Dodaj do ulubionych

Podręczniki 1, 4 i 7 klasa

04.09.17, 08:11
Wątek statystyczny - wpisujcie (jeśli chcecie oczywiście ) klasę i czy dzieci dostały już dziś książki.
Obserwuj wątek
    • naturella Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 10:29
      Jejku, ale po co? Wiadomo, że w większości szkół nie dostaną. Czy muszą? U nas w szkole będą dostawać sukcesywnie.
      4 i 6 klasa.
      • maniaczytania Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 11:18
        W zasadzie to chyba źle zapytałam - nie chodzi mi dokładnie o dzisiaj, tylko czy w ogóle dostały i kiedy.
        U nas dostały dziś, ale nie wszystkie. Reszta ma być do piątku podobno.
    • kochamruskieileniwe Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 10:57
      I klasa. Dzisiaj nie dostały, choć podreczniki w szkole już są. Dostaną jutro-pojutrze, najpóźniej w czwartek (pierwsze zebranie rodziców). Dzisiaj cała impreza trwała godzinę. Łącznie z uroczystościami na hali gimnastycznej.
    • paskudek1 Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 11:00
      szanowna apologetko dobrej zmiany i reformy edukacji - nawet gdybym miała WSZYSTKIE potrzebne do klasy 1, 4 i 7 podręczniki to nie ma takiej fizycznej możliwości żeby DZISIAJ w dniu rozpoczęcia roku szkolnego rozdać te podręczniki uczniom. A podręczników wszystkich nie mam. Nie mam części do klasy 4, części do klasy 7 a do 6 nie mam ani jednej sztuki. Kiedy będą - -nie wiadomo gdyż albowiem ponieważ pani z wydawnictwa, przypisana do naszej szkoły nie odpowiada na maile, telefony i cokolwiek innego. A w wydawnictwie nikt inny z nami gadać nie chce bo "macie państwo konsultanta".
      Żeby było zabawniej podręczniki do klasy 3 Szkoły Podstawowej przychodzą do nas "za dzieckiem" z dwóch różnych placówek a ćwiczenia dostaliśmy nowe. Jest tylko jedno małe, malutkie, maluteńkie ALE.... zestawy podręczników w tych dwóch placówkach się różnią smile W rezultacie może się okazać ze dzieciątka dostaną ćwiczenia do angielskiego do jednego podręcznika a sam podręcznik zupełnie inny :
      Tak wygląda "dopracowana, przygotowana, przemyślana oraz policzona reforma edukacji"
      • zawsze-w-drodze Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 11:05
        Ale jak "za dzieckiem", bo mnie zaciekawiłaś? Dzieci po drugiej klasie zmieniły hurtem szkoły?
        • paskudek1 Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 19:11
          już tłumaczę - do tej pory w gimnazjum (nie powiem jak w podstawówce bo pracowałam w gimnazjum) było tak, że jak uczeń od nas odchodził to oddawał zestaw podręczników wypożyczonych z biblioteki a w nowej placówce dostawał ICH zestaw podręczników. Podobnie było jak uczeń do nas dochodził w ciągu roku - podręczniki zamawia się w zestawach na ilość uczniów plus po 1 sztuce na oddział klasowy. Przyszedł uczeń w środku roku szkolnego - dostawał zestaw z zapasu. Gorzej było z ćwiczeniami bo te są zamawiane w ilości sztuk uczniów i ani sztuki więcej.
          Teraz w wyniku przygotowanej, dopracowanej i policzonej reformy przekształcili nas w podstawówkę. Zostały oddziały gimnazjalne - klasy 2 i 3. Dla 2 są książki z poprzedniego roku, dla 3 są zamówione nowe. Weszły klasy 1, 3, 4, 6 i 7 podstawówki. Ale NOWE podręczniki z dotacji przysługują klasom 1 (nowa podstawa), klasom 4 i 7 - nowa podstawa oraz klasom 6 - stara podstawa programowa. Klasy 3 i 5 idą starą podstawą i podręczniki powinniśmy dostać dla tych dzieci ze szkół z których do nas się przeniosły. Na zasadzie wypożyczenia międzyszkolnego smile
          A na marginesie, wiem że to nie ten wątek, ale dla malkontentek którym brakowało planu lekcji na koniec czerwca - u nas listy klas zamykały się w końcówce sierpnia, ta klasa 6 rzutem na taśmę weszła w okolicach 20. A jeszcze dziś stała kolejka do dyrekcji w celu przepisania uczniów do naszej szkoły. Z jakim skutkiem? Nie wiem. ALe być może trzeba będzie domówić bądź dopożyczyć podręczników smile
          No i właśnie dla klasy 3 z jednej ze szkół dostaliśmy komplety podręczników. Okazało się że angielski jednak nie ten. Z drugiej szkoły nie doszło jeszcze nic.
          Do klasy 4 i 7 nie doszła część podręczników, do klasy 6 z jasnego powodu - późno zamówione - ani sztuki, do 2 gimnazjum nie doszły ćwiczenia. Kiedy dojdą braki? Diabli wiedzą, ja nie. Wydawnictwo też nie. MEN twierdzi ze nie kontroluje wydawnictw a za zamawianie podręczników odpowiada dyrektor. Jakże wygodnie. Wprowadzić rozpierduchę i powiedzieć "my za nic nie odpowiadamy".
          Na chwlę obecną mam do wydania ponad dwieście kompletów podręczników dla gimnazjum, każdy z kilkunastu książek. Każdy numer trzeba wpisać do karty wypożyczeń, uczeń musi podpisać odbiór.
          Właśnie DLATEGO nie da się tego zrobić w dwa dni szanowne panie.
          • hemp_plant Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 20:40
            "Właśnie DLATEGO nie da się tego zrobić w dwa dni szanowne panie."
            to są pewnie malutkie szkółki.
            w szkole młodej pewnie znacznie więcej niż 200...
          • zawsze-w-drodze Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 21:00
            Jeeeeesssu. Szczerze? Nie rozumiem. Podziwiam. To z gimnazjum sie robi podstawówka? A dzieci skąd sie wzięły? Jakieś podstawówki polikwidowali? Połączyli? Teraz jest gimnazjów-podstawówka nowa czy jak? Co za bajzel.
            My książek nie dostaliśmy dziś, ale mamy dostać jutro chyba. Klasa 5 podstawówki i 2 (wygaszająca) gimnazjum. Dobrze, że szkoła jest zbiorcza (podstawówka, gimnazjum, liceum) to najwyżej tabliczki na klasach poprzekrecaja. Kadra bez zmian, klasy bez zmian, uczniowie tez bez zmian. Nas szczęśliwie reforma ominęła w dużej mierze. Tyle ze syn jest ostatnia ro smokiem gimnazjum i w liceum sie z nowymi ósmoklasistami zderzy. Ale pocieszam soe, że w salach po 3 gimnazjum zrobią 1 liceum według nowego wzorca i juz. Jednak mieć taka szkole od zerówki do matury nie jest najgorzej.
            • paskudek1 Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 22:04
              samorząd u nas ratował szkoły, były 3 gimnazja - powstały 3 podstawówki. Klasy 1 to nowy nabór z nowych obwodów a 3, 4, 5, 6 i 7 z przeniesień. A i jedno gimnazjum wchłonęło małą podstawówkę która i tak od lat szykowana była do kasacji. Ale my np jednego poziomu nie mamy, jeden rzutem na taśmę powstał w drugiej połowie sierpnia. Tak to właśnie wygląda.
              Na remonty wydali setki tysięcy a i tak obawiam się, ze u nas to lajtowo przeszło i spokojnie. Podejrzewam że są miejsca w kraju gdzie jest gorzej
      • maniaczytania Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 11:22
        Dwa pytania:
        - jak to nie ma fizycznej możliwości? U nas książki pobierają wychowawcy i oni rozdają dzieciom w swoich klasach komplety. Fizycznie to więc możliwe, kwestia organizacji danej szkoły.
        - też mnie zaciekawiło to 'za dzieckiem ' - przecież to szkoła i nauczyciel prowadzący zajęcia wybiera podręczniki, sytuacja z innymi ćwiczeniami niż podręcznik nie powinna więc się zdarzyć
    • kanna Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 11:06
      U mnie nigdy dzieci nie dostawały podręczników w dniu rozpoczęcia roku szkolnego...
    • spanish_fly Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 11:15
      Nie, o podręcznikach nie było ani słowa. Nawet plan lekcji podano tylko na jutro.
    • bei Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 11:56
      Siódma- nie mamy ani jednej
      Dzieci zostały poproszone, by przyniosły stare książki z szóstej klasy- dla młodszych kolegów.
      • anika772 Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 13:02
        Ale chwila, stare książki z szóstej klasy to przecież prywatne są?
        Co do tematu- większość książek jest w bibliotece, jutro dzieci je dostaną.
        • heca7 Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 13:11
          U nas po prostu używane zostają w klasie. Dzięki temu jak ktoś zapomniał to może pracować na szkolnym podręczniku. Albo nauczyciel prosi o nieprzynoszenie swoich z domu ze względu na ciężki plecak i daje dzieciom po jednym na ławkę z tych używanych. Oczywiście pozostawienie jest dobrowolne. Nauczyciele proszą o to przed końcem roku.
        • iwoniaw Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 14:27
          No prywatne, dlatego proszą, a nie żądają. U nas też mając część książek z prywatnych darowizn szkoła może sobie pozwolić na np. dodatkowe ćwiczenia kupowane z subwencji, bo kwota jest taka, że na wersje rozszerzone np. do angielskiego nie starcza. Każdy orze jak może. Oficjalnie szkoła też nie może kazać rodzicom kupować żadnych podręczników czy ćwiczeń, bo musi sobie poradzić z tym, co kupi dla uczniów za subwencję, w praktyce są klasy, które na propozycję "co państwo na to, aby kupić jednak po x zł dodatkowe ćwiczenia do matematyki" się w 100% zgadzają i taka klasa ma potem więcej materiałów do dyspozycji niż inne, którym rodzice nie kupili. Wyrównywanie szans w praktyce...
    • agao_72 Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 14:57
      VI klasa. córka dostała ćwiczenia. a mi się włosy zjeżyły, bo to są ćwiczenia dla VI klasy (matematyka, przyroda), która kończy się sprawdzianem szóstoklasisty, czyli treści nowych nie ma, są powtórzenia. te pojazdy chrystusowe z ministerstwa zapomniały, że trzeba też popracować nad VI klasą, w której dzieci mają się uczyć nowych rzeczy, a nie zamykać dział "szkoła podstawowa". córa ze śmiechem zauważyła, że ona to wszystko już miała i umie (chodzi o matematykę). będziemy ją uczyć w domu ciekawszych rzeczy, na pohybel deformie.

za to nie ma planu lekcji, bo się nagle zmienił, gdyż nauczyciele pouciekali. a jak nie ma planu lekcji to nie zaplanuję jej treningów i angielskiego. na serio celem deformy była taka rozp.. ducha?
      • paskudek1 Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 16:21
        To nie jest przeoczenie tylko założenie reformy smile szósta klasa idzie starym trybem żeby "płynnie" przejść w nową podstawę dla klasy 7 i potem 8 smile
        • agao_72 Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 17:00
          nie ma słów dostatecznie obelżywych, którymi mogłabym skomentować ten pomysł.
          • mondovi Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 17:43
            Klasa V też idzie "po staremu" wink.
          • paskudek1 Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 19:12
            przecież ta kwestia była wałkowana przez nas wiele razy. Min wytykane to było jako podstawowy błąd reformy. Ale założycielka wątku uważała i uważa, ze spoko wodza, nic się nie stało. Braki można nadgonić.
            • iwoniaw Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 19:19
              Jakie braki? Toż jej zdaniem "trzeba poczekać", żeby stwierdzić, czy jakiekolwiek braki w ogóle będą, bo wszak nieobecność co najmniej ćwierci tematów dotychczasowej podstawy w nowych podręcznikach to plotki i nadinterpretacje big_grin
              • zawsze-w-drodze Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 21:02
                To weźcie mi wytłumaczcie - moje dziecko jest w 5 klasie i w co? W 6 bedzie sie uczyć do egzaminu szóstoklasisty, którego juz od dwóch lat nie bedzie? Czy jak? Nie rozumiem.
                • maniaczytania Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 21:06
                  nie będzie się uczyć do egzaminu szóstoklasisty, tak samo, jak obecni siódmoklasiści nie uczyli się do niego w 6 klasie.
                  • hemp_plant Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 21:09
                    no, tylko ksiązki nieodpowiednie? treści, ćwiczenia etc nieodpowiednie.
                    nie wiedzisz tego?
                • iwoniaw Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 21:08
                  Utrwali sobie materiał przez nieznanymi lądami eksplorowanymi w klasie 7 i 8, które w założeniu mają jej pozwolić dogonić z wiedzą absolwentów trzyletnich gimnazjów...

Nie pytaj, też mam dziecko w 5 klasie, które za rok czeka "stara" 6 klasa, by za 2 lata iść do 7, teoretycznie będącej kontynuacją nowej podstawy 4-6, której ani moje, ani Twoje dziecko nie przerobi... Kwintesencja tej deformy, niestety uncertain
                  • zawsze-w-drodze Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 21:15
                    Ale jaja, że tak Bieńkowską polecę. Poważnie? A podręczniki zostają stare? Te sprzed reformy? Przeciez to jest zamknięty cykl - 1-3 i 4-6? I teraz co z tymi dwoma latami? Z taka historia na przykład? Albo z polskim? Noe rozumiem.
                    • iwoniaw Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 21:21
                      Niestety poważnie. Obecne klasy 5 i 6 kończą cykl 4-6, który rozpoczęły w poprzednich latach (tak, podręczniki dotychczasowe) i w klasie 7 radośnie wskakują w środek cyklu nowej podstawy programowej 4-8. Z taką historią na przykład jest tak, że robią całość na poziomie dotychczasowej podstawówki w klasach 4-6, a w 7 wskakują w epokę, która akurat tam wypada po omówieniu "17 wielkich Polaków" w klasie 4 i rozpoczęciu historii od zarania dziejów w klasie 5 w nowej podstawie, którą nie szli. Nie sprawdzałam nawet, w jakich czasach to wypada, pewnie jakiś XVII w.
                      • zawsze-w-drodze Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 21:26
                        Nie wierze. Wiedziałam, że to jest koronna idiotka, te jej oczka tęskniące za rozumem, to - właściwe kretynom - przekonanie, że wszystko jest przewidziane i zaplanowane. Ale nie sądziłam, że mozna dotrzeć do takiego absurdu. To trzeba dzieci samemu uczyć w takim razie. Tylko po ch.j mi szkoła? Jako przechowalnia?
                        • iwoniaw Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 21:32
                          Cóż, pomyśl o dzieciach obecnie w klasie 7 - które, jak wynika z wątku, na razie nawet podręczników nie mają, a za niecałe 2 lata będą startować do szkół średnich z ostatnim rocznikiem gimnazjalistów, którzy po 6. klasie pisali ogólnopolski sprawdzian i będą mieli za sobą 3 lata sprawdzonej podstawy programowej gimnazjalnej. Obecna w tym wątku maniaczytania od roku reklamuje tę reformę jako Samo Dobro - może Ci coś powie o jej nieznanych mi zaletach uncertain
                          • maniaczytania Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 21:35
                            nigdzie nie reklamowałam reformy jako dobro to po pierwsze, a po drugie piszesz tak, jakby ci 7-klasiści startowali z gimnazjalistami do tych samych klas, a to jest nieprawda - będą mieli odrębne rekrutacje, więc nie ma co ich porównywać.
                            • iwoniaw Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 21:44
                              nigdzie nie reklamowałam reformy jako dobro

Wyszukiwarka nie kłamie big_grin Po wrzuceniu w nią twojego nicka każdy sobie może sam przeczytać, co reklamowałaś, a czego nie big_grin

piszesz
                              > tak, jakby ci 7-klasiści startowali z gimnazjalistami do tych samych klas

Jeszcze tego by tym nieszczęśnikom brakowało, naprawdę uncertain Wystarczy, że będą mieć (podobnie jak ostatni rocznik gimnazjów) o połowę mniej miejsc w szkołach średnich, niż wszystkie inne niż te dwa roczniki i że na tle klas absolwentów gimnazjów ich klasy będą koszmarnie do tyłu ze wszystkiego. Oj, zdziwią się nauczyciele w szkołach średnich za 2 lata - i nie będzie to bynajmniej miłe zaskoczenie uncertain
                              • maniaczytania Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 22:04
                                iwoniaw napisała:

> Wyszukiwarka nie kłamie big_grin Po wrzuceniu w nią twojego nicka każdy sobie może sam przeczytać, co reklamowałaś, a czego nie big_grin

Dokładnie tak, jak piszesz - niech każdy czyta sam i wyciąga wnioski. To, że większość z tu piszących, z Tobą włącznie, nie czyta ze zrozumieniem, już przyjęłam do wiadomości big_grin

> Wystarczy, że będą mieć (podobnie jak ostatni rocznik gimnazjów) o połowę mniej miejsc w szkołach średnich, niż wszystkie inne niż te dwa roczniki i że na tle klas absolwentów gimnazjów ich klasy będą koszmarnie do tyłu ze wszystkiego. Oj, zdziwią się nauczyciele w szkołach średnich za 2 lata - i nie będzie to bynajmniej miłe zaskoczenie uncertain

Pogrubionego nie wiesz; to, co kursywą - nie ma sensu ich porównywanie - będą szli zupełnie innym trybem. Czy zaskoczenie będzie miłe, czy nie - też nie wiesz.
                                • hemp_plant Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 22:53
                                  "Czy zaskoczenie będzie miłe, czy nie - też nie wiesz." wiemy, wiemy. negatywne bedzie. i żadne zaskoczenie.
                                  nie wpsomina sie tez innego aspektu, ktory jest oczywisty- dzieci, ktore 8 czy nawet wiecej lat spedza z tym samym kolegą, z tymi samymi nauczycielami, w tych samuch budynkach- beda tez koszmarneiu niedojrzali emocjonalnie.
                                • bei Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 23:25
                                  Uczniów startujących w omawianym roku szkolnym będzie dwa razy więcej, ale klas nie będzie dwa razy więcej- tylko te już istniejące podzielą . Manioczytania, Ty przecież dobrze o tym wiesz...
                                  • maniaczytania Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 23:47
                                    klas może nie będzie dwa razy więcej (choć tego nie wiadomo), ale więcej będzie na pewno, bo w niektórych zlikwidowanych gimnazjach powstaną licea, więc samych liceów będzie więcej.
                                    Poza tym fizycznie (w sensie np. pomieszczeń szkolnych) można to zrobić, bo klas i tak będzie mniej niż w szczytach demograficznych w liceach 4-letnich, a wtedy się mieściły - większość liceów działa cały czas w tych samych budynkach.
                                    • hemp_plant Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 05.09.17, 09:01
                                      "klas może nie będzie dwa razy więcej (choć tego nie wiadomo), ale więcej będzie na pewno, bo w niektórych zlikwidowanych gimnazjach powstaną licea, więc samych liceów będzie więcej.
                                      Poza tym fizycznie (w sensie np. pomieszczeń szkolnych) można to zrobić, bo klas i tak będzie mniej niż w szczytach demograficznych w liceach 4-letnich, a wtedy się mieściły - większość liceów działa cały czas w tych samych budynkach."

ty chyba spadłaś z choinki z tymi swoimi wpisami....
                                      pokaż ile powstało liceów. to jest zdecydowana mniejszośc. w moim mieście-2... preciez to jest kropla w morzu. oczywiście, corka może dojeżdzać do warszawy, z czym problem...
                                      syn rozpoczął liceum- tak jak w zasadzie wszyscy jego koledzy rozpoczyna lekcje o... 12.30!
                                      czy ty zdajesz sobie sprawę w ogóle z tego, że nauka i warunki i świat sie zmianiły od 1986?
                                      może coś ci powie fakt, że ja chodziłam do klasy 45!!!! osobowej, mój syn- do 28 osobowej.

jezoooo, ty jesteś nieprawdziwa.....
                                    • morekac Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 05.09.17, 18:39
                                      >klas może nie będzie dwa razy więcej (choć tego nie wiadomo), ale więcej będzie na pewno, bo w niektórych zlikwidowanych gimnazjach powstaną licea, więc samych liceów będzie więcej.

Na Ursynowie będzie nowe liceum. Ale od 99 dwa licea na Ursynowie zlikwidowano, więc tak jakby liczba tego typu szkół nie wzrosła. Już nie mówiąc o tym, że dzielnica ma 50% mieszkańców więcej niż rok temu.
                                      • kochamruskieileniwe Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 05.09.17, 21:06
                                        no, no.. zdumiałaś mnie...
                                        serio 50% w jeden rok przybyło?
                                        Czy błąd? bO MIAŁO BYĆ OD 1999 ROKU PRZYBYŁO?
                                        • morekac Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 05.09.17, 21:11
                                          o pardon, miało być 20 lat temu.
                                          • kochamruskieileniwe Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 05.09.17, 21:19
                                            w pierwszej chwili zastanawiałam się, czy ostatnio do Ursynowa coś przyłączyli... big_grin
                                            • morekac Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 05.09.17, 21:25
                                              Aż tak dobrze nie jest, gdyż byłaby to zapewne przestrzeń jakoś zorganizowana, z własnymi placówkami efukacyjnymi. Za to na Ursynowie masowo likwidują pola kapusty i niegdysiejsze sady (zarośnięte do stycznia chaszczami) i sadzą nowe bloki...
                                    • gaga-sie Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 05.09.17, 22:20
                                      W moim mieście, mało tego- całym powiecie nie przybyło ani jedno liceum.
                            • hemp_plant Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 21:49
                              "będą mieli odrębne rekrutacje, więc nie ma co ich porównywać."
                              ymy, i jak szkoła miała 6 klas równoległych, to 4-5 będą dla tych po gimnazjum i max 1-2 dla tych po 8 klasowych podstawówkach. rozmawiałam z 2 dyrektorami liceów- i chcieliby przyjmować tych po 8 klasach w okresie przejściowym jak najmniej.
                              ale to nic, maniu.......
                              • maniaczytania Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 22:07
                                hemp_plant napisał(a):

> ymy, i jak szkoła miała 6 klas równoległych, to 4-5 będą dla tych po gimnazjum i max 1-2 dla tych po 8 klasowych podstawówkach. rozmawiałam z 2 dyrektorami liceów- i chcieliby przyjmować tych po 8 klasach w okresie przejściowym jak najmniej.
                                > ale to nic, maniu.......

Tego nie wiesz.
                                • hemp_plant Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 22:50
                                  Mania, weź, nic nie wychodzi, ty masz jeszcze siłe i ochotę? ksiązek nie ma, programów nie ma... po co ci to?
                                  jest rzeczą oczywistą, że STATYSTYCZNY uczeń klasy 8 będzie niechcianym uczniem liceum w okresie przejściowym.
                                • spanish_fly Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 05.09.17, 09:43
                                  W szkole mojego dziecka (nowa podstawówka przy likwidowanym gimnazjum) było takie zamieszanie pierwszego dnia, że nawet hymnu nie odśpiewali na rozpoczęcie szkoły. Moje dziecko było w lekkim szoku - takie coś się mu jeszcze nie przytrafiło przez całą edukację.
                          • zawsze-w-drodze Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 21:41
                            To moj syn jest tym ostatnim rocznikiem. Patrz, a ja sądziłam, że on w tyłek dostanie bardziej. Jak to sie człowiek moze pomylić. Dobrze, że starsi juz starsi i edukacje na etapie podstawówkowo-gimnazjalna zakończyli.
                            A podręczników nie ma bo? Bo tak? Mozna je kupić gdzies? Zeby z dzieckiem jakaś ciągłość zachować? Bo rozumiem, że tych poreformowych do 5 klasy to nie ma w ogóle jeszcze -w sensie nie istnieją?
                            • iwoniaw Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 23:10
                              Nie wiem, dlaczego nie ma podręczników do 7 klas u forumek, które o tym piszą. Ja nie mam dziecka w 7 klasie, więc nawet nie wiem, jak to w naszej szkole wygląda. Do 5 klas podręczniki mają - po poprzednim roczniku, który też miał wypożyczone ze szkoły i w czerwcu oddał. Nie wiem, jak to wygląda w klasach 4, które właśnie zaczynają nową podstawę z teoretycznie całkiem innymi, nowymi podręcznikami (więc te oddane przez rocznik mojego dziecka nadają się na makulaturę) ani w 6 (obecne 7. klasy podręczniki w 6 kupowały jako ostatni rocznik prywatne, więc szkoła nimi nie dysponuje, powinna zamówić nowe w ramach subwencji dla obecnych 6-klasistów). Poreformowe do 5 klas mają być za rok, do 6 - za dwa lata. Za rok mają być też do 8. W tym roku - nowe mają być dla klas 4 i 7 tylko.

Nie, nie wiem, jak ma sobie ułożyć program nauczyciel czegokolwiek (np. matematyki, polskiego czy historii) w cyklu 4-8, dysponując podręcznikami do 4 i 7 klasy, ale 5,6 i 8 - nie.

To wszystko jest po prostu chore, ale jak wyżej pisze mi mania - skąd ja mogę o tym wiedzieć, wszak być może będzie cudownie, a te fakty przytoczone wyżej to tylko źle interpretuję big_grin
                    • paskudek1 Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 22:07
                      no i widzisz - jesteś koronnym dowodem na to, że 90 % rodziców kompletnie nie zdaje sobie sprawy z rozpie... jaki ta "reforma" za sobą niesie. Ten temat klas 5 i 6 wałkowany tu był na prawdę ładne parę razy, przerzucaliśmy się z apologetkami reformy w te i wewte argumentami a ty się nagle dziwisz że szóste klasy dostają stare podręczniki. No dostają, tak przewiduje przygotowana, przemyślana i dopracowana reforma.
                      • zawsze-w-drodze Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 22:18
                        Wiesz, jak człowiek jest w życiu generalnie zarobiony po uszy, to zakłada, że jednak - na jakimś minimalnym poziomie rozsądku to zostało ułożone. My mamy "od zawsze" zespół szkół - podstawówka z zerówkami (po pierwszej reformie podzielona na podstawówkę i gimnazjum), gimnazjum i liceum - w jednym zespole, z jednym dyrektorem (ma wice od poszczególnych szkół), z jednym zespołem boisk, hal sportowych etc. Sądziłam naiwnie, że w naszym przypadku reforma sprowadzi sie do woźnego, który odkręci tabliczki "gimnazjum" i numery sal pozmienia. Nie zmienił sie zespół nauczycieli, nie zmieniły sie klasy i uczniowie - w końcu co za różnica czy Stas bedzie chodził do 7 podstawówki, czy do 1 gimnazjum, skoro biologii uczyć go bedzie ta sama pani Malinowska. A tu mi mówicie, że Stas to nie wiadomo czego uczył sie bedzie i w jakiś totalnych kawałkach na głowie postawionych. Nie rozumiem jak beda lekcje wyglądały - w jakiej kolejności, czego sie ten Stas nauczy. Wyglada, za albo Malinowska sama program rozsądny ułoży, albo ja - nie dysponując przesadna ilością czasu- muszę ze Stasiem doniosłość przerobić "nowy" program klas 5-8. Dobrze rozumiem?
      • berdebul Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 16:56
        A widziałaś reformę edukacji bez rozpierduchy? big_grin Nie da się, zmiana systemu to wlasnie taki bajzel i wywalenie do kosza roczników przejściowych. Najpiękniejszym przykładem są osoby, które nie zdały w pierwszej gimnazjum. Za dwa lata otrzymają drugie świadectwo ukończenia szkoły podstawowej.
    • feliz_madre Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 17:12
      7 klasa - wych. powiedziała, że mają być do 15 września, ale nie jest powiedziane, że będą. Ale 15 jadą na zieloną szkołę, więc prawie cały wrzesień się śmignie bez podręczników...
    • afro.ninja Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 17:48
      Klasa pierwsza, dostałam wszystkie, a mieliśmy do angielskiego nie dostać w tym tygodniu. Co ciekawe, mamy propozycje, aby do angielskiego dokupić kolejną książkę.
      • paskudek1 Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 18:55
        ale kto ma dokupić tę książkę? Wy czy szkoła?
        • iwoniaw Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 19:06
          No a jak myślisz? Gdyby książkę tę miała dokupić szkoła, to by to uczyniła, a nie składała "propozycje" rodzicom.
          • paskudek1 Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 19:14
            no to jeżeli nie jest to absolutnie niezbędne to się nie dajcie w nic wrobić. Zrobią z tej dodatkowej książki ze 30%, w kasę wybulicie a dzieciaki będą to nosić. Szkoła nie ma prawa prosić rodziców o dokupienie jednej kartki dodatkowego podręcznika, ćwiczenia czy materiału edukacyjnego.
            • iwoniaw Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 19:17
              No ja o tym wiem - znaczy, że szkoła nie ma prawa żądać kupienia jakichkolwiek ćwiczeń czy podręcznika. I są klasy, gdzie taka propozycja upada błyskawicznie (wystarczy, że jeden rodzic się nie zgodzi, a reszta nie ma zamiaru dofinansowywać jego dziecka), a są takie, gdzie wszyscy (!) rodzice są za i chętnie zakupią za własne pieniądze choćby i pięć dodatkowych ćwiczeniówek - szkoła nakazać nie może, ale zabronić też nie.
              • afro.ninja Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 05.09.17, 01:06
                Wiadomo, jak nie będzie zgody, będą kserowki. W ogóle czy polska szkoła kserówką stoi?! U nas jeden z,wazniejszych punktow w wyprawce- papier ksero.
    • paloma_blauwinder Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 19:01
      7. klasa, podręczników nie ma.
      • paloma_blauwinder Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 05.09.17, 17:03
        Nadal nie ma.
    • mika_p Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 19:29
      VII klasa - podręczników nie ma i nie wiadomo, kiedy będą
    • hemp_plant Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 20:46
      VII klasa- ni widu ni słychu....
      jak doniosła młoda (no bo przeciez mnie tam nie było uncertain) jak nei dojdą, będą się uczyc z gimnazjalnych....
      • perspektywa13 Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 04.09.17, 22:00
        1 klasa są.
        • nisar Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 05.09.17, 18:08
          Klasa IV. Nie ma ani podręczników ani mowy o nich.
    • la_mujer75 Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 05.09.17, 18:28
      IV klasa - mają dostać w najbliższy czwartek
      VII klasa - ponoć też w tym tygodniu.
    • lusitania2 Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 05.09.17, 21:17
      05.09.2017
      7 klasa - podręczników brak.

Brawa dla pissss-nierządu za "świetnie przygotowaną reformę"
      <sarkazm>.
    • black.sally Re: Podręczniki 1, 4 i 7 klasa 05.09.17, 22:54
      ale po co?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka