Dodaj do ulubionych

Styl nastolatek

22.04.17, 17:20
Jakieś 2 tyg. temu, w bardzo ciepły (wręcz upalny) dzień byłam przez chwilę w pewnym liceum (z tych "elitarnych"). Własne dziecko mam małe, więc nie bardzo orientuję się w modzie młodzieżowej. Z własnego liceum pamiętam różnorodność stylów, były zarówno tzw. "kolorowe kredki" w żarówiastych spodniach, grunge, glamour, jak i dziewczyny, które sukienki podkradały z szafy matkom wink Dużo dodatków (niektóre koleżanki były wręcz nimi "przeładowane"). A teraz wchodzę i co widzę? 18 stopni w cieniu, a wszystkie dziewczyny jak jeden mąż: w ciuchach szarych, czarnych, czasem brązowych. Kolorów całkowity brak (!). Fasony? Sweterek na guziki, bluza wkładana przez głowę. A widziałam naprawdę dużo osób. Niejedna ematka ubiera się bardziej kolorowo i ciekawiej od nich, co widzę po wklejanych tu ciuchach. Zresztą jedyne kolory, jakie widziałam w tej szkole były na ubraniach nauczycielek i szatniarek.

Z początku myślałam, że nastolatki ubierają się w ten a nie inny sposób przez ograniczony budżet, ale przecież ciekawe i modne ciuchy można kupić już za mniej niż dychę i mam takich pełno w szafie. Ale kupują je przeważnie starsze panie. Nastolatek brak.

Ktoś wytłumaczy?
Obserwuj wątek
    • magic.marker Re: Styl nastolatek 22.04.17, 17:25
      A nie było to przypadkiem liceum mundurkowe? suspicious
    • yamilca197 Re: Styl nastolatek 22.04.17, 17:25
      Zakladaja rzeczy odpowiednie, skoro juz nie ma uniformow to jest jakis dress code, szkola to nie miejsce na pstrokacizne.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Styl nastolatek 22.04.17, 17:34
        LOL big_grin
    • oqoq74 Re: Styl nastolatek 22.04.17, 17:26
      Mam w pracy koleżankę, ok 25 lat i też ubiera się szaro buro. Zero kolorów, wszystko ciemne, bure i ponure. NIe wiem dlaczego. Kiedyś mówiła, że lubi ubierać się na czarno.
      Może to taki wiek, gdzie szuka się jeszcze jakiegoś stylu i dopiero później ktoś zaczyna dostrzegać kolory.
    • chocolate-cakes Re: Styl nastolatek 22.04.17, 17:26
      Nie ma co tłumaczyć. Moja nastolatka też nosi czarne i szare ubrania, ewentualnie jeszcze coś białego czy jasnego. Tak jak jej matka smile
      Prawie, bo ja noszę jeszcze granat.
    • wisniowy_sad Re: Styl nastolatek 22.04.17, 17:29
      Nie, to nie było liceum mundurkowe.
      • mama303 Re: Styl nastolatek 23.04.17, 18:12
        wisniowy_sad napisał(a):

> Nie, to nie było liceum mundurkowe.

w wielu szkołach jest zapis w regulaminie o stonowanych kolorach. U syna koleżanki były nawet wymienione te dozwolone.
    • cud_bogini_w_bikini Re: Styl nastolatek 22.04.17, 17:29
      Nie wiem dlaczego - taka moda? Ja ubieram się szaroburoponuro od zawsze - kiedyś było to podyktowane koniecznością, teraz w jakimkolwiek żywym kolorze czuję się nieswojo; jak przebrana a nie ubrana.
    • pulower8 Re: Styl nastolatek 22.04.17, 17:34
      Pewnie mają prikaz żeby do szkoły zakładać stonowane kolory.
    • joa66 Re: Styl nastolatek 22.04.17, 17:38
      Moja mama (70+) ma podobne wrażenie.
      • wisniowy_sad Re: Styl nastolatek 22.04.17, 17:51
        joa66 napisała:

> Moja mama (70+) ma podobne wrażenie.

Pozdrów mamę, bo najwyraźniej ma niezły gust smile
        • joa66 Re: Styl nastolatek 22.04.17, 17:52
          smile
    • konsta-is-me Re: Styl nastolatek 22.04.17, 17:38
      Swoją drogą, gdzie są modne ciuchy za mniej niż dychę?
      • wisniowy_sad Re: Styl nastolatek 22.04.17, 17:50
        konsta-is-me napisała:

> Swoją drogą, gdzie są modne ciuchy za mniej niż dychę?

Właśnie niedaleko tej szkoły. Kupuję tam regularnie, w dniu dostawy jest 7 zł za sztukę i często udaje mi się kupić cuda, za które gdzie indziej wołają od kilkudziesięciu do nawet 200 zł.
      • edelstein Re: Styl nastolatek 23.04.17, 14:23
        U nas malolaty sie ubieraja w Primarku
    • viridiana73 Re: Styl nastolatek 22.04.17, 17:40
      Coś w tym jest.
      Jeszcze ćwierć wieku temu manifestowanie strojem swojej odrębności było dość powszechne. Ludzi z ogólniaka poznawało się z odległości kilometra, tak charakterystycznie byli ubrani. Ja sama eksperymentowałam: marynarka po dziadziu, przerobiona matki spódnica... albo jakieś cuda made in lumpex.
      A teraz- przeciwnie, ludzie za punkt honoru stawiają sobie wyglądanie jak własne klony. Dlaczego? Nie wiem...
    • damakama Re: Styl nastolatek 22.04.17, 17:52
      Pracuję w liceum - mnie bardziej uderza to, że dziewczyny w ogromnej większości wyglądają jak własne klony - dżinsy lub czarne rurki, jasny t-shirt, marynarka lub sweter i trampki - i tak cały rok (no dobra - jak zaczną się upały ściągną marynarki i założą krótkie spodenki). Wśród kilkuset uczniów ubiorem wyróżnia się kilkoro - barwne ptaki na korytarzu. No ale licealiści niekoniecznie chcą się wyróżniać akurat strojem... No i faktycznie - najbardziej kolorowy jest pokój nauczycielski smile
      • kolpik124 Re: Styl nastolatek 22.04.17, 18:01
        o tak, pokój nauczycielski, już w moich licealnych czasach ucznowie zastanawiali się czy nauczycielki na robią nocami na drugim etacie skąd prost idą do szkoły big_grin

a ponoć liczy się wnętrze...jak widać u emamusiek działa to tylko w jedną stronę - im bardziej wygląda na świra tym musi być mądrzjeszy big_grin
    • livia.kalina Re: Styl nastolatek 22.04.17, 17:58
      Jak świat światem stoi paniom w pewnym wieku nigdy nie podobało się jak się młodzież ubiera...

zmienia się tylko jak sinusoida, czy nie podoba się za bardzo, czy za małowink
      • wisniowy_sad Re: Styl nastolatek 22.04.17, 18:02
        To nie to że mi się to nie podoba, ale mam wrażenie, że nastąpiła jakaś unifikacja. Na dłuższą metę może to być groźne - w niemundurkowej (!) szkole "mundurek", potem - niezależnie czy będziesz lekarzem/sędzią, czy będziesz na kasie w Biedrze - znów mundurek. Kiedy ci młodzi ludzie mają się nauczyć eleganckiego wyglądu, skoro nawet na rozpoczęciu i zakończeniu szkoły wszyscy ubierają się na "totalnym luzie"?
        • vaikiria Re: Styl nastolatek 23.04.17, 19:32
          Przecież to są dwie różne rzeczy. Co ma unikanie pstrokacizny na co dzień i ubieranie się nudo/bez polotu/jak wszyscy do eleganckiego wyglądu? Po pierwsze pstrokacizna nigdy nie była uważana za elegancką, a elegancja i ekstrawagancja to też raczej przeciwstawne pojęcia. Po drugie można na co dzień ubierać się na szaro - czarno sportowo, a jak jest okazja to mieć eleganckie ubranie w tej samej kolorystyce.
      • menodo Re: Styl nastolatek 23.04.17, 19:49
        Jak świat światem stoi paniom w pewnym wieku nigdy nie podobało się jak się młodzież ubiera..."

Hahaha, no dokładnie wink
    • cosmetic.wipes Re: Styl nastolatek 22.04.17, 18:03
      Podejrzewam, że szkoła wymaga stonowanej kolorystyki.
    • morekac Re: Styl nastolatek 22.04.17, 18:37
      Ty mi wytłumacz, gdzie ty te 18 stopni w cieniu widziałaś...
      Może wszystkim się wydaje, że się tak świetnie w swoich nastoletnich latach ubierali? Tylko jak się po 20 latach popatrzy na zdjęcia klasowe, to się słabo robi... wink
      • wisniowy_sad Re: Styl nastolatek 22.04.17, 18:47
        Może nie wszyscy ubierali się świetnie, ale za to różnorodnie. Z czasem (metodą prób i błędów) większość doszła do perfekcji. A wspomniane nastolatki nigdy do tej perfekcji nie dojdą, jeśli będą chodziły w uniformie najpierw w szkole, potem w pracy. Nie będą też wiedziały, jak się ubrać na jakąś poważniejszą okazję, skoro nawet 1 września nie widać już na ulicach nastolatków ubranych na galowo.
        • yamilca197 Re: Styl nastolatek 22.04.17, 19:29
          A czemu 1 wrzesnia to taka specjalna okazja zeby ma galowo?
        • morekac Re: Styl nastolatek 22.04.17, 19:32
          A tam, różnorodnie. I nadal nie zdradziłaś, gdzie te 18 stopni w cieniu było...
          • wisniowy_sad Re: Styl nastolatek 22.04.17, 19:37
            yamilca197 - jeszcze jakieś 15 lat temu nie do wyobrażenia było, żeby 1 września nie iść na galowo do szkoły, przynajmniej w moim regionie. Teraz taki uczeń by się tylko wygłupił, gdyby poszedł na galowo, wyjąwszy szkoły mundurkowe i o surowym dresscodzie. Morekac - 18 stopni w cieniu było 2 tyg. temu praktycznie wszędzie, ja akurat "stacjonuję" na wschodzie Polski wink
            • yamilca197 Re: Styl nastolatek 22.04.17, 19:44
              Ale to bylo to 15 lat temu. Dzis jets inaczej. I dlaczego 1 wrzesnia mialby byc powodem do jakiegos galowego stroju?
              • oqoq74 Re: Styl nastolatek 23.04.17, 10:29
                Dziś też obowiązuje strój galowy na rozpoczęcie roku.
                • lusitania2 Re: Styl nastolatek 23.04.17, 10:34
                  najma ci i tak nie uwierzy i do końca świata będzie się durno dziwić, bo przecież w Anglii nie obowiązuje!
                  • oqoq74 Re: Styl nastolatek 23.04.17, 10:38
                    Tak, tak i 1 września też w ogóle z niczym się nie kojarzy.
                    • sasanka4321 Re: Styl nastolatek 23.04.17, 10:42
                      Moze by ktos poswiecil troche czasu i jej opowiedzial, ze jest jeszcze kawal swiata poza Anglia, gdzie ludzie mowia innymi jezykami i wiele rzeczy inaczej funkcjonuje?
                      • lusitania2 Re: Styl nastolatek 23.04.17, 10:53
                        sasanka4321 napisała:

> Moze by ktos poswiecil troche czasu i jej opowiedzial, ze jest jeszcze kawal sw
                        > iata poza Anglia,

Próbowano na forum nie raz.
                        Za każdym razem osiągając ten sam rezultat: że lepiej by można spożytkować ten czas choćby na rzucanie grochem o ścianę. Przynajmniej się rękę trochę potrenujewink, a do najmy i tak nic nie dotrze.
                    • rosapulchra-0 Re: Styl nastolatek 23.04.17, 13:59
                      Akurat w UK rok szkolny często zaczyna się wcześniej niż 1 września.
                      • oqoq74 Re: Styl nastolatek 23.04.17, 14:02
                        Ale nie jesteśmy na angielskim forum i nie rozmawiamy o angielskiej szkole, prawda?
                        • rosapulchra-0 Re: Styl nastolatek 23.04.17, 14:27
                          No przeca wiem, tłumaczę tylko.
                  • rosapulchra-0 Re: Styl nastolatek 23.04.17, 13:58
                    Bo w angielskich szkołach obowiązują mundurki (przede wszystkim primary i secondary schools) i w ogóle nie ma czegoś takiego jak uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego. Od razu się przychodzi na zajęcia do szkoły. Są koledże, w których obowiązuje dowolny strój, ale i tak nikt się na pierwszy dzień po wakacjach nie przebiera na galowo. A najmie, jak zwykle, odbija jej wyższość emigrancka nad polską rzeczywistością.
            • morekac Re: Styl nastolatek 22.04.17, 21:03
              2 tygodnie temu było już zimno... wink Mam wrażenie niekończącej się zimy.
              Co do ubioru i tego klonowania: moim zdaniem to ewolucyjne przystosowanie: młodociane odobniki są słabsze i łatwo padają ofiara drapieżników . Zatem trzeba się wtopić w tłum i nie rzucać się w oczy. W oczy rzuca się osobnik czarny na kolorowym tle (dlatego za twoim czasów wszyscy nosili różnobarwne rurki i inne dziwactwa, a "wiekowe" ciotki koło czterdziestki jojczyły w temacie "ach, ten ubiór dzisiejszej młodzieży"). Drapieżniki zniknęły, mechanizm pozostał...
              • taki-sobie-nick Re: Styl nastolatek 22.04.17, 21:22
                "Wiekowe" ciotki koło czterdziestki jojczyły NA TEMAT stylu "dzisiejszej młodzieży". Nieprawidłowe "w temacie" nie weszło jeszcze wówczas do powszechnego użytku.
                • morekac Re: Styl nastolatek 22.04.17, 21:32
                  To stara konstrukcja, pamiętam z lat młodości. wink
                  Chyba że była to druga młodość...
                  • taki-sobie-nick Re: Styl nastolatek 22.04.17, 21:34
                    morekac napisała:

> To stara konstrukcja, pamiętam z lat młodości. wink

A ja nie. tongue_out
                • vaikiria Re: Styl nastolatek 23.04.17, 19:33
                  "Nie ma jasności w temacie Marioli"
        • edelstein Re: Styl nastolatek 23.04.17, 14:26
          Ty jestes 1 wrzesnia na galowo?
    • simply_z Re: Styl nastolatek 22.04.17, 18:57
      Może ubierają się tak, bo sieciówki dyktują taki styl? swoją drogą chamskie są te wasze komentarze dotyczące wieku autorki posta, sugerujące, że jest jakąs zdziadziałą pańcią. Wasze nastolatki tak się ubierają czy sami jesteście bez gustu?
      • sasanka4321 Re: Styl nastolatek 22.04.17, 19:04
        >swoją drogą chamskie są te wasze komentarze dotyczące wieku autorki posta, sugerujące, że jest jakąs zdziadziałą pańcią.

Ej, bycie pania w srednim wieku, to cos zlego? Wszystkie tu jestesmy paniami w srednim wieku - wiekszosc kolo czterdziestki. Rownie dobrze nastolatki moglyby sie obrazac za to, ze ktos na nie powiedzial "nastolatki" bo wedlug nich to sugeruje, ze sa dziecinnie glupiutkie.
        • sasanka4321 Re: Styl nastolatek 22.04.17, 19:07
          I ja potwierdzam, co ktos tu juz powiedzial - jak patrze na moje klasowe zdjecia, to uwazam, ze dzisiejsze nastolatki ubieraja sie lepiej, niz my wtedy. A moze to tylko tamta moda wydaje sie teraz smieszna...
        • t.tolka Re: Styl nastolatek 22.04.17, 19:11
          Ale to nie tylko w Polsce. U mnie tez tak to wyglada.
          Na zajeciach socjo ja jedyna jestem kolorowa (uwielbiam mocne kolory), ale tylko tym sie roznie od mlodziezy. Tez mam jak oni portki dzinsowe, t-shirt i bluze. Tyle, ze oni szaro, a ja jak papuga.
          Ale odkrylam to teraz dopiero. Czytajac ten watek. Wczesniej sie nad tym nie zastanawialam.
          Tak sie ubieraja, bo im w tym wygodnie. Przynajmniej u mnie. Gdzie multum ludzi lazi w portkach z dresu (ja tez) i nikogo to nie interesuje.
          • wisniowy_sad Re: Styl nastolatek 22.04.17, 19:21
            t.tolka napisała:

> Ale to nie tylko w Polsce. U mnie tez tak to wyglada.
            > Na zajeciach socjo ja jedyna jestem kolorowa (uwielbiam mocne kolory), ale tylk
            > o tym sie roznie od mlodziezy. Tez mam jak oni portki dzinsowe, t-shirt i bluze
            > . Tyle, ze oni szaro, a ja jak papuga.
            > Ale odkrylam to teraz dopiero. Czytajac ten watek. Wczesniej sie nad tym nie za
            > stanawialam.
            > Tak sie ubieraja, bo im w tym wygodnie. Przynajmniej u mnie. Gdzie multum ludzi
            > lazi w portkach z dresu (ja tez) i nikogo to nie interesuje.

Dresowe portki a nawet odzież (o zgrozo wink ) "bieliźniana" (kiedyś był o niej wątek na ematce) nawet ładnie się prezentuje na co poniektórych. Ubolewam nad tym, że ta moda jakoś mało dotarła do Polski (w sklepach pełno takich ciuchów na promocji i nikt poza mną ich nie kupuje, chyba że do spania). Ludzie wolą bardziej "uniwersalne" ciuchy chyba jednak, które i na komunię można założyć wink
            • t.tolka Re: Styl nastolatek 22.04.17, 20:07
              Dresowe portkinsansuper! Niektorym kojarza sie z wyciagnieta szmata, ale sama wiesz, bo ogladasz i kupujesz. To sa fajne, wygodne spodnie. Uwielbiam.
              • taki-sobie-nick Re: Styl nastolatek 22.04.17, 21:24
                t.tolka napisała:

> Dresowe portkinsansuper! Niektorym kojarza sie z wyciagnieta szmata

Ależ skąd! Mogą być znakomitej jakości i w świetnych kolorach. Super są - na po domu i do ćwiczeń.
                • t.tolka Re: Styl nastolatek 22.04.17, 21:44
                  Ano wlasnie. Dla.ciebiendo domu incwiczen. A dla mnie nawet do.pracysmile
                  • taki-sobie-nick Re: Styl nastolatek 22.04.17, 21:49
                    t.tolka napisała:

> Ano wlasnie. Dla.ciebiendo domu incwiczen. A dla mnie nawet do.pracysmile

Najlepiej idź w piżamie w wesołe kolorki, nie będziesz musiała nawet ubierać się do pracy. tongue_out
            • gaga-sie Re: Styl nastolatek 23.04.17, 19:29
              Dresowe portki nie muszą być z lampasami po bokach i pasować tylko do adidasów
              https://www.kortas.pl/dane/middle/4b339460d7694b2a864667dfd91d5a72.jpg
              • gaga-sie Re: Styl nastolatek 23.04.17, 19:34
                W ogóle dresowe ubrania dobrej jakości mogą się fajnie prezentować, chociaż przyznam-dla mnie są bardziej weekendowe https://www.kortas.pl/dane/full/1d9816b676d84702b8ebd6f5023e5bd0.jpg
              • taki-sobie-nick Re: Styl nastolatek 23.04.17, 21:21
                gaga-sie napisała:

> Dresowe portki nie muszą być z lampasami po bokach i pasować tylko do adidasów

Ojej, ale nowość. Wam się naprawdę wydaje, że ten argument przekonuje automatycznie do ubrań dresowych?
                • gaga-sie Re: Styl nastolatek 23.04.17, 21:29
                  No, strasznie mi zależy, żeby Cię przekonać...
                  • taki-sobie-nick Re: Styl nastolatek 23.04.17, 21:36
                    gaga-sie napisała:

> No, strasznie mi zależy, żeby Cię przekonać...

No to po co piszesz? tongue_out

Za każdym razem, gdy piszę, że ubrania dresowe nadają się do domu i do ćwiczeń, padają następujące kontrargumenty:

- dres to niekoniecznie poliester i trzy paski (czasem dodatkowo argumentum ad personam, jakobym znała dres jedynie w tej formie);

- dres może być kolorowy i dobrej jakości.

Owszem. Zgoda. Co nie przeszkadza, że dres nadaje się - patrz pierwszy akapit.
                    • gaga-sie Re: Styl nastolatek 23.04.17, 21:42
                      A ty po co piszesz? Ja stwierdziłam fakt, że z dresowej dzianiny nie szyje się wyłącznie ubrań do uprawiania sportu. Mnie tam nie zależy, w czym ty chodzisz i gdzie.
                      • taki-sobie-nick Re: Styl nastolatek 23.04.17, 21:57
                        gaga-sie napisała:

> A ty po co piszesz? Ja stwierdziłam fakt, że z dresowej dzianiny nie szyje się
                        > wyłącznie ubrań do uprawiania sportu.

Tylko takie gacie zwisające koło tyłka, a dalej bez sensu.
        • simply_z Re: Styl nastolatek 22.04.17, 19:11
          Nie, nie jest niczym złym ale napisałam zdziadzienie sugerujące problemy z dopasowaniem się do współczesnego świata, mentalne otępienie itp.
          • sasanka4321 Re: Styl nastolatek 22.04.17, 19:35

A ktos pisal o zdziadzieniu? Moze przeoczylam... I my i oni (nastolatki) jestesmy czescia tego "wspolczesnego swiata". Nastolatki zawsze beda sie ubierac inaczej niz "panie w slusznym wieku". Jesli my jutro zaczniemy chodzic w tych czarnych rurkach, szarych bluzach i conversach, to oni natychmiast wymysla cos innego. To podstawa bycia nastolatkiem.

• taki-sobie-nick Re: Styl nastolatek 23.04.17, 21:22
            simply_z napisała:

> Nie, nie jest niczym złym ale napisałam zdziadzienie sugerujące problemy z dopa
            > sowaniem się do współczesnego świata

A dlaczegóż to mam się dopasowywać do współczesnego świata?

A figę.
      • wisniowy_sad Re: Styl nastolatek 22.04.17, 19:05
        Chyba żadna popularna sieciówka nie dyktuje takiego stylu. Poniżej zdjęcie tego, co można było kupić w H&M latem zeszłego roku (z ich strony na facebooku):
        https://static.pokazywarka.pl/j/0/v/5b901f62d267b3c68e2676f143ad7ca5_orig.jpg
        Stylizacje z Bershki czy Zary, popularnych (chyba?) wśród nastolatek są jeszcze bardziej odważne.
        • morekac Re: Styl nastolatek 22.04.17, 19:19
          Ale uważasz, że moda plażowo-wakacyjna jest odpowiednia do szkoły? Zwłaszcza w sezonie zimowym?
      • niutaki Re: Styl nastolatek 22.04.17, 19:09
        Moja nastolatka tak sie ubiera. Minal jej szal na kolory i teraz szare melanze, czarnosci i bialosci. Spodnie czarne rurki, albo jasniutki niebieski.
        • naturella Re: Styl nastolatek 22.04.17, 19:24
          Ja sama tak się ubierałam. Dżinsy, czarne spodnie, buty typu niskie glany, swetry długie - wszystko szare, granatowe, czarne, ewentualnie ciemno zielone czy khaki. Dopiero w klasie maturalnej chyba mi się zmieniło i zaczęłam nosić jakieś kolory, niestety zupełnie niedopasowane do mojego typu urody. Tak więc to chyba nic nowego smile
      • cosmetic.wipes Re: Styl nastolatek 22.04.17, 19:24
        Nie da się być bez gustutongue_out
      • vaikiria Re: Styl nastolatek 22.04.17, 23:45
        Jako 15-latka nosiłam wyłącznie ubrania czarne, szare, ewentualnie zgniła zieleń i coś militarnego. W największy upał chodziłam w glanach i czarnych dżinsach lub bojówkach.
        W domu mam 14-latkę, która ubiera się głównei na czarno, nosi trampki, dzionsy i czarne bluzy. Co w tym złego? Widcoznie w takim stroju czuje się dobrze, dlaczego ma na siłe zakładać np. coś czerwonego czy zielonego, jeśli nie lubi?
    • liliawodna222 Re: Styl nastolatek 22.04.17, 19:29
      Moja po prostu lubi spokojne, stonowane kolory i fasony, nie mówiąc już o tym, że moda i ciuchy po prostu jej nie interesują. Podobnie jak mnie. Nie załamuję rąk z tego powodu, wręcz przeciwnie wink
      • bergamotka77 Re: Styl nastolatek 22.04.17, 20:15
        Chyba taka moda wśród nastolatek i mlodych dziewczyn zapatrzonych na Instagram i Pinterest. Ja pracowalam ze śliczną młodą dziewczyną z bardzo dobrym gustem i ona widząc moja sukienkę w odważnej zieleni na pytanie o opinię powiedziała, ze fajna ale nigdy by jej nie zalozyla bo nie nosi takich kolorów. Byłam w szoku ale sama zaczęłam redukować kolory choć ja lubię Etno i printy więc i kolory ( dziewczyna wyglądała zawsze świetnie teraz mieszka w Nowym Jorku). Ona miała w szafie tylko rzeczy czarne szare czerwone ( moze jedna sukienkę wyjściową ) khaki i pudrowy róż. I nic innego smile
        • bergamotka77 Re: Styl nastolatek 22.04.17, 20:15
          I biale jeszcze smile
          • kira02 Re: Styl nastolatek 23.04.17, 08:25
            Ale dlaczego sama zaczelas redukowac kolory? Pod jej wplywem?
    • ichi51e Re: Styl nastolatek 22.04.17, 19:37
      Dlugie wlosy czapka i okulary zapomnialas. Pare lat temu wszystkie jeszcze z le pliage
    • julita165 Re: Styl nastolatek 22.04.17, 19:42
      Ja w ogóle uważam ze nastolatki gimnazjalistki/licealistklicealistki wyglądają ogólnie źle. Nie chodzi tylko o kolory, takie jest moje ogólne wrażenie. W przypadku tych młodszych może to być kwestia braku makijażu i farbowanych włosów, a niestety Polski standard urody to blada twarz, mysie włoski i niewidoczna oprawa oczu. Ale to nie tylko o to chodzi, ogólnie brak stylu. Może on wyrabia się później bo już studentki wyglądają o niebo lepiej.
      • t.tolka Re: Styl nastolatek 22.04.17, 20:05
        No ale moze im tak po prostu wygodnie? I dobrze sie z tym czuja? Moze tak byc.
        Mam corke studentke, ktora nigdy zadnej formy makijazu nie zaznala, ani eleganckiej/stylowej odziezy. I jest szczesliwa, bo tak woli. I tak ma sporo jej kolezanke czyli to nie tylko polski standard.
        I o to chyba chodz: zebybkazdy sie ubieral jak lubi i mu wygodnie.
      • vaikiria Re: Styl nastolatek 22.04.17, 23:47
        Straszne, żeby taka 12-latka łaziła bez makijażu i nie farbowała włosów.
        • sasanka4321 Re: Styl nastolatek 22.04.17, 23:55
          >Straszne, żeby taka 12-latka łaziła bez makijażu i nie farbowała włosów.

W ogole nie pofarbowane wlosy to pomylka big_grin
          Zmieniamy kolor paznokci, zmieniamy kolor wlosow i wtedy mozemy wyjsc z domu.
          • morekac Re: Styl nastolatek 23.04.17, 08:27
            I nie zapominaj o makijażu.
            • rosapulchra-0 Re: Styl nastolatek 23.04.17, 08:34
              To się nazywa barwy wojenne wink
              • julita165 Re: Styl nastolatek 23.04.17, 14:27
                Pisząc posta miałam raczej na myśl i 16-18 łatki. Chyba jestem z poprzedniej epoki bo dla mnie nastolatka to tak 16-19/20 lat. 12-łatki to dzieci i ich w ogóle wątek nie dotyczy. Nigdzie też nie pisałam ze każda musi się farbowac i malować tylko zwróciłam uwagę ze dominujący w Polsce typ urody to różne odcienie szarości. I podtrzymuję ze rzadko komu ten naturalny wygląd dodaje urody. Co oczywiście nie znaczy ze alternatywą jest jedynie złoty blond +tipsy.
                • regina-phalange Re: Styl nastolatek 23.04.17, 14:35
                  Jeśli taka 16-19 latka ma ładną cerę, to makijaż jej niepotrzebny, zwłaszcza codzienny. I piszę to ja, która makijaż dorosłych kobiet wrzuca do worka "bycie zadbaną". smile Co do farbowania włosów, to oczywiście zmiana koloru lub odcienia może dać korzystny efekt. Ale nawet wśród polskich, mysich blondów mało jest kolorów tak tragicznych, że koniecznie trzeba farbować, bo inaczej jest -10 do urody. Szczególnie u nastolatek.
                • rosapulchra-0 Re: Styl nastolatek 23.04.17, 14:38
                  Ja sobie tyko zażartowałam big_grin
      • cosmetic.wipes Re: Styl nastolatek 23.04.17, 12:28
        julita165 napisała:

> W przy
        > padku tych młodszych może to być kwestia braku makijażu i farbowanych włosów,

No tak, 13 latka bez makijażu i z naturalnym kolorem włosów to jakies kuriozum i pasztet wiejski. A już brak szpilek i tipsów jest oburzający big_grin
        • regina-phalange Re: Styl nastolatek 23.04.17, 13:53
          Szczególnie te farbowane włosy, nie? smile Mnie już 30-tka stuknęła, a nie farbuję.
          • rosapulchra-0 Re: Styl nastolatek 23.04.17, 14:00
            To nie masz się czym chwalić! big_grin big_grin big_grin
            • regina-phalange Re: Styl nastolatek 23.04.17, 14:09
              Nie wiedziałam, że to powód do chwalenia się lub nie. wink
    • bei Re: Styl nastolatek 22.04.17, 19:53
      Gdy ja chodzilam do liceum wymagano by nosic kolory garderoby stonowane ( raczej kolory ziemi), nie bylo to dla mnie zadne ograniczenie, takie wlasnie lubie. Moze teraz tez jest taki wymog?
    • heca7 Re: Styl nastolatek 22.04.17, 20:00
      Moja w gimnazjum i też podobnie. Rurki, bluzy szare lub w kolorze brudnej czerwieni. Spodnie moro z dziurami. Skarpetki krótkie. Glany albo buty na grubej podeszwie. Koszule w kratę. Zimą jeszcze większa unifikacja. Prawie każda gimbaza zasuwa w zielonej kurtce z niby skórzanymi rękawami i kocu w kratę wink Koc powinien być najlepiej czerwony.
    • miss_fahrenheit Re: Styl nastolatek 22.04.17, 20:26
      Hmm, ten opis przypomina mi mnie z czasów licealnych wink Nosiłam dżinsy, zapinane proste sweterki i nie malowałam się. Raz, w przypływie głupoty, pofarbowałam swoje jasne włosy na czerwono wink Może dzisiejsze licealistki nie chcą wyróżniać się wyglądem, może kładą nacisk na inne rzeczy, albo po prostu szkoła oczekuje stonowanego ubioru.
      • leokadia35 Re: Styl nastolatek 22.04.17, 20:38
        To są chodzące klony :
        -Kurtki bomberki w kolorze czarnym bordowym lub zgniła zieleń
        -Buty air max , super stary , szmaciaki z Nike, lub takie dziwadła jakby adidasa włożyć w klapek nie wiem jaki to model
        - spodnie rurki zazwyczaj z dziurami , chłopaki ze ściągaczem na nogawce, goła kostka obowiązkowo
        • sasanka4321 Re: Styl nastolatek 22.04.17, 20:57
          > lub takie dziwadła jakby adidasa włożyć w klapek

A to co???
          • leokadia35 Re: Styl nastolatek 23.04.17, 14:29
            W crocsa dokładnie , na pięcie jest taka guma
    • moni_kaw Re: Styl nastolatek 22.04.17, 20:51
      Przeczytałam tytuł i zobaczyłam oczami wyobraźni gołe kostki w mróz ; innych skojarzeń nie mam smile
    • inguszetia_2006 Re: Styl nastolatek 22.04.17, 21:44
      Witam
      W elitarnych zawsze był zamordyzm. Dotyczył też odzieży i makijażu. Może o to chodzi? A może dziewczynom się nie chce, bo mają wywalone? To byłby jakiś nowy trend w sumie. Moja córka idzie w przyszłym roku do liceum i jestem ciekawa, jak to będzie z malowaniem paznokci na przykład. Pozwalają malować, nie pozwalają? Za moich czasów nie wolno było malować paznokci na czerwono, bordowo, czarno etc. Jeśli chodzi o ubiór to była niby dowolność, ale i tak się czasami czepiali i rzucali kąśliwe uwagi. Poza tym czerń zawsze była modna, bo dekadenckawink
      Pzdr.
      Ing
      • mamma_2012 Re: Styl nastolatek 23.04.17, 06:09
        Moja córka, po gimnazjum z bardzo surowymi zasadami, zachłynęła się wolnością właśnie w takim "elitarnym" liceum. Kolorowe, długie paznokcie, krótkie spodenki, dziewczyny z kolorowymi włosami, kolczyki w innych miejscach i ilościach niż normalnie.
    • mamma_2012 Re: Styl nastolatek 23.04.17, 06:02
      Piszesz o mojej córce? Taki strój to nie wymóg szkoły, bo w ciepłych miesiącach jeansy zastępuje nieprzyzwoicie krótkimi spodenkami i sukienkami (oczywiście ciemnymi). Rano kombinuje, którą ze stu, moim zdaniem, identycznych bluzek założyć do spodni przed kostkę. Poza tym modne są jeszcze obrzydliwie brzydkie, znów moim zdaniem, buty.
      I to wszystko nie jest kwestią oszczędności, bo te ciuchy są drogie.
      Taka moda, wyrosną z tegowink A dodam jeszcze, że każde z nich jest przekonane, że ma swój wyjątkowy i niepowtarzalny styl i nie wzoruje się na reszciebig_grin
      • morekac Re: Styl nastolatek 23.04.17, 08:41
        >A dodam jeszcze, że każde z nich jest przekonane, że ma swój wyjątkowy i niepowtarzalny styl

Zawsze przypomina się spotkanie klasowe na lecie matury (na które lecie, nie podam, ale to już prehistoria wink ): jedna z koleżanek przywlokła zdjęcie klasowe. I się zaczęło: jak mogłam coś takiego włożyć / co ja miałem na głowie, chyba oczu albo lustra nie miałem / to zdjęcie powinno być zakazane.
        I te kwęczenia dotyczyły obu płci. wink
        Albo pamiętam przytłaczające wrażenie z gimnazjum córki , że wszystkie dziewczynki, łącznie z moją własną, mają identyczne fryzury: grzywka zasłaniająca pół twarzy i jedno oko. wink
        Starsza dopiero na studiach zaakceptowała, że istnieją inne kolory niż szary czy czarny...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka