Dodaj do ulubionych

przekłucie uszu

10.06.17, 18:27
Moja 15 letnia córka stwierdziła, że chciałaby sobie przebić uszy. Poczytałam trochę i mam mętlik.
Pistoletem czy igłą; kolczyki tytanowe czy plastik medyczny; kosmetyczka czy piercer? Co polecacie, podzielcie się swoim doświadczeniem (zwykłe przekłucie uszu smile )
Jeśli wiecie gdzie w Krakowie najlepiej przebić uszy - to będę wdzięczna.
Czy można włożyć od razu swoje kolczyki - np. złote (córka na zakończenie roku szkolnego chciała by poszpanować już swoimi - wybranymi smile?
Możecie coś polecić?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: przekłucie uszu 10.06.17, 19:56
      Piercer, igła, plastik medyczny.
      • sanrio Re: przekłucie uszu 10.06.17, 20:49
        ponieważ?
        • berdebul Re: przekłucie uszu 10.06.17, 21:10
          Bo kosmetyczki używają pistoletów, które cieżko rozebrać i wysterylizować. Piercer jest specjalistą. Plastik medyczny to najmniejsze szanse alergii, paprania i sączenia.
          • sanrio Re: przekłucie uszu 12.06.17, 11:23
            jak babcię laczkiem, chyba bym umarła gdyby ktoś mi przekłuwał ucho igłą lekarską brrr. Miałam przekłuwane w wieku 5 lat, w erze pierwszych pistoletów, zagoiło się jak na psie. O sterylizacji to chyba wtedy nikt nawet nie słyszał big_grin
            • 1234wxyz Re: przekłucie uszu 12.06.17, 11:27
              No to Ty. Ja miałam pistoletem i babrało się dwa lata. Igłą później już jako dorosła osoba przebijałam sama i zero problemów. Żaden szanujący się piercer nie używa pistoletów, ba, żaden szanujący się lekarz nie poleci pistoletu. Argument że kiedyś nikt nie słyszał o sterylizacji a jednak jakoś się udało bez problemów jest no cóż... wybitnie słaby. W erze przed sterylizacją wielu ludzi przeżyło np. wyrwanie zębów ale czy warto do tego wracać?
              Poza tym pistolet miażdży tkankę, igła przebija. DOBRY piercer to gwarancja że ból jest dużo mniejszy niż przy igle.
              • sanrio Re: przekłucie uszu 12.06.17, 21:21
                to nie jest argument za pistoletem, tylko osobiste przeżycie. Mnie to wszystko jedno, jak kto przekłuwa sobie uszy, ja igłą bym nie dała rady wink
    • a.va Re: przekłucie uszu 10.06.17, 20:23
      Pistoletem, bo szybciej i nie zdąży jej zaboleć. Lepiej, żeby została w tych kolczykach, którymi były przekłuwane uszy, aż się wygoi. Kosmetyczka czy piercer - to nie ma większego znaczenia, ważne, żeby sensowna osoba, która umie.
      • niutaki Re: przekłucie uszu 10.06.17, 21:04
        pistolet rozrywa
        • a.va Re: przekłucie uszu 10.06.17, 21:07
          Podobno tak, ale po igle mi się uszy dużo dłużej goiły niż po pistolecie, dlatego ja polecam jednak pistolet. Ale oczywiście mogę się mylić.
    • slonko1335 Re: przekłucie uszu 10.06.17, 20:36
      tam jest o pistolecie
      blimsien.com/przebijanie-uszu-pistoletem-dlaczego-tylko-idiota-zrobilby-to-swojemu-dziecku/
    • banksia Re: przekłucie uszu 12.06.17, 17:34
      pytasz jakbys mowila o 5cio a nie 15latce. w wieku twojej corki przebijalam sobie uszy sama. niech zdecyduje za siebie.
      warto oczywiscie doradzic by byl to salon kosmetyczny lub piercingu i zeby pierwsze kolczyki absolutnie nie byly zlote (widzialam to juz nie raz - potem nic procz zlota nie mozna nosic, nie pytaj czemu bo nie wiem, ale tak sie dzieje), srebro i stal chirurgiczna sa ok.
      kolczyki lepiej koleczka / podkowki niz sztyfty - cos czym potem mozna w dziurce ruszac i dezynfekowac bez wyjmowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka