Dodaj do ulubionych

Dysgrafia a pismo techniczne

10.05.17, 13:01
Młody ma zdiagnozowaną dysgrafię , bazgrze strasznie ...Na technice mieli ostatnio posmo techniczne no i klops .Za groma nie potrafi , trzy razy robil pracę na zaliczenie, mimo to dostał palę.Czy dysgrafia może powodować problem z pismem technicznym, może nauczyciel nie powinien go oceniac z takich rzeczy?Nie żeby ta jedna jedynka byla problemem ale Młody się wściekł że się stara a tu zero efektów.
Obserwuj wątek
    • dyzurny_troll_forum Re: Dysgrafia a pismo techniczne 10.05.17, 13:10
      pasquda77 napisała:

> Młody ma zdiagnozowaną dysgrafię , bazgrze strasznie ...Na technice mieli ostat
      > nio posmo techniczne no i klops.

Ręcznie generują pismo techniczne w 2017 roku? Serio, serio?
      Słuszne podstawy ma nasza edukacja!
      • redheadfreaq Re: Dysgrafia a pismo techniczne 10.05.17, 17:30
        Pismo techniczne było ode mnie wymagane zarówno na geometrii wykreślnej, jak i na projektach z materiałoznawstwa na studiach. Po kiego grzyba - nie mam pojęcia, wszak teraz wszystko rysuje się w CADzie.
    • muchy_w_nosie Re: Dysgrafia a pismo techniczne 10.05.17, 13:11
      A jak inaczej, pismo to pismo. Ja ładnie piszę więc i pismem technicznym też ładnie, ci co piszą fatalnie to i techniczne im nie wychodzi. Pisaliśmy pismem technicznym w technikum i na studiach i schemat zawsze ten sam.
      • aamarzena Re: Dysgrafia a pismo techniczne 10.05.17, 13:26
        Czy ja wiem, ja ładnie piszę, a pismo techniczne wychodziło mi, moim zdaniem ładnie, zdaniem nauczycielki w IV kl SP - nie bardzo uncertain I kazała ćwiczyć i ćwiczyć. W końcu ojciec mój, inżynier, posiedział dwa wieczory, wypełnił mój zeszycik do ćwiczeń pisma technicznego i przynisołam piątkę tongue_out
    • kochamruskieileniwe Re: Dysgrafia a pismo techniczne 10.05.17, 13:23
      A szablony nie wchodzą w grę?
      Kurcze - no przecież się ich używa....
    • plater-2 Re: Dysgrafia a pismo techniczne 10.05.17, 13:32
      tyniec.com.pl/sztuka-muzyka/552-piekna-litera-9788373546042.html
      • little_fish Re: Dysgrafia a pismo techniczne 10.05.17, 17:44
        Jak to ma pomóc dysgrafikowi?
        • ichi51e Re: Dysgrafia a pismo techniczne 10.05.17, 18:46
          No nauczy sie pisac - widocznie po prostu mu podrecznika do kaligrafii brakowalo big_grinDD
          • little_fish Re: Dysgrafia a pismo techniczne 10.05.17, 18:48
            Kurde, faktycznie. Lecę kupić dziecku 😁
            • plater-2 Re: Dysgrafia a pismo techniczne 10.05.17, 19:39
              Sa tacy, co potrafia pisac długopisem trzymanym w ustach lub palcami nogi i na dysgrafię swych problemów nie zwalają .

www.amun.com.pl/

• little_fish Re: Dysgrafia a pismo techniczne 10.05.17, 19:42
                Acha. A co to wnosi do tematu? Są tacy, co dysgrafię mają i już.
                • plater-2 Re: Dysgrafia a pismo techniczne 10.05.17, 19:44
                  Są tacy, co bez nóg nie maja i juz, a na biegun wedruja...

A mogliby lezec pod grusza na dowolnie wybranym boku...

www.google.pl/search?q=zestaw+do+kaligrafii+kalamarz&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjZ44ze7-XTAhWjdpoKHcvuB_IQ_AUICigB&biw=1422&bih=682
                  • oqoq74 Re: Dysgrafia a pismo techniczne 10.05.17, 19:52
                    Przestań bredzić, bo nie wiesz o czym piszesz.
                  • little_fish Re: Dysgrafia a pismo techniczne 10.05.17, 20:15
                    Masz dwie ręce? Rozumiem więc, że potrafisz malować jak Van Gogh? Uszy masz? Zatem komponujesz i grasz lepiej od głuchego Beethovena?
              • iwoniaw Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 13:09
                potrafia pisac długopisem trzymanym w ustach lub palcami nogi i na
                > dysgrafię swych problemów nie zwalają

No trudno, żeby to robili, skoro dysgrafia nie ma nic wspólnego ze sprawnością (czy w ogóle posiadaniem) rąk.
    • szeera Re: Dysgrafia a pismo techniczne 10.05.17, 16:35
      Mojemu koledze z dysgrafią wypełniała młodsza o 4 lata siostra smile Dzięki temu zaliczył. Jeśli Twój syn ma oficjalną diagnozę, to nauczyciel jak najbardziej powinien brać pod uwagę.
    • oqoq74 Re: Dysgrafia a pismo techniczne 10.05.17, 18:34
      Jeśli ma opinię to nauczyciel nie powinien oceniać jakości pisma.
    • berdebul Re: Dysgrafia a pismo techniczne 10.05.17, 19:18
      Wymieniałam pracę domową z chemii na pismo techniczne robione przez koleżankę, która nie miała dysgrafii. wink
    • kai_30 Re: Dysgrafia a pismo techniczne 10.05.17, 20:15
      Moi obaj starsi mają dysgrafię, u jednego w piśmie technicznym specjalnie nie przeszkadzała (może nauczycielka miała lajtowe podejście), u drugiego wychodziły okrutne kulfony, pani coś tam mamrotała, że opinia jej nie interesuje, ale jak zobaczyła, jakim pismem mój syn pisze normalnie, to mu odpuściła i stwierdziła, że i tak się postarał jak na jego możliwości wink
    • marusia.00 Re: Dysgrafia a pismo techniczne 10.05.17, 22:12
      pasquda77 napisała:

> Młody ma zdiagnozowaną dysgrafię , bazgrze strasznie ...Na technice mieli ostat
      > nio posmo techniczne no i klops .Za groma nie potrafi , trzy razy robil pracę
      > na zaliczenie, mimo to dostał palę.Czy dysgrafia może powodować problem z pism
      > em technicznym, może nauczyciel nie powinien go oceniac z takich rzeczy?Nie żeb
      > y ta jedna jedynka byla problemem ale Młody się wściekł że się stara a tu zero
      > efektów.
      Tak, dysgrafia może powodować problemy z pismem technicznym, jak z każdą inną "działalnością" manualną, ponieważ dysgrafia jest efektem obniżonych zdolności grafomotorycznych (motoryka mała) ale również obniżonej tzw. motoryki dużej. Więc mądry nauczyciel widząc, że dziecko męczy się przy pracach plastycznych, technicznych czy na wf, wiedząc, że dzieciak jest dysgrafikiem, umie wyciągnąć wnioski i ocenić dziecko w odpowiedni sposób. Zresztą, jest do tego zobowiązany, bo zazwyczaj takie dziecko ma w opinii zalecenie "dostosowania wymagań edukacyjnych i kryteriów oceniania".
      • pasquda77 Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 09:03
        No niestety pani stwierdziła ,że dysgrafia nie ma nic do rzeczy i pala została sad
        • plater-2 Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 09:11
          Prawdopodobnie byla to praca na lekcji i dzieciak bezczelnie wykorzystywal to, ze ma stwierdzona dysgrafie, czyli "bimbal sobie", dokazywal, zamiast sie wysilic.
          • little_fish Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 09:25
            Przeczytałaś post startowy - dziecko pracę robiło 3 razy. Faktycznie sobie niemal bimbał 😐
            • plater-2 Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 10:36
              MOglo trzy razy oddac "byle zbyć" , żeby udowodnic, ze racja po jego stronie, nie nauczycielki.
              • little_fish Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 11:18
                Z pewnością. Nie odpowiedziałaś na moje pytanie zadane wyżej - umiesz malować jak Van Gogh? Albo komponować jak Beethoven?
                • plater-2 Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 11:35
                  W szkole na lekcji plastyki nie ocenia sie dzieci w kategorii "malowac jak Van Gogh".

Na najnizsza ocene wystarczy sie przylozyc, nie wykorzystywac sytuacji.

Opinia z poradni nie zwalnia od pracy i wysilku.
                  • little_fish Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 12:32
                    Moje pytanie dotyczyło twojego stwierdzenia że ludzie piszą ustami, a tu dzieciak ma ręce i się wymiguje dysgrafią. To ze ktoś ma ręce nie znaczy, że będzie potrafił ładnie pisać, nawet mimo ćwiczeń. Tak jak ty mimo ćwiczeń nie bedziesz malować jak van Gogh. Najnowsze badania dowodzą, że w przypadku poważnej dysgrafii ćwiczenia nie przynoszą efektów.
                    • plater-2 Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 12:37
                      Przynosza efekt, ale nie w dziedzinie poprawy pisma.
                      • little_fish Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 13:04
                        ?????????
                        Po co zatem w przypadku dysgrafii wkładać wysiłek w ćwiczenie rzeczy, które nie poprawiają pisma?
          • pasquda77 Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 10:26
            Idiotka smile
    • bo1 Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 09:32
      Dysgrafia powoduje problemy z każdym pismem odręcznym, więc z technicznym też. Pytanie, czy syn robi cokolwiek, tak na co dzień, by się z tej dysgrafii wydobyć. Samo sprężenie się przy próbach zaliczenia pisma technicznego nie mogło przynieść efektu, jeśli wcześniej nie podejmował ćwiczeń dla dysgrafików. Jak się ma jakąś przypadłość, to trzeba próbować się z nią uporać. Nawet osoby po udarach, które utraciły zdolność pisania, dzięki systematycznym ćwiczeniom są w stanie ją odzyskać. Jeśli syn systematycznie i od dawna ćwiczy, a efektów nie ma, to trzeba zweryfikować zestaw ćwiczeń lub ich intensywność. Pismo odręczne nadal się przydaje w codziennym życiu, warto o nie zawalczyć. A jak poprawi swoje zwykłe, to i techniczne mu lepiej wyjdzie.
      • berdebul Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 11:30
        Powiedz mi, ile razy w dorosłym życiu ktoś sprawdzał Ci zeszyt? Ile razy użyłaś pisma technicznego? Wszystko oddaję pisane na komputerze, pismo techniczne jest mi zbędne, bo podpisy do rysunków technicznych robię w CADzie. Pismo powinni być czytelne i tyle, na wypadek gdy jednak trzeba coś napisac ręcznie, ale oczekiwanie że dysgrafii zrobi pracę na poziomie osoby bez dysgrafii jest głupie.
        • plater-2 Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 11:37
          Ale zawsze nalezy oczekiwac wlozenia wysilku, bez znaczenia jaki efekt.

Moze w w/opisanym przypadku zabraklo wysilku ?
          • little_fish Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 12:38
            Czytasz to co piszesz? Wkładać wysiłek bez znaczenia jaki efekt? Psycholog badający moje dziecko stwierdził, że w jego przypadku aby osiągnąć zadowalający efekt musiałby ćwiczyć kilka godzin, co kompletnie nie ma sensu.
            • plater-2 Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 12:59
              Chodzi o wychowanie do dzielnosci, wytrwalosci, do wkladania wysilki i nie zniechecaia sie, nawet, gdy efekt nie jest taki, jak by sie chcialo.
              • little_fish Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 13:10
                Dziękuję, nie skorzystam. Tracić życie na rzeczy nie przynoszące efektów gdy w tym czasie można rozbić coś pożytecznego. Takie wychowanie do dzielności zupełnie do mnie nie przemawia. Ale ty sobie ćwicz rzeczy bez efektów, na zdrowie
                • plater-2 Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 16:12
                  Silny charakter zawsze przynosi w życiu efekty. Wyręczanie sie siostrą czy zwyczajne leserstwo szkolne silnego charakteru nie wyrabia.

Polecam lekturę "Narodziny dzielności" Kamińskiego.
                  • little_fish Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 16:18
                    Dlaczego leserstwo? Wolę żeby zamiast bez efektów ćwiczył pismo dzieciak rozwiazywał zafania z matmy i fizyki, uczył się języka albo jeździł na rowerze lub pływał, co poprawi jego ogólną sprawność. To da efekty, satysfakcję i wymierne korzyści. A doba nie jest z gumy i szkoda tracić czasu na czynności nieefektywne. Ale rozumiem że ty w ramach wzmacniania charakteru pierzesz na tarze. Albo komponujesz
              • iwoniaw Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 13:12
                Należy zatem docenić wszystkie forumki, które w tym wątku (a i innych) z tobą dyskutują i próbują ci tłumaczyć rzeczy dla normalnej większość populacji oczywiste, mimo że rokujesz mniej niż dysgrafik w konkursie kaligraficznym. Naprawdę dzielne i altruistyczne dziewczyny! Zwłaszcza te, które nie pierwszy raz to czynią big_grin
              • oqoq74 Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 17:20
                Tak tak, nie ważne, że choćby ktoś ćwiczył po 8 - 9 godzin dziennie, to nie przyniesie to efektu, ważne żeby ćwiczył.
            • panterarei Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 21:36
              Po co Ty dyskutujesz z trollem?
      • marusia.00 Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 15:04
        bo1 napisała:

> Dysgrafia powoduje problemy z każdym pismem odręcznym, więc z technicznym też.
        > Pytanie, czy syn robi cokolwiek, tak na co dzień, by się z tej dysgrafii wydoby
        > ć. Samo sprężenie się przy próbach zaliczenia pisma technicznego nie mogło przy
        > nieść efektu, jeśli wcześniej nie podejmował ćwiczeń dla dysgrafików. Jak się m
        > a jakąś przypadłość, to trzeba próbować się z nią uporać. Nawet osoby po udarac
        > h, które utraciły zdolność pisania, dzięki systematycznym ćwiczeniom są w stani
        > e ją odzyskać. Jeśli syn systematycznie i od dawna ćwiczy, a efektów nie ma, t
        > o trzeba zweryfikować zestaw ćwiczeń lub ich intensywność. Pismo odręczne nadal
        > się przydaje w codziennym życiu, warto o nie zawalczyć. A jak poprawi swoje zw
        > ykłe, to i techniczne mu lepiej wyjdzie.
        Niekoniecznie. Dysgrafia objawia się nie tylko "brzydkim pismem" ale również wolnym tempem pisania czy męczliwością ręki. Oczywiście to zależy od przypadku, różnie bywa. Niekiedy dzieci ćwiczą, chodzą na terapię w klasach I-III a wydaje się że efektu nie widać. Jednak efekt jest w postaci wzmocnienia ręki wiodącej, ręka "nie wysiada" po zapisaniu połowy strony a tempo pisania jest lepsze, co bardzo pomaga w starszych klasach.
        • little_fish Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 17:23
          Co z tego, ze tempo jest lepsze skoro pismo jest nadal nieczytelne 😁
      • oqoq74 Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 17:17
        Bzdura, ćwiczenia nie pomagają.
    • black_magic_women Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 09:35
      Skąd ja to znam sad Ostatecznie prace zrobiła moja mama i dostałam jakieś 3+. To były jakieś wczesne lata 90te.
    • alchemy_alice Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 15:18
      Hyh mam dysgrafię, pismo techniczne było tak samo paskudne jak zwykłe. I nie był to brak ćwiczeń. Spędzałam nad pisaniem kilka godzin dziennie, robiłam różne ćwiczenia i nic. Czytelnie to umiem drukowanymi pisać, tylko i wyłącznie. Dysgrafia to nie brak ćwiczeń, lenistwo czy zła wola, to choroba i trzeba nauczyć się z tym żyć. Opinię z ppp dostałam dopiero w LO bo wcześniej wszyscy kazali trenować rękę. Zz tego trenowania została mi jedynie ogromna niechęć do odręcznego pisania, nic więcej.
      • little_fish Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 15:20
        No co ty, charakter Ci się nie wyrobił? Nie jesteś bardziej dzielna i wytrwała?
        • alchemy_alice Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 15:51
          Bardziej wku..iona na pewno ;P No i dzielna, bo jeszcze nikogo nie zabiłam za głupoty na temat dysgrafii. Bardzo dzielna...
          • little_fish Re: Dysgrafia a pismo techniczne 11.05.17, 15:58
            😁

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka