Dodaj do ulubionych

zwroty w mailach

23.05.17, 21:14
od pewnego czasu jedna z nauczycielek zaczyna do mnie maile od Szanowna Pani X, wcześniej była tylko Pani X. Ja od zawsze piszę Pani Y (zdrobniałe imię). I tak to (uwaga, nie jest to zasadniczy problem mojego życia), Szanowna Pani X brzmi dla mnie jakoś tak pretensjonalnie, no nie lubię, ale może tak właśnie jest elegancko i powinnam też przejść na taką formę w stosunku do tej pani? np od przyszłego roku.Oto jest pytanie smile
Obserwuj wątek
    • mid.week Re: zwroty w mailach 23.05.17, 21:18
      Lubie taką formę jaką Ty używasz. Ale jeśli otrzymywałabym cały czas od kogoś maile w oficjalnym brzmieniu przeszłabym na taką formę - widać tak woli.
    • iwoniaw Re: zwroty w mailach 23.05.17, 21:18
      Jak dla mnie w oficjalnym mailu zwrot "Szanowna pani Katarzyno" jest zdecydowanie mniej pretensjonalny i bardziej na miejscu niż "Pani Kasiu". Zatem tak, przestawiłabym się na formę stosowną do kontaktów między dorosłymi ludźmi pozostającymi w czysto formalnych relacjach.
      • maesstra Re: zwroty w mailach 23.05.17, 21:21
        ale kiedy się widzimy na żywo, właśnie zwracam się do tej osoby np pani Kasiu, a potem w mailach Szanowna Pani Katarzyno. No nie gra mi to.
        • nickbezznaczenia Re: zwroty w mailach 23.05.17, 21:25
          A Pani Kasia delikatnie próbuje ci pokazać,ze nie życzy sobie takie formy.
          Widocznie powinna ci to walnąć prosto z mostu, bo inaczej nie dotrze.
        • anorektycznazdzira Re: zwroty w mailach 23.05.17, 21:29
          Ale czy ona robi to samo?
          Jeśli ktoś nie "podłapuje" formy ze zdrobniałym imieniem to trzeba się natychmiast z niej wycofać, bo njawyraźniej nie czuje się aż tak spoufalony i nie podoba mu się to.
      • lauren6 Re: zwroty w mailach 23.05.17, 21:22
        Potwierdzam. Nic mnie tak nie wkurza jak "Pani Kasiowanie" w mailach. Protekcjonalne i nieeleganckie.
    • zuleyka.z.talgaru Re: zwroty w mailach 23.05.17, 21:21
      Ja np. używam różnych powitań w zależności:
      Neutralnie - dzień dobry,
      wkurzona - szanowna pani,
      • maesstra Re: zwroty w mailach 23.05.17, 21:23
        zastanawiam się czy nie popełniam jakieś gafy, ale właśnie nikt tak do mnie nie pisze, większość nauczycieli pisze tak bardziej jednak przyjacielsko, ta pani też stosowała taką formę jak ja a od 3 miesięcy szanowna i szanowna
        • tt-tka Re: zwroty w mailach 24.05.17, 11:07
          maesstra napisała:

> zastanawiam się czy nie popełniam jakieś gafy, ale właśnie nikt tak do mnie nie
          > pisze, większość nauczycieli pisze tak bardziej jednak przyjacielsko, ta pani
          > też stosowała taką formę jak ja a od 3 miesięcy szanowna i szanowna

Moze trzy miesiace temu zaszlo cos, co wasze stosunki ochlodzilo ? smile
          Gdyby ktos, kto zawsze pisal do mnie pani Zofio (albo co gorsza pani Zosiu) nagle przeszedl na szanowna pani, w pierwszym odruchu zastanowilabym sie, co narozrabialam ja lub moje dziecko. Czego dotyczyl pierwszy mail z nowa forma ?
          • maesstra Re: zwroty w mailach 24.05.17, 11:27
            nie nastąpiło nic szczególnego, pani zawsze dbała o zachowanie dość dużego dystansu, ja pomimo takiego powiedzmy mało formalistycznego zwrotu również szanuje ten dystans. Zastanawiam się tylko czy grzeczne i kulturalne jest pisanie dalej jak piszę czy tak dość duża moim zdaniem zmiana formy.
            • tt-tka Re: zwroty w mailach 24.05.17, 11:34
              Coz, w takim wypadku dostosowalabym sie do formy zaproponowanej czy narzuconej przez pania korespondentke. Szanowna pani.
    • slonko1335 Re: zwroty w mailach 23.05.17, 21:22
      Pani i zdrobniałe mię jest poufałe i skraca dystans, nauczycielka wyraźnie daje Ci znak, że się jej to nie podoba..
    • anorektycznazdzira Re: zwroty w mailach 23.05.17, 21:26
      No cóż, jak ktoś do mnie zaczyna "Szanowna Pani X", a się znamy i nie jest tak, że nie ma pojęcia do kogo pisze, to ma u mnie 2 punkty w dół.
      Jak taka osoba kończy e-mail "z poważaniem" to jeszcze kolejne 2.
      Bardzo nie lubię takiej formy.
      Jest skrajnie oficjalna i ma swoje miejsce w oficjalnej korespondencji, wręcz "urzędowej" gdzie demonstracyjnie uprzedzamy wszelkie podejrzenia o spoufalanie się z adresatem.

Ja zaczynam maile zwykłe od "Dzień dobry", ponieważ wysłuchałam kiedyś wykładu językoznawcy który tłumaczył, że niepoprawne jest "witam".
      Do osób znanych mi nieco lepiej, acz nie będących ze mną na "Ty" zaczynam od "Pani_imię" lub "Pani_zdrobnione imię", jeśli wyraźnie się lubimy.
      Jeśli któraś z takich osób zaczyna do mnie pisać "Szanowna...", to ja się zastanawiam o co się obraziła tongue_out
      • maesstra Re: zwroty w mailach 23.05.17, 21:33
        no mam tak samo, w bardzo oficjalnych mailach o poważnych sprawach piszę Szanowna Pani X, a tak to piszemy o zwykłych rzeczach, jednak nie jest tak żebym nie mogła przejść na tą formę, ale czy taka forma czy taka dystans zawsze między nami będzie
    • d.o.s.i.a Re: zwroty w mailach 23.05.17, 21:41
      Mam to samo. Jedna kobieta z Polski, z uporem maniaka pisze do mnie Szanowna Pani. I to nie w pierwszym, nie w drugim, ale w piętnastym mailu. Dla mnie, przyzwyczajonej do kultury anglosaskiej gdzie ludzie piszą do siebie po imieniu, jest to sztuczne i niedorzeczne.

Zasada w języku angielskim jest taka, ze rozpoczynając z kimś oficjalna/urzedowa korespondencje pisze sie Dear Ms. Kwiatkowska, Kwiatkowska odpowiada Dear Mr. Brown, a w następnym liście pisze sie już Dear Anna, Dear John.
      W nieurzedowych listach, od razu zaczyna sie Dear Anna, Hello Anna.
      Wydawało mi sie, ze taka zasada obowiązuje również w Polsce. Najpierw "szanowna pani", a dalej "pani Anno". Inaczej to jest jakiś absurd i przerost formy nad treścią.

PS. Witam nienawidzę.
      • nickbezznaczenia Re: zwroty w mailach 23.05.17, 21:43
        Tylko ci się wydawało, pani światowa. big_grin
      • paniusiapobuleczki Re: zwroty w mailach 23.05.17, 22:00
        Ale czy do nauczycielki dziecka napiszesz w drugim emailu Dear Ann? Wydaje mi się, ze w szkole forma Dear Ms Smith obowiązuje cały czas. Poza tym zgadzam się z tobą, że w transactional letters dystans skraca się w kolejnych emailach. Zaczynamy od Szanowna Pani, w kolejnym "Dzień dobry" potem ewentualnie Pani Katarzyno.
      • lauren6 Re: zwroty w mailach 23.05.17, 22:01
        Czyli sama przyznajesz, że piszesz Dear Katherine, a nie Dear Kathy?

W tym przypadku nie chodzi o użycie imienia, a nachalne używanie zdrobnienia, czego rozmówczyni najwyraźniej sobie nie życzy. Jej "szanowna pani" nie świadczy o kiju w tyłku, tylko o tym, że w kulturalny sposób stara się dać do zrozumienia, że nie życzy sobie zdrobniałej formy.
    • agonyaunt Re: zwroty w mailach 23.05.17, 21:42
      Tak, powinnaś przejść, i to nie od przyszłego roku, tylko od zaraz. Pani pewnie ktoś zwrócił uwagę na niestosowny nagłówek, więc się zastosowała. Teraz Twoja kolej.

Jakby ludzie nie próbowali się na siłę spoufalać (a wszelkie pani Zosie, Krysie i Beatki to jest spoufalanie się), to nikt by nawet nie pomyślał, że "szanowny" brzmi pretensjonalnie. Bo nie brzmi. Brzmi kulturalnie.

• paniusiapobuleczki Re: zwroty w mailach 23.05.17, 22:04
        "Szanowna Pani" i "Z poważaniem" nie świadczą o czyimś wkurzeniu, jak sugerowały wyżej forumki tylko właśnie o kulturze piszącego. Ważny jest ton korespondencji pomiędzy tymi zwrotami.
        • maesstra Re: zwroty w mailach 23.05.17, 22:12
          dodam jeszcze jedną zagwozdkę, czy w treści maila zwrot "pani" powinien być z małej czy wielkiej litery. Bo owa pani pisze zawsze z małej a ja zawsze z wielkiej. Może się jeszcze w tym temacie podciągnę smile
          • paniusiapobuleczki Re: zwroty w mailach 23.05.17, 22:22
            Pani smile
            • paniusiapobuleczki Re: zwroty w mailach 23.05.17, 22:26
              Ale zaraz czy chodzi ci o Szanowna Pani/pani, czy później w treści np "czy byłaby Pani uprzejma bla bla bla" Ja piszę w treści z wielkiej, na wszelki wypadek. Jednakowoż nie obrażam się jak rodzic napisze do "czy mogłaby pani wyjaśnić..."
              Chociaż jak patrzę teraz to Pani bardziej mi się widzi smile
              • maesstra Re: zwroty w mailach 23.05.17, 22:33
                w treści, właśnie w takim kontekście jaki użyłaś
                • butch_cassidy Re: zwroty w mailach 24.05.17, 07:20
                  W takim kontekście "pani" świadczy o nieznajomości ortografii lub chamstwie. Zależnie od okoliczności smile Tak czy owak, dobrego wrażenia nie robi, ale można oczywiście przymknąć oko, w końcu nie każdy musi wiedzieć wszystko... nawet w tak podstawowych sprawach...
                  • butch_cassidy Re: zwroty w mailach 24.05.17, 07:36
                    Jednak w wykonaniu nauczycielki uznałabym to za kompromitujące, choć niekoniecznie bym się z kimkolwiek podzieliła moim wrażeniem wink
          • aankaa Re: zwroty w mailach 23.05.17, 22:28
            1) Pani
            2) pani usiłuje ci zwrócić uwagę, że nie podoba/pasuje jej twoje spoufalanie się
          • agonyaunt Re: zwroty w mailach 23.05.17, 22:38
            Jeśli to forma grzecznościowa, to od wielkiej. Jeśli mowa o innej pani, to małą.

Szanowna Pani, proszę przekazać pani od angielskiego, że Zosi jutro nie będzie na lekcji.
            • naturella Re: zwroty w mailach 24.05.17, 12:13
              O ile w bezpośrednich kontaktach szybkie "ty" mnie zupełnie nie razi i wolę z kimś byc po imieniu (nie miałabym nic przeciwko, żeby koleżanki córki mówiły mi "cześć"), o tyle w mailach sama zaczynam od "Szanowna Pani", na "pozdrawiam" pozwalam sobie w drugim, trzecim mailu albo po kontakcie telefonicznym. O ile to oczywiście równorzędny partner, bez żadnej podległości. Do nauczycielki piszę "dzień dobry" albo "Szanowna Pani", forma "pani Kasiu" w tym typie znajomosci wybitnie mi nie leży.
          • anorektycznazdzira Re: zwroty w mailach 24.05.17, 16:32
            Ja nawet "Cię" w SMSach pisuję z wielkiej, to na napisanie "pani" w zwrocie bezpośrednim w e-mailu z małej bym sobie nie pozwoliła.
    • ana119 Re: zwroty w mailach 24.05.17, 12:36
      Nie zwracam się do nauczycieli Pani Joasiu czy Panie Adamie. Pani/Pan wystarczy do kontaktów oficjalnych. Jeśli zajmuje stanowisko dyrektora mowi się czy pisze Pani Dyrektor
      • aqua48 Re: zwroty w mailach 24.05.17, 13:18
        Aby zwracać się do kogoś używając jego imienia trzeba mieć zgodę od tej osoby, bo to zwrot poufały. Szanowna Pani jest zupełnie neutralnym i grzecznym zwrotem.
        Mnie niesłychanie wkurza jeśli ktoś od razu wali do mnie po imieniu. A to niestety zdarza się i w mailach od studentów i nawet w rozmowach telefonicznych z kompletnie nieznajomymi ludźmi. Kiedyś (autentyk!)student napisał do promotora przesyłając mu rozdział pracy - "jeśli miałby pan jakieś wątpliwości proszę nie wahać się zapytać"...Ręce opadają...
        • ana119 Re: zwroty w mailach 24.05.17, 13:33
          Te dzieciaki wierzą ze skracają dystans z rozmówca! Nawkladali im do głów taktyk marketingowych i są przekonani o swojej skuteczności. Jeśli w domu nikt tego nie prostowal to wychodzi tak jak widać.

Osoba która dzwoni do mnie i zaczyna od Pani Kasiu jest od razu wysyłana na drzewo☺
          • iwoniaw Re: zwroty w mailach 24.05.17, 13:51
            Te dzieciaki wierzą ze skracają dystans z rozmówca! Nawkladali im do głów takty
            > k marketingowych i są przekonani o swojej skuteczności. Jeśli w domu nikt tego
            > nie prostowal to wychodzi tak jak widać.

No niestety. Kiedyś maile do wykładowców z zagajeniem per "pani Kasiu" budziły raczej niedowierzanie, teraz już nikogo nie dziwi, że odsetek takowych niestosownych zachowań jest spory. No ale skoro dorosłe kobiety uważają, że "szanowna Pani" to zwrot sztywniacki i niemiły, to cóż się tu dziwić...
            • majaa Re: zwroty w mailach 24.05.17, 14:54
              Otóż to. Do głowy by mi nie przyszło, żeby tradycyjny grzecznościowy zwrot "Szanowna Pani" traktować jako sugestię, że się jest obrażonym. Doprawdy dziwaczna koncepcja.
              • maesstra Re: zwroty w mailach 24.05.17, 14:58
                jak się od początku do kogoś pisze Szanowna Pani to jest ok, ale jak się po 1,5 roku zmienia z Pani X na Szanowna Pani X...
                • iwoniaw Re: zwroty w mailach 24.05.17, 15:00
                  Może jej ktoś zwrócił uwagę, że pisze niestosownie do rodziców i zmieniła zwrot w mailach do wszystkich.
                  • maesstra Re: zwroty w mailach 24.05.17, 15:07
                    wydaje mi się że jest to prawdopodobna wersja, choć ostatnio przypadkowo przyszedł do mnie mail skierowany do innego rodzica i było Pani X, ale do mnie też czasami jest Pani X, ale co do zasady jest Szanowna. Pomimo wielu waszych wpisów że Szanowna jest jak najbardziej ok, nadal mnie to jakoś razi, ale to pewnie kwestia przełamania się wink
          • k1234561 Re: zwroty w mailach 24.05.17, 13:59
            ana119 napisała:

> Te dzieciaki wierzą ze skracają dystans z rozmówca! Nawkladali im do głów takty
            > k marketingowych i są przekonani o swojej skuteczności. Jeśli w domu nikt tego
            > nie prostowal to wychodzi tak jak widać.
            >
            > Osoba która dzwoni do mnie i zaczyna od Pani Kasiu jest od razu wysyłana na drz
            > ewo☺
            Dokładnie tak.

Z kim jestem na pani Kasiu,to jestem,z kim na Kasiu to na Kasiu.Natomiast nauczyciela mojego dziecka nigdy w życiu nie tytułowałaby Pani Kasiu,czy o zgrozo Kasiu.Szanowna Pani i tyle w temacie.Pani Kasiu mogłabym użyć gdybym ją dobrze znała prywatnie,a gdyby była moją rodziną to wtedy Kasiu,ale takie sytuacje są bardzo rzadkie i raczej nie występują.
            • ana119 Re: zwroty w mailach 24.05.17, 14:39
              Dopowiem ze pisząc o odebranych tel ze zwrotem pani kasiu mam na myśli osoby których nie znam. Nie ma jak tego zjawiska zatrzymać
              • aqua48 Re: zwroty w mailach 24.05.17, 15:05
                ana119 napisała:

> Dopowiem ze pisząc o odebranych tel ze zwrotem pani kasiu mam na myśli osoby kt
                > órych nie znam. Nie ma jak tego zjawiska zatrzymać

No jest. Ja mówię, że nie jestem z taką osobą po imieniu i odkładam słuchawkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka