Dodaj do ulubionych

Pytanie architektoniczne

12.08.17, 20:43
Powiedzmy że jest dom. Wejście na stronie frontowej. Sęk w tym że przez ganek. Ganek ma drzwi z prawej strony patrząc od zewnątrz. Praw strona ganku jest zabudowana. Nie ma też szans na zrobienie drzwi z przodu ganku. Drzwi do ganku są dwuskrzydłowe. Czyli wchodząc otwieracie drzwi w lewo lewą ręką. Co byście z tym zrobiły?
Obserwuj wątek
    • lusitania2 Re: Pytanie architektoniczne 12.08.17, 22:44
      że niby coś złego jest w otwieraniu drzwi lewą ręką?
      Nie? So, what's your problem, tanebo?
      Otwieranie drzwi to wybitnie prosta manualna czynność, ludzie nie mają z nią problemu.
    • beneficia Re: Pytanie architektoniczne 12.08.17, 23:15
      Weź to może narysuj, bo z opisu nie wygląda na jakikolwiek problem. Estetycznie Ci się nie podoba czy jest jakoś niewygodnie?
      • kfugktru23 Re: Pytanie architektoniczne 12.08.17, 23:18
        No lewą ręką trzeba otwierać.
        • beneficia Re: Pytanie architektoniczne 12.08.17, 23:35
          No to co? Potraktuj to jako ćwiczenie na elastyczność mózgu smile Albo pociesz się, że będziesz wchodził bardziej prawą stroną ciała smile
          A serio, przecież nie wchodzisz do domu milion razy dziennie. Da się przyzwyczaić.
          Teraz tak siedzę i się zastanawiam, w którą stronę otwieraja się drzwi w różnych mieszkaniach i przybytkach publicznych w ktorych bywam, i co ja na to big_grin
    • baltycki Re: Pytanie architektoniczne 12.08.17, 23:23
      Reka po ktorej stronie sa zawiasy.
    • magia Re: Pytanie architektoniczne 12.08.17, 23:50
      Ty tak serio??
      A gdyby w rodzinie były osoby Lewo i praworęczne to że y wszystkich zadowolić powinno się 2pary drzwi wstawić????
      Jeśli ten wątek to nie żart to nominuję do bzdury roku.
      • berdebul Re: Pytanie architektoniczne 12.08.17, 23:53
        Nie wpadłam na to! Leworęczni są dyskryminowani! Drzwiami!!!
    • iwoniaw Re: Pytanie architektoniczne 13.08.17, 00:01
      Czyli wchodząc otwieracie drzwi w lewo lewą ręką. Co byście z tym
      > zrobiły?

Odbiłabym to sobie przy wychodzeniu, otwierając prawą w prawo. big_grin
      • rysiowa85 Re: Pytanie architektoniczne 13.08.17, 21:25
        turlam się smile
    • mamolka1 Re: Pytanie architektoniczne 13.08.17, 00:10
      To którą ręką przypadnie mi drzwi otwierać to kwestia przyzwyczajenia, ja zwrociłabym uwagę na stronę w którą się otwierają. Nie wszyscy na to uwagę zwracają ale drzwi powinny się otwierać na zewnątrz - wychodząc z pomieszczenia ( a już na pewno z domu ) otwierasz przed siebie. W razie natychmiastowej ewakuacji nie ciągniesz drzwi na siebie tylko "wychodzisz z drzwiami"
      • kfugktru23 Re: Pytanie architektoniczne 13.08.17, 00:21
        Tak, ale wymagane to jest tylko w budynkach publicznych. Z drugiej strony jeśli ktoś chciałby je podważyć to w przypadku drzwi otwieranych do środka ma trudniej bo zawiasy są w środku a drzwi chroni próg. No i jeśli ktoś chce wejść do środka na siłę to łatwiej go wypchnąć gdy drzwi są otwierane do środka niż ciągnąć drzwi gdy napastnik wsadzi w nie stopę.
        • mamolka1 Re: Pytanie architektoniczne 13.08.17, 00:34
          Wiesz, na dwoje babka wróżyła - jak ktoś zechce wejść z drzwiami to traktując je solidnie z buta ma ułatwione zadanie 😉. Ja tam wolę myśleć jak szybko w razie W uciec, jak ktoś zechce się włamać to i tak sposób znajdzie..
      • issa-a Re: Pytanie architektoniczne 13.08.17, 00:50
        >ja zwrociłabym uwagę na stronę w którą się otwierają. Nie wszyscy na to uwagę zwracają ale drzwi powinny się otwierać na zewnątrz

owszem, zwracają uwagę. A dokladniej odbiór budowlany sprawdza.
        W budynkach wielorodzinnych wszystkie drzwi wejsciowe otwieraja sie do wewnątrz. Tak było zawsze i jest teraz.
        Wyobraź sobie, że wychodzisz z mieszkania i potracasz drzwiami sąsiada bo drzwi są otwierane na zewnątrz, jak proponujesz.
        Zreszta, wszystkie drzwi wewnetrzne też zawsze otwierają sie do wewnatrz (pokoju). Wyjatkiem są drzwi do łazienki - ze względu bezpieczeństwa musza otwierać się na zewnatrz.
        • mamolka1 Re: Pytanie architektoniczne 13.08.17, 01:03
          Tyle, że tu jest mowa o domu ☺️.
          Swoją drogą we wszystkich blokach w których mieszkałam ( i typu enerdowskiego i szwedzkiego ) i w tym, gdzie spędziłam dzieciństwo odległości między drzwiami sąsiadów były na tyle duże, że spokojnie mogły być otwierane na zewnątrz ( a nie były ) - bezpieczniejsze się mi to wydaje.. W starszych budynkach - u mnie zwanych familokami - faktycznie na klatce schodowej ciasno i mogły te drzwi się nie otwierać jak trzeba ..
          • issa-a Re: Pytanie architektoniczne 14.08.17, 00:06
            >Tyle, że tu jest mowa o domu ☺️.

to sobie dospiewalaś teraz, twoja wcześniejsza odpowiedź wcale tego nie sugeruje. Ale niech ci będzie.
            W domu jednorodzinnym nie musisz martwic sie o drogę ewakuacyjna bo najczęściej da sie wybic szybe w oknie i uciec przez okno - jesli jest taka potrzeba i przez drzwi wejsciowe nie da sie.
            W bloku, w ktorym mieszkalam jako dziecko, akurat moje drzwi otwierały sie wprost na schody (z jednej strony) i na wyjscie z windy (z drugiej). Otwieranie na zewnątrz byłoby klopotliwe dla wszystkich.
        • a.va Re: Pytanie architektoniczne 14.08.17, 00:32
          Naprawdę? U mnie w bloku wszystkie drzwi wejściowe otwierają się na zewnątrz. I drzwi od pokoi też.
    • agonyaunt Re: Pytanie architektoniczne 13.08.17, 01:27
      Zakładając, że nie jest to jakiś kryptopolityczny wątek-metafora, uprzejmie informuję, że otwieranie drzwi wejściowych lewą ręką jest superwygodne, bo można prawą spokojnie manewrować kluczem. Otwieranie drzwi prawą w prawo przy manewrowaniu kluczem ręką lewą doprowadza mnie do szałusmile
      • issa-a Re: Pytanie architektoniczne 14.08.17, 00:21
        >otwieranie drzwi wejściowych lewą ręką jest superwygodne, bo można prawą spokojnie manewrować kluczem.

Oooo! I to jest argument!
    • bo1 Re: Pytanie architektoniczne 13.08.17, 08:07
      Jako ściśle praworęczna niniejszym donoszę, że nie mam żadnych problemów z otwieraniem (zamki plus klamka) drzwi lewą ręką. To nawet dość wygodne, bo w prawej zwykle trzymam jakieś zakupy itp. Mój mózg otwieranie lewą ręką dzielnie znosi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka