Dodaj do ulubionych

odnawianie mebli - sofa

18.08.17, 20:34
czy warto reanimować sofę? Ma dobre proporcje, jest wygodna, ma funkcję spania (raczej awaryjnego, niż codziennego, ale jednak); powstrzymują mnie koszty, za tapicera zapłacę prawie równowartość nowej (odnowienie fotela kosztowało mnie niedawno 500 zł). Warto?
Sofa jest polskiej produkcji, wygląda prawie tak samo jak ikeowska nowość:

www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S29205299/
Obserwuj wątek
    • jdylag75 Re: odnawianie mebli - sofa 18.08.17, 20:50
      Ostatnio miałam ten sam dylemat, tapicer powiedział mi 2700 za prace z materiałem. Poszukałam tej tkaniny w sieci i wyszło na to że zapłąciłabym za nią mniej niż 400 zł, chyba sama się podejmę zadania, bo sofa jest super.
    • iwoniaw Re: odnawianie mebli - sofa 18.08.17, 22:59
      Jeśli "podstawę" ma solidną, to IMO warto reanimować, nawet jeśli koszty nie są dużo niższe niż zakup nowej. Te nowe to coraz bardziej badziewne robią (jak wszystko, żebyś musiała kupić kolejną za jakiś czas, raczej krótszy niż dłuższy), a trwały mebel, o którym już wiesz, że się nie chybocze/wypacza/rozłazi po jednym przestawieniu na drugi koniec pokoju jeszcze posłuży. Poza tym dobre proporcje w meblu dowolnym to skarb - ja bym się trzymała, jeśli już bym znalazła 100% właściwe. Wszystkie inne będą "tylko odrobinę" wyższe/szersze/niższe/jakie tam niż ideał, a i tak będą cię wkurzać.
      • bazia8 Re: odnawianie mebli - sofa 19.08.17, 08:48
        tak, podstawa jest drewniana, a nie z płyty paździerzowej; mimo upływu lat nic się nie obluzowało.
    • beverly1985 Re: odnawianie mebli - sofa 19.08.17, 07:45
      Kupilabym nowa. Jak pomysle, ile roztoczy i kurzu musi byc w starej sofie, to odchodzi mi ochota reanimacji.
      • bazia8 Re: odnawianie mebli - sofa 19.08.17, 08:44
        a w sklepowych sofach roztocza nie mieszkają? poza tym nie wiem, czy wiesz na czym polega reanimacja starego mebla - zazwyczaj zostaje drewniano-metalowa konstrukcja - resztę się wymienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka