Dodaj do ulubionych

Paniczny strach przed lekami

02.08.17, 12:37
Hipochondria poziom zaawansowany... Chciałam się zapytać, czy bralyscie kiedyś leki, które same w sobie mogą być groźne, których ulotka długa na kilka metrów przeraża bardziej niż sama choroba, która maja niby leczyć. Jak sobie z tym radziliście - balyscie się, czy liczylyscie na wyzdrowienie? Ja do tej pory to tylko antybiotyk dosłownie kilka razy w życiu, a i tak czytam ulotki nawet suplementów obsesyjnie. Przyznam się tez, ze nawet pigułek anty nigdy nie brałam w obawie przed skutkami ubocznymiuncertain Tak wiem, beznadziejny przypadek ze mnie, a chyba muszę wziąć pewien lek, który mnie przerażasad
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Paniczny strach przed lekami 02.08.17, 12:39
      Pytanie, co przeraża cię bardziej- lek, czy skutki nieleczonej choroby.
      • manon.lescaut4 Re: Paniczny strach przed lekami 02.08.17, 12:45
        Skutki nieleczonej choroby zdecydowanie. Już sobie wmawiam, ze nie chce żyć z ta choroba, ze jak wykituje w czasie kuracji, to tak widać miało być. No i pocieszam się, ze ktoś w końcu ten lek zarejestrował, nazwał go produktem leczniczym a nie trucizna, ze tysiące ludzi go wzięło i maja się naprawdę dobrze. Chyba te tragiczne przypadki to w czasie testów klinicznych, kiedy nikt nie wiedział "z czym to się je" i jakie stosować środki ostrożności. A tych którzy wzięli w nich udział podziwiam za odwagę i za wszystko!
        • kondolyza Re: Paniczny strach przed lekami 02.08.17, 12:55
          oczywiście że brałam, bo jak są wskazania to trzeba brać. jaki to lek muszisz wziąć?
          • manon.lescaut4 Re: Paniczny strach przed lekami 02.08.17, 13:06
            Immunosupresyjny... na chorobę auto oczywiście. Dobra strona jest to, ze to jednorazowa sprawa, a nie coś co bierze się przez całe życie. Oczywiście trzeba na siebie bardzo uważać przez kilka tygodni po wiec znając siebie i swoje OCD wiem, ze będzie ciekawiesmile Muszę kupić duży zapas rękawiczek jednorazowych i maseczki...
        • kk345 Re: Paniczny strach przed lekami 02.08.17, 13:03
          >Skutki nieleczonej choroby zdecydowanie.
          No to masz podjętą decyzję, łykaj i nie kombinuj. Nie ma za cosmile
    • dziennik-niecodziennik Re: Paniczny strach przed lekami 02.08.17, 12:49
      nie, nie mam czegoś takiego big_grin
    • princesswhitewolf Re: Paniczny strach przed lekami 02.08.17, 12:58
      >których ulotka długa na kilka metrów przeraża bardziej niż sama choroba, która maja niby leczyć.Jak sobie z tym radziliście - balyscie się, czy liczylyscie na wyzdrowienie?

Nie bo doskonale znam przemysl farmaceutyczny. I wiem ze ze wzgledow legalnych musza sie zabezpieczyc na kazda ewentualnosc nawet 1 :10000000000 i musi byc to na liscie.

Wyluzuj.
      • dorek3 Re: Paniczny strach przed lekami 02.08.17, 13:25
        To nie kwestia chęci zabezpieczenia się. Po prostu firma musi udostępnić wszystkie informacje, które mogą być istotne dla pacjenta i lekarza.
    • princess_yo_yo Re: Paniczny strach przed lekami 02.08.17, 14:24
      ale zdajesz sobie sprawe ze nadmierna koncentracja na ulotkach, nawet nie tak obsesyjna jak twoja poteguje ryzyko wystapienia skutkow ubocznych?
      • manon.lescaut4 Re: Paniczny strach przed lekami 02.08.17, 15:31
        Niestety zdaje sobie z tego sprawę....smile Po prostu taka już jestem, zawsze tak było z tymi lekami, kiedyś lekarz zapisał mi Biseptol na zapalenie krtani, przeczytałam ulotkę i nie zazylam tego. Chyba niezbyt to mądre było.
        • rulsanka Re: Paniczny strach przed lekami 02.08.17, 20:06
          To było bardzo mądre, ponieważ szanse, że biseptol zadziała na zapalenie krtani jest bliskie zeru. A skutki uboczne tego leku bywają poważne.
    • daszutka Re: Paniczny strach przed lekami 02.08.17, 15:36
      Firmy farmaceutyczne wpisują jako skutki uboczne dosłownie wszystko jako formę zabezpieczenia przed ewentualnymi pozwami.
      • verdana Re: Paniczny strach przed lekami 02.08.17, 15:39
        Czytałaś kiedyś ulotkę aspiryny czy paracetamolu? Tam najlżejszym powikłaniem jest śmiertelne zejście. Bierz spokojnie. Skutki uboczne to nie jest coś, co występuje często, to zazwyczaj raczej asekuracja ze strony producenta niż prawdziwa groźba ich wystąpienia. Poza tym jesli wystąpi skutek uboczny należy przerwać branie leku i zazwyczaj to jest najgorsze, co Cię moze spotkać.
    • konsta-is-me Re: Paniczny strach przed lekami 02.08.17, 20:14
      Bralam kiedy antybiotyk w zastrzykach na zapalenie pluc (ciezkie).
      Ulotka mowila o tak koszmarnych we.skutkach ubocznych, ze serio sie zastanawialam czy Nie Lepiej zejsc z powodu uduszenia siebig_grin
      Ale stwierdzilam, ze ryzykuje.
      Zreszta potem musialam zmienic na innych, mniej inwazyjny I slabszy, ktory o dziwo okazal sie duzo skuteczniejszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka