anetapzn3 03.08.17, 10:03 No właśnie, czy może wypisać skierowanie na rtg stopy, czy może to zrobić tylko ortopeda? Czy któraś emama się orientuje? Czytam,czytam w sieci i zagmatwane to jest- na jedno może wypisać na pięć nie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grazbed Re: Czy lekarz POZ może 03.08.17, 10:06 Musiałam mieć skierowanie od POZ do ortopedy, ortopeda skierował na RTG. W zeszłym roku latem. Jak dla mnie nadmiar biurokracji dlatego zapamiętałam Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Czy lekarz POZ może 03.08.17, 10:11 lekarz rodzinny da ci skierowanie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Czy lekarz POZ może 03.08.17, 10:11 Może, na pewno może, ja sama miałam niedawno właśnie od lekarza POZ. I dopiero z rtg do ortopedy. Chyba, że to kwestia umowy o zakres świadczeń, ale chyba powinny być zunifikowane? Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn3 Re: Czy lekarz POZ może 03.08.17, 10:13 andaba napisała: > Może, na pewno może, ja sama miałam niedawno właśnie od lekarza POZ. I dopiero > z rtg do ortopedy. No właśnie o to mi chodzi z rtg dalej płacić dodatkowo za rtg, nie uśmiecha mi sie, a na 99% i tak będę musiała iść prywatnie do ortopedy, na nfz terminy na przyszły rok w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kwietniowka2011 Re: Czy lekarz POZ może 03.08.17, 10:11 mnie poz dał skierowanie na rtg stopy (ostroga) i dopiero z wynikiem poszłam do ortopedy inna sprawa że są lekarze poz którzy "oszczędzają" na badaniach Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn3 Re: Czy lekarz POZ może 03.08.17, 10:18 kwietniowka2011 napisała: > mnie poz dał skierowanie na rtg stopy (ostroga) i dopiero z wynikiem poszłam do > ortopedy > inna sprawa że są lekarze poz którzy "oszczędzają" na badaniach No właśnie ja u siebie podejrzewam ostrogę, boli mnie od 3 dni pięta, jakby mi ktoś sztyletem przebijał, nawet jak siedzę, zero urazu i nagle jak z nieba mi to spadło. Początkowo myślałam, ze może od kręgosłupa ucisk na coś tam ale znając mojego farta i po przeczytaniu połowy sieci, chyba ostroga chorobcia. Mój akurat (poz) nie oszczędza na badaniach, poradnia ciągle państwo nie niepubliczny zakład etc. daje na wszystko na co może. To jego jedyny plus. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Czy lekarz POZ może 03.08.17, 10:12 Może, ja ostatnio dostałam od lekarza POZ skierowanie na rtg kolana, dopiero po prześwietleniu dostałam skierowanie do ortopedy. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Czy lekarz POZ może 03.08.17, 10:15 Proszę link na ten temat www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/niezbednik-pacjenta/skierowanie-na-badania-ktore-badania-moze-zlecic-lekarz-podstawowej-op_41248.html Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn3 Re: Czy lekarz POZ może 03.08.17, 10:19 ivaz napisała: > Proszę link na ten temat > www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/niezbednik-pacjenta/skierowanie-na-badania-ktore-badania-moze-zlecic-lekarz-podstawowej-op_41248.html Dzięki, tej strony nie znalazłam, inne mniej uporządkowane tak Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: Czy lekarz POZ może 03.08.17, 10:41 anetapzn3 napisała: > No właśnie, czy może wypisać skierowanie na rtg stopy, czy może to zrobić tylko > ortopeda? > Czy któraś emama się orientuje? > Czytam,czytam w sieci i zagmatwane to jest- na jedno może wypisać na pięć nie. > Jak najbardziej może, jeśli są wskazania. Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Czy lekarz POZ może 03.08.17, 11:04 Moze. Moj maz dostał od rodzinnej skierowanie na rtg stopy- bol srodstopia od ponad tygodnia. Dopiero z rtg szedł do ortopedy. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Czy lekarz POZ może 03.08.17, 11:17 odczekałam swoje do ortopedy, poszłam a ten dał info do lekarza poz, że ma mi dać skeirowanie na prześwietlenie i mam przyjść z tym skierownaiem jeszcze raz... Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn3 Re: Czy lekarz POZ może 03.08.17, 11:21 slonko1335 napisała: > odczekałam swoje do ortopedy, poszłam a ten dał info do lekarza poz, że ma mi d > ać skeirowanie na prześwietlenie i mam przyjść z tym skierownaiem jeszcze raz.. > . > Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Czy lekarz POZ może 03.08.17, 11:23 nie ze skeirowaniem tylko zdjeciem jeszcze raz ale i tak porażka.. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czy lekarz POZ może 03.08.17, 12:28 A nie skończyłas na te nogę ostatnio, nie miałaś jakichś długich marszow? Oprócz ostrogi może być uszkodzenie guza piętowego, zapalenie rozciągna podeszwowego i różne stany zapalne tkanek tej okolicy Póki co jakiś ketonal czy diklofenak miejscowo, rtg i do ortopedy na kontrolę. Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn3 Re: Czy lekarz POZ może 03.08.17, 12:47 memphis90 napisała: > A nie skończyłas na te nogę ostatnio, nie miałaś jakichś długich marszow? Opróc > z ostrogi może być uszkodzenie guza piętowego, zapalenie rozciągna podeszwowego > i różne stany zapalne tkanek tej okolicy > Póki co jakiś ketonal czy diklofenak miejscowo, rtg i do ortopedy na kontrolę. Wzięłam tabletki ketonal forte, ale po 2giej tabletce rozbolał mnie żołądek. Musze maść jakaś p. bólową kupić. To nie jest tak, ze nie można wytrzymać, ale jak stanę źle na tej nodze to jakby mi ktoś sztylet wbijał. Upierdliwe trochę. Urazu żadnego nie miałam, ani nie skręciłam nogi, ani nie biegłam, ani źle nie stąpnęłam..buty tylko ostatnio umiarkowanie wygodne nosiłam przez kilka dni, ale nie wiem czy to może być od tego. Tak czy siak, do POZtu, na rtg/usg i ortopedy i tak musze iść. Gorzej mi. Nie znosze chodzenia do lekarzy, kolejek blee Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Czy lekarz POZ może 03.08.17, 12:36 Z doświadczenia: lekarze POZ wypisują RTG bez wahania, problem jest z USG. Na RTG praktycznie g... widać, może dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: Czy lekarz POZ może 03.08.17, 12:52 1matka-polka napisała: > Z doświadczenia: lekarze POZ wypisują RTG bez wahania, problem jest z USG. Na R > TG praktycznie g... widać, może dlatego. > Zrozumiałam z Twojej wypowiedzi, że lekarze POZ celowo zlecają badania, w których Twoim zdaniem co do zasady widać niewiele albo nic. Chętnie poczytam coś więcej na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Czy lekarz POZ może 03.08.17, 12:58 Zlecają, to co mają w pakiecie, a że mało tam widać, to już nie ich problem. Potem idziesz do ortopedy z tym RTG, płacisz 120 zl za wizytę (do ortopedy na NFZ kolejka jest rok, za ten czas wszystko się zrośnie, choćby krzywo), żeby dowiedzieć się, że bez USG ani rusz a w gabinecie akurat nie ma USG, więc idziesz na USG - 80 zł, i s powrotem do ortopedy - i znowu 120 zł. Jakieś pytania? Lekarze nie są winni, oczywiście oni nigdy nie są winni. Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: Czy lekarz POZ może 03.08.17, 13:05 1matka-polka napisała: > Zlecają, to co mają w pakiecie, a że mało tam widać, to już nie ich problem. > Potem idziesz do ortopedy z tym RTG, płacisz 120 zl za wizytę (do ortopedy na N > FZ kolejka jest rok, za ten czas wszystko się zrośnie, choćby krzywo), żeby dow > iedzieć się, że bez USG ani rusz a w gabinecie akurat nie ma USG, więc idziesz > na USG - 80 zł, i s powrotem do ortopedy - i znowu 120 zł. Jakieś pytania? Leka > rze nie są winni, oczywiście oni nigdy nie są winni. > Jak widać w opinii osób jak Ty - zwykle właśnie lekarze są winni. Otóż tak, istnieje, jak to nazywasz, pakiet badań, które lekarz POZ jest zobowiązany wykonać w ramach swojej praktyki, jeśli są wskazania. Jest to arbitralnie narzucone przez NFZ. Jeśli chodzi o układ kostno-stawowy, to do diagnostyki mamy wyłącznie RTG; USG stawów pozostaje w kompetencjach ortopedów. I nie, nie jest tak , że w usg wszystko widać, a w rtg nic - to zależy od tego, co diagnozujemy i w jakim kierunku. Tak czy owak - lekarz POZ płaci ( lub jego szef, właściciel poradni płaci) za każde zlecane przez niego badanie, z wyjątkiem gastroskopii i kolonoskopii. To teraz pytanie do Ciebie - uważasz, że powinien zlecać badania spoza swojej umowy z NFZ? Kto wtedy powinien za nie zapłacić? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Czy lekarz POZ może 03.08.17, 13:10 Uważam, że lekarz powinien poinformować pacjenta o ścieżce, którą powinien przejść. Bo inaczej codziennie tysiące pacjentów odkrywają te ścieżki na nowo. Podczas odkrywania tracą czas i nerwy a potem wylewają swoje żale w przychodniach i w internecie. A wystarczyłaby prosta informacja, której nie trzeba by siłą wyciągać z gardła lekarza pierwszego kontaktu. Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn3 Re: Czy lekarz POZ może 03.08.17, 13:17 1matka-polka napisała: > Uważam, że lekarz powinien poinformować pacjenta o ścieżce, którą powinien prze > jść. A wystarczyłaby prosta informacja, której nie trzeba by siłą wyc > iągać z gardła lekarza pierwszego kontaktu. > To teraz ja zadam pytanie- jakie to wg. ciebie informacje, które lekarz POZ skrywa skrzętnie przed pacjentem, a które jak twierdzisz trzeba lekarzowi z gardła wyciągać? Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: Czy lekarz POZ może 03.08.17, 13:30 1matka-polka napisała: > Uważam, że lekarz powinien poinformować pacjenta o ścieżce, którą powinien prze > jść. Bo inaczej codziennie tysiące pacjentów odkrywają te ścieżki na nowo. Podc > zas odkrywania tracą czas i nerwy a potem wylewają swoje żale w przychodniach i > w internecie. A wystarczyłaby prosta informacja, której nie trzeba by siłą wyc > iągać z gardła lekarza pierwszego kontaktu. Z Twoich wypowiedzi wnioskuję, że Twój lekarz rodzinny jest mało komunikatywny, to na pewno nie jest dobrze. Proszę jednak, żebyś nie rozciągała tego doświadczenia na nas wszystkich. Wniosek "powinien informować", plus ta uwaga o "wyciąganiu z gardła" - no cóż, tak, w normalnej rozmowie w gabinecie powinien poinformować, ale wiem z doświadczenia, że czasem brakuje czasu na wyczerpującą informację o systemie opieki zdrowotnej. Informację, która jest dostępna praktycznie wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Czy lekarz POZ może 03.08.17, 14:12 "Informację, która jest dostępna praktycznie wszędzie." Jakiś czas temu chciałam ściągnąć szwy w przychodni, w której je zakładałam (Wrocław - wielka przychodnia). W tym celu zostałam zmuszona do odwiedzenia 2 lekarzy i 5 pielęgniarek, następnie odesłano mnie do domu ze szwami, stamtąd zadzwoniłam na recepcję i dopiero dowiedziałam się, gdzie można zdjąć szwy w tejże samej przychodni. Kiedy zapytałam się lekarza o to, jak zrastają się ścięgna, lekarz się wkurzył i powiedział, że nie jestem Małysz, żeby mi nogę drutować. Inna, mniejsza przychodnia - nie można się dodzwonić, w celu rejestracji trzeba iść do kolejki. W przychodni brak komputera. Jeżeli zgubisz swój numerek, to po nazwisku nie mogą dojść do wyników badań Przy każdej wizycie muszę podawać PESEL i swoje wszystkie dane Szpital, w którym miałam zabieg - nie można się dodzwonić, żeby zmienić termin wizyty. Elektroniczna informacja, którzy specjaliści mają najkrótsze kolejki - nieaktualne wiadomości, ściema i tyle. Itd, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn3 Re: Czy lekarz POZ może 03.08.17, 14:14 1matka-polka napisała: > Elektroniczna informacja, którzy specjaliści mają najkrótsze kolejki - nieaktua > lne wiadomości, ściema i tyle. > Itd, itp. > Tu sie zgadzam w 100%, ale to z kolei nie wina samych lekarzy, tylko popie.... systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: Czy lekarz POZ może 03.08.17, 14:16 Kurcze, współczuję doświadczeń Bywa tak jak piszesz, niestety. System jest chory, a tzw. czynnik ludzki też często szwankuje. Przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
karola2122 Re: Czy lekarz POZ może 03.08.17, 15:25 nowel1 napisała: > Otóż tak, istnieje, jak to nazywasz, pakiet badań, które lekarz POZ jest zobowi > ązany wykonać w ramach swojej praktyki, jeśli są wskazania. Jest to arbitralnie > narzucone przez NFZ. Jeśli chodzi o układ kostno-stawowy, to do diagnostyki ma > my wyłącznie RTG; USG stawów pozostaje w kompetencjach ortopedów. > I nie, nie jest tak , że w usg wszystko widać, a w rtg nic - to zależy od tego, > co diagnozujemy i w jakim kierunku. > Tak czy owak - lekarz POZ płaci ( lub jego szef, właściciel poradni płaci) za k > ażde zlecane przez niego badanie, z wyjątkiem gastroskopii i kolonoskopii. > To teraz pytanie do Ciebie - uważasz, że powinien zlecać badania spoza swojej u > mowy z NFZ? Kto wtedy powinien za nie zapłacić? Trochę zmienię temat - a jak to funkcjonuje u specjalistów? Np. taki ginekolog też płaci za USG/mammografię, które zleca? Itd. Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: Czy lekarz POZ może 03.08.17, 15:55 Za badania jak USG, badania laboratoryjne - płaci. Za kosztochłonne, jak NMR - nie; to jest opłacane bezpośrednio przez NFZ. Nie wiem, jak jest z mammografią. Odpowiedz Link Zgłoś
karola2122 Re: Czy lekarz POZ może 04.08.17, 10:50 Dzięki. Swoją drogą - chore.. Odpowiedz Link Zgłoś
karola2122 Re: Czy lekarz POZ może 04.08.17, 10:56 O, może wiesz jeszcze jak to funkcjonuje w leczeniu szpitalnym? Czy chirurg płaci za badania przed operacją (morfologia itd, grupa krwi, RTG)? I za inne zlecenia w czasie przebywania w szpitalu, np. dodatkowe procedury, nie wiem, typu inhalacja przy uszkodzeniu gardła w czasie intubacji? I jak dzielona jest ta kwota, którą NFZ płaci za zabieg operacyjny? Zobaczyłam w ZIP, że NFZ zapłacił za pewien zabieg kilkanaście tys. Czy chirurg otrzymuje z tego pewną część, z której ma także zapłacić za te badania? Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: Czy lekarz POZ może 04.08.17, 13:22 Nie. Leczenie szpitalne to zapłata za procedurę, szpital to rozlicza. Chirurg jest albo na umowie o pracę, albo kontrakcie - czyli dostaje pieniądze za swoje usługi. Diagnostyka go nie dotyczy. Btw - non stop borykamy się w POZ z odsyłaniem przez szpital pacjentów po skierowania na badania przed hospitalizacją. NFZ wysyła okólniki w tej sprawie, a szpitale swoje. Przerzucanie kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś
karola2122 Re: Czy lekarz POZ może 04.08.17, 14:03 Dzięki! Co do przerzucania kosztów - tak właśnie zrozumiałam.. Odpowiedz Link Zgłoś