Dodaj do ulubionych

Medycyna naturalna

03.04.17, 20:00
Szukam nadziei. Niestety medycyna akademicka ma niewiele do zaoferowania w przypadku choroby mojego dziecka. Tabletki które przyjmowane są na stałe, utrzymują chorobę w remisji ale w pakiecie jest całe spektrum skutków ubocznych. Nie ukrywam, że szukam opowieści z happy endem, bo jestem bliska szaleństwa.
Obserwuj wątek
    • lusitania2 Re: Medycyna naturalna 03.04.17, 20:05
      (nie)stety ale za mało danych.
      Primo:
      co to za choroba?
      secundo:
      co rozumiesz przez "medycyna naturalna"?
      • glowa_do_wycierania Re: Medycyna naturalna 03.04.17, 20:07
        Colitis ulcerosa sad
        • madami Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 10:23
          Poczytaj o chorobach autoimmunologicznych w necie jest sporo blogów, ludzie piszą jak sami sobie radzą z tego rodzaju chorobami. Ja radziłabym poszukać przyczyny ( tak wiem lekarze tego nie robią - na pytanie DLACZEGO robią wielkie oczy i przepisują kolejne tabletki). Bardzo ważna jest tu dieta, testy na alergie oraz testy na nietolerancje pokarmowe ( wiem bardzo drogie ale warto wydać te pieniądze), szukanie czynnika, który może wywoływać reakcje organizmu.
          Poza tym zainteresowałabym się postem dr Dąbrowskiej, który działa dobroczynnie na układ pokarmowy, tylko w przypadku dziecka musiałby być przeprowadzony pod kontrolą lekarza.
          • 1matka-polka Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 10:28
            Kwasy owocowe na głęboko podrażnione jelita, ja bym umarła na galopujące rozwolnienie.
          • d.o.s.i.a Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 10:32
            Jezus maria. Post/dieta szarlatan-niedouczony-lekarz-Dąbrowskiej-publikujacej-w-gazetce-dla-rolników, dla dziecka z powazna choroba jelit?? Moze jednak sie opanuj.
            • 1matka-polka Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 10:42
              Post to post, znana metoda od tysięcy lat, u osoby notorycznie przeżartej zbożami, mlekiem i cukrem może dać ładne efekty. Natomiast dziecko na skraju wyczerpania może wykończyć w krótkim czasie.
          • iskierka3 Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 10:48
            Bzdura. Nie jest znana przyczyna tej choroby i takim namawianiem do szukania na wlasna reke i przeprowadzania niezbilansowanych diet mozna jedynie bardzo zaszkodzic. Widac, ze dziecko ma ciezki przebieg choroby - autorka powinna przede wszystkim skonsultowac sie ze swoim lekarzem lub znalezc innego, jesli nie jest zadowolona z obecnego a nie szukac szkodliwych dyrdymalow z sieci.
            • 1matka-polka Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 10:58
              Chciałam tylko zauważyć, że dieta oparta na węglowodanach z dodatkiem białka i malutką ilością tłuszczu, to nie jest zbilansowana dieta.
              • iskierka3 Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 11:30
                No przeciez to samo mowie. Czy raczej pisze;$
          • madami Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 12:37
            Spodziewałam się odpowiedzi jak poniżej wink
            Lud ciemny jest nic nie poradzim.

Poszukaj lekarza, który leczy głodówką, albo postem, jest specjalna procedura na przypadki zapalenia jelita ale musi być pod kontrolą lekarza, szczególnie, że to dziecko.
            • 1matka-polka Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 12:54
              Po pierwsze: "Dzięki lekom utrzymującym remisję, mam dziecko koloru zielono-przeźroczystego, waga 35/160, włosy lecą jej garściami" Sądzisz, że głodówka w takim przypadku jest wskazana?
              Po drugie: błonnik, czyli surowe warzywa i owoce, to jest to co szkodzi na chore jelita najbardziej.
            • iskierka3 Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 13:59
              Nikt nie leczy zapalenia jelita postem. W skrajnie ciezkich przypadkach wyklucza sie jedzenie doustne i KARMI SIE pozajelitowo. NA PEWNO nie stosuje sie diet, opartych w zalozeniu o produkty niedozwolone w zaostrzeniu i skutkujace jeszcze wiekszym niedozywieniem. Rozumiem, ze w Twoim mniemaniu ciemny lud to ten pracujacy w klinikach ale nie szerz blednych przekonan po internetach.
            • memphis90 Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 20:58
              To doczytaj sobie, że nabłonek jelit nie jest odżywiany drogą krwi, a pobiera składniki pokarmowe bezpośrednio ze światła jelit. Każda głodówka powoduje obumieranie komórek jelit. W przypadku dzieci, których jelito i tak jest skrajnie uszkodzone, a dzieci są głęboko niedożywione z powodu zespołu złego wchłaniania, postulowanie "głodówki" to wpędzanie dziecka do grobu. Dosłownie.

I żaden prawdziwy lekarz nie będzie dziecka z c.u. leczył głodzeniem.
          • memphis90 Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 20:54
            >a radziłabym poszukać przyczyny ( tak wiem lekarze tego nie robią - na pytanie DLACZEGO robią wielkie oczy i przepisują kolejne tabletki).
            W zeszłym roku pojawiło się kilka tysięcy prac naukowych nt colitis ulcerosa, ale medycyna NIE WIE dlaczego niektórzy na to chorują. Jak jesteś taka mądra, to znajdź przyczynę. Setki tysięcy osób będą Ci wdzięczne.I Nobla pewnie dostaniesz.
    • mysiulek08 Re: Medycyna naturalna 03.04.17, 21:46
      leczeniecu.wordpress.com/witaj-dorgi-czytelniku/

www.facebook.com/instytut.tybetanski/

Widzac poprawe ze strony zoladka/jelit u mojego kuzyna poszlabym wlasnie w strone medycyny chinskiej/tybetanskiej. Idealem bylby lekarz praktykujacy w tej dziedzinie.
    • ania.rene Re: Medycyna naturalna 03.04.17, 21:53
      Nie wiem czy pomoge.
      Moja znajoma jeździ z dzieckiem do Poznania do homeopaty. Pomogą im bardzo. Nie jest to jednak ta sama choroba co u was.
      • landora Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 21:20
        Na co pomaga? Na opróżnienie portfela chyba?
        • leann32 Re: Medycyna naturalna 05.04.17, 11:20
          Blagam nie szerz szamanstwa i opowiesci o homeopatach, ktorzy leczą. Lekarz homeopata to taki sam zestaw slow jak pachnący smród.

Uszanuj dziewczyne i jej smutki nie nie chrzan glupot o homeopatii ktora faktycznie leczy.
          • ania.rene Re: Medycyna naturalna 28.04.17, 19:56
            Sama chrzanisz.
    • krejzimama Re: Medycyna naturalna 03.04.17, 21:53
      Nie daj się omamić szarlatanom , złodziejom i oszustom bo właśnie takie osoby jak ty są celem ich bandyckich działań.
      Jedyne co odczujesz to wydatki na ich kłamliwe "terapie".
      Nie ma takiego czegoś jak medycyna naturalna. Jest medycyna, nauka oparta na badaniach i dowodach.
      • majenkir Re: Medycyna naturalna 03.04.17, 22:08
        Otoz to. "Medycyna" naturalna moze jest dobra na katarki, ktore i tak by przeszly wink.
        Powazne choroby lepiej traktowac powaznie.
      • mysiulek08 Re: Medycyna naturalna 03.04.17, 22:11
        Tylko, ze ta akademicka, oparta na badaniach i dowodach przez lata nie byla w stanie pomoc mojemu kuzynowi. Nie jest fajnie gdy nie mozesz oddalac sie zbyt daleko od lazienki, nie wiesz czy to co zjesz Ci nie zaszkodzi, a leczenie nie przynosi efektow.

Dopiero gdy zaczal wgryzac sie w temat chinskiego ziololecznictwa, robic kursy u Giovanni Maciocia, sciagac ziola ze swiata i je stosowac, opanowal problemy. Choc trwalo to jakis czas i praktycznie caly czas cos tam parzy i pije.

Z jednej strony masz racje, bo nie mozna przesadzac, sa choroby i przypadlosci ktore tylko ta akademicka pokona (albo i nie) i nigdy bym nie szukala alternatyw w przypadku np nowotworow ale sa przypadlosci gdzie akurat ta udokumentowana i zbadana tradycyjna chinska medycyna dziala.

W kulki z cukru nie wierze.
        • glowa_do_wycierania Re: Medycyna naturalna 03.04.17, 22:23
          Dziękuję mysiulek, ja nie mam siły na cięte riposty
          • 1matka-polka Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 10:00
            A po co chcesz wymyślać jakieś cięte riposty? Uświadom sobie, że w tym stanie jesteś idealnym celem dla wszelkiej maści szamanów, ściągną z ciebie kasę do ostatniego grosza a na koniec kopną w tyłek.
            • madami Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 10:19
              To samo można powiedzieć o akademickich lekarzach, których stan wiedzy zatrzymał się gdzieś 30 lat temu gdy kończyli studia. Wielu z nich to banda nieuków, szarlatanów, którzy w odłoku mają dobro pacjenta byle tylko monety się zgadzały.
              • 1matka-polka Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 10:23
                Oczywiście, dlatego powinna się leczyć na NFZ wink
              • 1matka-polka Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 10:26
                A na serio, to najlepszym rozwiązaniem, moim zdaniem, jest zapisanie się na jakąś terapię eksperymentalną ale w uznanym ośrodku naukowym.
                • memphis90 Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 21:02
                  Nie można "zapisać się na terapię eksperymentalną". W przypadku chorób jelit lekarz może zakwalifikowac do leczenia biologicznego w przypadku braku efektu leczenia standardowego.
              • iskierka3 Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 10:51
                Chocbys powiedziala, ze kuedy zrobili specjalizacje by byc bardziej wiarygodnawink zawszec to kilka lat do przoduwink))
        • memphis90 Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 21:00
          >nigdy bym nie szukala alternatyw w przypadku np nowotworow
          To samo dotyczy colitis ulcerosa...
          • madzioreck Re: Medycyna naturalna 29.04.18, 21:37
            memphis90 napisała:

> >nigdy bym nie szukala alternatyw w przypadku np nowotworow
            > To samo dotyczy colitis ulcerosa...

Mój chłop ma CU od ponad 20 lat, i od kilku w remisji (nie tylko pod względem objawów, ma to na papierze z kolonoskopii), ale nie zawdzięcza tego kolejnym prochom, tylko temu, co sam wyczytał, znalazł, zbadał sobie, zmodyfikował dietę, pobawił się w zielarza. W tej chwili ma po prostu zdrowe jelito. W szpitalu przy okazji wycięcia wyrostka (powikłanie po kontrolnej kolonoskopii, hehe) lekarz wyciągnął go po obchodzie na korytarz i powiedział do niego tak: mów mi pan tu zaraz, co pan zrobił, że pan się z tym dziadostwem uporał.

Tyle, że do szufladki "altmed" trafia wszystko, co nie jest pigułą od lekarza. Co wspólnego z altmedem mają zioła? Albo dieta (ale nie, nie ta zalecana przez wielu lekarzy od flaków, ta też często posyła na kibel)? Co powiesz ludziom, u których nie działają ani standardowe leki, ani sterydy, ani biologia? Że zioła i dieta są bez sensu? A jaki sens miało rozwalenie im leczeniem organizmu, skoro i tak stracili jelito, a niektórzy większość układu pokarmowego? Fakty są takie, że u wielu ludzi to leczenie nie działa, albo działa za słabo, nie doprowadzając nigdy do remisji. I wielu uzyskuje całkiem dobre skutki, kombinując na własną rękę, i nie mówimy o szamanizmie i innych homeopatiach.
      • mamusia1999 Re: Medycyna naturalna 05.04.17, 11:05
        w tym tak obecnie nazywana medycyna komplementarna lub integracyjna. badaniami zajmują się kliniki uniwersyteckie światowej slawy, takie jak np. Charité w Berlinie. ja tam ich renomie ufam, bo to nie dogmatyczne oszołomy i przy pomocy high tech potrafią czasem trzymać w szachu nieoperowalne guzy mózgu.
    • e-kasia27 Re: Medycyna naturalna 03.04.17, 22:17
      Ile lat ma dziecko i czy ma jakieś inne dolegliwości poza brzusznymi.
      Jakie badania miało wykonane?
      W jakim wieku pojawiła się choroba?
    • glowa_do_wycierania Re: Medycyna naturalna 03.04.17, 22:28
      Szczerze? Rozważam właśnie homeopatie. W Niemczech odsetek zachorowań na CU jest o wiele wyższy niż w Pl ale tam mało kto się przejmuje takim "drobiazgiem". Ponoć większość leczy się homeopatycznie, ze znakomitym skutkiem. Sama już nie wiem...
      • snakelilith Re: Medycyna naturalna 03.04.17, 22:54
        Homeopatia to nie medycyna naturalna. To dosyć kuriozalny sposób leczenia i równie kuriozalne jest, że niemieckie kasy chorych często płacą za takie terapie. Ale kto (wy)leczy, ten ma rację, więc jeżeli chcesz spróbować homeopatii dodatkowo i nie będzie cię to kosztowało więcej niż składka ubezpieczeniowa, to czemu nie? Efekty placebo są dosyć dobrze w nauce opisane i najśmieszniejsze jest, że działają także wtedy, gdy się w nie nie wierzy. Jeżeli więc kuleczki z cukru miałyby wspomagać u twojego dziecka naturalne samouzdrawiające mechanizmy, to pożytek z takiej terapii będzie. Szczególnie przy chronicznych chorobach, które związane są ze stanami zapalnymi i pracą układu immunologicznego psychika pacjenta, wiara w pozytywne efekty terapii mogą być bardzo ważne. Chińskiej medycyny jednak nie polecam, a raczej bardzo odradzam, bo homeopatyczne kuleczki może nie mają prawie żadnych substancji aktywnych, ale nie zawierają w każdym razie też żadnych trucizn, z ziołami sprowadzanymi z niewiadomo skąd z Azji może być bardzo różnie.
        • mysiulek08 Re: Medycyna naturalna 03.04.17, 22:58
          Nie ma potrzeby sprowadzac niewiadomo czego z Azji, sa opracowania opisujace 'zamienniki' w zielarstwie zachodnim, ale do tego wiedza jednak trzeba miec. I nic na wlasna, niedoswiadczona reke.
        • glowa_do_wycierania Re: Medycyna naturalna 03.04.17, 23:12
          Dzięki snake, uczepiłam się tej homeopatii , jak pijany płotu. Wiem, że ta metoda jest dosyć dyskusyjna ale znalazłam się w takim momencie, że gotowa jestem podjąć się najbardziej dziwacznych sposobów leczenia własnego dziecka.
          • iskierka3 Re: Medycyna naturalna 03.04.17, 23:20
            I "leczac" dziecko alternatywnymi metodami, zrobisz mu ogromna krzywde. To nie jest choroba, ktora mozna leczyc ziolkami i nie stosowac lekow, zaleconych przez lekarza.
            • glowa_do_wycierania Re: Medycyna naturalna 03.04.17, 23:25
              Dzięki lekom utrzymującym remisję, mam dziecko koloru zielono-przeźroczystego, waga 35/160, włosy lecą jej garściami, wyniki w nauce zresztą tak samo. To nie jest krzywda?
              • iskierka3 Re: Medycyna naturalna 03.04.17, 23:28
                Powiem brutalnie - jak odstawisz leki to moze umrzec. Trzymaj sie dobrego osrodka i sluchaj ich zalecen. nic lepszego nie mozesz zrobic. Jesli dziecko jest w tak zlym stanie to byc moze jednak nie jest w remisji. Moze skonsultuj w innym osrodku, jezeli nie jestescie pod optymalna opieka.
                • snakelilith Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 10:31
                  iskierka3 napisała:

> Powiem brutalnie - jak odstawisz leki to moze umrzec. Trzymaj sie dobrego osrod
                  > ka i sluchaj ich zalecen. nic lepszego nie mozesz zrobic. Jesli dziecko jest w
                  > tak zlym stanie to byc moze jednak nie jest w remisji. Moze skonsultuj w innym
                  > osrodku, jezeli nie jestescie pod optymalna opieka.

Colitis Ulcerosa to choroba, którą często trudno opanować i nie oznacza to od razu, że lekarz jest zły. A bieganie po różnych lekarzach może przynieść nawet więcej szkody niż pożytku. I nikt tu nie insynuuje odstawiania leków. Chodzi o terapie wspomagające. W Niemczech nazywa się to medycyna inetgracyjna i zalecana jest nawet przez niemiecki towarzystwo DCCV (Morbus Chron i Colitis Ulcerosa) właśnie dlatego, że te alternatywne metody razem z lekami konwencjonalnej medycyny działają lepiej, niż tylko same leki. Na początek pytałabym jednak lekarza specjalistę, który leczy dziecko. On z racji tego, że widział już masę pacjentów z tych schorzeniem wie, co jest sensowe w takich przypadkach i czasem się sprawdza, a co jest tylko bujdą na resorach. Lekarz kooorydnujący te terapie może też lepiej ocenić, czy zachodzi poprawa, albo lepiej z terapii zrezygnować.
                  • iskierka3 Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 10:54
                    Ja nie twierdze, ze lekarz jest zly. Nie wiem pod czyja jest opieka wiec w pierwszej kolejnosci radze poszukac optymalnej - czyli gastrologa dzieciecego, najlepiej z dobrego osrodka. Z postow autorki zrozumialam, ze chce odstawic leki na wlasna reke - nie zaprzeczyla.
              • senin1 Re: Medycyna naturalna 05.04.17, 08:34
                moj maz mial te chorobe - tez mu przepisano tabletki, ktore mial jesc do konca zycia.

choroba doszla do powaznego stadium ( krwawiace stolce na porzadku dziennym)

kiedys dosc ni stad ni zowad dostal skrzynke dojrzalych mango, a ze bardzo lubi, to sie objadal nimi przez tydzien.
                krwawienia sie skonczyly, mogl jesc, co chcial (a je duzo ostro przyprawionych dan)

po jakims czasie choroba nawrocila, tym razem, juz swiadomie zaczal kuracje Mango, pomoglo,

po kilku takich wyzdrowieniach i nawrotach problem najpierw jakby sie zmniejszyl, a teraz od dziesieciu lat ani widu ani slychu - colitis o nim zapopmnial

musze wspomniec, ze jedzeniu mango nie towarzyszyla zadna inna dieta - jadal ostre curies i chili

kilkakrotnie podpowiedzial te mangowa diete innym ludziom z podobnym problemem - podobno pomoglo, ale ja nie bylam naocznym swiadkiem takich wyzdrowien

w kazdym razie jedzenie mango chyba dziecku nie zaszkodzi
                • 1matka-polka Re: Medycyna naturalna 05.04.17, 08:47
                  Skąd te pomysły na terapie owocowe? Owoce mają żrące kwasy, powodują wzdęcia, błonnik podrażnia jelita, fruktoza sprzyja tyciu i otłuszczaniu wątroby oraz powstawaniu miażdżycy...
                  • senin1 Re: Medycyna naturalna 05.04.17, 10:45
                    nie jestem lekarzem, i nie mam pomyslow na terapie, opisuje przypadek, ktorego bylam swiadkiem

i nie, nie byla to zadna terapia owocowa, maz jadl wszystko, i jadl mango w duzych ilosciach - pomoglo
                    mial wtedy okolp 60-tki

nie kaze tego nikomu stosowac

a ty nie jesz wcale owocow? zadnych?
                    • 1matka-polka Re: Medycyna naturalna 05.04.17, 10:52
                      Ja w ogóle nie jem owoców, bo nie lubię. A "jadl mango w duzych ilosciach" to już jest dla mnie jakaś terapia. Mało kto je akurat mango i to w dużych ilościach.
                      • senin1 Re: Medycyna naturalna 05.04.17, 11:02
                        >>>Ja w ogóle nie jem owoców, bo nie lubię. >> to tlumaczy wiele

ja mieszkam w Australii, na polnocy, w grudniu mango walaja sie po drogach, nie tylko polnych, nie mowiac o tym ze sa wyedy tanie jak barszcz , ja kupuje sporo w sezonie...wiec ten, tego...

• 1matka-polka Re: Medycyna naturalna 05.04.17, 11:11
                          Tak myślałam, w Polsce w dużych ilościach jemy ziemniaki, i raczej nikt im nie przypisuje działania leczniczego wink
                          • senin1 Re: Medycyna naturalna 05.04.17, 11:31
                            ale w Polsce teraz tez mozna kupic mango, nawet jesli jest dosc drogie
                            zwlascza jesli mialoby pomoc,
                            ryzyko takiej "terapi" niewilkie, koszt tez nie za duzy, zwlaszcza ze leki tez kosztuja

a jesli chcialoby sie takie "prawdziwe" dojrzale, nie supermarketowe mango. to zawsza mozna sie wybrac na all inclusive do jakiegos Egiptu, czy Tunezji i najesc sie do syta
                            • memphis90 Re: Medycyna naturalna 05.04.17, 16:12
                              1. No właśnie jest ryzyko dla takiej terapii w ciężkiej chorobie jelita.
                              2. Zalecenie osobie z ciężką postacią cu wyjazdu do Egiptu, żeby się tam najadla lokalnych owoców i przy okazji zaraziła lokalną florą bakteryjną jest tak głupie, że szkoda słów uncertain
          • lucerka Re: Medycyna naturalna 29.04.18, 08:14
            Snake ma racje. W Niemczech homeopatia jest na porzadku dziennym. Prawie kazdy lekarz pierwszego kontaktu (przynajmniej tu gdzie mieszkam) jest dodatkowo homeopata. 99% Niemcow w moim srodowisku zarzeka sie, ze homeopatia dziala.
      • magic.marker Re: Medycyna naturalna 03.04.17, 23:36
        Głowa, a szukałaś polecanego lekarza na forum pediatrycznym gazetowym czy homeopatycznym?
        Z dziecięcym to niestety nie miałam do czynienia, z dorosłym albo kocim to tak.
        I pamiętaj, żaden szanujący się lekarz nie powie Ci "wszystko będzie super" i "proszę odstawić leki natychmiast".
        W Warszawie szukasz?
      • 1matka-polka Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 10:01
        Znasz niemiecki? Dieta nic nie kosztuje.
        paleolowcarb.de/wie-mir-die-lchf-ernaehrung-half-colitis-ulcerosa-zu-besiegen-die-bewegende-geschichte-einer-leserin/
      • 1matka-polka Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 11:25
        Rozważ lepiej tę terapię kałową, ona w przeciwieństwie do homeopatii jest potwierdzona dowodami i wysoce skuteczna w wielu przypadkach.
      • memphis90 Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 21:03
        Znałam jedno dziecko, które rodzice próbowali "leczyć" homeopatią na c.u. Efekt, jeśli jakiś w ogóle był, to dramatyczny. W końcu "zaskoczyła" na lekach i od jakichś 5 lat jest w remisji.
    • d.o.s.i.a Re: Medycyna naturalna 03.04.17, 23:25
      Jesli interesują cie alternatywne, ale jednak naukowe metody, możesz się zainteresować tematem, który na początku marca poruszal magazyn Nature:

www.nature.com/nrgastro/journal/v14/n4/full/nrgastro.2017.27.html

Generalnie chodzi o przywrócenie prawidlowej flory bakteryjnej w jelitach i wyeliminowanie pewnej bakterii ktora podejrzewa sie, ze MOZE stać za przypadkami chorob jelit. Leczenie polega na przyjmowaniu flory bakteryjnej od zdrowych ludzi. Jest to fekalna flora bakteryjna, ktora ponoć pomaga w chorobie Crona, zespole jelita drażliwego itp. Lyka sie kapsulki. Metoda mocno eksperymentalna ale bardzo obiecujaca i, co najważniejsze, w przeciwieństwie do homeopatii i chińskich ziol, majaca podloze naukowe i bedaca intensywnie badana.

Podejrzewam ze trudno będzie ci znalezc kogoś kto w Polsce leczy w ten sposób, ale skontaktuj sie z autorami tej publikacji, moze oni cie pokierują do ośrodka, który się tym zajmuje.
      • d.o.s.i.a Re: Medycyna naturalna 03.04.17, 23:27
        PS. Dostęp do tego artykulu jest zblokowany, ale jak chcesz to moge ci przespać kopie.
        • bei Re: Medycyna naturalna 29.04.18, 23:28
          Dosiu, proszę Cię, przyślij mi na gazetowy kopię. Dziewczyna mojego syna ma podobne kłopoty. Bardzo Cię proszę...
          • lodomeria Re: Medycyna naturalna 30.04.18, 11:33
            Tu powinnyście móc pobrać video (są dwie części) pokazujące pracę ośrodka, który zajmuje się tą terapią i przybliżające ogólnie temat.

www.abc.net.au/catalyst/stories/4751097.htm
      • glowa_do_wycierania Re: Medycyna naturalna 03.04.17, 23:27
        Dziękuję dosiu, temat znam. "Niestety" mam za mało chore dziecko, żeby wdrożyć tę terapię
        • d.o.s.i.a Re: Medycyna naturalna 03.04.17, 23:29
          A możesz powiedziec gdzie to w Polsce stosują? Jakie sa kryteria przyjęcia na leczenie?
          • iskierka3 Re: Medycyna naturalna 03.04.17, 23:33
            www.mp.pl/gastrologia/wytyczne/134093,przeszczepianie-mikrobioty-jelitowej-fmt-w-chorobach-przewodu-pokarmowego-co-powinni-wiedziec-lekarze-praktycy
          • glowa_do_wycierania Re: Medycyna naturalna 03.04.17, 23:47
            Jeżeli wszystkie dostępne metody konwencjonalne zostały wyczerpane, można podjąć leczenie florą kałową. U nas tak nie jest.
            • wilan.an Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 00:13
              A czy mozna zrobic taki przeszczep prywatnie?
              • kondolyza Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 00:56
                wiem ze robią przeszczepy w szpitalu mswia na wołoskiej
            • glowa_do_wycierania Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 14:27
              Poza tym test na clostridium difficile wyszedł negatywny
              • 1matka-polka Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 14:32
                Ale przecież to nie zaszkodzi, to jest jak probiotyk, tylko mniej popularny. Ludzie łykają inne probiotyki bez opamiętania a tu nagle, że nie trzeba, że nie ma tej bakterii, że za mało chora, coś tam, coś tam...
              • e-kasia27 Re: Medycyna naturalna 05.04.17, 11:46
                Jeśli to nie bakteria, to jednak szukanie przyczyny wcale nie jest takim głupim sposobem na pozbycie się problemu.

Ta pani ma na tym polu sporo sukcesów.

www.danutamylek.pl/oferta.html (patrz wspomaganie leczenia innych schorzeń)

• d.o.s.i.a Re: Medycyna naturalna 05.04.17, 12:07
                  >>> Jeśli to nie bakteria, to jednak szukanie przyczyny wcale nie jest takim głupim sposobem na pozbycie się problemu.

No nie jest, ale w jaki sposob autorka ma to zrobic? Zalozyc wlasne laboratorium naukowe i zaczac zdobywac granty? Zatrudnic sie w jakiejs grupie naukowej i robic badania? Jakos od dziesiatkkow lat nikomu jeszcze nie udalo sie znalezc przyczyny tej choroby, ale wg Ciebie to autorka ma nagle cudownie znalezc przyczyne?
                  • e-kasia27 Re: Medycyna naturalna 05.04.17, 16:05
                    Wystarczy pójść do lekarza, który coś w tej materii umie zdziałać.

A w twoim przypadku wystarczyło by przeczytać cały post, zamiast się głupio mądrzyć po jednym zdaniu.

• iskierka3 Re: Medycyna naturalna 05.04.17, 15:17
                  To nie bakteria bo a) clostridium nie wywoluje colitis ulcerosa i b) colitis jest choroba o nieznanej przyczynie. Szukac przyczyny moze, jasne. Tylko chyba musialaby zmienic zawod i zatrudnic sie w jakims toppwym osrodku badawczymwink
                  • e-kasia27 Re: Medycyna naturalna 05.04.17, 16:07
                    Wystarczy pójść do lekarza, który w tej materii umie coś zdziałać.

A w twoim przypadku wystarczyłoby przeczytać cały post, zamiast się głupio mądrzyć po jednym zdaniu.

• capa_negra Re: Medycyna naturalna 29.04.18, 19:51
                  Ta pani jest zdrowo rąbnięta
      • iskierka3 Re: Medycyna naturalna 03.04.17, 23:32
        W Polsce to sie wykonuje.
      • 1matka-polka Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 10:03
        Słyszałam o tej terapii, mówiąc brutalnie trzeba jeść kał zdrowych ludzi ale wyniki są spektakularne.
        • d.o.s.i.a Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 10:30
          >>>> mówiąc brutalnie trzeba jeść kał zdrowych ludzi

Wiesz, ze gdzies dzwoni ale gdzie?
          • 1matka-polka Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 10:31
            Ty tez się puknij.
          • 1matka-polka Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 10:35
            Dlatego to się właśnie nazywa przeszczep kału, bo się kał wprowadza do organizmu chorego, nie wyizolowane bakterie.
            • 1matka-polka Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 10:37
              Już zaczynają wymyślać substytuty:
              "Produkt nosi nazwę rePOOPulate2 i jest mieszanką bakterii jelitowych."
              nicprostszego.wordpress.com/2013/01/17/przeszczep-kupy/
            • d.o.s.i.a Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 12:05
              Ale tego kalu sie NIE JE!!!
              • 1matka-polka Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 12:08
                Ale wprowadza do żołądka przez usta.
                • 1matka-polka Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 12:12
                  Albo lepiej do organizmu, bo nie wiem dokładnie w które miejsce się to wprowadza a już nie chce mi się szukać. Zresztą najprawdopodobniej odbywały się różne eksperymenty i metody aplikacji.
                  • d.o.s.i.a Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 12:13
                    >>> bo nie wiem dokładnie w które miejsce się to wprowadza a już nie chce mi się szukać.

To moze na drugi raz poszukaj zanim napiszesz, ze metoda polega na jedzeniu kalu.
                • d.o.s.i.a Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 12:12
                  W formie kapsulek, ktore rozpuszczaja sie dopiero w jelicie.
                  I bardziej skutecznie - poprzez wprowadzenie przez odbyt, wiec nic sie nie je.
                  • 1matka-polka Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 12:15
                    Kapsułki to niedawno wymyślili, na początku to był zwykły kał.
                  • 1matka-polka Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 12:17
                    I jak już pisałam eksperymenty były różne, drogi wprowadzania takoż, i nie wiadomo, czy ta metoda o której piszesz akurat będzie najlepsza, tyle, że nie jest obrzydliwa.
    • kondolyza Re: Medycyna naturalna 03.04.17, 23:47
      sprobuj Ajwen moze?
    • paloma_blauwinder Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 09:01
      Ogólnie z medycyną naturalną to jest tak, że część substancji czynnych, szczególnie pochodzenia roślinnego była gdzieś-tam w historii stosowana, a medycyna oparta na dowodach jeszcze ich nie zbadała albo zbadała źle (np. badała roztwory w złej substancji, złe stężenia itp.) i doszła do wniosku, że nie działają, a działają. Ale podkreślam - substancje czynne muszą być. I czasem uda się trafić. Czasem też uda się trafić czynnik szkodliwy, który jest ignorowany przez medycynę akademicką (albo ekspozycja jest nowa, bo to jakaś nowoczesna chemia wypuszczona do środowiska). Ale raczej rzadko, bo lekarze generalnie nie są idiotami i często wiedzą, że coś pomaga albo szkodzi. Nie obiecywałabym sobie też po tym za wiele dlatego, że to może być subtelna kombinacja różnych czynników, gdzie jedno bez drugiego nie działa wcale.
      Natomiast darowałabym sobie "medycynę" opartą wyłącznie na jakichś energiach, czakrach, homeopatiach, naładowanej wodzie itd. itp., bo po prostu szkoda czasu.
      Jedno z moich dzieci jest przewlekle chore i ogólnie dietą/stylem życia dało się wiele zrobić. Ale najwięcej zdziałały jednak nowoczesne leki. Dla jakości życia ważny jest też, moim zdaniem - nazwijmy to - "trening psychiczny" całej rodziny.
    • 1matka-polka Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 09:56
      Dieta typu low carb, paleo, bez mleka, bez zbóż, próbowałaś?
    • babcia.stefa Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 10:17
      Medycyna nie dzieli się na naturalną i nienaturalną, jest medycyna oparta na dowodach, czyli to co działa, oraz to, co nie działa, czyli oszustwa. Korzystając z usług oszustów nie pomożesz dziecku, a tylko dasz zarobić oszustom i stracisz pieniądze.
      • mamana Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 11:27
        Cześć glowa_....
        Jak wiem, że jak się szuka ratunku wszędzie, to się wychodzi poza akademickie schematy. Homeo sobie daruj, podobnie bioenergo i inne szamaństwo. Porządne leczenie ale i dieta. Podstawą do podjęcia działań dietetycznych jest m.in.: obecność niestrawionej skrobi oraz włókna warzyw w kale, niskie pH stolca (kwaśny odczyn, kwaśny zapach) – spowodowane fermentacją jelitową niestrawionych resztek pokarmu, biegunki lub luźny stolec, widoczne resztki zbóż i warzyw w kale (mimo prawidłowego gotowania i dobrego gryzienia pokarmów). Dieta została opisana w książce „Breaking the Vicious Cycle” autorstwa Elaine Gottschall, biochemika badającego wpływ żywności na organizm człowieka oraz matki dziecka chorego na ciężką postać wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.
        Dieta nazywa się SCD i generalnie jest pozbawiona zbóż, laktozy i sacharozy. To nie jest tak, że jest to jakaś dieta eliminacyjna restrykcyjna. Po prostu polisacharydy długo fermentujące w żołądku (jak skrobia) trzeba zastąpić cukrami prostymi, które są łatwo strawne
        zdrowiejzscd.blog.pl/tag/przepisy-scd-dla-najmlodszych/
        crohn.home.pl/forum/index.php?sid=87a58fc92b8e0af4c8c763c32de147ee
        Choćby taki jogurt trzeba zrobić samemu (jogurtownica to koszt ok 50 zł), bo w żadnym kupnym jogurcie nie ma samej galaktozy (mono- cukier mleczny).
        Dieta w dużym stopniu ogranicza przykre objawy tej choroby, bardzo Ci tego życzę.
        Pozdrawiam
        Ewa
      • c2h6 Re: Medycyna naturalna 27.04.17, 13:28
        babcia.stefa napisała:

> Medycyna nie dzieli się na naturalną i nienaturalną, jest medycyna oparta na do
        > wodach, czyli to co działa, oraz to, co nie działa, czyli oszustwa. Korzystając

Jakby ktoś potrzebował przykładu na błędy logicznego rozumowania, to powyższe zdanie doskonale się do tego nadaje.
    • tarantinka Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 11:29
      Wiem, że to co innego - mojemu mężowi pomogły zioła od Chińczyka. Namiar dostał od dziewczyny, która choruje na stwardnienie rozsiane. Mąż choruje na reumatoidalne zapalenie stawów. Choroby autoimmunologiczne jak i u twojej córki. Ten lekarz (ma tez dyplom "zwykłej" uczelni ) przyjmuje w Warszawie. I co ważne ogląda wszystkie badania, zdjęcia itp.

• iskierka3 Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 11:33
        Ja piernicze. W ogole nie wiadomo co w takich ziolach jest.
        • 1matka-polka Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 11:39
          Jak to co, chińskie zioła wink Mięta, piwonia, lilia, buzdyganek, rdest, pochrzyn, żywotnik wschodni, arcydzięgiel, rzepień, sasanka... same chińskie nazwy wink Abstrahując od tego, że rzeczywiście znajdują się tam zioła a nie jakieś zamiecione śmieci...
    • babsee Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 11:50
      No dobra, to napisze,mam znajomego, ktory ma Lesnewskiego Crohna.Leczyl sie pol zycia, nie zlicze ilu terapii sie łapał.Az wreszcie powiedzial dosc i uwaga...poleciał do Brazylii do uzdrowiciela ktory nazywa sie Jan od Boga. No wiem,wiem...ale pisze jak było.
      od ubiegłego roku, od lutego, nie ma zadnych objawów.Nie wiem dlaczego ale nie ma.
      Homeopatia, tak tu zarliwie tępioną, pani doktor pediatrii wyleczyła gronkowca z nosa mojego dziecka. Ponadto, podawałam dziecku homeopaty na zapalnie oskrzeli i na biegunki.Niestety, bardzo mi przykro, ale działało aż miło.
      I wierzcie mi drogie panie, ze jak stalam w aptece zeby kupic homeo kulki to czułam sie jak ostatania idiotka.W naszym przypadku homeopatia bardzo pomogła.
      • 1matka-polka Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 11:58
        Każde zapalenie oskrzeli i biegunka kiedyś się skończą, chyba, że zamienią się w astmę i we wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Ale jak ktoś lubi kupować cukier w cenie złota to jego problem.
        • aqua48 Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 12:50
          No cóż może homeopatia to i cukier w kulkach ale moim dzieciom pomagał na chorobę lokomocyjną. Od razu.
          • 1matka-polka Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 12:58
            To teraz podaj im wit. C zamiast kulek z cukru i napisz jaki efekt.
            • magic.marker Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 16:16
              A na nowotwót co polecasz?
              • 1matka-polka Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 16:18
                Oczywiście cukier, tylko w większych kulkach.
                • magic.marker Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 16:21
                  Aha. No tośmy sobie pogadały.
                  • capa_negra Re: Medycyna naturalna 29.04.18, 19:56
                    A o czym tu gadać??? nowotwory leczy medycyna, nie witamina c i inne cuda wianki
      • memphis90 Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 21:12
        >od ubiegłego roku, od lutego, nie ma zadnych objawów.Nie wiem dlaczego ale nie ma.
        Bo choroba L-C przebiega z okresami remisji i zaostrzeń...

>Homeopatia, tak tu zarliwie tępioną, pani doktor pediatrii wyleczyła gronkowca z nosa mojego dziecka.
        Gronkowca w nosie się w ogóle nie leczy...

>Ponadto, podawałam dziecku homeopaty na zapalnie oskrzeli i na biegunki.Niestety, bardzo mi przykro, ale działało aż >miło.
        Tak samo skutecznie podziałałaby inhalacja z soli fizjologicznej na oskrzela i płyny na biegunkę. Jedno i drugie jest najczęściej wirusowe, jedno i drugie "leczy się samo" i żadne kulki z cukru nie są potrzebne.
    • mamusia1999 Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 13:08
      z racji miejsca zamieszkania powiem tak: gdybym byla bliska szalenstwa, to zawiozlabym dziecko do Kliniki Charite w Berlinie, maja akademickie ambulatorium medycyny integracyjnej i ich specjalisci maja z pierwszej reki (w tym swoje wlasne) wyniki najnowszych badan w tej dziedzinie. wbrew pozorom nawet prywatne ale sporadyczne konsultacje nie kosztuja milionow. mozna sie zakwilifikowac do badan naukowych.
      • annaoch84 Re: Medycyna naturalna 27.04.17, 13:14
        Z tego co się orientuję, to we Wroclawiu beda teraz przeprowadzane naukowe badania kliniczne - z wykorzystaniem leku na wrzodziejące zapalenie jelita grubego i chorobę Leśniowskiego-Chojna, szczegółów nie znam, ale moge dopytać. Zostawiam emaila annaoch84@interia.pl
    • issa-a Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 14:01
      a masz aktywnego meila gazetowego?
      • glowa_do_wycierania Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 14:31
        tak
    • glowa_do_wycierania Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 14:30
      Niespodziewałam się takiego odzewu, muszę ochłonąć i podjąć jakąś decyzję.
      • mamana Re: Medycyna naturalna 05.04.17, 03:32
        przeczytałaś moją wypowiedź? Dieta bez polisacharydów SCD znacznie łagodzi objawy
    • iskierka3 Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 16:34
      A moja kolezanka po homeopatii stala sie cudownie pieknawink
    • karme-lowa Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 17:46
      Jak można spamowac w takim wątkuuncertain
    • eska_niebieska Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 19:30
      terapia Gersona:
      www.youtube.com/watch?v=aC8vXde5fY8
      pomogla wyleczyc wrzodziejace zapalenie jelita grubego
      • iskierka3 Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 21:22
        Ludzie, przestancie naprawde bo ktos Was jeszcze poslucha i zrobi dziecku krzywde.
      • marina2 Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 21:33
        medycznamarihuana.pl/badania-medyczna-marihuana-a-zapalenie-jelita-i-choroba-crohna/
        • marina2 Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 21:37
          centrum.maxhemp.pl/
      • ks_kneipp Re: Medycyna naturalna 28.05.17, 18:27
        Na wrzody dla dziecka ziele borówki czernicy zbierać ,gotować herbatkę , 1 łyżkę suszu z "czarnej jagody/;, 1 łyżkę suszu szałwii zalać wrzątkiem,gotować 5min. przecedzić przez gęste sitko.Dla niemowlęcia co 2h ,1-2 łyżeczki
        100% skuteczności

Pozdrawiam
        Ekoludek
    • snakelilith Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 19:48
      Spamować też trzeba umieć, bo jakim idiotą trzeba być, by wierzyć, że bakteria, która wytrzymuje w tak niekorzystnym środowisku jak ludzki żołądek daje się wytępić przy pomocy homeopatii?
      • memphis90 Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 21:15
        Jak dobrze trafisz tą kulką w helikoptera pyroli, to nie ma siły, żeby to przetrwała...
        • iskierka3 Re: Medycyna naturalna 04.04.17, 21:20
          Smigło mu sie polamiewink
      • mamusia1999 Re: Medycyna naturalna 27.04.17, 14:31
        Lubie Cię i wierzę w Twoją erudycję, w kwestiach medycznych jednak naukowcy z Charite wydają mi się większym autorytetem.
    • senin1 Re: Medycyna naturalna 05.04.17, 09:43
      przeklajam moja opowiesc z happy endem:
      moj maz mial te chorobe - tez mu przepisano tabletki, ktore mial jesc do konca zycia.

choroba doszla do powaznego stadium ( krwawiace stolce na porzadku dziennym)

kiedys dosc ni stad ni zowad dostal skrzynke dojrzalych mango, a ze bardzo lubi, to sie objadal nimi przez tydzien.
      krwawienia sie skonczyly, mogl jesc, co chcial (a je duzo ostro przyprawionych dan)

po jakims czasie choroba nawrocila, tym razem, juz swiadomie zaczal kuracje Mango, pomoglo,

po kilku takich wyzdrowieniach i nawrotach problem najpierw jakby sie zmniejszyl, a teraz od dziesieciu lat ani widu ani slychu - colitis o nim zapopmnial

musze wspomniec, ze jedzeniu mango nie towarzyszyla zadna inna dieta - jadal ostre curies i chili

kilkakrotnie podpowiedzial te mangowa diete innym ludziom z podobnym problemem - podobno pomoglo, ale ja nie bylam naocznym swiadkiem takich wyzdrowien

w kazdym razie jedzenie mango chyba dziecku nie zaszkodzi
      • 1matka-polka Re: Medycyna naturalna 05.04.17, 09:56
        "przeklajam moja opowiesc z happy endem"
        W jakim celu przeklejasz swoją opowieść do tego samego wątku?
        • senin1 Re: Medycyna naturalna 05.04.17, 11:53
          bo chce?
          • 1matka-polka Re: Medycyna naturalna 05.04.17, 11:57
            Zaśmiecasz wątek.
    • jesienna.nuta Re: Medycyna naturalna 05.04.17, 10:02
      Leczenie colitis ulcerosa ma charakter przewlekły i polega na zapobieganiu nawrotom oraz na łagodzeniu przebiegu zaostrzeń. Całkowite wyleczenie jest prawdopodobnie niemożliwe, ale istnieją łagodne postacie choroby przebiegające bez zaostrzeń. Rzadkim odległym skutkiem chorób zapalnych jelit jest rak jelita grubego. Czynnikami zwiększających ryzyko jego wystąpienia są: długi czas trwania choroby i zajęcie znacznej części jelita grubego. Stosowanie leków przeciwzapalnych stanowi profilaktykę rozwoju nowotworu. Nie wolno odstawiać leków samodzielnie, bez porozumienia z lekarzem, nawet jeśli objawy choroby dawno już ustąpiły, ponieważ przewlekłe leczenie podtrzymujące w okresie remisji jest najskuteczniejszą metodą zapobiegania nawrotom. Do nawrotu choroby może dojść po podaniu niesteroidowych leków przeciwzapalnych i antybiotyków oraz po infekcjach jelita grubego.

Ważne jest także monitorowanie endoskopowe – u chorych, u których wrzodziejące zapalenie jelita grubego trwa ponad 10 lat, konieczny jest nadzór w kierunku raka jelita grubego (kolonoskopia co 2 lata). W trakcie przewlekłego leczenia lekarz zleca kontrolne badania (np. morfologia, próby wątrobowe, aktywność kreatyniny), które mają na celu wczesne wychwycenie ewentualnych powikłań stosowanych leków. Nie ma specjalnej diety dla chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Dieta powinna być dietą zdrowego człowieka, czyli urozmaicona i bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Najważniejsze jest unikanie potraw, które wywołują dolegliwości lub je nasilają. Restrykcyjną dietę należy zastosować jedynie w przypadku ciężkich nawrotów. W stanach zaostrzenia powinno się unikać spożywania potraw bogatoresztkowych, takich jak razowy chleb, nasiona roślin strączkowych, warzywa (zwłaszcza kapusta), owoce i potrawy z dużą zawartością błonnika, które mogą nasilić biegunkę.

Dokładna przyczyna powstawania choroby nie jest znana i nie wiadomo, jak jej zapobiegać. Można jednak zapobiegać nawrotom – najważniejsze jest przestrzeganie zaleceń lekarskich.
    • inguszetia_2006 Re: Medycyna naturalna 05.04.17, 10:53
      Witam
      Byłaś u Bonifratrów, po mieszanki ziołowe? Może warto byłoby spróbować. Oczywiście, po konsultacji z lekarzem. Zioła to bomba chemiczna, trzeba wiedzieć, co z czym i dlaczego. Substancje nie powinny się dublować, antagonizować etc.
      Pzdr.
      Ing
    • antoninanana Re: Medycyna naturalna 05.04.17, 15:55
      1. Są choroby na tyle poważne, że całkowite wyleczenie jest niemożliwe lub bardzo trudne/długotrwałe
      2. Zamiast szukać terapii niekonwencjonalnych, znajdź wybitnych lekarzy specjalizujących się w tej chorobie. Skonsultuj syna u 3 najlepszych w kraju. Sprawdź, czy jest dobrze leczony. Kiepskich lekarzy nie brakuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka