Dodaj do ulubionych

Prezydent Austrii a burki

28.04.17, 08:30
www.pudelek.pl/artykul/109509/prezydent_austrii_apeluje_zeby_wszystkie_kobiety_nosily_burki_to_bedzie_wyraz_solidarnosci/
Tak, wiem jakie to źródło. A więc link do wystąpienia:
www.youtube.com/watch?v=Jg0DXWhjjak
Wiem, to tylko jedno wystąpienie, ale niestety - znam sporo kobiet ze środowisk feministycznych (!), które z jednej strony organizują dni cipki, a z drugiej własnie w imię szeroko pojętej tolerancji dobrowolnie potrafiłyby burkę założyć. Gorzej niestety byłoby ją potem zdjąć.
Obserwuj wątek
    • milka_milka Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 08:40
      I po co były im te dodatkowe wybory? Może sam założy burkę?
      • edelstein Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 08:48
        On o zadnych burkach nie mowi
        • anetapzn Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 10:31
          edelstein napisała:

> On o zadnych burkach nie mowi
          >
          Dokładnie, ale do tego trzeba znać język i myśleć trochę. A obie te umiejętności wielu osobom są obce.
          • milka_milka Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 10:43
            Akurat oryginał obejrzałam. Ale najpierw oparłam się na informacji z pudla. To był błąd, przyznaję.
      • anetapzn Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 10:34
        milka_milka napisała:

> I po co były im te dodatkowe wybory? Może sam założy burkę?
        >
        Po to, żeby mieli teraz normalnego, inteligentnego faceta za prezydenta, a nie faszystę.
        Wypowiedź jest w dwóch językach. Chyba z jakiegoś jesteś w stanie sobie przetłumaczyć?!
        • milka_milka Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 10:38
          Niżej napisałam. Nie denerwuj się.
        • taki-sobie-nick Re: Prezydent Austrii a burki 29.04.17, 22:12
          anetapzn napisała:

> milka_milka napisała:
          >
          > > I po co były im te dodatkowe wybory? Może sam założy burkę?
          > >
          > Po to, żeby mieli teraz normalnego, inteligentnego faceta za prezydenta, a nie
          > faszystę.

Sama noś burkę w geście solidarności z muzułmankami austriackimi.
    • edelstein Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 08:47
      Zrozumialas co on powiedzial?chyba nie.On nie o burkach mowil.
      Kazda kobieta ma prawo ubierac sie jak chce.Przy aktualnej islamofobii niedlugo jedynym wyjsciem bedzie w ramach solidarnosci zalozyc chusty,by pokazac,ze to kwestia wyboru,a nie wylacznie religii.
      Zgadzam sie.Wyzwolenie nie polega na tym,by narzucac komus sposob ubierania.I to nie kobietom trzeba nakazac brak chusty tylko facetom narzucic,zr nie maja prawa nakazywac by ta chuste kobiety nosily.
      • iwoniaw Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 08:50
        Wyzwolenie nie polega na tym,by narzucac komus sposob ubierania.I t
        > o nie kobietom trzeba nakazac brak chusty tylko facetom narzucic,zr nie maja pr
        > awa nakazywac by ta chuste kobiety nosily.

Dokładnie.
        Ale nie wiem, czy dotrze do pań, które parę miesięcy temu gardłowały na forum na temat słuszności przepisu, by policjant mógł zmusić kobietę na plaży do obnażenia się, bo burkini rzekomo symbolizuje plucie na wartości im bliskie uncertain
        • edelstein Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 09:04
          Czekam na tekst,ze nie maja zadnego obowiazku odrozniac Burki od chusty.Dzeinnikarze jak widac tez nie musza.
      • obrus_w_paski Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 08:52
        Edel, możesz +\- przetłumaczyć? Pudel właśnie często przeinacza nawet kilkuzdaniowe posty jakiejś dody, które są po polsku, nie znam niem. Na tyle zeby sprawdzić oryginał niestety
        • edelstein Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 08:58
          Tak jak napisalam powyzej.Slowa tam o burkach nie bylo.W sumie smutne,ze dziennikarze 4zdan nie potrafia przetlumaczyc.I tak powstaja newsy z doopy.
        • iwoniaw Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 09:02
          Powiedział dokładnie to, co edel przetłumaczyła wyżej:
          Kazda kobieta ma prawo ubierac sie jak chce.Przy aktualnej islamofobii niedlugo jedynym wyjsciem bedzie w ramach solidarnosci zalozyc chusty,by pokazac,ze to kwestia wyboru,a nie wylacznie religii.
          Na zalinkowanym filmiku, oprócz niemieckiego tekstu oryginału (pan mów b. powoli i wyraźnie) są jeszcze angielskie napisy.
          • vodyanoi Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 09:10
            Czy również w ramach solidarności z kobietami z tradycyjnych plemion w Afryce powinnyśmy pewnego dnia (latem oczywiście) wszystkie zdjąć bluzki i staniki i tak pójśc do pracy?
            • obrus_w_paski Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 09:14
              Dużo aktywistek chodzi na manifestacje na golasa, np w ramach solidarności z mordowanymi norkami
            • edelstein Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 09:15
              A to w Europie szerzy sie "afrykofobia"?nie slyszalam by ktos tepil np.czarnoskore kobiety za noszenie turbanow.Tez maja zakryte wlosy.
              Wypowiedz prezydenta wynika z kontekstu.Wyrwanie zdania sluzy Manipulacji.
          • obrus_w_paski Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 09:11
            Nie otwierałam YouTube, nie widziałam ze już jest tłumaczenie. Ok.
            Czyli to nawet nie była sugestia. Wg mnie i tak niefortunny tekst, z całym szacunkiem dla intencji, ale kolejny dowód dla niedowiarkow i gimbazy, ze pudel przekłamuje nawet wywiady po polsku, wiec nie są dobrym źródłem info.
            co jak co, ale ja jeśli założę jakaś chustę to w ramach solidarności z kobieta chora na raka, a nie muzułmanką.
            • edelstein Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 09:18
              Jak zalozysz ta chuste,bo chcesz wyrazic solidarnosc z kobieta,ktora ma raka i ktos cie obrazi,albo zaatakuje,bo mu sie bedzie wydawalo,ze to wynika z religii to bedzie ok?bo o tym mowi prezydent,o tym,ze masz prawo chuste zalozyc,ale nikt prawa nie ma cie za to ponizac.
          • 3-mamuska Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 10:22
            iwoniaw napisała:

> Powiedział dokładnie to, co edel przetłumaczyła wyżej:
            > Kazda kobieta ma prawo ubierac sie jak chce.Przy aktualnej islamofobii niedl
            > ugo jedynym wyjsciem bedzie w ramach solidarnosci zalozyc chusty,by pokazac,ze
            > to kwestia wyboru,a nie wylacznie religii.

> Na zalinkowanym filmiku, oprócz niemieckiego tekstu oryginału (pan mów b. powol
            > i i wyraźnie) są jeszcze angielskie napisy.
            >

Troche dziwne skoro to im religia nakazuje zakladanie burek, wiec o jakim wyborze on mowi?
            .
            • iwoniaw Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 10:26
              Nikomu religia nie nakazuje noszenia burek i o burkach nie mówił wcale. Może jeszcze raz ten filmik obejrzyj, to się dowiesz, o jakim wyborze mówił.
            • edelstein Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 10:47
              Slowa tam nie ma o burkach.Kolejna.
      • vodyanoi Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 09:02
        Czyżby? Ja akurat latem preferuję tradycyjny strój plemienia Himba. Rozumiem, że prezydent również to ma na myśli.
    • obrus_w_paski Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 08:50
      Przyznam, ze nawet mnie ten pomysł zagiął, a dl tej pory lubiłam tego prezydenta.
      Wyglada to jak wstęp do tej ostatnio często wspominanej powieści Atwood, gdzie kobiety nie maja żadnych praw. Ciekawe tylko, ze pierwsze pomysły nie przychodzą od trumpa.
      Wciąż liczę, ze to niefortunne tłumaczenie z niemieckiego, pudełek ma tendencje do sugerowania i wyciągania z kontekstu, nie znam niemkeckiego zeby sama sprawdzić
      • vodyanoi Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 09:07
        Ja jeszcze raz to obejrzałam. Chodzi nie o burkę, ale o chustę. I akurat nie o to mi chodziło, to niewazne czy jest to chusta, burka czy cokolwiek. Chodziło mi o tę solidarność, czyli włożenie czegoś w imię solidarności. Czy przyjdzie dzień, że będziemy musieli poprosić wszystkie kobiety, aby założyły chusty? W imię solidarności z kobietami, które noszą chustę z powodów religijnych. WSZYSTKIE.
      • berdebul Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 09:09
        Chusta i brak chusty to powinien być wybór kobiety. O to w tym chodzi. Nikt nie powinien zmuszać Iksińskiej żeby nosiła chustę, tak jak nikt nie powinien jej zmuszać do zdjęcia chusty.
        • milka_milka Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 10:42
          A burka? Też ma być wyborem?
          • obrus_w_paski Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 10:50
            ale ty w sumie masz wybór- założyć burke albo twój dzisiejszy strój. Domyślam się, ze burki dziś nie założyłaś, ale nie dlatego ze ktoś ci kazał ubrać się inaczej, tylko dlatego ze z x powodów tak wybrałaś.
            Pan, który pracuje u mnie w warzywniaku np nosi dżinsowe miniówki (naprawdę), tak wybrał i z tego co rozumiem to chodzi o to, ze każdy powinien moc sam wybrać coś założy. Zeby nie było- burki kojarzą mi się jednoznacznie złe
            • milka_milka Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 10:52
              Mnie noszenie burki kojarzy się z przymusem, nie wyborem. Dlatego nie wyobrażam sobie takiego wyrażania solidarności.
              • edelstein Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 10:55
                Tobie sie kojarzy,a nie tak jest.Osobiscie znam osobe,ktora tak wybrala,przeszla na islam i zalozyla burke.Meza nie ma,wiec nikt jej nie zmusil.Ona tak chce,nie musze rozumiec,ale akceptuje ten wybor.
    • milka_milka Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 09:03
      Ok. Może przekłamano tłumaczenie. Poszukam oryginału.
      • edelstein Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 09:07
        Yyy original masz w pierwszym poscie. YouTube ,pan mowi bez austriackiego akcentu,nie ma zadnego problemu ze zrozumieniem.Plus angielskie podpisy.
        • milka_milka Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 09:17
          Szukałam napisanego, bo mi w telefonie nie zawsze filmy działają.

Ale już przesłuchałam.

I rzeczywiście, mówi o chustach, nie o burkach. I rzeczywiście, mówi, że każda kobieta ma prawo tak się ubierać, jak chce.
          Z tym się zgadzam. Tłumaczenie było przesadzone i zmanipulowane. Dałam się ponieść.
          Ale z pomysłem symbolizowania solidarności w taki sposób nie, ponieważ wiele kobiet muzułmańskich wymogi określonego stroju są przez nie postrzeganie jako wyraz zniewolenia.
          • vodyanoi Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 09:31
            I własnie o to mi chodziło. Nie o tę burkę (niefortunnie wzięłam to z Pudla, dlatego też poszukałam oryginału). Chodziło mi o tę wypowiedź o prośbie - przyjdzie dzień, kiedy w ramach walki z islamofobią będziemy musieli poprosić każdą kobietę, KAŻDĄ, aby założyła chustę.
            Czyli co - jak nie założę, to znaczy jest jestem islamofobką?

Zadziwiające - jakoś nigdy nie ma podobnych odezw do mężczyzn. Hm. Może niech również w ramach walki z islamofobią KAŻDY mężczyzna założy chustę?
            • obrus_w_paski Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 09:36
              Gdzie to było? W Holandii? panowie przemaszerowali przez kilka ulic w szpilkach, w ramach solidarności z kobietami...
            • iwoniaw Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 09:41
              No ale to źle, że ostrzega, żeby nie musiało dochodzić do takich sytuacji? Ja osobiście też wolałabym nie musieć ("musieć" rozumiem tu, i mam wrażenie że prezydent Austrii również, nie jako przymus administracyjny, tylko imperatyw wewnętrzny, jeśli dojdzie do tak złej sytuacji) demonstrować w obronie wolności zakładania dowolnych strojów. Podobnie jak zapewne nie chcieli musieć stawać obok swych kolegów - studentów ci, którzy protestowali wobec getta ławkowego w dwudziestoleciu międzywojennym - a jednak robili to (nie wszyscy oczywiście, fanów faszyzmu w Warszawie było wystarczająco wielu i do główek im nie docierało, że "podludzie" to o nich, dopóki nie poczuli hitlerowskiego buta na własnej osobistej skórze), bo po prostu chcieli być przyzwoici. I obyśmy nie musieli być w sytuacji, jak oni - dlatego ogarnijmy się (jako społeczeństwo) z tą islamofobią, zwłaszcza że nie w chuście nakładanej przez kobiety rzecz. Tak ja rozumiem tę wypowiedź.
              • vodyanoi Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 10:04
                Uważasz, że prezydent Austrii sam założy tę chustę? Czy tylko będzie prosił kobiety? Niech w ramach solidarności pierwszy sam założy chustę lub turban.
                • iwoniaw Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 10:11
                  A skąd mam wiedzieć? Jakoś dziennikarz nie wpadł na to, by go zapytać. Choć były już takie przypadki (panowie w damskich ubraniach/szpilkach w ramach okazywania solidarności w czymś tam z kobietami), więc owszem, jestem w stanie sobie coś takiego wyobrazić.
                  • vodyanoi Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 10:29
                    Facetów w szpilkach uważam za idiotycznych, bo zawsze taka akcja ma podtekst humorystyczny. Tak samo jak założenie spódnicy. Były takie akcje przeciwko gwałtom i jedynie mnie zniesmaczały, gdyż mężczyźni nie są kobietami i założenie przez nich spódnicy nie czyni ich obiektem seksualnym w "zbyt krótkiej spódnicy". Czyni ich obiekt totalnie aseksualny, śmieszny. Jakoś przedziwnie nie wymyślają akcji o za ciasnych spodniach, eksponujących penisy, o zbyt krótkich nogawkach w zbyt krótkich spodenkach, kiedy to pośladki spod nich wychodzą. Jeśli założą spódnicę, to nie narażają się na atak, gdyż każdy wie, że to dla śmiechu. Nawet okoliczne dresy będą to wiedzieć i widzieć. Nie założą za to bardzo krótkich, obcisłych spodenek i przykrótkiej i bardzo ciasnej koszulki - wtedy faktycznie się narażą. Na pedała, ciotę, oklep i nie wiadomo co jeszcze. Za zbyt ciasną, krótką koszulkę i zbyt krótkie spodenki.

W przypadku prezydenta Austrii dziennikarz nie wpadł na to, by go zapytać. A prezydent nie wpadł na to, by akcja dotyczyła wszystkich. Jak zwykle - mężczyzna mówi o prawach kobiet i apeluje do kobiet. "Poprosimy KAŻDĄ kobietę". On, miły tolerancyjny dziadziuś, będzie rozgrywał swoją tolerancję kobiecymi głowami. To takie naturalne, że nikt się nawet nad tym nie zastanawia.

Bo problem nie leży w ubraniu w taki sposób. Jakoś nigdy nie słyszałam o męskiej akcji "zarobię tyle samo co kobieta"
                    • baltycki Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 10:45
                      "Jak zwykle - mężczyzna mówi o prawach kobiet i apeluje do kobiet. "Poprosimy KAŻDĄ kobietę". On, miły tolerancyjny dziadziuś, będzie rozgrywał swoją tolerancję kobiecymi głowami. To takie naturalne, że nikt się nawet nad tym nie zastanawia."

Gdyby przesladowano mezczyzn z powodu noszenia zarostu, powiedzialby zapewne "POPROSIMY kazdego mezczyzne....".
                    • edelstein Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 10:49
                      Bo sprawa dotyczy kobiet.Jak w Polsce byl "czarny protest" i Apple by kobiety wyszlo na ulice tez sie oburzalas?
              • larrisa Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 10:51
                Źle, że kieruje taką wypowiedź do kobiet. I tak, dla mnie nieważne, czy ma na myśli burkę czy chustę, bo tu chodzi o symbol, nie chciałabym być wzywana w imię walki z islamofobią do noszenia czegoś co dla mnie jest symbolem zniewolenia kobiet. I nie chcę by ktoś w imię szczytnych idei wywierał na kobiety w taki sposób presję, nawet jeśli to tylko sugestie.
                • edelstein Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 10:58
                  On wcale nie mowil,ze ktos ma zalozyc burke (tak to roznica) tylko mowil,ze jesli nie powstrzyma sie islamofobii to taki gestern bedzie koniecznoscia.Chcesz zostac zwyzywana albo pobita za zawiazanie chustki na glowie?
                  • vodyanoi Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 11:12
                    Czyją koniecznością? Jego? Czy każdej kobiety, ale jego już nie? A jak nie założę, bo mi w chuście zle, gorąco, nie lubię, uwazam je za idiotyczne, to co? Bardzo proszę, niech pan prezydent solidarnie zacznie od siebie.
                    • edelstein Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 11:15
                      Kiedy pogodzisz sie z faktem,ze niektore sprawy dotycza tylko kobiet.
                      • larrisa Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 11:23
                        Islamofobia dotyczy tylko kobiet, wow.
                  • larrisa Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 11:22
                    Chyba nie rozumiesz co znaczy słowo symbol, czy idea. Chustka nie jest tu użyta w kontekście zwykłe neutralnej osłony na głowę, jakoś nie ma mowy o berecie, kapeluszu czy czapce z pomponem o wiele częściej noszonych przez kobiety, w chustkach to widziałam Szydło u papieża i starsze babcie na Bałkanach. Dlaczego w ogóle kobiety miały by coś nakładać na głowę, jedne bo religia zmusza, a drugie bo to walka z islamofobią? Może i różne sposoby a efekt ten sam.
                  • baltycki Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 11:28
                    On wcale nie mowil,ze ktos ma zalozyc burke (tak to roznica) tylko mowil,ze jesli nie powstrzyma sie islamofobii to poproszenie o taki gest bedzie koniecznoscia.
      • iwoniaw Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 09:17
        Oryginał to ten zalinkowany filmik z youtube.
    • woman_in_love bardzo głupia obrona patologii 28.04.17, 10:27
      Burka jest wyrazem zniewolenia. I tak jest traktowana przez ogromną rzeszę kobiet (np. palących burki gdy przegnano z ich wiosek ISIS). Teoretycznie są takie kobiety, które chcą ją nosić, ale na tej samej zasadzie są też takie kobiety, które:
      1) dają się latami katować a jak przyjeżdża policja z pazurami bronią kata,
      2) obrzezają swoje córki,
      3) głoszą z mównicy sejmowej antykobiece hasła i uchwalają antykobiece prawa,
      4) itd. itd.

Na świecie jest kilka miliardów ludzi, którzy marzą by się mu dostać i wszystkim nie pomożemy. Zamiast przyjmować każdego oszołoma i każdą idiotkę w burce, może czas jednak na jakąś selekcję. Na pewno będzie tysiące kobiet z Syrii nienawidzących burek i nie chcących ich nosić i je możemy uratować i je przyjąć. A zboczone fetyszystki burek niech je zakładają w domu albo Arabii.

Powinien być bezwzględny zakaz burek karany deportacją. Część z tych kobiet je teraz noszących robi to i tak z przymusu: członków rodziny. I właśnie żeby także pomóc tym kobietom powinien być zakaz. By ich rodziny bardziej się bały deportacji do kraju pochodzenia niż utraty honorowości itp. itd.
      • iwoniaw Może jednak obejrzysz ten filmik 28.04.17, 10:40
        zamiast powtarzać za pudlem głupoty?
    • konsta-is-me Re: Prezydent Austrii a burki 28.04.17, 11:19
      Biurka czy chusta-wszystko jedno.
      Jest niby symbolem.
      Ale kobiety mają dużo poważniejsze problemy niż chusta.
      Co w ogóle za pomysł by w imię solidarności (z kim, czym?)zakładać chusty ?
      Niby co to miałoby dać??
      Co za bzdura.
      Mamy wyzwalać kobiety z niedoli czy w ja spędzać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka