latach 90. zamykano wielkie zakłady pracy, zwalniano dziesiątki tysięcy ludzi, osłonę propagandową zapewniały "wolne media", które tłumaczyły robotnikom, że mają konkurować na wolnym rynku pracy, a jeśli są bezrobotni, to z własnej winy. Co innego nauczyciele, przecież wiadomo, że dla nauczyciela utrata państwowego etatu to tragedia życiowa i na rynku pracy po prostu nie da sobie rady. Klasy niższe, prości ludzie niech sobie radzą na rynku pracy, co innego nauczyciele, klasa ludzi wykształconych i dysponujących wiedzą, im się należą gwarancje zatrudnienia, bo inaczej sobie w życiu nie poradzą. Oczywiście wszystko wyłącznie dla dobra uczniów. Od wielu lat grupę zawodową nauczycieli kształtuje selekcja negatywna, to znaczy uczyć w szkole idą ludzie, którzy nie mają żadnych innych możliwości życiowych. Eksperyment myślowy: wyobraźcie sobie, że we własnym miejscu pracy organizujecie strajk z żądaniem gwarancji zatrudnienia do roku 2022. Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Strajk nauczycieli 31 marca 23.03.17, 18:25 a ty rozumiesz to co czytasz? Bo jak widać nie pojmujesz 1. żeby strajkować zgodnie z prawem związki zawodowe a właściwie nauczyciele muszą wejść w spór zbiorowy z pracodawcą czyli dyrektorem szkoły. Choć uwierz, zdecydowanie chętniej weszłyby w taki spór z minster edukacji oraz premier 2. Żeby wejść w spór zbiorowy musimy wystąpić z takimi żądaniami, które są nie do spełnienia. My doskonale wiemy a w naszym imieniu doskonale wie ZNP że ŻADEN dyrektor w ŻADNEJ szkole nie zapewni nam jakiejkolwiek podwyżki bo nie od dyrektora podwyżka zależy. Nie zapewni nam też gwarancji zatrudnienia bo nie od niego to zależy 3. Wejść w spór zbiorowy można li i jedynie stawiając żądania o zatrudnieniu i kasie. Żadne tam więcej godzin chemii czy fizyki zamiast religii w grę nie wchodzi. Z punktu widzenia prawa jesteśmy w porządku a z punktu widzenia takich durni jak ty chcemy tylko kasy i stołków... Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Strajk nauczycieli 31 marca 23.03.17, 14:49 Czyli wszyscy rzucamy się tłumaczyć wujkom, kumpelkom i pani w kolejce do kasy o co chodzi z tymi postulatami i dlaczego je popieramy. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Strajk nauczycieli 31 marca 23.03.17, 16:06 > Czyli wszyscy rzucamy się tłumaczyć wujkom, kumpelkom i pani w kolejce do kasy > o co chodzi z tymi postulatami i dlaczego je popieramy. Och, praca u podstaw, inteligencja niesie kaganek oświaty w ciemny lud. Szczególnie ludzie stojący w kolejce do kasy z ogromnym zainteresowaniem wysłuchają waszej agitacji politycznej. Wujek, kumpelki i cała reszta ludności po prostu nie mają pojęcia o niczym i już nie mogą się doczekać, aż im wszystko wyjaśnicie. Proponuję jeszcze chodzić od drzwi do drzwi oraz telemarketing. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Strajk nauczycieli 31 marca 23.03.17, 14:54 Szkoła, w której pracuję, nie strajkuje. Pobliskie liceum publiczne tak ale tylko połowa nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Strajk nauczycieli 31 marca 23.03.17, 15:17 gimnazjum syna strajkuje. uczniom którzy przyjda zapewnia opiekę. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Strajk nauczycieli 31 marca 23.03.17, 15:28 Niestety tym razem nie zamierzam solidaryzować się z nauczycielami. Ostatnio był strajk rodziców, nauczyciele z gimnazjum syna szumnie namawiali by wziąć udział. Oczywiście nieobecności usprawiedliwiali na podstawie informacji od rodziców (o z góry ustalonej treści). W tym dniu lekcje miały się nie odbywać - tak zostało to powiedziane na zebraniu 3 dni wcześniej! Dzieci do szkoły w większości nie przyszły a te które przyszły (5 osób na 30 uczniów)....uwaga....zostaly nagrodzone piątkami za aktywność z dwóch przedmiotów, których miało nie być. I nie jst to czysty przypadek, ani zbieg okoliczności. Wku... mam do tej pory (i to bynajmniej nie z powodu ocen), syn nie poszedł, tak naprawdę głównie ze względu na nauczycieli (jego nowa pseudo reforma nie tknie) bo to pośrednio było również w ich interesie....czego nauczył się mój syn....że nie warto. Ja również tego się nauczyłam. Nadal jestem przeciwko tej cholernej reformie, ale nie zamierzam się już angażować, a już na pewno nie bedę angażować syna w żadne akcje protestacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re: Strajk nauczycieli 31 marca 23.03.17, 15:58 w szkole moich dzieci było podobnie (moje dzieci nie były wówczas w szkole), dlatego nie popieram Broniarza i jego strajku o zagwarantowanie nauczycielom etatów przez pięć lat. Popieram strajk przeciw deformie, ale niestety to już musztarda po obiedzie. Tak się jakoś ten biedny Broniarz i jego ekipa organizowali, że już jest za późno na cokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Strajk nauczycieli 31 marca 23.03.17, 16:33 Nie chcę cię przekonywać, bo każdy ma prawo do własnego zdania - ale postulat zagwarantowania etatów przez pięć lat jest jedynym zgodnym z prawem sposobem na zażądanie niewprowadzania deformy. Umieszczenie postulatu "nie wprowadzajcie reformy" byłoby bardziej zrozumiałe dla społeczeństwa, ale groziłoby nielegalnością strajku, więc nawet zwolnieniami dyscyplinarnymi dla strajkujących. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Strajk nauczycieli 31 marca 23.03.17, 18:41 > Nie chcę cię przekonywać, bo każdy ma prawo do własnego zdania - ale postulat z > agwarantowania etatów przez pięć lat jest jedynym zgodnym z prawem sposobem na > zażądanie niewprowadzania deformy. Umieszczenie postulatu "nie wprowadzajcie re > formy" byłoby bardziej zrozumiałe dla społeczeństwa, ale groziłoby nielegalnośc > ią strajku, więc nawet zwolnieniami dyscyplinarnymi dla strajkujących. Coraz lepiej. Zatem strajk jest w istocie nielegalny, ale znalazła się sztuczka formalna, żeby ukryć jego status. Próba wymuszenia gwarancji zatrudnienia oznacza, że pracownik zdaje sobie sprawę, że jest niepotrzebny. Tym samym tego rodzaju próba daje pracodawcy cenną wiedzę na temat tego, kogo należy zwolnić w pierwszej kolejności. Tą grupą nie trzeba się martwić, przecież bez problemu wymuszą swoje zatrudnienie na firmach prywatnych. "Dzień dobry panu dyrektorowi, może pan dyrektor mnie nie zna, ale dzisiaj podjąłem decyzję o zatrudnieniu mnie w pańskim przedsiębiorstwie na okres co najmniej do 2022 roku." Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Strajk nauczycieli 31 marca 23.03.17, 19:45 tiszantul napisała: > Coraz lepiej. Zatem strajk jest w istocie nielegalny, ale znalazła się sztuczka > formalna, żeby ukryć jego status. nie żadna sztuczka tylko wszystko w zgodzie z prawem. Doczytaj sobie człowieku i nie bredź. Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Strajk nauczycieli 31 marca 23.03.17, 22:38 >Dzieci do szkoły w większości nie przyszły a te które przyszły (5 osób na 30 uczniów)....uwaga....zostaly nagrodzone >piątkami za aktywność z dwóch przedmiotów, których miało nie być. Czyli co, nauczyciele poperający pis (czy innego kukiza) postanowili pokazać lemingom i lewakom gdzie mają ich strajk i pary wystarczyło na tyle, żeby nauczyć dzieci, że strajkuje się nie dla idei, żeby coś zmienić, ale dla piątek rozdawanych przez ludzi, przeciw których wizji wspólnego państwa się protesty organizuje? Odpowiedz Link Zgłoś
mum2004 Re: Strajk nauczycieli 31 marca 23.03.17, 15:40 No ale tym razem nie wyjścia, lekcji nie ma, obiadów nie ma, jak ktoś przyprowadzi dziecko to sie zajma zajmą na swietlicy. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Strajk nauczycieli 31 marca 23.03.17, 15:56 mum2004 napisała: > No ale tym razem nie wyjścia, lekcji nie ma, obiadów nie ma, jak ktoś przyprowa > dzi dziecko to sie zajma zajmą na swietlicy. No właśnie poprzednio też miało tak być Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Strajk nauczycieli 31 marca 23.03.17, 17:58 U nas, nie tyle szkoła, co poszczególni nauczyciele. Nieliczni, dodam. Przeważa postawa "To i tak nic nie da." Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: Strajk nauczycieli 31 marca 23.03.17, 19:05 Nauczyciele (albo związkowcy) nie mogą strajkować z przyczyn politycznych, dlatego muszą, protestując przeciw reformie, wziąć coś innego na sztandar. Choć intencja jest jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
mum2004 Re: Strajk nauczycieli 31 marca 24.03.17, 08:11 Również tak to odbieram. Tym bardziej, że w podstawówce to chyba na brak godzin nie będą narzekać, a wręcz przeciwnie - trwają rozeznania kto weźmie dodatkowe przedmioty. Cieszę się, że moje dzieci chodzą do szkoły gdzie nie ma tchórzy i nauczyciele potrafią pokazać swoje zdanie. A o deformie zdanie mają jedno. Jakoś mnie to podbudowuje w kontekście kolejnych lat w tej szkole i ideologicznych programów. U nas nie przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: Strajk nauczycieli 31 marca 24.03.17, 08:20 u nas tez jest. Dostałam info w dzienniku że jest strajk i lekcje w tym dniu sie nie odbędą. Działa świetlica. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Strajk nauczycieli 31 marca 24.03.17, 09:22 Tak, w naszej szkole też jest strajk. Niespodziewałam się, ale bardzo to dobrze. Ja, jako rodzic, popieram ten strajk !!! Dzieci nie ubędzie a kadry owszem, bo planowane są zwolnienia, plus to, że duza część pedagogów zamierza wykorzystać urlop zdrowotny- w przyszłym roku, nie dość że chaos, to jeszcze nie będzie miał kto uczyć naszych dzieci, ta reforma rozwali system i odbije się na dzieciach. Więc każdy protest popieram, jeśli tylko w jakiś sposób ograniczy czy opóźni reformę. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Strajk nauczycieli 31 marca 24.03.17, 09:30 U nas jest protest. Z tym, że i tak miały byc rekolekcje. Wiec są tylki zajęcia opiekuncze. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Strajk nauczycieli 31 marca 26.03.17, 19:46 córki gimnazjum strajkuje Odpowiedz Link Zgłoś