Dodaj do ulubionych

Samolot, walizka, kilogramy

03.07.17, 15:51
Ile litrową kupić walizkę, żebym nie przesadziła z bagażem? Jakie są wygodne? Średnia walizka to ile ma litrów? Chcę kupić w sklepie internetowym
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: Samolot, walizka, kilogramy 03.07.17, 16:13
      Srednia to taka od 70 do 85 l wazne zeby mialka kolka i zeby byla lekka .
    • kanna Re: Samolot, walizka, kilogramy 03.07.17, 16:42
      Najpierw idź do zwykłego sklepu, popatrz, jakie Ci pasują, potem kupisz przez net smile
    • alfa36 Re: Samolot, walizka, kilogramy 03.07.17, 23:41
      Dzięki. W domu mam taką ok 65x40. Obawiam się, że jak zacznę się pakować, to będzie sporo ważyć (pewnie sama waży ze dwa kg). Chyba więc potrzebuję mniejszej.
      • mikams75 Re: Samolot, walizka, kilogramy 05.07.17, 10:00
        2 kg walizka to nie jest ciezka walizka - a rozmiar to zalezy czy chcesz nadac bagaz czy wziac jako podreczny.
    • minor.revisions Re: Samolot, walizka, kilogramy 04.07.17, 00:05
      Najpierw sprawdź na stronie linii lotniczych dozwolone WYMIARY.
      • 1st.world.problems Re: Samolot, walizka, kilogramy 04.07.17, 00:33
        Jak leci np na 3tygodnie to do kabinówki typu wizzair-approved nijak się nie pomieści. Nie wiem jak z wymiarami dodatkowo płatnego nadbagazu.
        • aqua48 Re: Samolot, walizka, kilogramy 04.07.17, 09:34
          1st.world.problems napisał(a):

> Jak leci np na 3tygodnie to do kabinówki typu wizzair-approved nijak się nie po
          > mieści.

Jak na 3 tygodnie na plażę to spokojnie smile
        • morekac Re: Samolot, walizka, kilogramy 04.07.17, 12:47
          Ale nie można tam uprać rzeczy na miejscu ,że trzeba zabierać aż tyle ubrań?
          • derivata Re: Samolot, walizka, kilogramy 04.07.17, 13:52
            Też polecam małe walizki tzw. bagaż podręczny. Gdy wylatuje na 6tyg to i tak za dużo zabieram, więc na pewno się zmiescicie ze wszystkim. Miłego urlopu!
        • agnieszka_kak Re: Samolot, walizka, kilogramy 14.05.18, 11:44
          W każdą drogę mieszcze się do kabinowki, istnieje taka usługa jak pranie.
    • krejzimama Re: Samolot, walizka, kilogramy 04.07.17, 14:01
      Jak największą i porządną. Najlepiej Samsonite.
      Poniżej już czytam jak to emama pakuje się w kabinówkę lecąc na 2 tygodniowe wczasy i bardzo mnie to śmieszysmile
      • aqua48 Re: Samolot, walizka, kilogramy 04.07.17, 14:40
        krejzimama napisał:

> Jak największą i porządną. Najlepiej Samsonite.
        > Poniżej już czytam jak to emama pakuje się w kabinówkę lecąc na 2 tygodniowe wc
        > zasy i bardzo mnie to śmieszysmile

Samsonite kabinówki też produkuje, bardzo pojemne, lekkie i wygodne, polecam. Praktycznie wszędzie z taką latam.
        Co za problem spakować się do kabinówki na 2 tyg wczasów? 3 pary butów - jedne na sobie, 4 topy/bluzki/podkoszulki, 2-4 sukienki, 2 kostiumy kąpielowe, garść bielizny, biżuterii letniej i kosmetyki, krótkie spodnie, szal/sweterek, kapelusz i podróżna spódnica na sobie. Wsio. Nam się jeszcze mieści spora mata do plażowania, rakietki plażowe z piłeczką, dmuchana piłka, koszyk plażowy. A z powrotem przywozimy drobne prezenciki smile
        • alfa36 Re: Samolot, walizka, kilogramy 04.07.17, 15:09
          Dzięki, jeszcze lista rzeczy do spakowania. Ułatwiasz mi sprawęsmile, bo o rakietkach bym nie pamiętała, pomyślałam natomiast o kartach do gry.
          • aqua48 Re: Samolot, walizka, kilogramy 04.07.17, 18:02
            alfa36 napisała:

> Dzięki, jeszcze lista rzeczy do spakowania. Ułatwiasz mi sprawęsmile, bo o rakietk
            > ach bym nie pamiętała, pomyślałam natomiast o kartach do gry.

Mogę jeszcze za Ciebie pojechać smile
            • alfa36 Re: Samolot, walizka, kilogramy 04.07.17, 23:07
              O nie, nie, zdecydowanie odmawiamwink .... ale pakować nie cierpięsad
        • fragile_f Re: Samolot, walizka, kilogramy 05.07.17, 15:29
          Ta. Takie panie jak Ty doprowadzaja mnie do rozpaczy w samolocie. Przyjezdzaja z gigantyczna kabinówką wypełnioną do granic możliwosci. Ich walizka nie miesci sie pod fotel, wiec musi leciec w schowku. Za to moja mała kabinówka (faktycznie bagaz podreczny) ZAWSZE jest wywalana przez obslugę "no bo ta duza sie nie mieeesciiiiii" i koniec koncow musze sie z nia gniesc pod fotelem.

Nie stac kogos na bagaz rejestrowany - niech leci sie na wakacje na 2 tygodnie, tylko na tydzien. Do kabiny zabiera sie rzeczy na wyjazd na 3 dni, a nie kuzwa mienie przesiedlencze.
          • edelstein Re: Samolot, walizka, kilogramy 05.07.17, 16:29
            Do kabiny bierze sie tez wiekszy bagaz podreczny platny,nie wiedzialas? Zawsze latam z kabiniwka, po pierwsze nie widze sensu nadawania polpustej walizki, po drugie nie chce mi sie czekac na odbior bagazu.Spokojnie rzeczy na 2tyg mieszcze w kabinowce i jeszcze zostaje mi mirjsce na prezenty gdy lece do domu.Zglos pretensje do linii lotniczych,ze taaaakie wielkie walizki dopuszczaja w kabinach.
            • fragile_f Re: Samolot, walizka, kilogramy 05.07.17, 17:36
              Owszem - np. w Wizzairze tak jest, można wziąć "sredni" płatny bagaż do kabiny. A oprócz biedalinii są też zwykłe, w których kabinówki są bezpłatne. Nie ucz mnie kochana jak wygląda latanie, bo średnio zaliczam kilkadziesiąt lotów rocznie, w tym kilka-kilkanaście to trasy międzykontynentalne.
              • edelstein Re: Samolot, walizka, kilogramy 05.07.17, 20:14
                W wizzairze sa tez kabinowki bezplatne i sa duze.W innych liniach wielkosc bezplatnych kabinowek jest podobna.Z jakiegos powodu likie iznaly, ze bagaz kabinowy moze byc wiekszy niz chustksa do nosa.
          • aqua48 Re: Samolot, walizka, kilogramy 05.07.17, 21:42
            fragile_f napisała:

>Przyjezdzaja z gigantyczna kabinówką wypełnioną do granic możliwosci.

Przede wszystkim kabinówka jest ograniczona rozmiarami i wagą - z gigantyczną ani przeciążoną nikt nie wpuści na pokład. Po to jest koszyk i waga.

>Ich walizka nie miesci sie pod fotel, wiec musi leciec w schowku. Za to moja mała kabinówka ZAWSZE jest wywalana przez obslugę "no bo ta duza sie nie m
            > ieeesciiiiii" i koniec koncow musze sie z nia gniesc pod fotelem.

Aaaa, bo jak Twój bagaż ląduje pod fotelem to się gnieciesz, a jak cudzy to ok?

> Do kabiny zabiera sie rzeczy na wyjazd na 3 dni

Do kabiny zabiera się bagaż podręczny i wszystkim jest obojętne czy to rzeczy osobiste na dwa tygodnie czy pół roku byleby nie przekraczały objętością i wagą przepisów. Jeśli ktoś potrzebuje klapek i czterech sukienek, a na dodatek np. ma problemy z poruszaniem się to nie ma sensu aby ciągnął ze sobą na to bagaż rejestrowany.
            >
            • fragile_f Re: Samolot, walizka, kilogramy 05.07.17, 22:02
              Koszyk i waga - w praktyce w wiekszosci przypadkow linie tego nie sprawdzaja. Moze jakies biedalinie typu ryanair, bo chca przyciac na dodatkowej opłacie. Wielokrotnie widzialam panie ktore ledwo byly w stanie uniesc swoje kabinówki, ktora na bank przekraczały limit. Wielokrotnie widzialam ludzi ktorzy brali ze soba na pokład plecaki ze stelazem udajace bagaz podreczny.

>
              Aaaa, bo jak Twój bagaż ląduje pod fotelem to się gnieciesz, a jak cudzy to ook?

Nadal nie rozumiesz? Ilosc miejsc w schowku jest ograniczona. Jesli laska bierze kabinowke ktora nie miesci sie pod fotel to musi ja wepchnac do schowka, bo takie sa przepisy. Moja lekka i mniejsza kabinowka jest wtedy wywalana i gniote sie z nia pod fotelem. Gdyby wszyscy brali normalne bagaze podreczne, to kłopotu by nie było - a tak ja mam mniej wygodny lot, bo jakas pańcia MUSI spakowac sie na 2 tygodnie w bagaz podreczny.

Ale ja rozumiem, boli dokupienie platnego bagazu jak sie jedzie na dłużej. Oj boli strasznie.
              • mikams75 Re: Samolot, walizka, kilogramy 05.07.17, 23:12
                niestety ale sprawdzaja i to wcale nie tanie linie. A motywacje, poza kasa, maja jeszcze inna - jak wpuszcza na poklad ludzi z za duzymi bagazami to nie a rady zamknac schowkow na bagaze i beda ludziom odbierac te bagaze, ludzie beda sie buntowac, wypakowywac jakies rzeczy i samolot wystartuje z opoznieniem, przez co wyladuje z opoznieniem i wygeneruje dodatkowe koszty np. za transfer jak ktos przegapi a opoznienia sie kumuluja przy kolejnych lotach co liniom lotniczym jest bardzo nie na reke.
                • edelstein Re: Samolot, walizka, kilogramy 05.07.17, 23:23
                  Obojetnie jakimi liniami lecialam, sprawdzali wielkosc.Osoba z mojej rodziny pracuje w obsludze naziemnej, sprawdzaja wymiary niezaleznie od linii.
                • minor.revisions Re: Samolot, walizka, kilogramy 06.07.17, 20:45
                  Ale przecież linie albo przy nadawa II bagażu albo przy wpuszczaniu na pokład pytają grzecznie czy ktoś chce nadać za darmo swoją kabinówkę, właśnie po to żeby nie opóźniać lotu przez to tasowanie bagaży w schowkach
                • chatgris01 Re: Samolot, walizka, kilogramy 14.05.18, 11:45
                  W easyjet sprawdzaja wymiar bagazu kabinowego, ale nie wage, bo na podreczny nie maja limitow wagi (na ten do luku juz tak).
              • edelstein Re: Samolot, walizka, kilogramy 05.07.17, 23:21
                Musisz latac wyjatkowymi biedaliniami, w zyciu mi sie nie zdarzylo, bym musiala sie gniesc z bagazem.Miescil sie bez problemu na polcebig_grin nawet w ryaniebig_grin latasz koreanskimi liniani czy jak?tongue_out
                • mikams75 Re: Samolot, walizka, kilogramy 05.07.17, 23:35
                  akurat koreanskie linie sa swietne!
                • fragile_f Re: Samolot, walizka, kilogramy 06.07.17, 09:01
                  No już już edel, nie posiusiaj się z podniecenia smile I doczytaj na drugi raz post, na ktory odpisujesz big_grin

PS. A gdybys była kiedykolwiek w Korei, to wiedziałabyś że mają fantastyczne linie lotnicze. Generalnie azjatyckie linie są bardzo fajne i mają pyszne jedzenie.
                  • edelstein Re: Samolot, walizka, kilogramy 06.07.17, 09:43
                    Koree sa dwie, powinnas to wiedziecbig_grin byl artykul, faktycznie mega te komunistyczne liniebig_grin
                    • fragile_f Re: Samolot, walizka, kilogramy 06.07.17, 09:58
                      Cóż, gdybyś była ciutkę bardziej uważna przy czytaniu tego artykułu, to zauważyłabyś DOKĄD mogą latać północnokoreańskie linie lotnicze i że nie mogą w ogóle pojawiać się w europejskiej przestrzeni big_grin a babola strzeliłaś pięknego, to fakt, tylko nie wiem dlaczego się własną ignorancją chcesz chwalić...?
                      • edelstein Re: Samolot, walizka, kilogramy 06.07.17, 20:35
                        Gdybys byla ciutke bardziej inteligentna to wiedzialabys o co mi chodzilo.Chociaz zabawne jest jak sie placzesz.Moze jednak przerzuc sie na jakies biedalinie , tam nie trzeba sie gniesc z bagazem pod nogam,albo wykup pryioryty to znajdziedz miejsce w schowku.
            • minor.revisions Re: Samolot, walizka, kilogramy 06.07.17, 20:40
              Pod fotelem to jest miejsce na torebkę a nie na trzydniowy bagaż.
        • aerra Re: Samolot, walizka, kilogramy 14.05.18, 11:07
          Na dwa tygodnie bierzesz 4 topy/bluzki/podkoszulki??
          I co potem to ręcznie pierzesz w hotelowej łazience, czy oddajesz do pralni?
          • iwoniaw Re: Samolot, walizka, kilogramy 14.05.18, 11:42
            No też się zastanawiam. Choć odkąd na jakimś minimalistycznym blogu przeczytałam, że "świetnie się sprawdza" wietrzenie (!) używanych bluzek i zakładanie ich bez prania w kolejne dni (i oczyma duszy ujrzałam taką bluzkę po dniu zwiedzania w upale i wyobraziłam sobie, że potem wietrzenie i już...), to w sumie wolę chyba nie drążyć tematu... wink
            • chatgris01 Re: Samolot, walizka, kilogramy 14.05.18, 11:50
              O "wietrzeniu" czytalam w dziedzinie odziezy z czystej welny (ktora niekoniecznie sie nosi bezposrednio na golej skorze), ale z letnimi tiszertami i topami tez sobie nawet wole nie wyobrazac big_grin
              Co prawda kumpel duzo chodzacy po gorach i maniak minimalistycznego bagazu (no bo trzeba to bylo bez przerwy targac na wlasnym grzbiecie) wyznawal zasade 3 koszulek, niezaleznie od dlugosci wyjazdu: jedna na czlowieku, jedna przeprana poprzedniego wieczoru po zdjeciu przyczepiona na wierzchu plecaka i suszaca sie w trakcie marszu, jedna zapasowa czysta i sucha w srodku plecaka.
              • iwoniaw Re: Samolot, walizka, kilogramy 14.05.18, 11:56
                No fakt, że inaczej się człowiek pakuje w opcji "wędrówka z niesieniem wszystkiego na plecach", a inaczej do kurortu, gdzie będzie plażował i imprezował, a jeszcze inaczej na zwiedzanie w mieście. Co jednak nie zmienia faktu, że w przypadku wakacji typu "wczasy samolotem" kombinowanie "jak zmieścić się w kopertówkę na miesiąc" jest bez sensu - słusznie ktoś wyżej nadmienia, że przecież jedną walizkę (i to nie najmniejszą) spokojnie można wówczas zabrać w cenie biletu jako bagaż rejestrowany. Nie ma wówczas przy okazji problemu ze spakowaniem np. ulubionego szamponu, bo jest w butelce większej niż 100 ml i innych tego typu rzeczy.
        • thea19 Re: Samolot, walizka, kilogramy 14.05.18, 14:26
          i miescisz to wszystko do kabinowki? chyba od hermiony pozyczylas.
      • hopsi-daisy Re: Samolot, walizka, kilogramy 14.05.18, 11:22
        krejzimama napisał:

> Jak największą i porządną. Najlepiej Samsonite.
        > Poniżej już czytam jak to emama pakuje się w kabinówkę lecąc na 2 tygodniowe wc
        > zasy i bardzo mnie to śmieszysmile

a żebyś wiedziała, że ja bym się spokojnie zmieściła, odkąd mam dzieci. Na 2 tygodnie pakuję się w 1 średnią walizkę, ja i dwoje dzieci: ubrania, buty, zabawki, kosmetyki inne dla każdego z powodu uczuleń, apteczka, ręczniki plażowe + pieluchy na małej (tak, tak, targam ze sobą pieluchy, bo mamy swoje ulubione, nie do dostania w Hiszpanii i raz się "przejechałam" nie zabierając i umęczył się i dzieciak i ja) i do tego dmuchany krokodyl i dmuchany wieloryb (no, bez powietrza tongue_out). Oczywiście dzieciaki mają swoje bagaże w cenie biletu ale nie mam fantazji kotłować się w podróży z dwójką dzieci, 3 walizkami, 3 podręcznymi i wózkiem. Dlatego biorę jedną walizkę, dzieciaki 1 podręczny ze swoimi gratami a mój podręczny to torebeczka na portfel i telefon no i wózek. Podejżewam że wszystkie moje rzeczy zmieściłyby się nie tylko w kabinówkę ale nawet w reklamówkę z biedronki tongue_out
    • mikams75 Re: Samolot, walizka, kilogramy 05.07.17, 10:06
      ja mam rozne walizki a i tak zazwyczaj biore najwieksza i oddaje jako bagaz. Czesto biore jedna duza walizke dla siebie i dziecka - tak jest mi wygodniej niz ciagnac dwie walizki przy mlodszym dziecku i utykac sie z walizkami na lotnisku jak jeszcze dziecka trzeba pilnowac.
      Kup sobie taka malutka wage do walizek - wowczas nie bedziesz sie martwic czy nie napakowalas za bardzo i nie bedziesz miec niespodzianki na lotnisku z doplata za nadbagaz.
      • naturella Re: Samolot, walizka, kilogramy 05.07.17, 13:31
        Ja mam średnie walizki o rozmiarach 67x43 cm. W dwie takie spakowaliśmy się w czwórkę (dwoje dzieci) na tydzień - wakacje w ciepłym miejscu, głownie hotel i basen, ale rownież ciuchy dość eleganckie, bo były dwie ważne okazje do świętowania podczas tego tygodnia. W pełni wypakowane walizki tych rozmiarów ważyły 17-19 kg. Oczywiście, jak się napakuje ciężkich rzeczy to mogą więcej, ale piszę o wyjeździe w ciepłe miejsce. Ja miałam bardzo dużo kosmetyków (w tym kremów z filtrem dla nas i dzieci) i po 4 pary butów w każdej walizce.
        • naturella Re: Samolot, walizka, kilogramy 05.07.17, 13:32
          Aha, a zamiast wagi do walizek polecam wleźć na normalną wagę, zważyć się, a następnie wejść na wagę z walizką. Małe odejmowanie i już wszystko wiadomo smile
          • mikams75 Re: Samolot, walizka, kilogramy 05.07.17, 23:13
            a nie wystarczy postawic walizke na wage?

ja mam malutka wage do walizek i biore ze soba na wyjazdy, przydaje sie.
            • aerra Re: Samolot, walizka, kilogramy 14.05.18, 11:10
              Większość wag łazienkowych podaje dobrze wagę dopiero powyżej 20kg.
    • fragile_f Re: Samolot, walizka, kilogramy 05.07.17, 15:31
      Ochnik ma fajne walizki + maja dobre promocje jesli nie zalezy Ci na konkretnym kolorze i przezyjesz np. różową wink Lekkie, maja kólka jezdzace we wszystkich kierunkach (to bardzo istotne), w srodku fajne schowki i osobne przedziały.
      • alfa36 Re: Samolot, walizka, kilogramy 05.07.17, 15:59
        Dzięki. Właśnie zastanawiałam się nad ich wytrzymałością.
    • lidek0 Re: Samolot, walizka, kilogramy 05.07.17, 16:07
      Tylko Samsonite - sprawdzone przez lata, różne linie lotnicze, różnej długości trasy, są niezniszczalne i polecam na 2 tygodnie spakować normalną walizkę i nadać jako bagaż, do kabiny torebka. Nie wiem co tym ludziom odbija z tymi bagażami kabinowymi, nawalą tego, potem upchać ciężko, dlatego ja staram się szybko wchodzić do samolotu, wkładam swoją torebkę do szafki i żadnego przesuwania bo ktoś walizkę musi tam wepchnąć. Przy wyjeździe na wakacje z biurem podróży za zwykłą walizkę do 20 kg na osobę dodatkowo się płaci przecież.
    • panna_lila Re: Samolot, walizka, kilogramy 05.07.17, 21:26
      Nie wiem ile ma mieć litrów ale fajne walizki bywają w Lidl, ładne i bardzo lekkie a do tego niedrogie. Nie warto wydawać dużo kasy bo walizki strasznie się niszczą w czasie transportu
      • lidek0 Re: Samolot, walizka, kilogramy 06.07.17, 20:26
        W walizkę warto zainwestować bo zniszczenia na dobrej jakości walizce będą minimalne i posłuży długie lata a na tej Lidlowej tylko się straci bo szybko się zniszczy i do wymiany. Nie wiem ile lat używałaś przy podróżach samolotem te Lidlowe , ale z Samsonite mam 20 letnie doświadczenia. Witchena dla odmiany ostatnio nam uszkodzono, zgłosiliśmy i dostaliśmy nową tej samej firmy.
      • princy-mincy Re: Samolot, walizka, kilogramy 14.05.18, 14:31
        Uwazam wprost przeciwnie.
        Ja mam kilka walizek dobrej jakosci i czesto uzywanych- nie niszcza sie.
        Szybko zas zniszczyly sie te niedrogie.
    • chatgris01 Re: Samolot, walizka, kilogramy 14.05.18, 11:57
      Po wieloletnim testowaniu metoda prob i bledow, na miesieczny pobyt w Polsce najlepiej mi sie sprawdza walizka Samsonite model Firelite 69 cm (77 litrow) wypakowana do wagi max 20 kg i nadawana do luku, do kabiny biore torbe podreczna (miekka) w przepisowych wymiarach i niewielka torebke (ktora w razie potrzeby moge wlozyc do tej torby). Wykupuje miejscowke z dodatkowym miejscem na nogi, co daje prawo do pierwszenstwa przy wsiadaniu i 2 sztuk bagazu podercznego (easyjet).
    • princy-mincy Re: Samolot, walizka, kilogramy 14.05.18, 14:30
      Ale na jaki dlugi wyjazd?
      My w domu mamy kilka walizek- ze 3 w rozmiarze L (taka najwieksza), dwie srednie i dwie kabinowki.
      Uzywamy walizek w roznym celu- inaczej pakujemy sie na 2 tygodniowe wakacje z dziecmi (wtedy w ruch ida te duze walizki) a inaczej na 2 dni sluzbowego wyjazdu (wtedy kabinowka)
    • muchy_w_nosie Re: Samolot, walizka, kilogramy 14.05.18, 17:30
      Ja jestem dobrze zorganizowana logistycznie, ba na wyjazdy nie biorę dużo kosmetyków, mala kosmetyczka, puder, kredka jedne cienie, tusz i pomadka, zawsze szampon ziołowy bo i ręce nim wymuje i głowę, sporo ciuchow na różną pogodę ale już np, nie biore 5 sukienek, bo spokojnie w 3 obskoczę wakacyjny wyjazd, plus spodnica, spodnie i z 3 koszulki, z 5 par majtek, 2 staniki, 2 stroje, kurtka wiatrowka i jaskiś sweter i jestem gotowa na 2 tygodnie ;P.
      Używam średniej walizki i mieszcze się w niej razem z cuchami mojego 6 letniego syna.
      Pamiętaj, że możesz mieć torebkę i bagaż podręczny to razem z walizką daje sporo luzu na prezenty wakacyjne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka