hallbera.jarlakappi 24.03.17, 15:49 moja nowa milosc jak ja bez tego zylam do tej pory ??!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spanish_fly Re: rice cooker 24.03.17, 15:51 Serio? Co w tym takiego rewelacyjnego? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: rice cooker 24.03.17, 15:54 Trzyma cieplo - w kazdej chwili dnia i nocy masz garnek swiezego cieplego ryzu czy kaszy. Jak ktos jest zarnozerny to genialny wynalazek Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: rice cooker 24.03.17, 15:55 Mój dziadziuś wkładał w tym celu ryż pod pierzynę Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: rice cooker 24.03.17, 16:06 To nie to... trzeba to miec zeby poczuc roznice Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: rice cooker 24.03.17, 16:17 i najfajniejsze ze nie tylko ryz !!! wczoraj robiłam kaszotto a dzisiaj na sniadanie jaglanke Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: rice cooker 24.03.17, 15:51 Jesteś gadżeciarą Trudno mi wyobrazić sobie rzecz bardziej zbędną Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: rice cooker 24.03.17, 16:19 coraz częściej mi się wydaje ze zbędny gadzet to kuchenka Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: rice cooker 24.03.17, 16:21 Rzecz gustu Osobiście wolę jednak kuchenkę niż te wszystkie graty (u mnie akurat te co mam, stoją na strychu w większości ) Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: rice cooker 24.03.17, 16:24 ja bym wolala wywalić kuchenke i wszystkie gary i mieć więcej miejsca na gadżety Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: rice cooker 24.03.17, 18:22 dokladnie na te chwile mam stanie: boscha mum parowar multikuker maszyna do chleba krajalnica tosciarka gofrownica raclette ustrojstwo do grilowania/tostowania/zapiekania sokowirowka blender/zyrafa maly mikser maly elektryczny piekarnik frytownica delonghi z obrotowym koszem, super sprawa chodzi za mna taki szybkowar kuchenka jest 6palnikowa i mam ochote na zmiane czego nie mam i miec nie bede to mikrofalowka i zeby nie bylo, wszystko jest uzywane w kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: rice cooker 24.03.17, 18:37 mi się marzy szybkowar, frytkownica beztluszczowa i takie cos do takoyaki Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: rice cooker 24.03.17, 19:47 frytownica beztluszczowa-mowisz o tefalu actifry ? ja zrezygnowalam, po tym jak sie naczekalismy na frytki u znajomych i te frytki sprobowalam. Niby moze tam i gulasze i inne, ale mam mulikukera wiec starczy (jaka rozsadna ) szybkowar jak wyzej, ten moulinexa, ale to juz w nowej kuchni raczej i tak sie zastanawiam jak ja te wszystkie przydasie spakuje orientalnej kuchni nie lubimy, wiec na te ilosc ryzu co gotuje (kasze niedostepne a quinoi nie znosze), to parowar mi starcza wiekszosc takich sprzetow typu do wypieku donatsow, mufinkow itp ma jednak slaba moc i dlugo to trwa, choc cus do wypieku precli to moze nabede, promocja jest a i waflownice do wafli mam Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: rice cooker 24.03.17, 20:15 ja mam maszynke do popcornu , ale a wolalabym taka fajniejsza pie maker mam piekarnik halogenowy, ale rzadko używam odkad mam to : maszyne do mleka sojowego grill elektryczny sokowirowke , szatkownice elektryczna kilka blenderow i mój najnowszy kochany rice cooker a chciałabym jeszcze duuuzo rzeczy w tym kamienny piec do pizzy Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: rice cooker 24.03.17, 21:48 grill fajny szatkownicy to nie mam, ale mum ma duzoooo przystawek, w tym tarczke do frytek przez chwile mialam szal na elektryczny wypiekacz do pizzy www.jakumammy.pl/domowy-piec-do-pizzy tylko lokalnie niedostepny a koszt przesylki zbyt duzy. Piec do pizzy moze wezme pod uwage po przeprowadzce i zamowie taki murowany do ogrodu Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: rice cooker 24.03.17, 21:54 a i zima idzie, to zakupie elektryczny garnek do fondue, zeliwny na palnik strasznie upierdliwy w czyszczeniu, do zmywarki nie wloze Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: rice cooker 24.03.17, 15:52 I będzie to miłość wierna i trwała, przepowiadam Moja trwa od dobrych kilkunastu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: rice cooker 24.03.17, 16:14 to czemu mi wcześniej nie powiedzialas??? czemu nikt mi nie powiedział Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: rice cooker 24.03.17, 15:55 ryz swietnie gotuje sie rowniez w parowarze, jeden gadzet mniej Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: rice cooker 24.03.17, 16:08 Mnie się świetnie gotuje w zwykłym garnku z pokrywką Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: rice cooker 24.03.17, 16:14 W zwyklym garnku zawsze mam przypalony Dla tych co jedza duzo ryzu/kasz to pewnie super sprawa, jak dla mnie np maszyna do chleba. Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: rice cooker 24.03.17, 16:15 mi się swietnie spala w garnku z pokrywka Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: rice cooker 24.03.17, 16:22 spanish_fly napisała: > Mnie się świetnie gotuje w zwykłym garnku z pokrywką To tak jak i mnie Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: rice cooker 24.03.17, 16:33 Mnie nawet pokrywka nie jest potrzebna Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: rice cooker 24.03.17, 16:45 Mnie również nie Zasada jest taka, że ryż gotuje się 19 minut w większej ilości wody i wcześniej przepłukany na sitku, wtedy się nie przypala, a trzymać go jak i każdą kaszę, a także ziemniaki pure można po prostu pod poduszką. Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: rice cooker 24.03.17, 16:57 Mam inną zasadę - nie gotować z zegarkiem w ręku, tylko patrzeć czy już I odcedzam jak jeszcze jest twardy, bo i tak dojdzie, a rozgotowany jest paskudny. Odpowiedz Link Zgłoś
eilian Re: rice cooker 24.03.17, 17:21 Co odcedzasz? Przecież cała woda sie wygotowuje... Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: rice cooker 24.03.17, 17:33 Nie zawsze. Czasami wleję za dużo wody i wtedy mam co odlać. Czasami hartuję zimną wodą. Zresztą nie ma tak, żebym zawsze gotowała ryż w takiej samej ilości wody (na tę samą ilość ryżu, oczywiście) i do takiej samej miękkości. Na sałatkę gotuję krócej, bo potem nasiąka tym co warzywa puszczą. Do jedzenia od razu na stół dłużej, jak ma postać, to też krócej. Poza tym wszystko zależy od wielkości i jakości ziaren. Skomplikowane Odpowiedz Link Zgłoś
pulower8 Re: rice cooker 24.03.17, 17:26 A ma któraś z was elektryczny szybkowar? Ponoć cudo na kółkach, działa jak szybkowar, wolnowar, ryżowar, parowar i wszystkie inne -wary. I jeszcze jogurt robi. Odpowiedz Link Zgłoś
crea.tura Re: rice cooker 24.03.17, 17:30 o rice cookerze nie słuszałam a bardzo lubię ryż i często gotuję. są takie kubki z sistemy do gotowania ryżu w mikrofali, ma któraś? fajne toto? a swoją drogą - jak to robicie że przypalacie ryż? NIGDY mi się ta sztuka nie udała wrzucam na wrzącą wodę, przykrywam, nastawiam timer na czas gotowania i wsjo. Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: rice cooker 24.03.17, 18:01 >a swoją drogą - jak to robicie że przypalacie ryż? tak samo jak kubeczek menstruacyjny nastawiam ryz zaczynam czytac ksiazke albo ogladac film i zapach mnie informuje ze już za pozno ! Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: rice cooker 24.03.17, 17:59 Gotuję w garnku i pod pierzynę, idealnie trzyma ciepło i jest b. smaczny. Tak, że ja się nie skuszę na rice cooker. A potato cooker też masz i pasta cooker? Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: rice cooker 24.03.17, 18:03 jeszcze nie ale szybkowar mi się marzy Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: rice cooker 24.03.17, 21:22 Ale to naprawde nie jest to samo. W rice cookerze masz ugotowany idealnie. Nawet kasza gryczana jest idealna. Kazde ziarno idealnie rozno ugotowane... Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: rice cooker 24.03.17, 21:42 i nie trzeba nosic kołdry do kuchni albo garnka do lozka Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: rice cooker 24.03.17, 21:49 Nie przeczę, bo nie miałam okazji porównać. Dla mnie ryż ugotowany moim sposobem jest wystarczająco dobry, nie zauważam różnic w dogotowaniu poszczególnych ziaren. Zaniesienie garnka do łóżka nie jest dla mnie problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: rice cooker 24.03.17, 18:18 Też mam i pałam miłością wielką, bowiem świetny ryż wychodzi, a nic robić nie trzeba, tylko wsypać i włączyć. Przekonało mnie do zakupy wyczytane gdzieś zdanie, że u każdego prawdziwego chińczyka stoi na blacie elektryczny garnek do ryżu Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: rice cooker 24.03.17, 18:39 nenia1 napisała: > Też mam i pałam miłością wielką, bowiem świetny ryż wychodzi, a nic robić nie t > rzeba, tylko wsypać i włączyć. zupełnie jak w zwykłym garnku, na zwykłej kuchence. > > Przekonało mnie do zakupy wyczytane gdzieś zdanie, że u każdego prawdziwego chi > ńczyka stoi na blacie elektryczny garnek do ryżu aha, i tak już od 4 tysięcy lat... Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: rice cooker 24.03.17, 18:47 >aha, i tak już od 4 tysięcy lat... a wcześniej używali wg ciebie kuchenek gazowych ? Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: rice cooker 24.03.17, 19:12 hallbera.jarlakappi napisała: > a wcześniej używali wg ciebie kuchenek gazowych ? > nie poznałabyś ironii, nawet gdyby cię w cztery litery kopnęła, czarnaalineczko czy jak ci tam wcześniej było. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: rice cooker 24.03.17, 19:16 Może ty jesteś tak uzdolniona, że tobie wychodził świetny, mnie nie wychodził, a teraz mam taki jak w dobrych chińskich restauracjach i nie muszę latać z garnkiem pod żadne pierzynki. Jak mniemam, garnka nie masz? Wcześniej gotowali specjalnych w garnkach z bambusową wkładką, elektryczny garnek jest po prostu unowocześnioną wersją starego działania. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: rice cooker 24.03.17, 21:26 Albo w piecsch opalanych sloma zeby temperatura byla wlasciwa. Garnki wymyslili w JP btw - w In the mood for love jest taka scena jak maz glownej bohaterki wraca z delegacji do JP i wlasnie przywozi nowinke - garnek do ryzu cala kamienica sie zachwyca jak to super dziala. Ryzowar sie oplaca w miejscach gdzie jest duze spozycie ryzu - np wieczorem nastawiasz garnek i na sniadanko masz swiezy cieply ryzyk... Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: rice cooker 24.03.17, 21:43 zaraz ci napiszą ze wystarczy garnek pod pierzynę wlozyc i sobie garnek spi w lozeczku a ty na podłodze i masz rano siwezy cieply ryzyk Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: rice cooker 24.03.17, 21:51 Tylko po co komu ryż na rano? U mnie ryż jada się tylko na obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: rice cooker 24.03.17, 21:58 Coz a Azjaci ryz jedza. Swietne pozywne sniadanko. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: rice cooker 24.03.17, 22:17 A ty jesz ryż na śniadanie? Jeśli przewaga ryżowaru nad pierzyną ma polegać na tym, że z tego pierwszego mam świeży, ciepły ryż rano, to jest mi on doskonale zbędny Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: rice cooker 24.03.17, 22:46 Czasem. Ale mam tez dziecko ryzolubne które potrafi nagle zażądać porcji ryżu. Który mu w ow czas nakładam z miejsca i robiłem solved. Ryż w garnku nawet i 3 dni daje rade. Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: rice cooker 25.03.17, 00:03 ja sniadanie cieplutka jaglanka z bananami jabłkami i cynamonem jest najlepsza Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: rice cooker 24.03.17, 23:49 akurat to uwazam za zbedny gadzet, wielki grat, nie wiem czy warto to wyciagac do malych porcji ryzu. Znajomi azjaci maja i faktycznie smaczny ryz przygotowuja ale oni jedza ten ryz do wszystkiego i przez caly dzien, wiec u nich to ma sens. Ja w swojej kuchni tego nie widze. W zwyklym garnku gotuje sie bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: rice cooker 25.03.17, 00:04 mój wcale wielki nie jest , 1,5 l Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: rice cooker 25.03.17, 00:27 i ile ryzu w nim gotujesz? Dla ilu osob? Gara 1,5 litra nie wyciagam do gotowania ryzu na co dzien, no chyba ze mam gosci. Gotuje w malym garnku, nie chce mi sie wstac i sprawdzic pojemnosci ale max 0,5 l. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: rice cooker 25.03.17, 13:29 A jakie to ma znaczenie jaka porcja ryżu? Chcesz gotować mało, to wsypujesz mało, w środku jest coś w rodzaju miski, tylko ją myjesz i pokrywkę. Ne przypala się, nie musisz nad tym stać, latać pod pierzynki i tym podobne cuda a ryż pyszny. Wyłącza się samo a potem trzyma w cieple jak długo chcesz. Ja wiem czy to wielki grat? Ot zwykły garnek jaki większość używa się w kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: rice cooker 25.03.17, 18:40 nie, moj garnek, w ktorym ryz gotuje jest stanowczo mniejszy. Znaczenie ma ile gotuje, bo duzo latwiej mi pozniej umyc malutki garnek w zmywarce niz duza miche. Mnie sie w garnku nic nie przypala, nie stoje nad ryzem, nie latam pod pierzynki i nie cuduje nic. Ryz plucze, zalewam woda, zagotowuje, nastawiam kuchenke na nr 1 i ryz sobie powoli dochodzi. Kuchenke tez sobie moge nastawic, ze sie wylaczy sama po 20 min. i potrzyma cieplo. Dla mnie, w moje kuchni to zbedny gadzet, ale u znajomych azjatow jadajacych ryz 3 razy dziennie sens to ma jak najbardziej. Ryz faktycznie smaczny w tym robia. Ale moj z garnka tez jest smaczny. Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: rice cooker 25.03.17, 12:32 pochlamiam wielgachna miche ryzu z warzywami Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: rice cooker 25.03.17, 12:52 Gdybym miała na grata miejsce w kuchni już dawno bym kupiła. Na razie gotuję ryż w rondelki z grubym dnem, metodą absorbcji i pozwalam mu "dojść" pod kocem. Jestem wielkim ryżożercą. Odpowiedz Link Zgłoś