Dodaj do ulubionych

Plyta indukcyjna

15.08.17, 18:49
Ematki wiedzą wszystkowink
Zastanawiam się nad zakupem, aktualnie mama gazową (gaz ziemny) i szlag mnie trafia od czekania aż cokolwiek mi się na niej zagotuje, i tak trafia mnie od kilku lat. No więc zastanawiam się nad zakupem bosha, nie bardzo wiem jak to jednak ugryść od strony "technicznej", jakie napięcia, ile faz, czy coś trzeba przerabiać no i jak sprawa wygląda z rachunkami za prąd.Dziewczyny, macie jakieś doświadczenie i porównanie w użytkowaniu tych dwóch rodzajów płyt? Podzielcie się wiedzą i uwagami.
Obserwuj wątek
    • pitahaya1 Re: Plyta indukcyjna 15.08.17, 20:04
      Są dwa rodzaje płyt:
      - 3-fazowe (z reguły decydują się na nie osoby mieszkające w domach, mając możliwość podłączenia tzw. siły, czyli 3 fazy);
      - 2-fazowe, czyli z tyłu kabel do gniazdka, jak pralka, piekarnik, suszarka do włosów (nie potrzebuje dodatkowego zasilania).

Rachunki za prąd? Nie zauważyłam większego zużycia. Wiadomo, że tanie gotuje się na gazie, ale z kolei indukcja ma wiele zalet (czystsza kuchnia, szybsze gotowanie).

Z pewnością przeczytasz o garnkach, które trzeba wymienić. Wierz mi, że wielu nie trzeba wymieniać. Wiele garnków pracuje na indukcji. Jeśli nie, kupisz te do indukcji. Oznaczenie to taka spiralka. Zerknij w sklepach smile

Moja indukcja działa ponad 10 lat. Zwykła Ariston smile Uwielbiam i w razie czego zamienię na kolejną.
    • butch_cassidy Re: Plyta indukcyjna 15.08.17, 20:10
      Na indukcyjnej się zawiodłam. W porównaniu do elektrycznej, ceramicznej. Bez sensu wydana kasa. Fakt gotuje się szybko, ale zasadniczo wg mnie wokół indukcji więcej zamieszania niż ona warta. Ale przez pierwszy miesiąc mniej więcej byłam zachwycona 😉
      • koala0405 Re: Plyta indukcyjna 15.08.17, 20:35
        Ja mam rok indukcję (co prawda w innym wątku pisałam że mi szyba w niej pękła) i na pewno dla mnie jest dużo lepsza niż zwykła ceramiczna elektryczna. Bardzo szybko gotuje, płyta nie jest gorąca i cały czas czysta.
      • leni6 Re: Plyta indukcyjna 15.08.17, 21:18
        W życiu nie zamieniłabym indukcji na ceramiczna. Uwielbiam płytę indukcyjna a przy każdym kontakcie z ceramiczna szlag mnie trafia.
      • norra.a Re: Plyta indukcyjna 15.08.17, 22:25
        Zawiodłam?? Ja natomiast jak muszę czasem skorzystać z ceramicznej (u teściowej na przykład) to się tylko irytuję, bo czekanie na zagotowanie np wody na makaron trwa wieki. Nie widzę żadnych zalet tych płyt
      • pitupitt Re: Plyta indukcyjna 17.08.17, 06:53
        😂nie rozśmieszaj otoczenia. nie spotkałam osoby, która chciałaby zrezygnować z indukcji na rzecz zwykłej płyty. sama miałam gazową, miałam ceramiczną, aktualnie używam indukcyjnego boscha i nie zrezygnuję z niej
    • helena31 Re: Plyta indukcyjna 15.08.17, 21:03
      Płytę ceramiczną miałam 10lat , teraz od roku indukcję .Przed założeniem przeczytałam mnóstwo opinii na jej temat. Niektórzy narzekali , że nie umieli się przestawić z ceramicznej na indukcję. Ja widzę same zalety , szybciej gotuje , jest czyściej i w porównaniu z ceramiczną jest energooszczędna.
      Zwróć uwagę na białą płytę, jeśli pasuje do Twojej aranżacji kuchni , to mój hit ( nie widać , tak jak na czarnej- smug , kurzu itp.)
      • thea19 Re: Plyta indukcyjna 16.08.17, 17:34
        moja mama ma biala - slabo to wyglada bo widac zawartosc plyty. ten bialy to tez nie taki bialy.
        • alpepe Re: Plyta indukcyjna 16.08.17, 17:47
          ja mam białą, amica, i nie wiem, o czym piszesz.
          • thea19 Re: Plyta indukcyjna 16.08.17, 18:34
            moja mama tez ma amice. nowka sztuka.
            • alpepe Re: Plyta indukcyjna 17.08.17, 09:03
              ok, teraz doczytałam, podoba mi się biała amica smile
        • helena31 Re: Plyta indukcyjna 17.08.17, 11:08
          może to zależy od producenta , zawartość to znaczy co ? u mnie jest biała i kompletnie nic nie widać wewnatrz . Sa różne odcienie bieli , zależy to tez od marki , ale może komuś bardziej pasować biel w różnych odcieniach niż czerń .
    • vinca Re: Plyta indukcyjna 15.08.17, 21:26
      A my po dluuugim namysle postawilismy na gaz. Miałam gaz w kawalerce - bardzo duzo gotowalam i kuchnia byla czysta. Potem (do teraz) mam płytę elektryczną i to jest porażka nad porażkami - wszystko gotuje się potwornie długo. W nowym domu miala byc indukcja ale po rozmowach ze znajomymi z indukcji zrezygnowalismy. Wiekszosc (nie wszyscy) narzekali, że trudno ustawic odpowiednia temerature i ze latwo cos przypalić (mleko, jajecznica, itp). Pomijam juz fakt, ze plyta indukcyjna kosztuje 2 razy wiecej niz niezla gazowa.
      • pitupitt Re: Plyta indukcyjna 17.08.17, 06:55
        tia, jak ktoś nie umie gotować, to wodę w czjniku też przypali
    • szarsz Re: Plyta indukcyjna 15.08.17, 21:30
      > jakie napięcia, ile faz

Tyle, ile masz. Bloki budowane bez gazu mają najczęściej dostęp do siły, jeśli masz gaz, to może jej nie być.
      Indukcja ma dużą moc, moja ma ~6 kW, przy starej instalacji to może być problem.

Co do rachunków - nie powiem, bo całe swoje dorosłe życie gotuję na prądzie.
      • szarsz Re: Plyta indukcyjna 15.08.17, 21:33
        Co do techniki gotowania - na indukcji gotuje się jak na gazie, ceramiczna to inna para kaloszy, bo długo się nagrzewa i długo stygnie. Ja jestem wielkim fanem i zupełnie nie rozumiem problemów z ustawieniem temperatury, bo mleko znacznie łatwiej przypalić (czy wykipieć) na kuchence ceramicznej o dużej bezwładności niż na szybko reagującej indukcji.
    • kropkaa Re: Plyta indukcyjna 15.08.17, 21:45
      Nie wiem jakim cudem ciężko ustawić temperaturę, skoro indukcja ma skalę od 1 do 9, co 0.5. Plus do tego mam jakieś 4 poziomy do smażenia i 9 programów nie wiem do czego, bo nie używam. Plus booster do błyskawicznego gotowania wody na makaron np. Jeśli o to chodzi jest dużo łatwiej niż z gazem i nie mam niebezpieczeństwa, że płomień zgaśnie, bo jest za mały.
      • helena31 Re: Plyta indukcyjna 15.08.17, 22:10
        moja indukcja ma zakres od 1 do 14 plus opcja szybkiego gotowania . Nic nie przypala specjalnie , na gazie też nieumiejętne stosowanie prowadzi do przypalenia. Ceramiczna rzeczywiście dość wolno gotowała , indukcja to co innego. Dla mnie to jej udoskonalona wersja.
        Rozumiem , że są zwolennicy gotowania na gazie, ale nie przypisujmy indukcji mankamentów ,których nie ma.
        No chyba , że całe życie gotowało się na gazie, nie jest się przekonanym do czego innego i szuka dziury w całym .
        Jedyna rzecz , która w indukcji jest dla mnie minusem - nie mogą jej używać osoby z rozrusznikiem serca .Budzi to we mnie niepokój , że może za jakiś czas odkryją jej negatywne działanie na zdrowie człowieka. Podobno wszelkie badania na dzień dzisiejszy to wykluczają .
      • klamkas Re: Plyta indukcyjna 15.08.17, 22:19
        Moja ceramiczna ma 12 poziomów, "palnik" do szybkiego nagrzewania i pole z możliwością poszerzenia, gdyby zwykły nie zmieścił wybranego gara. Do nowej kuchni wybrałam gaz, ale "starej" nie zamieniłabym na nic innego.
        • kropkaa Re: Plyta indukcyjna 16.08.17, 11:45
          No właśnie moja ma 9 podstawowych plus 4 plus 9 - one niby polegają na tym, że nie grzeją cały czas (jak te 1-9), tylko po osiągnięciu żądanej temp. utrzymują ją. Taka energooszczędność. Tyle, że są dość mocne. Te programy jeszcze muszę zgłębić, bo o ile smażenie używam czasem, to tamtych w ogóle. Teraz, gdybym kupowała, to zupełnie gładkie bym kupiła no i szerszą - ta standardowa jest mała, 4 duże garnki się nie mieszczą.
    • princesswhitewolf Re: Plyta indukcyjna 15.08.17, 23:24
      Mam 2 kuchnie. Na dole mam gaz, na 2 pietrze indukcje ( bo przeciez nie bede ciagnac gazu na 2 pietro). Indukcja marki De Dietrich. Gaz ma tez palnik w ktorym kolo ma 3 kregi jakby ognia wiec nie moge narzekac, ze gaz jest wolniejszy od indukcyjnej...
      Nigdy nie mialam ceramicznej. Indukcja sie nagrzewa od razu. Troche trzeba doswiadczenia czego mozna oczekiwac po kazdym stopniu wybieranym paluchem ale... to nie jest znowu jakas filozofia i szybko sie czlowiek przyzwyczaja.

Jakos smazyc w woku to wole na gazie czy na patelni grill smazyc. Gotowac... a bo ja wiem... podobne doswiadczenia.
      Rachunki... nie wiem bo musialabym rowno uzywac obu kuchenek aby stwierdzic obiektywnie. Nic nadzwyczajnego w rachunkach nie zauwazylam jednak
    • saszanasza Re: Plyta indukcyjna 16.08.17, 17:44
      No trochę mi pomogłyście, ale i tak jestem w czarnej dupie. Rozmawiałam wstępnie z elektrykiem i on twierdzi, że bez siły się nie da jej zainstalować i będą mi wyskakiwać korki. Jeżeli coś wam to podpowie, to mam przewód jednofazowy i zabezpieczenie 35Amp.
      W elektrowni z kolei powiedzieli mi, że kuchnie indukcyjne powyżej 6kW wymagają siły. Gdzieś na jakimś forum wyczytałam, że tego typu przeróbka plus wymiana liczników to koszt ok 700 zł. No dupa strasznasad
      • alpepe Re: Plyta indukcyjna 16.08.17, 17:50
        ja nie mam siły na 100% i mam zwykłą indukcyjną płytę amica, nie wiem, o czym piszesz.
      • szarsz Re: Plyta indukcyjna 16.08.17, 19:15
        > kuchnie indukcyjne powyżej 6kW wymagają siły.

To możliwe. Ale są też kuchnie na 240 V, słabsze, ~4kW.
      • estragonka Re: Plyta indukcyjna 16.08.17, 19:18
        przerabiałam instalację żeby zainstalować u siebie w bloku normalną indukcję. i to chyba był najgorszy etap remontu kuchni... indukcja jest super ogólnie, chociaż np bułki tartej do tej pory nie umiem zrobić bo albo wychodzi breja albo się przypala od razu... ale i tak jest super.
      • tinatin Re: Plyta indukcyjna 16.08.17, 20:19
        Skoro wymagają siły, to czemu mają wtyczkę do normalnego gniazdka?

Mój elektryk powiedział, że zrobi mi osobny obwód z osobnym korkiem tylko na indukcję. Dodatkowo kupiłam taką 3,6 kW. A potem się okazało, że w moim bloku, mimo instalacji gazowej, jest siła podciągnięta na każde piętro, tylko do mieszkania trzeba doprowadzić... Ale będę miała tą 3,6 kW, na 220V, żeby nie użęrać się z elektrownią i żeby mi nie wyskakiwały korki przy włączonym jednocześnie piekarniku.

3,6 = czajnik+piekarnik. Albo pralka+zmywarka+lodówka. Jeśli Twoja instalacja wytrzymuje takie obciążenie, to indukcję też wytrzyma.
      • leni6 Re: Plyta indukcyjna 17.08.17, 09:07
        Cenę podłączenia to musi Ci operator indywidualnie wyliczyć, może być niewiele, jeśli w bloku jest siła i nadmiar mocy, albo bardzo dużo jeśli trzeba przewody do bloku doprowadzić a to też się zdarza.
    • fifka02 Re: Plyta indukcyjna 16.08.17, 18:10
      Pamiętaj, że z płyty indukcyjnej nie mogą korzystać osoby z wszczepionym rozrusznikiem serca. Wieć jeśli masz ciocię czy teściową, która przychodzi pilnować wnuków i przy okazji czasem gotuje... smile
      • damakama Re: Plyta indukcyjna 16.08.17, 18:23
        A może - jeśli już masz gaz - zobacz płyty gazowe bez płomieni (nie chcę wkleić linku, bo mnie o spam posądzą).
    • an.16 Re: Plyta indukcyjna 17.08.17, 08:58
      Mam indukcje od mniej więcej roku, a przedtem przez 18 lat miałam elektryczną (ceramiczną). Do gazu więc nie porównam - dla mnie to paleolitwink W porównaniu z ceramiczną ma taką zaletę, że dużo szybciej i mocniej się nagrzewa, a przede wszystkim nie ma bezwładności. Bo mnie przez 18lat nie udało się nauczyć rodziny, że płyta elektryczna trzyma ciepło jeszcze długo po wyłączeniu i należy z tego ciepła resztkowego korzystać. Zdecydowanie wolę indukcję: nie ma strat ciepła, mniejsze ryzyko oparzenia. Nadają się wszystkie garnki, na które działa magnes, a więc np. zwykłe emaliowane, które b. lubię.
    • melancho_lia Re: Plyta indukcyjna 17.08.17, 09:11
      Ja jeszcze dodam czystość. Indukcję przecieram szmatka z plynem do naczyń i jest czysta. Nic nie trzeba skrobać, szorować itp tak jak to jest przy gazie czy ceramicznej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka