07.04.17, 15:27
Może ktoras była i moglaby pomoc? Jak sie dostac z lotniska do hotelu (przy surin), trzeba się targować w taksówce czy ceny sa stale? Czy warto wynajac samochod? Jak sie dostac na Ko PhiPhi i ile to kosztuje. Ile kosztuje nurkowanie i czy konieczny jest certyfikat Padi? Jakie jeszcze wyspy zobaczyc a co na samym Phukecie?
Obserwuj wątek
    • pitahaya1 Re: Phuket 07.04.17, 15:48
      Ceny są stałem w razie czego dostaniesz taksówkę z przydziału. Coś jak korporacja taksówkowa za czasów PRL. Działa mafia taksówkowa i nikogo w obręb lotniska nie wpuści. Wystarczy jednak wyjść kawałek poza lotnisko, o ile Ci się chce w to bawić, żeby ktoś Cię zabrał w dowolne miejsce za 1/3 ceny.
      Padi mieć nie musisz. O ile mnie pamięć nie myli, bo tak akurat nie nurkowałam. Warunki były mało ciekawe.
      Nie wynajmowałam samochodu. Nie za bardzo było po co. Po kraju przemieszczałam się tanimi liniami a na miejscu korzystałam z busów lub taksówek.
      Na Ko Phi Phi dostawałam się promem. Ceny znajdziesz w necie. Nie pamiętam ich, poza tym to ceny sprzed 4 lat, więc mogło się cokolwiek pozmieniać.
      Na Phukecie masz miasto Phuket (moim zdaniem mało ciekawe) i dół półwyspu (plaże, kurorty). decydowanie polecam dół. W PT byłam tylko dlatego, że tam lądowałam lecąc z ChM. Przenocowałam i następnego dnia płynęłam na wyspy. Nocowałam kilka dni na Ko Phi Phi, ale kupiłam wycieczki po innych wyspach. Polecam wink
      • pitahaya1 Re: Phuket 07.04.17, 15:49
        Aha, mafia taksówkowa działa tylko na Phukecie. W innych rejonach Tajlandii już nie.
        • 71tosia Re: Phuket 07.04.17, 17:15
          dzięki a jakie inne wyspy warto zobaczyć oprócz Ko phi phi?
          • pitahaya1 Re: Phuket 07.04.17, 18:10
            My braliśmy wycieczkę z Phuketu (z dołu półwyspu) i speedboatem opłynęliśmy różne małe wysepki. Drugą wzięliśmy z Ko Phi Phi. To taka klasyka wycieczkowa (plaże, jaskinie nietoperzy, las namorzynowy). Będziesz miała całodniową wycieczkę po Phi Phi Don, Phi Phi Leh i okoliczne. Poza tym Ao Nang, Khai Island, Ko Lanta.
            Sama zobaczysz, jakie wycieczki teraz oferują. Do opłynięcia wysp wzięliśmy małą kameralną motorówkę (speedboat na 12 osób) i dzięki temu, choć trochę drożej, mieliśmy inny program i trochę więcej zwiedzania na miejscu, ale co kto woli wink Jeśli ktoś woli spokojniejsze pływanie to niech weźmie tradycyjną łódź. Płynie się spokojnie, leniwie zwiedza poszczególne wyspy i na niektórych plażach zatrzymuje.
          • koronka2012 Re: Phuket 07.04.17, 19:16
            Powiem ci czego NIE WARTO - pchać sie na plażę Jamesa Bonda, która jest zatłoczona tak, jak festyn ludowy.
            Lepiej wybrać jakąś mniejszą wysepkę - wycieczek jest od groma, sprzedają się wszędzie. Popytać w hotelu.
            • pitahaya1 Re: Phuket 08.04.17, 20:08
              Dużo zależy od terminu. Tam zawsze są ludzie, ale dopływają łodziami. Podczas naszego zwiedzania było tam może 20 osób. To nie aż takie tłumy.
        • koronka2012 Re: Phuket 07.04.17, 19:16
          pitahaya1 napisał:

> Aha, mafia taksówkowa działa tylko na Phukecie. W innych rejonach Tajlandii już
          > nie.

W innych też jestsmile w Chiang Mai nie da się dojechać z lotniska inaczej.
          • pitahaya1 Re: Phuket 08.04.17, 20:09
            Wiem, bo w ChM byłam. Mafia może i jest wszędzie, ale nigdzie nie kosi tak, jak w PT. Przy tamtych cenach taksówka w ChM miała normalną cenę.
    • berber_rock Re: Phuket 08.04.17, 20:31
      Ja tez Ci powiem czego nie warto - spedzac wakacji na Phuket i w okolicach. Jest tyle pieknych miejsc w Tajlandii, gdzie bialej geby nie zobaczysz. Po co ci to?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka