Dodaj do ulubionych

W czym tata jest lepszy od mamy

22.06.17, 23:51
Wątek z okazji Dnia Ojca - zakładam nowy, bo tamten ze względu na nietrafność tytułu poszedł w beznadziejnym kierunku.

No to jeszcze raz wg mnie:
- ojcowie mają większy dystans do rzeczy potencjalnie niebezpiecznych - potrafią zachować luz i dobrze się bawić, gdy matka panikuje i włącza swą galopującą wyobraźnię
- chętniej się angażują w sporty - rower, pływanie, parki linowe, narty wodne, quady, gokarty i inne takie
- lepiej majsterkują z dzieckiem - wiertarki, piły, rąbanie siekierą, budowa karmnika czy domku na drzewie
- lepiej nauczą jeździć samochodem
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: W czym tata jest lepszy od mamy 22.06.17, 23:58
      Mam przeciwne zdanie co do każdego wymienionego punktu.
      Chyba jestem inną matką, niż ta, o której piszesz (Ty?).
      Tylko samochodu nie prowadzę, ale uczę dzieci innych rzeczy.
      • princesswhitewolf Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 00:45
        >Tylko samochodu nie prowadzę

no i tego ja nie moge zrozumiec wsrod forumek z Polski
        • joann_80 Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 07:10
          No, ale co konkretnie jest dla Ciebie niezrozumiałe?
          Prowadzenie samochodu to przymus?
        • leyre1 Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 07:38
          princesswhitewolf napisała:

> >Tylko samochodu nie prowadzę
          >
          > no i tego ja nie moge zrozumiec wsrod forumek z Polski

Co ma do tego kraj pochodzenia?
        • zona_mi princesswhitewolf 23.06.17, 10:31
          > no i tego ja nie moge zrozumiec

Czego konkretnie?
          • princesswhitewolf Re: princesswhitewolf 23.06.17, 16:48
            no oczywiscie twierdzenia ze kobiety lepiej naucza jezdzic samochodem <= no chyba logicznie z wypowiedzi pierwszej i kolejnej to wynika. Takie teorie... tylko w Polsce slyszalam. Nie, nie oznacza ze 100 procent Polek tak uwaza. Niemniej na zachodzie od Polski nie uslyszysz czesto sugestii ze jakoby samochody i nauka jazdy to byla domena meska...
            • zona_mi Re: princesswhitewolf 23.06.17, 18:57
              Czy z całą pewnością dokładnie przeczytałaś to, co napisałam?
              Czy z wpisu: nie prowadzę samochodu może wynikać, że lepiej nauczę dzieci jazdy?
    • miss_fahrenheit Re: W czym tata jest lepszy od mamy 22.06.17, 23:59
      Według mnie:

- to zależy od konkretnego ojca i jego cech.
      • feliz_madre Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 10:15
        To oczywiste big_grin
        Może podziel się swoimi doświadczeniami z obserwacji swojego taty lub taty swoich dzieci?
        • miss_fahrenheit Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 10:42
          Tak się złożyło, że ma większą wiedzę, ogólnie określając, informatyczną i przekazuje ją synowi. Reszta - w miarę podobnie do mnie.
    • anagat1 Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 00:13
      Z pierwszym i trzecim punktem nie zgadzam sie w ogole. Z drugim tez nie bardzo☺Moj maz ma wiecej cierpliwosci do dzieci. To jego super moc
      • ichi51e Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 10:18
        Ja sie z tym zgadzam - tez mi sie wydaje ze ojcowie maja wiecej cierpliwosci (albo jej wcale nie maja)
    • princesswhitewolf Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 00:44
      >lepiej nauczą jeździć samochodem

bo??

kobiety nie jezdza samochodami czy co?

znowu ktos promuje wizje kobiety/guly ktora boi sie wejsc do samochodu. Wypraszam sobie

>potrafią zachować luz i dobrze się bawić, gdy matka panikuje i włącza swą galopującą wyobraźnię

zdecydowanie to wada a nie bycie lepszym

>chętniej się angażują w sporty - rower, pływanie, parki linowe, narty wodne, quady, gokarty i inne takie

eee to juz zalezy od typu matki czy ojca.

> lepiej majsterkują z dzieckiem - wiertarki, piły, rąbanie siekierą, budowa karmnika czy domku na drzewie

mamy 21 wiek. karmniki sie kupuje gotowe i tzw "domki na drzewie" tez. Siekiery to juz dawno u nikogo nie widzialam.

Wiertarka to ja sama sprawnie operuje, bo nie bede czekac na dziadow z wkretami i drobnymi naprawami.
      • leyre1 Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 07:43
        princesswhitewolf napisała:

> mamy 21 wiek. karmniki sie kupuje gotowe i tzw "domki na drzewie" tez. Siekiery
        > to juz dawno u nikogo nie widzialam.

Mamy 21w ale robienia roznych rzeczy od podstaw z roznych materialow w tym drewna uczy sie w szkolach (jak najbardziej w krajach wysoko rozwinietych)

> Wiertarka to ja sama sprawnie operuje, bo nie bede czekac na dziadow z wkretami i drobnymi naprawami.

A.z grubymi sprawami czekasz?
        • dziennik-niecodziennik Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 08:15
          Z grubymi sprawami lepiej sie zwrocic do fachowcow, niz grzebac wlasnorecznie. Chyba ze sie ma talent i dobra reke, co nie kazdemu jest dane.
          • leyre1 Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 08:38
            Ale kazdy moze sprobowac albo sie nauczyc
            • dziennik-niecodziennik Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 09:26
              Moze, ale chwalic Boga nie musi wink
        • memphis90 Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 08:37
          W Polsce dzieci nie mają warsztatów z nauką używania siekiery.
          • leyre1 Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 08:40
            Ale pewnie maja prace raczej z uzyciem np drewna do ktorych uzywa sie m.in pile, imadlo, papier scierny, urzadzenia wiercace otwory, wycinajace ksztalty itp
            • memphis90 Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 16:17
              W Polsce...? Takie rzeczy to widziałam na amerykańskich filmach smile za moich czasów w szkole na zpt katowali nas pismem technicznym, a potem była nauka gotowania, ale na zimno tj bez użycia kuchenek (kanapki, sałatki).
              • leyre1 Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 19:01
                memphis90 napisała:

> W Polsce...? Takie rzeczy to widziałam na amerykańskich filmach smile za moich cz
                > asów w szkole na zpt katowali nas pismem technicznym, a potem była nauka gotowa
                > nia, ale na zimno tj bez użycia kuchenek (kanapki, sałatki).

Od twoich czasow nic sie nie zmienia?
          • ichi51e Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 10:19
            Alez oczywiscie ze moga miec jesli rodzic chce. Sporo jest kursow stolarki dla dzieci tak samo jak lepienia z gliny
            • leyre1 Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 10:27
              Man na mysli zajecia obowiazkowe w szkole
        • princesswhitewolf Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 16:46
          nie czekam. Ide po hydraulika i elektryka.
          • leyre1 Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 19:02
            Ja dzwonie 😉 nie ide
    • bergamotka77 Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 00:59
      Poza majsterkowaniem chyba jestem tatą big_grin
    • undoo Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 02:00
      Hmm, mocno archaiczne przemyslenia. I bardzo seksistowskie. Rozumiem, ze chcialas milo dla ojcow, ale jakos tak nie bardzo wyszlo.

Ojcowie tez maja wyobraznie i tez sie o dzieci boja.
      Matki tez uprawiaja rozne sporty, ktorymi dzieci zarazaja.
      Matki tez potrafia obslugiwac pile tarczowa i wiertarke.
      Ojcowie tez potrafia pyszny obiad ugotowac czy zaszyc dziure w spodniach dziecka.
      Co do nauki jazdy samochodem - bzdura piramidalna. Najlepszymi instruktorami, jakich znam sa kobiety. Wsrod moich znajomych jazdy samochodem ucza dzieciaki glownie matki.

Nie znosze myslenia stereotypami naszych babek i skostnialego modelu polskiej rodziny, gdzie kobieta jest od gotowania i prasowania, a mezczyzna od wyluzowania, piwka i kanapy, o przepraszam, od zapewniania dzieciom dreszczyku emocji i frajdy raz na jakis czas.
      • leyre1 Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 07:46
        😊 zgadzam sie, ale takie myslenie wciaz na czasie.
      • feliz_madre Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 10:25
        Oczywiście ze ojcowie TEŻ, ale ja pytam co Twoim zdaniem robią lepiej - z Twojego doświadczenia, bo jak wiadomo każdy na inne. Nigdy nie robiłaś ze swoim tatą rzeczy, w których Twoja mama nie chciała brać udziału?

A my właśnie wróciliśmy z działki, gdzie syn i córka po okiem taty rąbali siekierą drewno na ognisko. To tez uważasz za seksistowskie? big_grin

Obok jest wątek że kobiety nie pozwalają być facetom dobrymi ojcami, bo uważają, że wszystko robią lepiej. No i Ty chyba dokladnie jesteś ten typ.
        • undoo Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 17:27
          Nie robilam, podobnie jak nie robilam z mama rzeczy, z ktorych ojciec by byl wylaczony z definicji.

Daruj sobie uwagi na temat mojego typu, bo nie znasz ani mnie, ani mojej rodziny. Nie zaatakowalam cie, a ty od razu z pazurami. Napisalam o twoich przemysleniach, moze za szybko napisalas?

Ojcowie sa ojcami, a matki sa matkami, czy ktos musi byc w czyms lepszy? Czy to jakies zawody sa? Nie odczuwam potrzeby rywalizowania z moim mezem poza czasem, gdy gramy w planszowki albo sie scigamy. A juz na pewno nie rywalizuje z nim, kto jest lepszym rodzicem. Stawiam na wspolprace.
      • quesuerte Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 11:06
        Undoo, 10/10.
    • kropkacom Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 07:21
      Czyli wychodzi, że z małym dzieckiem właściwie nie mają co robić. Fajnie.
    • qrka Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 07:27
      Ojciec dla dzieci powinien być wzorem: męskości - dla syna i przyszłego partnera - dla córki. Tyle teoria. W praktyce wielu ojców powinno zostać wykastrowanych nim zaczęli się rozmnażać.
      • leyre1 Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 07:47
        Co oznacza ta 'meskosc'?
        • kfugktru23 Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 07:50
          No właśnie. Okazuje się że każda kobieta jest jak Bear Grylls. Robi wszystko. Do tej pory cechami była siła i aktywność. Ale okazuje się że męskość jest wykluczona. Pozostaje wam zostać lesbijkami.
        • 1matka-polka Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 07:55
          Dla mnie męskość to brutalna siła, mocny popęd seksualny i skłonność do ryzyka wink
          • kfugktru23 Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 07:56
            I w tyn kobiety będą lepsze!
            • 1matka-polka Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 08:20
              Jeżeli ewolucja będzi eprzebiegać dalej w tym kierunku, co teraz, to możliwe. Gorzej jeśli antykoncepcja spowoduje, że rozmnażać się będą tylko kobiety w 100% pewne, że chcą dzieci. Wszystkie, które nie poczują instynktu, nie zostawią swoich genów. Wtedy za 1000 lat świat znowu będą zamieszkiwać kbobiety mniej skłonne do ryzyka, bardziej uległe i skupione na dzieciach big_grin
              • memphis90 Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 08:39
                Znowu...?
                • 1matka-polka Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 09:00
                  Tutaj wpadłam na pomysł wątku...
          • leyre1 Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 08:46
            1matka-polka napisała:

> Dla mnie męskość to brutalna siła, mocny popęd seksualny i skłonność do ryzyka
            > wink

Te cechy sa bardzo negatywne, dla mnie zupelnie nie kojarzace sie z meskoscia
            • kfugktru23 Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 08:50
              No to z czym kojarzy ci się mężczyzna?
            • 1matka-polka Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 09:01
              "...mocny popęd seksualny ..." to też negatywna cecha?
              • leyre1 Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 09:23
                Owszem,ryzyko powielenia swoich genow bez wzgledu na okolicznosci szeroko pojete.
              • dziennik-niecodziennik Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 09:25
                Zalezy od pozostalych cech.
                Jesli objawia sie to tym ze pan namietnie i czesto kocha sie z partnerka wtedy kiedy ona tez ma ochote - to ok.
                Jesli objawia sie to tym ze pan bzyka wszystko co na drzewo nie ucieka, a partnerka ma miec ochote wtedy kiedy on ma - to nie ok.
    • 1matka-polka Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 07:53
      "ojcowie mają większy dystans do rzeczy potencjalnie niebezpiecznych - potrafią zachować luz i dobrze się bawić, gdy matka panikuje i włącza swą galopującą wyobraźnię
      - chętniej się angażują w sporty - rower, pływanie, parki linowe, narty wodne, quady, gokarty i inne takie
      - lepiej majsterkują z dzieckiem - wiertarki, piły, rąbanie siekierą, budowa karmnika czy domku na drzewie"
      U mnie się zgadza.

" - lepiej nauczą jeździć samochodem "
      Nie zgadza się, wprawdzie mąż jest bardziej wytrzymały, 10 godzin ze średnią prędkością 130 km/h to dla niego nie wysiłek ale jeśli chodzi umiejętność przekazania wiedzy, pokazania, co z czym, o wyczucie samochodu, o przepisy i niespodziewane sytuacje to jestem lepsza.
    • conena Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 07:58
      Przecież wiadomo było, że wątek pójdzie w stronę Sekcji Specjalnej i okaże sie ze mężczyźni to dawno temu do przyjemności i jako służba domowa big_grin
      • edelstein Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 08:35
        Uwazasz,ze wszyscy faceci lubia i robia to samo,ze mozna ich pod te 4punkty podpiac
    • mamma_2012 Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 08:04
      Dla bezpieczeństwa trzeba było napisać w czym, w waszym przypadku, w sprawach rodzicielskich, mąż jest lepszy od was.
      U nas rzeczywiście w sporcie, majsterkowaniu (chociaż też wiele nie ma do zaoferowania) i zdecydowanie lepiej nauczy dzieci jeździć samochodem niż ja, chociaż jeżdżę od 20 lat.
      Lepszy jest w noszeniu na barana, składaniu lego (ma cierpliwość) i kąpaniu (może tu trudno być lepszym/ gorszym, ale początku to jego działka).
      Uczy łowić ryby, lepiej zna się na grzybach, lepiej zabija robale i wyrzuci za płot zdechłą wiewiórkę nie indukując lęku przed dotykaniem padliny, jaki ja mam.
      Dla starszej jest lepszym partnerem do oglądania seriali i do kina.
      • leyre1 Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 08:48
        Uczenie jezdzenia autem to raczej kwestia posiadania badz nie cech dobrego nauczyciela a nie kwestia plci.
        • mamma_2012 Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 09:46
          Ja piszę jak jest u nas. Zdecydowanie lepszym nauczycielem byłby partner.
      • feliz_madre Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 10:41
        O super! Pierwszy fajny wpis na temat big_grin
    • dziennik-niecodziennik Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 08:21
      U mnie sie nie sprawdzi.
      To moj maz panikuje, ja bardziej na chlodno oceniam ryzyko i szybciej podejmuje decyzje.
      W sporty osobiscie oboje sie angazujemy miernie. Ale fakt, pojechalam stereotypem z lenistwa i to maz lata z rowerkiem i pilkami.
      Do majsterkowania jestem ja.
      Do samochodu z pewnoscia będziemy oboje.

A w czym konkretnie moj maz jest lepszy ode mnie? - W zadaniach wymagajacych spokoju i cierpliwosci. To on nosil i tulal placzacego niemowlaka, to on uspokaja obecnie histerie i niepotrzebne nerwy. Ja nie moge, mnie nadmiar wycia straszliwie wkrówia, co nie sprzyja lagodzeniu sytuacji.
    • 1matka-polka Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 08:23
      Mój mąż lubi się bawić jak dziecko, biegać, przewracać, grać w piłkę, w chowanego, szukać skarbów, budować szałsy, puszczać latawca. Ja na to tylko patrzę z daleka. Ewentualnie komentuję wink
    • truscaveczka Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 08:24
      Kompletnie się nie zgadzam, U mnie to mąż jest ten lękowy, nie lubi sportu, nie majsterkuje. Na auto dzieci za małe.
      Nauczył za to dzieci wiele o muzyce i ich muzyczne wybory, poszukiwania i wrażliwość mnie zachwycają.
      Nauczył dzieci kochać góry.
      Piecze najlepsze ciasto drożdżowe na świecie, które dzieci uwielbiają.
      Rozbudził w dzieciach zamiłowanie awiacją, puszczają latawce, modele, chodzimy na imprezy lotnicze.
      Jest zadeklarowanym feministą i bardzo wspiera naszą córkę w dorośleniu. Oraz szkoli syna na wzór swój i podobieństwo.

W ogóle, kurde - ilu ojców tyle wzorów ojcostwa, a ty taką durną generalizacją poleciałaś.
      • feliz_madre Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 10:45
        Nie leciałam generalizacją. Liczyłam na takie wpisy jak Twoj - wiadomo - u każdego coś innego - przeciez napisałam wg mnie wink
        • truscaveczka Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 12:11
          " wg mnie:
          - ojcowie"
          No więc yyyy jakby to ująć...
    • hallbera.jarlakappi Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 08:27
      z tego co zauwazylam w gubieniu dzieci
    • edelstein Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 08:31
      1.to moj partner dluzej kwoczyl i mial obiekcje ,by dziecko podzlo na plac zabaw
      2.tata nie interesuje sie pilka nozna , na sporty ktore on uprawia mlody jest za mlodytongue_out
      3.tu sie zgodze czesciowo,ja tez potrafie,ale oddaje palme pierwszenstwa
      4.na pewno mlody nauczy sie jezdzic mega przepisowotongue_outraczej zainfekuje go jazda na scigaczu

Wychodzi na to,ze moje dziecie ma dwoch ojcowwink
    • memphis90 Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 08:34
      OMG, najwyraźniej jestem ojcem!

Skąd czerpiesz informacje o umiejętnościach i zadaniach ojca- z podręcznika Falskiego?
    • czar_bajry Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 10:17
      W graniu w piłkę...
      • vaikiria Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 10:24
        Od tego to będzie brat smile
    • ta_karola Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 10:20
      U nas w majsterkowaniu ,co mój syn uwielbia z tatą robić, poza tym nie widzę zdecydowanej różnicy na korzyść taty.
    • dominka.1 Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 10:23
      jest lepszy w tym że jest innym człowiekiem i dziecko ma możliwość obserwować różnorodność reakcji, sposoby na porozumiewanie się, spory i ich rozwiązywanie - chyba tylko to jest uniwersalne.
      a to czy akurat ojciec będzie mniej czy bardziej wyluzowany, będzie miał uzdolnienia artystyczne, czy tam majsterkowania to już zależy jakiego ojca i jaką matkę się wylosuje.
    • vaikiria Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 10:24
      Zależy jaki ojciec od jakiej matki. Moj partner jest lepszy od matki swoich dzieci we wszystkim smile U nas zobaczymy jak będzie. Na pewno sporty bardziej ja. On pokaże córce góry, bo to jego pasja. Samochód też on, ja nie mam prawa jazdy.
    • bywalec.hoteli Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 16:17
      Ojciec i matka przekazują dzieciom różne wartości - uzupełniają się, potrzebni są oboje
      • leyre1 Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 19:04
        bywalec.hoteli napisał:

> Ojciec i matka przekazują dzieciom różne wartości - uzupełniają się, potrzebni
        > są oboje

Uzupelniaja sie bo maja rozne osobowosci czy as roznej plci?
        • bywalec.hoteli Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 19:32
          Bo są różnej płci, reprezentują różne cechy charakteru jako mocniejsze a różne jako słabsze, dziecko potrzebuje wzorca zarówno mężczyzny jak i kobiety do dobrego rozwoju
    • nangaparbat3 Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 16:53
      Mogę pisać o moim ojcu - umial wychodzic poza to co praktyczne, konkretne. Zdarzalo mu się robić coś pod wpływem impulsu - uwielbiałam, jak wsiadaliśmy do auta i jechaliśmy bez planu, w nieznane. Rozumiał, że ma sie marzenia i szanowal je.
      • vaikiria Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 22:26
        To duży sukces dla ojca, że córka tak o nim pisze.
    • kondolyza Re: W czym tata jest lepszy od mamy 23.06.17, 19:52
      nie zgadzam się aby ktorykolwiek z tych punktow byl złotązasadą bo to raczej cechy osobnicze.
      ale wg mnie zazwyczaj ojcowie są lepsi w tym że nie galopują w nich emocje tak jak w matkach, dzięki temu jest szansa na uspokojenie wielu codziennych sytuacji, na wyhamowanie jakich masakrycznych kryzysow i na dzialanie w sytuacjach kryzysowych zamiast lamentu i paniki choć w tym ostatnim to na przyklad ja jestem wlasnie zadaniowcem smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka