Dodaj do ulubionych

Problem z ustami

11.05.17, 21:00
Od lat nie mogę wygładzic skóry ust. Na dolnej wardze mam łuszczące się, suche placki. Wczoraj tak mi dokuczały, że kupiłam w aptece super serum Iwostinu i efekt jest taki, że zrobiło mi się głębokie pionowe pęknięcie bolące jak diabli. No żesz! Jest wiosna, mrozy minęły. Im więcej smaruję tym jest gorzej. Próbowałam prawie wszystkich smarowieł z apteki i miodu- zawsze od smaru więcej schną. Nie mogę używać szminek, bo widać te skórki i usta wyglądają ohydnie. Podobno może to mieć zwiazek z refluksem lub chorobą wrzodową. Co robić?
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: Problem z ustami 11.05.17, 21:05
      Tisane kilka razy dziennie, raz na dzień przez kila dni zinalfad.
      • b-b1 Re: Problem z ustami 11.05.17, 21:12
        Tisane, ale nie w sztyfcie, a w "słoiczku"-oprócz stosowania w dzień, na noc gruba warstwa-najgenialniejszy wynalazek-nawet przy stosowaniu retinoidów, kiedy usta krwawią -doprowadza je do normalności.
        • joa66 Re: Problem z ustami 11.05.17, 21:19
          Potwierdzam - w sztyfcie Tisane jest dobre tylko w sytuacji awaryjnej, kiedy nie możesz umyć rąk itp np w podróży. Słoiczek sto razy lepszy i skuteczniejszy.
    • e-kasia27 Re: Problem z ustami 11.05.17, 21:25
      Iść do alergologa i testy skórne porobić na wszystko, na co się da.
      Mogę się założyć, że sporo ci wyjdzie na plus.
      • milka_milka Re: Problem z ustami 11.05.17, 21:28
        Czy dla Ciebie odpowiedzią na każdy problem zdrowotny jest alergia?
        • e-kasia27 Re: Problem z ustami 11.05.17, 21:40
          Nie, nie na każdy, tylko na te, które najczęściej wynikają z alergii, ale wiem, że ignorantom trudno to pojąć.
      • klamkas Re: Problem z ustami 11.05.17, 21:33
        Twoja wiara w skuteczność testów niezmiennie mnie bawi wink.
        • e-kasia27 Re: Problem z ustami 11.05.17, 21:45
          Wiara w skuteczność testów?! - ciekawy zlepek słów.
          Dla mnie ty też jesteś zabawna... ze swoją pewnością niewiary.
          • niu13 Re: Problem z ustami 11.05.17, 22:00
            Ale ja jestem alergikiem. I co w związku z tym? Tisane nie robi mi nic ani na + ani na -. Dermosan niestety też nie
            • e-kasia27 Re: Problem z ustami 12.05.17, 13:12
              To, że jeśli masz taki problem z ustami, to znaczy, że najprawdopodobniej jesz coś, co ci ten problem robi.
              Trzeba to znaleźć i tego nie jeść, i będziesz miała piękne i gładkie usteczka.
              Wiesz na jakie alergeny jesteś uczulona?
              Stosujesz jakieś ograniczenia żywieniowe?

Tak na pierwszy ogień - krowa.
              Jeśli od Tisane i dermosanu nie robi się gorzej, a od większości innych smarowideł się pogarsza, to można by podejrzewać, że to gorzej robi się od lanoliny na przykład - tego nie ma ani w tisane ani w dermosanie. A jeśli od lanoliny jest gorzej, to na 99% jesteś uczulona na owcę, kozę i krowę. Odstaw na próbę wszystko, co pochodzi od tych zwierzątek na dwa miesiące i sprawdź, co się będzie działo z ustami. Odstawić trzeba mięso, mleko, sery, masło, jogurty, kefiry, śmietanę, kazeinę, wełnę, skóry, futra i kosmetyki z lanoliną, oraz wszystkie słodycze, wędliny, pieczywo, które w składzie mają produkty od tych zwierzaków.
              Jeśli problem nasila się wiosną, to przyczyna może być też uczulenie na pyłki brzozy i całą masę alergenów krzyżowych pokarmowych.
          • milka_milka Re: Problem z ustami 11.05.17, 22:15
            Bo testy bywają niemiarodajne. Dziś usłyszałam to od alergologa, a jemu bardziej ufam niż Tobie.
            • e-kasia27 Re: Problem z ustami 12.05.17, 13:20
              No to się ciesz i się go trzymaj, bo może miałaś szczęście i trafiłaś na rozumnego alergologa - niestety nie wszyscy tak uważają i jak pacjentowi nic w testach nie wyjdzie, to go odsyłają do domu z diagnozą, że żadnej alergii nie ma i żeby tyłka nie zawracał

Oczywiście, że testy bywają niemiarodajne, bo mogą wychodzić ujemne pomimo dużej alergii, ale jak się nic jeszcze nie wie, to od czegoś trzeba zacząć, a testy skórne są najtańszą i najprostszą metodą, która może(choć nie musi) doprowadzić do rozwiązania problemu.
    • black-cat Re: Problem z ustami 11.05.17, 21:26
      Maść z witaminą A stosowana zamiennie z kremem Dermosan (tłustym). Tisane mi nie pomógł.
    • milka_milka Re: Problem z ustami 11.05.17, 21:28
      Mnie pomógł zwykły krem Nivea.
    • wilowka Re: Problem z ustami 11.05.17, 21:44
      Retimax - maść z wit A z apteki, koszt 3-5 zł, cuda działa. Tisane nigdy mi nie służyło
    • dzbanek_bez_ucha Re: Problem z ustami 11.05.17, 22:05
      Przestać używać smarowideł. Jak sama zauważyłaś, im więcej smarujesz, tym gorzej. Ja sobie zrobiłam detoks od wszelakich maści, pomadek, chapsticków i przez pierwsze dwa dni myślałam, że się wścieknę. Mieszkam wysoko w górach, klimat suchy niemiłosiernie i musiałam się naprawdę pilnować, żeby tych warg nie podgryzać i nie oblizywać. Potem poszło z górki, skóra na wargach się unormowała, jest gładka, nawilżona (wodę piję jak wielbłąd), po prostu miodzo. Teraz tylko w sytuacjach ekstremalnych typu plaża czy narty przejadę po wargach tym samym filtrem co twarz i basta.
    • izak31 Re: Problem z ustami 12.05.17, 05:17
      Takie rzeczy na ustach mogą też świadczyć o braku witamin z grupy B. Idz do apteki i kup witaminy B compositium i weź na raz kilka tabletek 6-7. Nadmiar wydalisz z moczem. I tak przez kilka dni.
      • niu13 Re: Problem z ustami 12.05.17, 12:11
        A tu możesz mieć rację, bo jestem teraz w ciąży. Suplementuję tylko B12, innych nie mogę bez lekarza ale skoonsultuję to.
        • izak31 Re: Problem z ustami 13.05.17, 06:41
          A dlaczego nie możesz? Ja na zbicie wysokiej homocysteiny biorę B12 i b6. No ale w ciaży nie jestem.
    • evee1 Re: Problem z ustami 12.05.17, 05:49
      A uzywalas zwyklej wazeliny? Pewnie tak, ale myslalam, ze jednak zapytam.
      Ja zadnych szminek nie stosuje ani innych smarowidel nie uzywam, bo wszystkie wysuszaja mi usta. Ale zwykla wazelina czyli petroleum jelly jest OK.
    • alpha.sierra Re: Problem z ustami 12.05.17, 06:36
      Na mnie mało co działa. Rewelacją okazał się EOS - ten balsam do ust w jajeczku. Gwarancji Ci nie dam, ale wg mnie warto spróbować.
    • suchawloszkana3 Re: Problem z ustami 12.05.17, 07:09
      Kwas hialuronowy.
    • milka_milka Re: Problem z ustami 12.05.17, 07:50
      A może masz uczulenie na wazelinę? Ja mam, nie mogę używać żadnych pomadel z wazeliną.
    • default Re: Problem z ustami 12.05.17, 08:19
      A miodem smarowałaś ?
    • iwles Re: Problem z ustami 12.05.17, 08:28

skoro to problem nieznikający - to iść do dermatologa. Może masz jakiegoś wirusa, którego trzeba zaleczyć od środka (+smarowanie czymś natłuszczającym typu Tisane).
    • 1matka-polka Re: Problem z ustami 12.05.17, 10:23
      Odstawić alergeny, nie używać detergentów (mydło), smarować maksymalnie 2 razy dziennie (bo inaczej skóra robi się coraz bardziej sucha), nie oblizywać, nie dotykać, modlić się o deszcz - zmywa pyłki suspicious
      Ps: Choroba wrzodowa i refluks też mogą być skutkiem alergii.
    • madami Re: Problem z ustami 12.05.17, 14:00
      Spróbuj czystą lanolinę - np. maść do pękających brodawek Ziaji
      albo Bepanthen maść ( nie krem)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka