alba27 28.08.17, 11:04 Postanowiłam się doradzić, ponieważ mam pewną wątpliwość. Niedługo mam sprawę w sądzie. Pamiętam, że kiedyś na sprawie padło pytanie o zawód. Jaki powinnam podać, wyuczony czy wykonywany? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziennik-niecodziennik Re: pytanie o zawód 28.08.17, 11:05 mozesz podac oba - "wyuczony lekarz, wykonywany dekarz" - ale zazwyczaj chodzi o wykonywany. Odpowiedz Link Zgłoś
tontonik Re: pytanie o zawód 28.08.17, 11:05 Wszystko jedno, chyba że ma to jakieś znaczenie dla sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: pytanie o zawód 28.08.17, 11:10 Pewnie nie ma ale w sądzie wolę mówić prawdę Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: pytanie o zawód 28.08.17, 11:19 Zapytaj sędziego, o który zawód chodzi. Różnie wpisują. Odpowiedz Link Zgłoś
tontonik Re: pytanie o zawód 28.08.17, 11:21 Jeżeli zamiast wyuczonego zawodu podasz wykonywany nie skłamiesz Dla pewności możesz się dopytać o który chodzi już w sądzie, ale powiem Ci, że w praktyce nikt na to nie zwraca nie uwagi i nie robi różnicy jaki zawód podaje świadek, jeżeli nie ma on związku ze sprawą i znaczenia dla jej rozstrzygnięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: pytanie o zawód 28.08.17, 11:26 Mój mąż z zawodu jest dyrektorem . Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: pytanie o zawód 28.08.17, 11:38 Kochana, derektor z zawodu to kadra menadzerska sredniego-wyzszego szczebla, jak najbardziej zawod wykonywany . Z zawodu wyuczonego malzonek moze byc ekonomista, technologiem, psychologiem albo zgola artysta i nie ma to nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: pytanie o zawód 28.08.17, 11:43 To nie zawód a stanowisko. Więc jeżelu szanowny małżonek chce koniecznie ten fakt podkreślić, co czego mam jak najbardziej prawo, to mówi, że z zawodu jest na przykład inżynierem tego a tamtego i od lat tylu i tylu jest dyrektorem firmy tej a tej. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: pytanie o zawód 28.08.17, 11:55 polskich komedii nie znacie "Poszukiwany, poszukiwana", cytat: mój mąż z zawodu jest dyrektorem. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: pytanie o zawód 28.08.17, 12:18 iwles napisała: > > polskich komedii nie znacie Po przypomnieniu faktycznie "znacie". Tylko "wykazujecie" lekkie zdumienie, że ten film z głębokiego PRL-u definuje polską współczesność. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: pytanie o zawód 28.08.17, 12:23 W glebokim PRL-u tez byly stanowiska menadzerskie, czy derektor byl caly, czy wice, czy ds zbytu, produkcji czy planowania, z zawodu wykonywanego byl dyrektorem. Podobnie wspolczesnie miewamy specjalistow ds rozlicznych, zawsze na kierowniczych stanowiskach, a z wyuczenia pomocnika farmaceutycznego na ten przyklad. Ten gatunek jest ponadustrojowy. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: pytanie o zawód 28.08.17, 17:20 iwles napisała: > > polskich komedii nie znacie > "Poszukiwany, poszukiwana", cytat: mój mąż z zawodu jest dyrektorem. > Też to zauważyłam Dziewczyny nie złapały żartu. "A jezioro damy tu ..." Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: pytanie o zawód 28.08.17, 17:29 Dziewczyny zalapaly zart , to jest zrozumiale nawet dla tych, co nie ogladali/nie pamietaja filmu. Satyra satyra, a zycie zyciem - dyrektorzy z zawodu byli i sa jak najbardziej. To wlasnie kadra menadzerska. Odpowiedz Link Zgłoś
quesuerte Re: pytanie o zawód 28.08.17, 17:32 A Wigilie kiedy u Was sie obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: pytanie o zawód 28.08.17, 18:05 U nas 24 czyli jeszcze przed świętami jak nam zabraknie opłatka, to dzielimy się jajeczkiem Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: pytanie o zawód 28.08.17, 20:23 Ale ten przepis, przepis na szczupaka byc musi ! Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: pytanie o zawód 28.08.17, 20:25 I Wigile 24 to sie urzadza, a nie obchodzi ! Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: pytanie o zawód 28.08.17, 11:26 No jasne że wykonywany, po co komu informacja o wyuczonym? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: pytanie o zawód 28.08.17, 11:40 Jeżeli wykształcenie doda ci w jakikolwiek sposób punktów dodatnich w tej sprawie, to bym nie omijała. Po prostu mówisz: z wykształcenia jestem xy, obecnie (albo od tylu i tylu lat) pracuję jako z. Co zapiszą w dokumentach to ich sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: pytanie o zawód 28.08.17, 12:59 > Postanowiłam się doradzić, ponieważ mam pewną wątpliwość. Niedługo mam sprawę w > sądzie. Jezeli o alimenty, to podajesz ten, w ktorym osiaga sie nizsze zarobki . Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: pytanie o zawód 28.08.17, 13:01 alba27 napisała: > Jaki powinnam podać, wyuczony czy wykonywany? No nie wiem - możne miłosny? Odpowiedz Link Zgłoś