Dodaj do ulubionych

Ania nie Anna. Serial

25.06.17, 08:42
Wczoraj obejrzałyśmy z córką cztery odcinki, dzisiaj reszta. Nie wiem co się ze mną dzieje ale trochę sobie popłakałam smile
Piękny serial.
Boże, jak ja kochałam Anię w dzieciństwie.
Oglądałyście?
Obserwuj wątek
    • hallbera.jarlakappi Re: Ania nie Anna. Serial 25.06.17, 09:03
      obejrzałam ciagiem smile
      uwielbiam, o wiele bardziej mi się podoba niż stara wersja
      ryczałam jak gupia big_grin
    • aguar Re: Ania nie Anna. Serial 25.06.17, 09:13
      Też niedawno obejrzałam. Też płakałam. Świetnie dobrani aktorzy. Maryla - super. Ale w ogóle nikt mi nie "zgrzytał". A że trochę pozmieniali to dobrze, dzięki temu się nie nudziłam.
      • aguar Re: Ania nie Anna. Serial 25.06.17, 09:14
        Chyba jedynym słabym punktem jest tłumaczenie tytułu.
      • koza_w_rajtuzach Re: Ania nie Anna. Serial 25.06.17, 10:51
        Aktorzy świetni. I gdybym była małolatą, to pewnie byłabym zauroczona serialowym Gilbertem wink.
    • hallbera.jarlakappi Re: Ania nie Anna. Serial 25.06.17, 09:17
      nie wiecie kiedy będzie następny sezon ?
    • koza_w_rajtuzach Re: Ania nie Anna. Serial 25.06.17, 09:28
      Oglądałam. Zauroczył mnie.
      Ciekawe czy będą kolejne odcinki?

Córka ze mną nie oglądała, ale co wchodziła mi do pokoju, to marudziła mi nad uchem, że ona mniej urodziwej aktorki od tej Ani to nigdy nie widziała.
      • aguar Re: Ania nie Anna. Serial 25.06.17, 09:39
        A mnie też zdziwiła wada zgryzu tej aktorki. Oczywiście do dziewczynki z tamtych czasów to jak najbardziej pasuje. Ale że rodzice nie zaprowadzili jeszcze tej aktoreczki do ortodonty!
        • koza_w_rajtuzach Re: Ania nie Anna. Serial 25.06.17, 09:57
          Moim zdaniem ta wada zgryzu dodawała jej uroku.
          Ale pewnie jestem pod tym względem odosobniona wink).
          • chocolate-cakes Re: Ania nie Anna. Serial 25.06.17, 10:30
            Też zauważyłam tą wadę.
          • aguar Re: Ania nie Anna. Serial 25.06.17, 14:11
            "Moim zdaniem ta wada zgryzu dodawała jej uroku."
            Może i dodawała. Ja się tylko tak na marginesie dziwię, że jeszcze się na Zachodzie taka 15-latka uchowała bez aparatu.
          • an.16 Re: Ania nie Anna. Serial 26.06.17, 10:39
            Całe szczęście, że jej nie zaprowadzili do ortodontywink Ania jest świetna, taka właśnie jak ma być, a nie mdła pyza jak w poprzedniej ekranizacji.
      • turzyca Re: Ania nie Anna. Serial 25.06.17, 14:05
        > Córka ze mną nie oglądała, ale co wchodziła mi do pokoju, to marudziła mi nad uchem, że ona mniej urodziwej aktorki od tej Ani to nigdy nie widziała.

Ale to jest wlasnie swietne! Bo jak sie patrzy na Anie z poprzedniego serialu, to czlowiek sie zastanawia, gdzie ona miala te kompleksy i dlaczego cale otoczenie nie wpadalo w zachwyt na jej widok. W ksiazce jest opisywana jako chuda i rzeczywiscie nieurodziwa nie tylko z powodu rudych wlosow i piegow.
        I jako gadula nie do wytrzymania, koszmarna. I to tez sie w serial udalo, zaskakuje mnie jak wiele osob na to narzeka. Mam nadzieje, ze scenarzysci planuja odtworzyc to ksiazkowe przejscie od gaduly do osoby duzo spokojniejszej.
        • koza_w_rajtuzach Re: Ania nie Anna. Serial 25.06.17, 18:55
          Ależ absolutnie się z Tobą zgadzam.
          Ania jest genialna i dokładnie taka jak powinna być. Za to jak siostrze pokazałam Anię, to stwierdziła, że jest ładna, ale siostra ma specyficzny gust i jej bardzo takie naturalne rudzielce się podobają.
      • fabryka.lodow.napatyku Re: Ania nie Anna. Serial 26.06.17, 04:37
        do castingu zglosilo sie okolo 1800 dziewczat z 3 kontynentow.
    • bachula_gr Re: Ania nie Anna. Serial 25.06.17, 09:42
      a gdzie mozna obejrzec?
      • koza_w_rajtuzach Re: Ania nie Anna. Serial 25.06.17, 09:56
        Netflix. Można założyć sobie tam bezpłatnie konto na miesiąc, potem zrezygnować jeśli jest taka potrzeba.
    • circa.about Re: Ania nie Anna. Serial 25.06.17, 10:05
      A już myślałam, że jakaś dziwna jestem, bo też ryczałam jak bóbr smile
      • chocolate-cakes Re: Ania nie Anna. Serial 25.06.17, 10:31
        smile
      • koza_w_rajtuzach Re: Ania nie Anna. Serial 25.06.17, 10:33
        E tam, odosobniona. Mnie bardziej by dziwiło jakby ktoś nie ryczał ;P.
    • zona_mi Re: Ania nie Anna. Serial 25.06.17, 11:03
      Też ryczałam - dla mnie to wzruszający film.
      Ale musiałam najpierw sobie przestawić w głowie i oglądać to w oderwaniu od książki, jako zupełnie osobne dzieło, inaczej te zmiany w fabule były szalenie trudne do zaakceptowania.
      Ciekawa jestem kolejnych sezonów.
    • gris_gris Re: Ania nie Anna. Serial 25.06.17, 12:37
      Estetycznie cudo, odpowiada mi w stu procentach. Aktorzy dobrani idealnie, nikogo bym nie zmienila (Ania - ideal).
      Ale zmiany w fabule nie do zaakceptowania; Ania wrzaskliwa histeryczka WTF? Tlumaczenie tytulu beznadziejne (widac, ze tlumacz nie czytal ksiazki), ale to dla mnie bez znaczenia, bo nie ogladalam wersji polskiej.
      • zona_glusia Re: Ania nie Anna. Serial Uwaga spoiler 25.06.17, 13:42
        Serial jest piękny, obsadę ma doskonałą - nie tylko Ania, Maryla, Diana. Podobały mi flashbacki do pobytu w sierocińcu i u poprzedniej opiekunki, i ogólnie urealnienie, odarcie ze słodyczy, ale moim zdaniem twórcy poszli o krok za daleko i skończyłam oglądanie na pierwszym odcinku. Nie zdzierżyłam Maryli, która odesłała Anię z powrotem. Ona była oschła a nie okrutna. I potem Mateusz dramatycznie galopujący na stację.
        • chocolate-cakes Re: Ania nie Anna. Serial Uwaga spoiler 25.06.17, 16:24
          Obejrzyj dalej, warto smile
          Idę oglądać ostatnie odcinki.
          • liliawodna222 Re: Ania nie Anna. Serial Uwaga spoiler 25.06.17, 16:38
            Zaintrygowałaś mnie smile
            Książkę znałam swego czasu na pamięć wink, serial kochałam wraz z odtwórczynią głównej roli (bo dokładnie tak sobie Anię wyobrażałam te - hmmm... 30 lat temu, a o nowym serialu pierwsze słyszę. Niewątpliwie go obejrzę, jak namierzę.
            • chocolate-cakes Re: Ania nie Anna. Serial Uwaga spoiler 25.06.17, 18:47
              Właśnie skończyłam oglądać całość. Oczywiście nie jest wierną kopią książki. Zresztą czytałam ją pewnie 35 lat temu...
              Ale ma niesamowity klimat.
              Obie z córką sobie popłakałyśmy. No i obejrzałyśmy po angielsku, co też było fajne.
              Fakt, jakieś drobne rzeczy nie podobały mi się ale nie chcę zdradzać szczegółów, to jest to co różni serial od książki.
          • zona_glusia Re: Ania nie Anna. Serial Uwaga spoiler 25.06.17, 17:01
            Ok smile
            Będę oglądać dalej, ze względu na aktorstwo i scenerię, jak już się oswoję z myślą, że będzie dramatycznie, bardziej niż w książce i trochę przesadnie.
        • gris_gris Re: Ania nie Anna. Serial Uwaga spoiler 25.06.17, 16:42
          Prawda, ze ten galop to jakis absurd? Nie napisze Ci, jakie pozniej byly kwiatki, bo moze sie jednak przelamiesz i obejrzysz reszte smile

Wg mnie straszna szkoda, bo obsada i estetyka marzenie!
          • miruka Re: Ania nie Anna. Serial Uwaga spoiler 25.06.17, 16:54
            tylko na netflix czy gdzies jeszcze?
            • aguar Re: Ania nie Anna. Serial Uwaga spoiler 25.06.17, 17:02
              Gdzieś jeszcze.
              • verdana Re: Ania nie Anna. Serial Uwaga spoiler 25.06.17, 17:10
                Mnie by się bardzo, bardzo podobało, gdyby to nie był serial o Ani. Moim zdaniem tytuł i zarys głównych postaci jest tylko po to, aby przyciągnąć widzów. Rozumiem dodatki i zmiany, ale zrobić z książki pogodnej, o tym, ze ludzie raczej są dobrzy i przyjaźni serial o odtrąceniu to pewna przesada. W dodatku nie jestem w stanie uwierzyć, że na zabitej dechami wsi, w której mieszkańcy (z Dianą włącznie) nawet nie mówią poprawnie, jest snobizm na "dobre urodzenie". Wtedy było naprawdę tyle sierot i tyle dzieci branych na wychowanie, że jest absurdem to, co pokazuje serial.
                • asia_i_p Re: Ania nie Anna. Serial Uwaga spoiler 25.06.17, 20:17
                  Ślady tego snobizmu na urodzenie są i w książce. W końcu gdyby Ania była chłopcem, mieszkałaby w pokoju za kuchnią. A Maryla rozważając adopcję bierze pod uwagę i odrzuca "home children", dzieci sprowadzane z Londynu (w założeniu bezdomne sieroty, w praktyce bywało różnie), aby się moralnie oczyściły w pracowitej atmosferze Kanady. Takim dzieckiem jest Mary Vance - i pamiętasz pewnie, że w "Rilli" ma kłopoty z powodu swojego urodzenia, pomimo adopcji przez Kornelię nie jest widziana jako stosowna partia.
                • gris_gris Re: Ania nie Anna. Serial Uwaga spoiler 25.06.17, 22:08
                  No wlasnie. Poza tym Ania miala dobre pochodzenie, jej rodzice byli nauczycielami, szanowanymi ludzmi. Zreszta, Ani w ksiazce wytykano pochodzenie i sieroctwo, Jozia Pye jej nie dawala o tym zapomniec - ale nie trzeba tego tak absurdalnie wyolbrzymiac, jak w serialu...

A co powiecie na zrobienie z rodziny Diany angielskiej szlachty? smile
          • zona_glusia Re: Ania nie Anna. Serial Uwaga spoiler 25.06.17, 17:07
            O tak. Nad brzegiem morza, jak z kiczowatego romansu. smile
            Kusi mnie. Pewnie obejrzę i pewnie będę klęła pod nosem na te kwiatki.
    • ladyjane Re: Ania nie Anna. Serial 25.06.17, 22:47
      Boże, a ja myślałam, że jestem nienormalna. Wyłam, choć ta wersja mi się nie podobała. Zbytnio odbiega od książki.
      • niu13 Re: Ania nie Anna. Serial 25.06.17, 22:56
        Ja nie ryczałam, ale byłam w szoku, że tak tę histoŕię odarto z romantyzmu. Brawo za odwagę w scenariuszu, dobór aktorów, scenografia mistrzostwo świata tylko... ta Ania taka wrzeszcząca i ten ostracyzm za bardzo wydumany. No i szokujące wątki feministyczne- Maryla na tym zebraniu kobiet, WTF? W sumie- mam mieszane uczucia. Doceniam odwagę innego spojrzenia. Nie kupuję ostentacyjnego wciskania widzowi alternatywnej wersji świata. Kiedy druga seria w PL?
        • yuka12 Re: Ania nie Anna. Serial 26.06.17, 00:09
          Mysle, ze serial przedstawia REALIA tamtego czasu, operajac sie na watkach z ksiazki. LMM pisala z teza pozytywistyczno-pokrzepiajaca dla mlodych dziewczat, troche ubarwiajac rzeczywistosc. Ale jakby poszukac dokladnie, poczytac miedzy wierszami "Ani.." i pozostalych ksiazek Autorki, to te realia gdzies tam wyzieraja, chociazby w "Emilce..". Osobiscie nie podoba mi sie takie odarte spojrzenie na ksiazke mojej wczesnej mlodosci i ukochanej postaci, ale warto poznac ta historie od, byc moze, zdecydowanie bardziej prawdopodobnej strony. Tylko czy wtedy jest jeszcze TA Ania z Zielonego Wzgorza?
    • sara_lund Re: Ania nie Anna. Serial 26.06.17, 10:24
      Skończyłam oglądać 3.30 w nocy, ryczałam oczywiście. Stara wariatka. Serial cudny, odbiega dość mocno od literackiego pierwowzoru, jest mniej cukierkowy, ale wg mnie zachowuje ducha epoki. Kiedy drugi sezon?smile
    • anika772 Re: Ania nie Anna. Serial 26.06.17, 10:26
      Jeszcze nie. Obejrzę korzystając z jesiennej pogodywink
    • stacie_o Re: Ania nie Anna. Serial 26.06.17, 10:53
      A mnie się nie podobał. To jest jakaś luźna adaptacja na podstawie książki. Ktoś wziął przeczytał, zamknął książkę i pomyślał:zrobimy to od nowa.
      Na plus dobór aktorki do głównej roli. Z całym szacunkiem, ale Megan Follows nadawała się do roli Ani jak pięść do nosa, perkata, pulchniutka i cała apetyczna, no jednak ruda była. Obecna aktorka o wiele lepsza.
      • gris_gris Re: Ania nie Anna. Serial 26.06.17, 10:55
        Dobrze to podsumowałas! Moze jeszcze pomyślał "zrobimy to lepiej" smile
        Szkoda...
    • memphis90 Re: Ania nie Anna. Serial 28.07.17, 20:01
      Właśnie oglądam Anię i.... zachwycona nie jestem. Naprawdę mam uwierzyć, że dziewczynka od małego prana na zmianę po pysku i po tyłku, podskakująca z powodu upuszczonej łyżeczki, będzie wywrzaskiwiac Małgorzacie obelgi w twarz? Poza tym coś jest nie tak z tymi dziećmi -.
      w bidulu obrzucają Anie zdechlymi myszami, na pikniku starannie wychowane killulatki wyzwają ja od śmieci, w szkole - od psów, dziewczęta stosują regularny bullying.. Ania uświadamiająca dziewczynki w kwestii prokreacji (dość nieudolnie, ale rodzi się pytanie, czy żadne z wiejskich dzieci nie miało pojęcia skąd się biorą dzieci?). Mam wrazenie, że scenarzysta zdecydowanie przesadził. A sama Ania jest totalnie histeryczna i niezrównoważona... I jak ma za chwilę iść do szkoły dla nauczycielek, skoro w wieku lat 13 rzekomo pierwszy raz zobaczyła działania matematyczne...?
      • kaz_nodzieja Re: Ania nie Anna. Serial 28.07.17, 22:16
        Powiedz coś więcej o tym uświadamianiu.
      • muchy_w_nosie Re: Ania nie Anna. Serial 28.07.17, 22:30
        Trochę krytycznie. Ania znała mnożenie nie znała dzielenia.
        Dzieci bite ponoć same biją na tej teori opiera się dzisiejsze wychowanie.
        Dzieci staranne chowane potrafią być okrutne dla "inności".
        Dzisiejsze dorosłe kobiety potrafią nie wiedzieć kiedy mają dni płodne w dobie powszechnej edukacji, internetu, książek a ty mowisz o 13 latkach chowanych na wyspie w małej wsi.
        Ania jest super, dużo bardziej realna od tej z kultowego serialu.
        • memphis90 Re: Ania nie Anna. Serial 28.07.17, 22:57
          Ale o co chodzi z tym biciem...? Ania serialowa nikogo nie bije, natomiast (w kwestii realizmu) mało prawdopodobne wydaje się, żeby sierota chowana w sierocincach/przygarniana jako służąca mogła ot tak wrzeszczec na dorosłych. Dzieci najmowane do pracy w Kanadzie wykonywały w zasadzie pracę niewolniczą i z takimi zagrywkami zostałyby zatluczone, zaglodzone lub wyrzucone z domu na śmierć po pierwszych mrozach... Co do okrucieństwa dzieci to ok, zdarza sie- ale tam nie ma żadnych innych, poza wrednymi! I mimo wszystko nie wydaje mi się, żeby dzieci z dobrych domów, w obecności dorosłych (piknik) używaly słów uznanych za obraźliwe- tym bardziej nie wyobrażam sobie kilkulaktow (Minie May) tańczących publicznie wokół dziecka, śpiewając, że jest śmieciem - znów w kontekście "realizmu" historycznego. A co do wsi, to kobiety mogą nie wiedzieć kiedy są dni płodne, ale dzieci na wsi wiedzą o co ogolnie chodzi z pokrywaniem klaczy, deptaniem kury czy rozdzielaniem psów...

A od radosnej twórczości w scenariuszu moje serce szlocha sad
      • kaz_nodzieja Re: Ania nie Anna. Serial 29.07.17, 10:49
        Sama jesteś jak pamiętam z frakcji "antyklapsowej", wg Ciebie klaps to nie jest metoda wychowawcza bo nic nie daje, a teraz okazuje się, że jednak daje? Skoro dziwisz się, że regularnie bita Ania potrafiła odpyskować Małgorzacie?
    • marianna1960 Re: Ania nie Anna. Serial 15.01.20, 18:57
      Krajobrazy piękne dom Maryli i Mateusza przepiękny ale poprawność polityczna szkodzi temu serialowi i trzeci sezon jest nudny poprzednie były o wiele lepsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka