Dodaj do ulubionych

Sms do lekarza

27.05.17, 23:05
Czy Waszym zdaniem wypada wysłać?aby np.umówić prywatną wizytę poza grafikiem lub o coś zapytać.?Zdania moich znajomych są podzielone.Dla niektórych to całkiem ok, dla innych niedopuszczalne.
Obserwuj wątek
    • kolpik124 Re: Sms do lekarza 27.05.17, 23:15
      wypada esemesem wysłać prośbę o zgodę na telefon do lekarza : "czy mogę do Pana/Pani zadzwonić w ważnej sprawie?"

natomiast umawianie się smsesem czy zapytywanie jest dość bezczelne, ty jesteś petentką i tobie lekarz robi uprzejmość
      • landora Re: Sms do lekarza 28.05.17, 00:01
        Nie, ona jest klientką, a lekarz usługodawcą.
        • muchy_w_nosie Re: Sms do lekarza 28.05.17, 08:12
          No właśnie takie podejście jest bardzo obce w Polsce.
          Natomiast ja bym zadzwoniła, zawsze może człowiek nie odebrać i po sprawie.
        • lady-z-gaga Re: Sms do lekarza 28.05.17, 08:54
          Lekarz jest usługodawcą w swoich godzinach pracy. I w miejscu pracy.
          Dzwonić można do hydraulika, bo on wykonuje usługi domowe i telefon jest jego narzędziem pracy.
          Nie twierdzę, że nigdy nie wolno dzwonić - jesli lekarz podał telefon i umowił się z pacjentem na tę formę kontaktu, to nietaktu nie będzie.
      • lot.ti Re: Sms do lekarza 28.05.17, 10:41
        >natomiast umawianie się smsesem czy zapytywanie jest dość bezczelne, ty jesteś petentką i tobie lekarz robi uprzejmość

<rotfl> big_grin big_grin big_grin big_grin

big_grinDD

PETENTKA płacąca kilka stów za wizytę
        UPRZEJMOŚĆ

całkiem cię pogięło

ja ze swoimi stałymi medykami esemsuję, wysyłam maile i nikt nie ma z tym problemu

pierwszy raz to faktycznie lepiej zadzwonić, ale jakbym miała jakiś problem z smsem do mojej dentystki to by mnie chyba zabiła śmiechem.
    • e-kasia27 Re: Sms do lekarza 27.05.17, 23:17
      To zależy od tego, czy ten lekarz taką formę kontaktów z pacjentami akceptuje.

Ja się komunikuję sms-ami z nauczycielem śpiewu dziecka, ale na taką formę kontaktów się umówiliśmy.
    • leann32 Re: Sms do lekarza 27.05.17, 23:23
      Ja wysylam. Lekarka odpisuje, a jak choroba trwa dluzej to sma pisze mi smsy czy wszystko ok. Mamy prywatna lekarke domową. Jak dziecko ma jakies dziwne objawy ktore mnie martwia albo nie wiem ugryzie go jakies paskudztwo to wysylam jej mmsa i lekarka odpisuje czy jest sie sens zobaczyc czy mam nie swirowac i dac dziecku spokoj wink
      Natomiast to jest uklad ktory na to zezwala. Mysle ze gdyby to byla lekarka z przychodni nie pozwolilabym sobie na taki kontakt. Ewentualnie pare razy mi sie zdarzylo dzwonic do lekarza ale to zwykle mialo zwiazek z tym ze cos nabazgral na recepcie albo mialam skutki uboczne po lekach.

W przypadku lekarza z przychodni mozna zadzwonic jesli sam daje taka mozliwosc np zostawia wizytowke i mozna dzwonic i sie umawiac prywatnie.
      Zapytac - moim zdaniem ok ale po wizycie prywatnej w ramach uzupelnienia informacji np dawkowania leku lub informacji o wyniku badania i dalszym postepowaniu czy np. braku poprawy itp.
      Na diagnoze telefoniczna absolutnie nie smile
    • phantomka Re: Sms do lekarza 27.05.17, 23:27
      To zalezy, jaki masz kontakt z danym lekarzem. Ja czasami pisuje z lekarka syna. Wiem ze czasem nie moze rozmawiac, a smsa przeczyta i na niego odpisze, w wolnej chwili.
    • issa-a Re: Sms do lekarza 28.05.17, 02:19
      jeśli masz prywatny telefon lekarza to chyba wypada.
      Ja nie miewam prywatnych komórek lekarzy, u których bywam.
    • lilia-anna Re: Sms do lekarza 28.05.17, 05:27
      Do "obcego" lekarza bym nie pisała. Esemesuje za to z moim ginekologiem i dentystka, ale z obojgiem znam się od mnóstwa lat, mam do ich prywatne numery i tak sobie zazyczyli. Bardzo to wygodne smile Ginekolog mówił mi kiedys, ze odpisuje mi czasem na dyżurze nocnym w szpitalu albo gdy zejdzie z sali operacyjnej po cc np. Nie naduzywam, ale wiadomo - czasem się taka możliwość przydaje.
    • melancho_lia Re: Sms do lekarza 28.05.17, 08:04
      Ja pisałam sms do mojej gin prowadzącej ciąże jak miałam jakies wątpliwości. Nie dzwoniłam bo nie chciałam jej przeszkadzać. Na sms odpisze jak będzie miała możliwość.
    • lauren6 Re: Sms do lekarza 28.05.17, 08:07
      A lekarz wyraził zgodę na taką formę kontaktu i umawiania wizyt?
    • aguar Re: Sms do lekarza 28.05.17, 08:42
      Zarówno mój dentysta, jak i dentystka mojego dziecka lubią, gdy pacjenci się umawiają za pomocą sms-ów zamiast dzwonić.
    • slonko1335 Re: Sms do lekarza 28.05.17, 08:57
      do wielu lekarzy wysyła sie smsy, bo nie odbierają mając pacjentów, ale robię to wtedy gdy wiem, że mogę i taka forma kontaktu wskazana jest przez niego samego, w innym przypadku nie wypada, ewentualnie po kilku nieudanych próbach dodzwonienia się napisałabym smsa że przepraszam, że w tej formie ale nie moge się dodzwonić a chciałabym umówić się na wizytę i czy może się skontaktować jak będzie mógł, itp...
    • mindtriper Re: Sms do lekarza 28.05.17, 09:25
      Do mnie bardzo często piszą ludzie "proszę mnie umówić na wizytę", "chce się do Pani zapisać".
      Ja nie wiem czy to ktoś z kim już pracowałam czy ktoś nowy, bo nie zapisuję numerów.
      Nawet płci nie znam. I nie wiem czy ten ktoś dobrze trafił.
      Nie obrażam się, bo mnie to nie obraża, ale nie odpisuję. Po prostu.
      • mindtriper Re: Sms do lekarza 28.05.17, 09:28
        Dodam, że czasem dostaję na służbowy smsy w nocy, w weekendy, nad ranem. Wtedy tak trochę bardziej nie odpisuję.
    • kaz_nodzieja Re: Sms do lekarza 28.05.17, 09:29
      Nie wypada.
      • buglady Re: Sms do lekarza 28.05.17, 09:35
        Tez uwazam, ze nie wypada. Zadzwonic to co innego. Ja do ginekologa dzwonilam, gdy mialam jakies watpliwosci (sam do tego zachecal) a raz w niedziele bylam bardzo zaniepokojona w zwiazku z ciaza i napisalam sms-a czy moge i kiedy zadzwonic. Wtedy lekarz sam oddzwonil. Ale pisanie smsow by sie umowic na wizyte to dla mnie niegrzecznosc.
        • aqua48 Re: Sms do lekarza 28.05.17, 10:34
          Nie wypada. Chyba, że lekarz dał wyraźne pozwolenie na taką formę kontaktu poza godzinami przyjęć w gabinecie.
    • kanna Re: Sms do lekarza 28.05.17, 10:37
      Ja mailuję regularnie z dietetyczką dziecka, mam też kontakt do lekarza.
      W państwowej służbie zdrowia.

Ale jestem z nimi na to umówiona - w sensie: zaproponowali mi taką formę kontaktu.
    • vaikiria Re: Sms do lekarza 28.05.17, 13:51
      Kwestia ustaleń. Z moim lekarzem byłam umówiona, że wysyłam sms z zapytaniem o godzinę, kiedy mam przyjść na badanie, bo telefonicznie trudno go złapać i łatwiej mu odpisać w wolnej chwili. Sam mi ostatnio wysłał sms z pytaniem o samopoczucie, bo już po terminie porodu. Uważam, że to miły gest.
    • mamablue Re: Sms do lekarza 28.05.17, 15:31
      Uważam jak większość,że zależy od umowy z lekarzem. Do obcego na pewno bym nie wysłała.
    • arkanna Re: Sms do lekarza 28.05.17, 16:16
      pierwszy raz powinno się dzwonic chyba że tak jak mój gin ma nagranie "w tej chwili nie moge.... prosze o sms... odzwonię" I tak też robię. Piszę o kontakt w celu umówienia wizyty. Zawsze oddzwania. Czasami za kilka minut, czasami godz.
    • straggly Re: Sms do lekarza 12.10.18, 09:55
      Spam nieudany. Wątpię zeby tu tlumy zainteresowanych lekarzy byly. Oglos sie lepiej na jakims forum branżowym, targach. Pisząc wprost o co chodzismile
    • izabelka55 Re: Sms do lekarza 12.10.18, 10:44
      To zależy jak jesteście umówieni z lekarzem. Ja jak zaszłam w ciążę,to moja endokrynolog kazała mi co miesiąc wysyłać do siebie wyniki TSH i odpisywała co z dawka leku,taka umowa żebym nie musiała jeździć. Z ginekolog podobnie jak nie może odebrać to pisze do mnie żebym napisała o co chodzi i albo oddzwania albo wysyła odpowiedz sms'em. To już nie w ciąży tylko tak ma,dla każdego pacjenta
    • hanusinamama Re: Sms do lekarza 12.10.18, 10:50
      To zalezy skad masz numer ale spróbować mozesz. Ja np umawiam sie na wizyty z moija gin smsami.
    • aaa-aaa-pl Re: Sms do lekarza 12.10.18, 19:13
      Nasza rodzinna ( gabinet prywatny, prosi o sms,bo ( gdy) nie może odebrać telefonu.
    • anoreska Re: Sms do lekarza 12.10.18, 20:32
      To Ci wpiszę jak to u mnie funkcjonuję ( tylko POZ ): daję mój prywatny tel pacjentom ciężko chorym , zazwyczaj z chorobą nowotworową , ci mogą dzwonić kiedy chcą ( nikt tego nie nadużywa ) , reszta jak chce się o coś spytać , dzwoni do rejestracji w trakcie mojej pracy a pielęgniarki przełączają do gabinetu. Gdyby zadzwonił pacjent z pytaniem o pierdołę , o którą może spytać dyżurującą pielęgniarkę to bym grzecznie do tej pielęgniarki odesłała.
    • anagat1 Re: Sms do lekarza 13.10.18, 11:46
      Wypada. Jesli lekarz podaje swoj numer, to czemu nie ? Wizyta prywatna to dla niego biznes, a do smsa latwiej sie ustosunkowac niz do naglego telefonu.
    • cotton-blossom Re: Sms do lekarza 13.10.18, 11:54
      Ja bym nie pisala.
      Mimo wszystko, lekarz kojarzy mi sie z instytucją big_grin a do instytucji bys smsa nie pisala chyba wink
      Jakos textowanie przystoi chyba bardziej znajomym, rowiesnikom, w prywatnych sprawach.
      Tutaj relacja jest profesjonalna, wiec chyba nie wypada.
    • mumio75 Re: Sms do lekarza 13.10.18, 13:04
      Widzę że mój stary wątek odżył.🙂 bylo tak:napisalam tego smsa, a lekarz do mnie zadzwonił.skończyło się prywatną wizytą. Pytałam czy ta forma komunikacji była odpowiednia, powiedzial, ze ok.numer komorki ma na swojej pieczatce, wiec chyba inni pacjenci tez do niego dzwonia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka