Dodaj do ulubionych

lektury do liceum

28.04.17, 19:19
dziś podano część podstaw do szkół ponadpodstawowych, m.in. do języka polskiego.
Lista lektur jest ... imponująco długa, ale i dość interesująca, jeśli chodzi o lektury współczesne (J. Dukaj, A Stasiuk, A. Libera, O. Tokarczuk). Podoba mi się lista spektakli teatralnych i filmów oraz tekstów źródłowych do samokształcenia.
Jeśli chodzi o same lektury, to jednak uważam, że jest ich za ... dużo. Nie wierzę, że młodzież będzie w stanie tyle przeczytać, zwłaszcza, że to tylko jeden przedmiot.
Obserwuj wątek
    • hemp_plant Re: lektury do liceum 28.04.17, 20:06
      hmm, taka jak była. ani długa ani krótka- toż to w większości poezja. nowości jak napisałaś- jakieś są.
      cały czas literatura światowa reprezentowana symbolicznie- a chryzostomy i inne o wątpliwej jakości, niewielkiej są- złe, ale polskie uncertain
      uderzają efekty nauczania- i ich skręt w stronę, z której moje dzieci będę musiała odkręcać uncertain
      dzięki mania, że stoisz, trollico, na straży przed długim łikendem- kazali ci nas na forum informować? big_grin
      • livia.kalina Re: lektury do liceum 28.04.17, 20:11
        nie znasz się: lista lektur jest imponująca, deforma jest wdrożona i przygotowywana więc referendum nie będzie.
        • zona_glusia Re: lektury do liceum 28.04.17, 21:32
          Jaka tam wdrożona. Jakby dzisiaj minister nie wymigała się od spotkania z nauczycielami i samorządowcami to może by od samorządowców usłyszała, że odkręcenie reformy zajmie im kilka tygodni.
      • vaikiria Re: lektury do liceum 28.04.17, 20:21
        Pasek jest we fragmentach, jak do tej pory, jako przykład pewnej tradycji i tyle. Zła literatura reprezentatywna dla danej epoki też jest ważna, bo pozwala tę epokę zrozumieć. Skrętu to tu specjalnego nie ma, sporo poezji, raczej klasyka i tradycyjnie - to się od lat nie zmienia - praktycznie zero informacji o współczesności. Szkoda, bo wygląda na to, że dla uczniów świat nadal ma się kończyć na II wojnie światowej, a potem jak nauczyciel zdąży to może cokolwiek omówią, ale większość nie wyrabia się z materiałem.
        • hemp_plant Re: lektury do liceum 28.04.17, 20:33
          "Skrętu to tu specjalnego nie ma, sporo poezji, raczej klasyka i tradycyjnie - to się od lat nie zmienia - praktycznie zero informacji o współczesności. "
          jest- przeczytaj efekty nauczania i porównaj- jest ogromny uncertain
          • vaikiria Re: lektury do liceum 28.04.17, 20:35
            Odnoszę się do spisu lektur. Efekty nauczania i tak od dawna pozostają tylko w nauczycielskiej papierologii, nikt się tym nie przejmuje. Spis lektur o tyle istotny, że wiąże się z wymogami maturalnymi. A na to, że młodzież będzie w liceum uczyć się czegoś, co pozwala rozumieć współczesny świat to już dawno straciłam nadzieję. Chyba tylko na fakultetach w klasach humanistycznych.
            • hemp_plant Re: lektury do liceum 28.04.17, 20:38
              efekty kształcenia są znacznie ważniejsze niz co się czyta- dotyczą bowiem interpretacji.... i tego co nauczyciel o tym mówi.......
              dobrze, że mój syn jeszcze starym trybem pójdzie- ale młodą będę odkręcać od tego bełkotu o ojczyznie i moralności
              • vaikiria Re: lektury do liceum 28.04.17, 20:42
                Nauczyciele będą mówić dokładnie to samo, co do tej pory przy tych samych lekturach. A znakomita większość w ogóle niewiele będzie mówiła, bo w liceum to już uczeń powinien nad interpretacją pracować samodzielnie, jedynie pod kierunkiem nauczyciela, a nie notować wykład - na szczęście większość szkół odeszła od modelu gadającego nauczyciela i notującego ucznia.
                • hemp_plant Re: lektury do liceum 28.04.17, 20:46
                  tak, ale nauczyciele będą nakierowywać etc. i to bedzie w dobrą stronę, jestem pewna.
                  • vaikiria Re: lektury do liceum 28.04.17, 20:49
                    Albo nauczycieli nie doceniasz, albo przeceniasz, trudno stwierdzić smile Nauczyciele naprawdę nie zmieniają przekazu tylko dlatego, że zmieniają się jakieś tam treści programowe. Mają omawiać Dziady? To omawiają te Dziady tak jak zawsze, lepsi wprowadzą jakieś nowe elementy, może prezentację, albo dadzą uczniom projekt do zrobienia. Ale nie zmienią interpretacji Dziadów dlatego, że zmieniła się podstawa programowa.
                    • hemp_plant Re: lektury do liceum 28.04.17, 20:56
                      I beg to differ smile
                      moje doświadczenia są inne, chyba jednak na szczęście.
              • trissie Re: lektury do liceum 30.04.17, 01:05
                Jasne, bo ojczyzna i moralnosc to belkot. Czasami odnosze wrazenie, ze Polacy to debile. W Uk ojczyzna to duma, dzieci w podstawoecce sa tego uczone, dumne sa ze swojego kraju. Moralnosc? straszne. Nie ma nic gorszego od czlowieka, ktory ceni sobie jakiekowiek wartoscii. Widac to na codzien. Wolnosc, seks alkohol i dragi oraz pozrazjacy odcestek samobojstw mlodziezy w Uk, cudownie. Idealem bedzie, jezeli Polska szybko do tego dorowna
                • morekac Re: lektury do liceum 30.04.17, 07:44
                  Nie bardzo rozumiem, co chciałaś napisać.
                  Wychowanie patriotyczne w UK powoduje wzrost samobójstw wśród młodzieży itd.?
            • morekac Re: lektury do liceum 29.04.17, 10:12
              >A na to, że młodzież będzie w liceum uczyć się czegoś, co pozwala rozumieć współczesny świat to już dawno straciłam nadzieję.

Powinni uczyć się ekonomii i podstaw prawa, będą się uczyć muzyki. wink
              • maniaczytania Re: lektury do liceum 29.04.17, 11:12
                są podstawy przedsiębiorczości wink
                • morekac Re: lektury do liceum 29.04.17, 21:01
                  jedna godzina przez jeden rok - podstaw prawa i ekonomii jest tam bardzo mało. A skoro upierasz się, że muzyka jest w liceum konieczna, to równie niezbędne są przedmioty typu ekonomia , prawo i przedsiębiorczość. Przy czym muzyki jest sporo w podstawówce, trochę w gimnazjum (czyli pewnie będzie w kl 7-8) i na etapie liceum można to sobie spokojnie darować - jeśli ktoś nie odkrył w sobie talentów muzycznych, raczej już ich nie odkryje.
                  • maniaczytania Re: lektury do liceum 29.04.17, 22:22
                    wg nowej ramówki - godzina przez dwa lata. Ale ja jestem za Twoim pomysłem - powinno ich być więcej.
                    Co do muzyki - to nie chodzi w ogóle o to, by odkryć w sobie talent. Chodzi o umuzykalnienie ogólne, które pomaga w bardzo różnych aspektach.
                    • morekac Re: lektury do liceum 30.04.17, 07:48
                      Na umuzykalnienie spokojnie wystarczy podstawówka. Po prostu szkoda, by młodzi ludzie orali całkien zbytecznie kolejną godzinę w szkole - dla większości będzie to zapchaj dziura.
              • vaikiria Re: lektury do liceum 29.04.17, 18:30
                Jak sobie wyobrażę, co można zrobić z przedmiotu "ekonomia i podstawy prawa" to cieszę się, że go nie ma smile
                • morekac Re: lektury do liceum 30.04.17, 10:56
                  Owszem, z pewnością można również to spieprzyć koncertowo. Ale muzykę też można , a w dodatku dla przeważającej większości jako przedmiot jest to doskonale zbędne, a na wyszukiwanie zupełnie nieodkrytych talentów u 15latków to i tak trochę późno...wink
        • maniaczytania Re: lektury do liceum 28.04.17, 20:37
          vaikiria napisał(a):

> Skrętu to tu specjalnego nie ma, sporo poezji, raczej klasyka i tradycyjnie - to się od lat nie zmienia - praktycznie zero informacji o współczesności. Szkoda, bo wygląda na to, że dla uczniów świat nadal ma się kończyć na II wojnie światowej, a potem jak nauczyciel zdąży to może cokolwiek omówią, ale większość nie wyrabia się z materiałem.

Cała IV klasa ma być tylko na okres po 1945 roku.
          • vaikiria Re: lektury do liceum 28.04.17, 20:44
            "Ma być" - kluczowe. Do tej pory też różne rzeczy miały być, a w praktyce trzecia klasa zaczynała się od pozytywizmu w niektórych przypadkach. Więc przypuszczam, że w niejednej klasie czwarta klasa będzie się zaczynała od dokończenia dwudziestolecia międzywojennego. A potem to wiadomo - tu próbna matura, tu jakieś wolne, potem święta, ferie, powtórzenie, koniec kwietnia i po zabawie.
          • hemp_plant Re: lektury do liceum 28.04.17, 20:48
            czwarta klasa, mądralko, to powtórki do matury. czyli nici ze współczesność- polizana zostanie. czyli- to samo co było.
            i po co ta zabawa?
            • vaikiria Re: lektury do liceum 28.04.17, 20:50
              Pytanie po co te powtórki do matury - powtarzać to uczeń powinien samodzielnie, jak się solidnie uczył to tylko przypomina sobie pewne treści.
              • hemp_plant Re: lektury do liceum 28.04.17, 21:00
                - nie wiem czy ty albo do szkoły chodziłaś albo w niej byłaś- powtórki są i były- i szczerze - są bardzo bardzo ważne w procesie uczenia się. i nigdy nigdy uczenie się to nie jest ogarnianie wszystkiego na bieżąco- konsoliduje się, zestawia etc. bez tego nie ma krytycznego myślenia, a bez uczenai tego typu umiejętności dziady i inne treści to bezsens i bełkot
                • triss_merigold6 Re: lektury do liceum 28.04.17, 21:36
                  No, ja chodziłam do liceum w czasach liceów czteroletnich. Powtórki były ale większa część lekcji była poświęcona na omawianie literatury współczesnej, po 45', w tym okołowojennej.
                • nickbezznaczenia Re: lektury do liceum 28.04.17, 21:38
                  Nie przypominam sobie powtórek. Omawialiśmy po prostu bieżące tematy.
                  • hemp_plant Re: lektury do liceum 28.04.17, 21:43
                    a konsolidacja? przekrojówka? nie było? dziwne- bo to bardzo bardzo ważny element nauki. cóż, szkoda- współczuje.
                    • nickbezznaczenia Re: lektury do liceum 28.04.17, 21:45
                      Ależ doprawdy, nie musisz mi współczuć.
                      Dałam radę. smile
    • asia_i_p Re: lektury do liceum 28.04.17, 20:22
      Ujdzie, ale trochę za mało literatury światowej. Podobnie z filmami i sztukami teatralnymi. I trochę brakuje mi literatury i filmu popularnych - powinni obejrzeć coś z klasycznego s-f, Casablankę, poczytać Agathe Christie, bo do tego jest mnóstwo odniesień w kulturze.
      • maniaczytania Re: lektury do liceum 28.04.17, 20:34
        zdecydowanie, ja bym dodała filmy czy spektakle kosztem kilku książek - też można ładny kanon z nich ułożyć i warto, żeby młodzież je znała.
      • hemp_plant Re: lektury do liceum 28.04.17, 20:50
        ale po co rozbudzać radośc czytania? a ogladania? mocodawcy manii mieliby problem, jakby lud zaczął myśleć.
        a tak bryki juz są. i tak nic nie bedą czytać jak statystyki pokazują.....
        • vaikiria Re: lektury do liceum 28.04.17, 20:52
          A kiedykolwiek lud czytał i myślał?
          • vodyanoi Re: lektury do liceum 28.04.17, 20:59
            Czytal wtedy, kiedy to bylo zakazane. Jako ze moj wujek zajmowal sie obrotem nielegalnymi ksiazkami, to wiem, jakie to bylo popularne. Mimo tekstu drukowanego taką czcionką, ze bez lupy lepiej bylo nie podchodzic.
            Proponuje wprowadzic kilka zakazow na probe, od razu czytelnictwo wzrosnie.
          • hemp_plant Re: lektury do liceum 28.04.17, 21:02
            no i dalej nie bedzie. po co te nudy reformy dziady etc?
            zazdroszcze, ze innym narodem sie udaje sad
            ale z takim podejściem...uncertain
            • vaikiria Re: lektury do liceum 28.04.17, 23:07
              Ale zdajesz sobie sprawę, że jeśli Ty uważasz Dziady na nudne to jest to wyłącznie Twoja opinia, a nie obiektywne stwierdzenie?
              • hemp_plant Re: lektury do liceum 28.04.17, 23:17
                a ja akurat dziady całkiem całkiem przetrawię- aczkolwiek mickiewicz to raczej lokalny poeta- obiektywnie NIC do SWIATOWEJ literatury nei wniósł. ot, lokalny wierszoklet.
                • vaikiria Re: lektury do liceum 28.04.17, 23:23
                  I dlatego nie jest omawiany na zajęciach "Wybitne dzieła literatury światowej" smile
                  • hemp_plant Re: lektury do liceum 28.04.17, 23:25
                    tylko na przedmiocie edukuje literacko.
                    • vaikiria Re: lektury do liceum 28.04.17, 23:30
                      Język polski to nie jest tylko edukacja literacka. To jest element kształcenia ogólnego w polskiej szkole. Jak nie znając Dziadów zrozumieć to co wydarzyło się w 1968 roku?
        • maniaczytania Re: lektury do liceum 28.04.17, 21:23
          Tobie można nie wiadomo ile razy coś pisać, a Ty i tak czytasz, co chcesz przeczytać wink
      • morekac Re: lektury do liceum 29.04.17, 10:08
        Kryminały ze szczególnym uwzględnieniem Christie są w gimnazjum i będą w starszych klasach podstawówki.
    • mancipi Re: lektury do liceum 28.04.17, 20:56
      Jako absolwentka klasy humanistycznej powiem- nudy, no ile mozna to samo czytac. Ogolnie lista prze 15 lat jak konczylam liceum, poza ostatnimi 5 pozycjami (to akurat fajne,szczegolnie Madam). Pytanie gdzie literatura zagraniczna+noblisci, ile mozna katowac sie Mickiewiczem... A i uderzylo mnie ze z Sienkiewicza jest Potop- no mozna bylonwybrac lepiej, a Conrad z Lordem Jimem oraz Proces sa na liscie uzupelniajacej rozszerzonego j.pol
      • hemp_plant Re: lektury do liceum 28.04.17, 21:01
        nobliści to lewaki big_grin
    • zona_glusia Re: lektury do liceum 28.04.17, 21:25
      Nie specjalnie mi się ta lista podoba.
      Zakres podstawowy nie obejmuje Norwida, Kafki, "Trenów" Kochanowskiego. Czytanie "Madame" Libery jako lektury obowiązkowej uważam za zbędne, bo to książka na pograniczu intelektualnego czytadła. Brak "Jądra ciemności" w lekturach obowiązkowych.
      • hemp_plant Re: lektury do liceum 28.04.17, 21:32
        ciekawy ten Norwid... No nie ma sad sad
        Treny są w gimnazjum teraz- może do podstwówki przesunęli?
        Brak Conrada, Rosjan etc. Madam to fajnie sie czyta, może kogoś zachęci do czytania?
        • triss_merigold6 Re: lektury do liceum 28.04.17, 21:37
          "Treny" były kiedyś w podstawówce we fragmentach.
          Conrada nie trawię więc nie odczuwam braku.
          • nickbezznaczenia Re: lektury do liceum 28.04.17, 21:39
            To, że ty nie trawisz, nie oznacza,że nie powinno się go czytać.
            • zona_glusia Re: lektury do liceum 28.04.17, 21:56
              Conrad bywa ciężko strawny, ale "Jądro ciemności" jest krótkie i należy do kanonu lektur kultury zachodniej, dlatego uczeń powinien je znać tak jak , na przykład "Zbrodnie i karę" Dostojewskiego.
              • nickbezznaczenia Re: lektury do liceum 28.04.17, 22:02
                Cały Conrad należy.
                Nawiasem mówiąc ' popełnił' też powieści dobrze umiejscowione w naszej tradycji literackiej.
          • hemp_plant Re: lektury do liceum 28.04.17, 21:44
            wierze ze nie trawisz. ty pisałaś, że sie sienkiewiczem zaczytujesz... troszkę inny kaliber, sorki sad
            • nickbezznaczenia Re: lektury do liceum 28.04.17, 21:46
              No widzisz jak się nie znasz. Czytuję obu panów. tongue_out
              • hemp_plant Re: lektury do liceum 28.04.17, 21:48
                a to nei do ciebie- popatrz na drzewko tongue_out
                • nickbezznaczenia Re: lektury do liceum 28.04.17, 21:50
                  Wiem, ale akurat miałam na ten temat swoje zdanie. tongue_out
                  • hemp_plant Re: lektury do liceum 28.04.17, 21:53
                    ok, twoje prawo. sienkiewicz poza QV niczym sie w historii literatury światowej nei zapisał. nie zdecydowanie nie uważam, żeby to trzeba było czytać- jeden przykład polskiej powieści płaszcza i szpady wystarczy za całe edukację- i chyba raczej wczesniej niz w liceum sad
                    • nickbezznaczenia Re: lektury do liceum 28.04.17, 21:59
                      Akurat Quo vadis jest słabe,ale rozumiem dlaczego na zachodzie się to czyta.
                      • morekac Re: lektury do liceum 28.04.17, 23:02
                        Akurat Sienkiewicz jako pisarz tworzył dzieła z lekka szmirowate. Dobre do czytania, ale szmirowate...
                      • hemp_plant Re: lektury do liceum 28.04.17, 23:19
                        może dlatego, że jednak lepsze niz potop. zadnej głebi tam nie ma.
                    • vaikiria Re: lektury do liceum 28.04.17, 23:20
                      Sienkiewicz wpłynął bardzo mocno na wyobraźnię historyczną i stworzył mitologię wpływającą na kilka pokoleń. Jak się tego nie wie i nie zna, to bardzo trudno jest zrozumieć wiele innych kwestii.
                      • hemp_plant Re: lektury do liceum 28.04.17, 23:28
                        dośc łatwo zrozumieć, nawet łatwiej, ponieważ opiera się na faktach a nie instrumentalnei oprowadzonym kłamnstwie. wpłynął, ponieważ mu pozwolono. mitologia, kórą stworzył jest szkodliwa. wolałabym, podobnie jak wiele osób, żeby naukę historii opierać na faktach, a nie błednych wyobrażeniach, narodowo-wyzwoleńczych.
                        • vaikiria Re: lektury do liceum 28.04.17, 23:33
                          Chyba jest późno i nie umiem wytłumaczyć jasno o co mi chodzi. Nie miałam na myśli tego, że Sienkiewicz służy do nauki historii XVIII wieku. Chodziło mi o to, że jeśli Sienkiewicz bardzo mocno wpłynął na wyobrażenia ludzi żyjących w XIX i XX wieku to jeśli się go nie zna, nie rozumie się mentalności tych pokoleń. Przecież wątki z Sienkiewicza są ważne nawet jak się bierze pod uwagę współczesny dyskurs związany ze stosunkami polsko-ukraińskimi. Nie zrozumiesz szkodliwości jakiejś mitologii, jeśli jej nie poznasz.
                          • hemp_plant Re: lektury do liceum 28.04.17, 23:37
                            lepiej by całą ferdydurkę przeczytać, jądro ciemności, dostojewskiego, bułhakowa- jak bez tego rozumeić świat?
                            dla mnie sienkiewicz we fragmentach- NIC nie daje. stosunki można wytłumaczyć i już. motów nie tworzyć.
            • vaikiria Re: lektury do liceum 28.04.17, 23:10
              Ja też nie trawię. Jednemu się nie podobają Dziady, drugiemu Jądro ciemności. Czy jesteś zdania, że Conrad zachwyca, bo wielkim pisarzem był? wink
              • nickbezznaczenia Re: lektury do liceum 29.04.17, 06:05
                Nie wiem czy to do mnie, ponieważ drzewko mi się rozjechało, ale jeżeli tak to odpowiem.
                Tak, Conrad wielkim pisarzem był, co doceniło wiele pokoleń pisarzy. Mnie natomiast, ponieważ pisarką nie jestem odpowiada z powodów czytelniczych. Po prostu doskonale się go czyta ze względu na narrację, żonglowanie słowem i rzecz jasna tematykę.

• vaikiria Re: lektury do liceum 29.04.17, 18:30
                  Chodziło mi tylko o argumentację w stylu "jak nie lubisz pisarza uważanego, za wielkiego, to widocznie jesteś prymitywem i won do literatury dla kucharek". Mnie się niektóre tzw. wybitne dzieła podobają, inne nie.
                  • nickbezznaczenia Re: lektury do liceum 29.04.17, 18:36
                    Rozumiem.

Triss i Ty wyraziłyście swoje zdanie, a ja swoje. Nie każdemu musi podobać się to samo. To oczywiste.
          • hemp_plant Re: lektury do liceum 28.04.17, 21:45
            teraz były całkiem przyzwoicie omawiane w gimnazjum- wiec teraz pewnie jakaś 7 klasa tej pożal sie boże ośmiolatki od siedmiu boleści
        • zona_glusia Re: lektury do liceum 28.04.17, 21:45
          Ok. Zmieniłam zdanie, rzeczywiście "Madame" się fajnie czyta, sama czytałam ją bladego świtu. smile I chyba autorzy listy nie pomyśleli, że książkę tę można odczytać jako zachętę do emigracji. Nauczycielka zostawia swojemu uczniowi przesłanie: "Uciekaj stąd" i sama wyjeżdża do Francji. big_grin
    • morekac Re: lektury do liceum 28.04.17, 21:46
      Ktoś mi wytłumaczy, po jaką cholerę jest muzyka w liceum i technikum? To ma być dla wszystkich?
      Zwłaszcza, że zalecana
      "... jest pracownia wyposażona w instrumenty muzyczne, rzutnik multimedialny i ekran lub tablicę multimedialną, sprzęt do odtwarzania, nagrywania i nagłaśniania dźwięku, komputer z oprogramowaniem muzycznym (np. edytory tekstu muzycznego, obróbki cyfrowej dźwięku, mini-studio muzyczne itp.) i z dostępem do internetu, bibliotekę muzyczną (nuty, śpiewniki, podręczniki), fonotekę i filmotekę, plansze dydaktyczne (papierowe lub multimedialne).
      Szkoła powinna stwarzać warunki do obcowania z muzyką „na żywo” poprzez udział uczniów w koncertach i spektaklach muzycznych, organizowanych w szkole i poza nią oraz do publicznej prezentacji umiejętności muzycznych uczniów."
      IMO: na tym etapie WoK wystarcza.
      • hemp_plant Re: lektury do liceum 28.04.17, 21:51
        ja uważam, że powinni na te koncerty po prostu chodzić. ze szkołą- super. bo większośc by nie poszła sad
        wok nie wiem- te "wiedze" są dla mnie bezuzytecznymi przedmiotami, teoria bez praktyki.
        • morekac Re: lektury do liceum 28.04.17, 21:58
          Chodzenie na koncerty , wystawy czy spektakle - jak najbardziej. U starszej w szkole to było, u młodszej - nie.
          WoK jest ogólnie o kulturze i sztuce: plastycznej, filmowej , muzycznej itp. Szkoda całego roku na jakieś tam wyłącznie muzyczne bzdety, które dawniej były robione w podstawówce. Zaraz pojawi się pewnie program zajęć plastycznych ...
          • hemp_plant Re: lektury do liceum 28.04.17, 22:03
            a wiesz- ja bym wolała, żeby na jakieś fajnie prowadzone warsztaty do muzeum raz czy 2 w semestrze poszli. a zamiast muzyki- poranny śpiew. serioserioserio big_grin chodziłam do duńskiej szkoły śrdeniej , i tak każdy ranek zaczynał się od "rozśpiewania" -pianino, śpiewnik w dłoń i donośny śpiew. doskonałe to było- dzień sie zupełnie inaczej toczył. o pozytywnym wpływie śpiewu wiemy nie od dziś big_grin
            • morekac Re: lektury do liceum 28.04.17, 22:54
              Muzykę miałam w podstawówce. Z pałami, jak kto w chórze nie śpiewał wystarczająco pięknie (nawet z przyczyn niezależnych od swoich chęci). Od tej pory uznaję panie od muzyki za nawiedzone jędze.
              Śpiewać lubię. Choć nie powinnam robić tego publicznie.... wink
          • maniaczytania Re: lektury do liceum 28.04.17, 22:06
            muzyka, a właściwie umuzykalnienie poprzez obowiązkową grę na wybranym instrumencie, to powinien być obowiązkowy przedmiot przez całą edukację. Może wtedy nie mielibyśmy na naszym rynku muzycznym tak wiele 'marnej' produkcji muzycznej wink, a i popularność niektórych trendów też byłaby mniejsza wink
            • morekac Re: lektury do liceum 28.04.17, 22:49
              czas , jaki można przeznaczyć na naukę, jest dość ograniczony, gdyż doba ma tylko 24 h i nawet Dobra Zmiana nie jest w stanie tego zmienić. Że trzeba jeszcze spać, jeść i myć zęby, nogi oraz uszy - zasadniczo wolę, by przyszły medyk skupił się na chemii , biologii i fizyce, zaś inżynier od mostów - na matematyce niż żeby jeszcze przy tym grali i śpiewali od zerówki do matury. Oczywiście, jeśli jeszcze znajdą czas na jakieś rozrywki - nie mam nic przeciwko, ale nie każdy kocha muzykę.
              Zwłaszcza, że i tak nie uchroni to nikogo przed disco polo. Obawiam się wręcz, że może być tego więcej - to dopiero będzie wysyp artystów, którym będzie się zdawało, że powinni uszczęśliwiać ludzkość swoją wiekopomną tfurczościom...
              • maniaczytania Re: lektury do liceum 28.04.17, 23:13
                no i dzięki takiemu podejściu większość naszego społeczeństwa zawsze będzie analfabetami muzycznymi ...
                Nie każdy musi być muzykiem, nie o to chodzi.
                • morekac Re: lektury do liceum 28.04.17, 23:17
                  Lepiej nie mieć pojęcia o muzyce niż wyciąć pacjentowi nie to, co trzeba. Mojej nauczycielce z podstawówki zawdzięczam bez wątpienia jedno: obrzydziła mi tę dziedzinę.
                  A lepiej być analfabetą muzycznym niż matematycznym. Mniej szkodliwe .
                  • hemp_plant Re: lektury do liceum 28.04.17, 23:23
                    "Mojej nauczycielce z podstawówki zawdzięczam bez wątpienia jedno: obrzydziła mi tę dziedzinę. " i chyba o to chodzi w twoim zacietrzewieniu- szkoda wink
                    ja akurat edukacje muzyczną bardzo cenię, powinna być taka, żeby stanowiła "odpoczynek" od innych przedmiotów.
                    BTW powiązanie między grą na iunstrumencie/śpiewem a zdolnościami matematycznymi jest już udowodnione naukowo- chcesz, żeby dziecko było dobre z matematyki- niech się uczy grac na instrumencie. z powodzeniem wykorzystuje się to w azji- korea, japonia, indie- i oni matematycznei mocno stoją.
                    • morekac Re: lektury do liceum 28.04.17, 23:31
                      >BTW powiązanie między grą na iunstrumencie/śpiewem a zdolnościami matematycznymi jest już udowodnione naukowo- chcesz, żeby dziecko było dobre z matematyki- niech się uczy grac na instrumencie.

Korelacja nie jest związkiem przyczynowo-skutkowym.
                      Poza tym nie zauważyłam w mojej rodzinie zdolności muzycznych, w przeciwieństwie do matematyki. wink
                      • morekac Re: lektury do liceum 28.04.17, 23:34
                        Tzn. kuzynka skończyła podstawówkę muzyczną - ale akurat ona była zawsze z matematyki totalną nogą, pomimo posiadania bezpośrednich przodków zdolnych matematycznie...
                      • mama303 Re: lektury do liceum 28.04.17, 23:46
                        morekac napisała:

> Poza tym nie zauważyłam w mojej rodzinie zdolności muzycznych, w przeciwieństwi
                        > e do matematyki. wink
                        a jak miałas zauważyc jeśli ten przedmiot jest traktowany po macoszemu?
                        • morekac Re: lektury do liceum 29.04.17, 20:49
                          U mnie w podstawówce nie był traktowany po macoszemu: zdaniem pani od muzyki był to przedmiot kluczowy . wink
    • inguszetia_2006 Re: lektury do liceum 29.04.17, 22:30
      Witam
      Uśmiałam się trochę. Dołożyli im Sępa - Szarzyńskiego. Zmęczą się;-P I zabrali Konrada Wallenroda, więc nie będą umieli odpowiedzieć na pytanie - "Skąd Litwini wracają"? A to kultowe powiedzonko po imprezowewink
      Pzdr.
      Ing
      • nickbezznaczenia Re: lektury do liceum 29.04.17, 22:35
        Mikołaj Sęp-Szarzyński;

Jan Chryzostom Pasek, Pamiętniki (fragmenty);

William Szekspir, Hamlet, Romeo i Julia

Molier, Skąpiec;

Ignacy Krasicki, Hymn do miłości ojczyzny, wybrane satyry;

Franciszek Karpiński, wybór sielanek i liryki religijnej;

Stanisław Staszic, Przestrogi dla Polski (fragmenty);

Adam Mickiewicz, Oda do młodości;
        wybrane ballady, w tym Romantyczność,
        wybrane sonety z cyklu Sonety krymskie oraz inne wiersze, w tym Do matki Polki;
        Dziady cz. IV, Dziady cz. III;
        Konrad Wallenrod;
    • trissie Re: lektury do liceum 30.04.17, 00:57
      konczylam liceum w poczatkach lat dziewiecdziesiatych. Lista lektur wlasciwie taka sama, roznice widze w kilku wspolczesnych pozycjach. przeczytalam wszystko a nawet wiecej, podobnie rowiesnicy. zyje, skonczylam 2 kakultey, mam sie dobrze. czyli to nie zabija.
      • maniaczytania Re: lektury do liceum 30.04.17, 12:39
        owszem, żyjesz, ja żyję, inni żyją, ale jednak czasy się zmieniły. Jaki za naszych czasów był dostęp do filmów? Teraz jest praktycznie nieograniczony i dobrze by było, żeby młody człowiek, wykształcony, znał kanon dzieł filmowych, tak samo, jak i książkowy, żeby znał reżyserów, gatunki filmowe, filmy-kamienie milowe. I spokojnie można by to realizować w ramach nauki w liceum.
    • morekac Re: lektury do liceum 30.04.17, 15:55
      >lista spektakli teatralnych

Nie, żebym była przeciw , ale spróbuj nakłonić teatr do zrobienia konkretnego spektaklu...
      • maniaczytania Re: lektury do liceum 30.04.17, 17:41
        to mnie rozbawiłaś smile - na liście są konkretne spektakle, które są dostępne na różnych platformach lub na dvd
        • morekac Re: lektury do liceum 30.04.17, 17:50
          Spektakl teatralny na żywo to jednak co innego - ale rozumiem, że twórca listy miał po prostu na myśli ekranizacje spektakli teatralnych typu TeatrTelewizji?
          • maniaczytania Re: lektury do liceum 30.04.17, 19:26
            zerknij na listę - tam są konkretne spektakle w reżyserii konkretnych reżyserów - np. "Dziady" Swinarskiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka