Dodaj do ulubionych

Soczewki=okulary

04.05.17, 20:54
Dziewczyny,zwracam sie do Was z takim pytaniem : czy Wasze soczewki sa takie same jak Wasze szkła w okularach?
Okulary mam takie : lewe oko +2,25 Dioptrii, prawe + 2,00.
Kupiłam tez takie same soczewki i widzę w soczewkach gorzej.Rozmazuje mi sie obraz,troche jak za mgłą (miałam na próbe jakies gratisowe jedno-dniowe i widzialam w nich super,tylko oczy mialam przekrwione jakbym była zmęczona i się nie wyspała).
Miałyście też tak?
Obserwuj wątek
    • panterarei Re: Soczewki=okulary 04.05.17, 21:01
      Soczewki noszę 0,25 słabsze od okularów. Dobieral Ci soczewki okulista?pierwszy raz ktoś ci powinien dobrać, a nie samą kupować
      • paniszelka Re: Soczewki=okulary 04.05.17, 21:12
        Tak,lekarz okulista.Ponoszę jeszcze 2-3 dni i zobaczę.Myslalam,ze szkla w okularach sa takie same jak soczewki.
        • ichi51e Re: Soczewki=okulary 04.05.17, 21:14
          Nie. Szkolo w okularze jest oddalone od oka i na to sie bierze poprawke.
    • little_fish Re: Soczewki=okulary 04.05.17, 21:12
      Ja noszę minusy, optometrysta mówił że różne moce dobiera się powyżej minus 4 dioptrii. Ja mimo 3,5 i cylindra mam takie same moce i tak samo dobrze widzę i w soczewkach i w okularach
    • ichi51e Re: Soczewki=okulary 04.05.17, 21:13
      Soczewki sa slabsze niz okulary seednio o dioptrie
    • saqigar Re: Soczewki=okulary 04.05.17, 21:57
      Istotna jest jeszcze krzywizna soczewki, bo to jest dopasowanie do gałki oka. Mi zalecano takie same moce, jak w okularach.
    • magic.marker Re: Soczewki=okulary 05.05.17, 01:23
      Jedniodniowe soczewki są cieńsze od wielodniowych więc oko - szczególnie u początkujących użytkowników - lepiej je toleruje.
      Zaczerwienienie = podrażnienie. Najczęściej przechodzi jak sie oko przyzwyczai. Czasem się nie przyzwyczaja do soczewek ogóle, a czasem jest to kwestia soczewek konkretnej marki lub preparatu w którym są zanurzone.
      Czasem lekarz zaleca nawilżanie oka odpowiednim preparatem w kroplach.
    • sumire Re: Soczewki=okulary 05.05.17, 02:02
      Nie, soczewki powinny być słabsze niż pingle. W soczewkach o mocy takiej samej będziesz widziała gorzej. Poza tym ważne są parametry. Poza tym na pozornie takie same soczewki różnych firm oczy reagują inaczej. Przez ponad 2 dekady użytkowania wywaliłam do kosza sporo par po jednym dniu.
    • rosapulchra-0 Re: Soczewki=okulary 05.05.17, 04:24
      Soczewki powinny być trochę słabsze od okularów.
    • redheadfreaq Re: Soczewki=okulary 05.05.17, 08:05
      Nie, jest jakaś drobna różnica, rzędu pół dioptrii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka