Dodaj do ulubionych

Slow cooker

22.11.16, 14:20
Chcialabym sobie kupic. Pochwalcie sie jakie slow cookery macie? Jakie funkcje maja-tylko ustawienie temoperatury czy tez sa takie co maja regulacje czasu? Czy wszystkie maja ustawienia temp. typu low, middle i high? Co oznaczaja poszczegolne poziomy?
Jaka wielkosc? Jest nas 4,ale z drugiej strony nie chce wielkiej maszyny co mi zajmie pol blatu w kuchni.
Na co zwracac uwage?
Dziekuje bardzo!
Obserwuj wątek
    • szczepka75 Re: Slow cooker 22.11.16, 14:57
      dla mnie wazne jest zeby garnek ,wklad sie wyjmowal o wiele latwiej jest myc .i garnek mozna wlozyc do lodowki czy piekarnika
      ja mam Crock-Pot
      • espionka Re: Slow cooker 22.11.16, 18:08
        Tez mam crock pot z wersja saute. Dla mnie wada bylo to ze latwo sie potlukl, juz dwa razy a zaleta ze z patelni nie trzeba przekladac do wolnowara bo mozna w nim smazyc tez.
        • wiwi1 Re: Slow cooker 22.11.16, 19:00
          Ja uzywalam dlugo crock pot, ale po jakims czasie ta emalia w srodku matowieje, wnetrze sie robi porowate, ciezko to doczyscic (ja przynajmniej mialam takie doswiadczenia z dwoma slow cookerami). Uzywalam bardzo czesto, kilka razy w tygodniu, zawsze obowiazkowo weekendy, np rosol w 24 godziny. Potem zrobilam dluga przerwe, nie mialam za bardzo czasu i teraz stoi u mnie nowy slow cooker jeszcze nie uzywany, tez Crock - Pot, nie w wersji saute niestety (tak jak espionka pisze, bardzo przydatna funkcja). Moze go wlacze w ten weekend.
          Pozdrawiam:)
    • princesswhitewolf Re: Slow cooker 22.11.16, 20:04
      ten 8 w 1

jogurtownica parownica wolnowar szybkowar, i pare innych funkcji. bardzo polecam. Warte kazdego grosza

https://instantpot.com/wp-content/uploads/2009/05/IP-Smart-clean-background.png
      • klimea Re: Slow cooker 23.11.16, 08:41
        Ja wlasnie chcialam o nim napisac, mam od ponad roku i go wprost uwielbiam, ma funkcje slow cooker ale ani razu z niej nie skorzystalam. Ale jest jakby kto chcial :-)
        • princesswhitewolf Re: Slow cooker 23.11.16, 17:01
          a szkoda ze nie korzystasz bo wiele rzeczy woli wolne gotowanie niz szybkie.
          • klimea Re: Slow cooker 23.11.16, 17:32
            moze i tak, ale ja nie lubie, wole funkcje szybkowaru :-) Mialam dwa slow cookers i jakos sie u mnie nie przyjely, choc probowalam.
            • princesswhitewolf Re: Slow cooker 23.11.16, 17:34
              no ale gulasz woli w wolnowarze albo powidla bigos itd
              • klimea Re: Slow cooker 23.11.16, 18:19
                moj gulasz woli w szybowarze ;)
                • princesswhitewolf Re: Slow cooker 23.11.16, 20:43
                  no a jogurt robisz w tym?
                  • klimea Re: Slow cooker 24.11.16, 13:08
                    robie jogurt regularnie, kupilam nawet te sloiczki, ale nie uzywam, tylko zwykle sloiczki po dzemach bo wieksza pojemnosc i szklo, a nie plastik. Robie rowniez j. grecki z 3 litrow mleka a potem odciekam w takim specjalnym naczyniu pare godzin w lodowce.:-) Jest super gesty i kremowy.
                    A teraz jeszcze sie dowiedzialam, ze jutro na Amazonie bedzie promocja na Instant Pot :-)
                    • lucasa Re: Slow cooker 24.11.16, 14:20
                      a ten grecki to w tym urzadzeniu czy nie? i na czym odciekasz? nam jogurt domowy srednio smakuje bo lubimy geste wiec tym greckim sie zainteresowalam...
                      • klimea Re: Slow cooker 24.11.16, 16:08
                        W tym urzadzeniu robisz 'normalny' jogurt, a potem gotowy jogurt na sito, czy gaze czy cheese cloth itp i odcieka sobie pare godzin. Tak powstaje jogurt grecki, po prostu odcieka serwatka. Ja mam taki specjalny pojemnik plastikowy z wkladem/sitem nylonowym taki mesh i ta jest bardzo przydatne, ale kupilam go na Amazonie US.
                        www.amazon.com/Euro-Cuisine-GY50-Greek-Yogurt/dp/B0091XNL0I/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1480000023&sr=8-1&keywords=Euro+Cuisine+GY50+Greek+Yogurt+Maker
                        • princesswhitewolf Re: Slow cooker 24.11.16, 17:40
                          >W tym urzadzeniu robisz 'normalny' jogurt, a potem gotowy jogurt na sito, czy gaze czy cheese cloth itp i odcieka sobie pare godzin.

no przeciez wiem skoro mam to urzadzenie i odsaczam dalej niz Grecki jogurt czyli na serek jogurtowy.
                          Maszyne juz zdarzylam uzywac na tyle efektywnie we wszelakich funkcjach przez okolo roku ze musialam wymienic juz uszczelke w pokrywce( ta duza silikonowa).

Ja mowilam o tym www.amazon.co.uk/gp/product/B017Z060Z6/ref=s9_acsd_al_bw_c_x_2_w

DO odsaczania na serek mam tp www.ebay.co.uk/itm/Cuisipro-Yogurt-Cheese-Maker-Green/152201220302?_trksid=p2141725.c100338.m3726&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D20150313114020%26meid%3D5610660b1ae843f2abfb0c3df298bc0d%26pid%3D100338%26rk%3D7%26rkt%3D11%26sd%3D172211756098
                          • princesswhitewolf Re: Slow cooker 24.11.16, 17:40
                            a sorry...klimea. Pomylilo mi sie kto co napisal lol.
                            • klimea Re: Slow cooker 24.11.16, 18:39
                              lol, nie szkodzi. Ja tez patrzylam na ten Twoj odciekacz, ale wybralam inny, bo byl wiekszy.
                • princesswhitewolf Re: Slow cooker 24.11.16, 10:49
                  aa i ostatnio widzialam taki wklad w ta maszyne ze sloiczkami jesli ktos chce jogurt w sloiczkach a nie w calosci.
      • agaciha Re: Slow cooker 25.11.16, 08:55
        Dzis akurat w promocji na Amazon:

www.amazon.co.uk/Instant-Pot-Electric-Pressure-Stainless/dp/B00OP26T4K/ref=gbph_img_m-5_62ef_a038045d?smid=A3P5ROKL5A1OLE&pf_rd_p=b1583de8-ab23-443b-bb8e-4d1c5f5462ef&pf_rd_s=merchandised-search-5&pf_rd_t=101&pf_rd_i=161428031&pf_rd_m=A3P5ROKL5A1OLE&pf_rd_r=M294CVT0A65VQPWBP449
        • lucasa Re: Slow cooker 25.11.16, 14:16
          pod tym garnkiem sa wymienione rozne akcesoria, - ktore uzywacie i ktore sie przydaja?
          • lucasa Re: Slow cooker 25.11.16, 14:19
            aha, i macie ten na 6 l czy na 8? bo ta miska w srodku wyglada na mala?
            • princesswhitewolf Re: Slow cooker 25.11.16, 15:59
              6 litrow. Matko bosko 6 litrow to malo?? 10cioro was jest w domu czy ciom?<wytrzeszcz>

W srodku nie ma miski tylko jest garnek stalowy, bez uszu. Tylko ma wyryte na samym szczycie: MAX. czyli do ktorego punktu lac wode
              • lucasa Re: Slow cooker 25.11.16, 18:56
                7ro. Przewaznie gotuje 2 porcje
            • princesswhitewolf Re: Slow cooker 25.11.16, 18:55
              ta pokrywke szklana mam. Przydaje sie jak wyjmiesz garnek ze srodka
          • klimea Re: Slow cooker 25.11.16, 19:24
            lucasa, ja mam 2, dukupilam 8l dwa tygodnie temu, akurat na rosol ;) plus czasami, jak jeden IP robi jogurt, a to trwa 8h, to zawsze mam drugi wolny. Z akcesoriow mam szklana pokrywe, czasami sie przydaje, sitko/ wklad osobny do gotowania na parze, bardzo przydatne, mimo ze na stanie jest steam rack, to ja mam taki koszyczek i czesciej z nego korzystam. Dodatkowo czerwone rekawiczki silikonowe, sa boskie i brdza polecam, uzywam non-stop. Mam tez silicone cover. I jeszcze dodatkowy wklad, czyli te mise.;)
            • lucasa Re: Slow cooker 25.11.16, 19:39
              Dziekuje
    • marninor Re: Slow cooker 22.11.16, 21:20
      byl juz kiedys watek o slow cookerach - dlugi ;D mam crockpot "ten ladny" :) ten watek to ze 4 lata temu ale byl obszerny ;D
      • wiwi1 Re: Slow cooker 23.11.16, 08:34
        hehe, pamietam:) to bylo 4 lata temu? miwah wtedy tu chyba jeszcze bywala, prawda?
        Ja tez mialam "ten ladny", tylko przy dosyc intensywnym uzytkowaniu to dno mi sie zniszczylo, a moze to od zmywarki? Teraz mam inny, musze rosol w weekend nastawic:)
        Pozdrawiam:)
        • espionka Re: Slow cooker 23.11.16, 11:59
          u mnie tez tak bylo wiwi , powierzchnia zrobila sie porowata szczegolnie po rosole choc nie wkladalam do zmywarki. Pomaga wymoczenie w cieplej wodzie z dodatkiem octu. Ale tak trzeba przy kazdym myciu postepowac bo jak nalot sie juz pojawi to ciezko sie go pozbyc!
        • marninor Re: Slow cooker 23.11.16, 15:58
          a to dno ja tez zalatwilam bo przywiera ale dziala i wciaz jest ladny :D ladniejszego nie widzialam - slowo. mozna postawic na stole - serwujac
    • lucasa Re: Slow cooker 24.11.16, 14:25
      yadrall ja mam juz drugi raz najtanszy, tylko z ustawieniem temperatury,
      mam rozmiar 4.5 l i na nasze 6 (teraz 7) osob dobrze sie sprawdza, najczesniej i tak nie laduje do pelna, a to co robie najczesciej jest na dwie porcje...
      u nas zawsze ktos jest w domu wiec ustawienia czasu nie potrzebujemy, ale jezeli nie ma Cie czesto w domu, to sie przyda. kurczak nie moze sie np gotowac od rana do powrotu z pracy o 17-18 bo bedzie rozciapany.
    • yadrall Re: Slow cooker 24.11.16, 15:48
      Kupilam taki prosty,ale z ustawieniem czasu. Wlasnie przyniesli kurierzy z Amazona.
      Mi akurat ustawianie czasu jest potrzebne jak zostawiam urzadzenie pod opieka meza,a sama wybywam z domu. On ma tendencje do zapominania,ze cos trzeba wylaczyc :)
      Mi slow cooker jest potrzebny,zeby np. zostawic wlaczone danie jak ide po dziecko do szkoly,albo po zakupy-na kuchni sie boje,ze sie wygotuje i zapali...

Macie jakies fajne przepisy na jednodaniowe posilki ze slow cookrea?

I moze mnie ktos oswiecic po co sie robi jogurt w domu? My jemy bardzo malo jogurtow,wiec jak bym zrobila jogurt z 3l mleka to chyba jedlibysmy to przez tydzien jak nie wiecej :) Dla jasnosci-smietany do posilkow tez daje bardzo malo-zwykle kupuje takie smietanki do kawy i tym kto chce to sobie zabiela zupe. Ew. sos pieczeniowy lub pieczarkowy zabielam odrobina smietany,ale bywa,ze mlekiem :)
      • lucasa Re: Slow cooker 25.11.16, 19:43
        A to milego gotowania zycze!

Najlepiej na fb zapisz sie na grupe z "slow cooker" w nazwie to bedziesz miala codziennie nowe przepisy. Ja robie na oko I w ilosciach hurtowych wiec ciezko mi podac przepis

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka