Dodaj do ulubionych

Do jezdzacych pociagami

06.09.17, 13:30
Dziewczyny co to za oznaczenia przy pociągach: TLK, ICC, REG czym różnia sie od siebie te pociagi?
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Do jezdzacych pociagami 06.09.17, 13:42
      Twoje Linie Kolejowe, InterCity, InterRegio - różni przewoźnicy, różne ceny, różny czas i komfort podróży.
      • beverlyja90210 Re: Do jezdzacych pociagami 06.09.17, 14:01
        Dziekuje a które są najbardziej komfortowe? Jakbyś je uszeregowała? Muszę babcie pociągiem wysłać chciałabym żeby miała najlepsze warunki jazdy,z gory dziekuje
        • dyzurny_troll_forum Re: Do jezdzacych pociagami 06.09.17, 14:05
          beverlyja90210 napisała:

> Dziekuje a które są najbardziej komfortowe? Jakbyś je uszeregowała? Muszę babci
          > e pociągiem wysłać chciałabym żeby miała najlepsze warunki jazdy

Pendolino
        • falundafa Re: Do jezdzacych pociagami 06.09.17, 14:07
          ale nie na wszystkich trasach jedzie każda linia - Regio i KM są regionalne , ja lubię najbardziej KM - koleje mazowieckie
        • riki_i Re: Do jezdzacych pociagami 06.09.17, 19:04
          Ty lepiej napisz skąd dokąd babcia ma jechać. Sprawdzimy co tam jeździ i wtedy doradzimy. Pociągów rozmaitych obecnie w Polsce jest dostatek.
    • beata985 Re: Do jezdzacych pociagami 06.09.17, 14:03
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,164628540,164628540,IC_a_TLK_czym_sie_roznia_.html?pelna=tak#p164633967
      big_grin
    • malwa51 Re: Do jezdzacych pociagami 06.09.17, 16:58
      Zalezy jak babcia lubi. Intercity ma w ofercie rowniez wagony bezprzedzialowe i nie ma tam za duzo miejsca zeby wygodnie sie rozlozyc na przyklad. I czasem mozna trafic na siedzenie tylem do kierunku jazdy, nie kazdy to toleruje. Najlepiej dopytaj sie na ich infolinii. Pociagi REG moga byc nowoczesne (bez miejscowek), ale mozna tez trafic na trzesacego starocia.
      • trut_u Re: Do jezdzacych pociagami 07.09.17, 11:28
        W pociągach z przedziałami dokładnie połowa osób jedzie tyłem do kierunku jazdy, także tego smile
        • riki_i Re: Do jezdzacych pociagami 07.09.17, 11:58
          No a tutaj 95%, jak pociąg nie zrobi obrotu
          • 1234wxyz Re: Do jezdzacych pociagami 07.09.17, 12:23
            Że jak? Co bredzisz?
            • przystanek_tramwajowy Re: Do jezdzacych pociagami 07.09.17, 12:49
              Bredzi. Pewnie mu się z tramwajem pomyliło. smile Wagony w Pendolino są skonstruowane tak, że połowa pasażerów siedzi w jedną stronę a połową w drugą.
    • asia-loi Re: Uważaj na kasy 06.09.17, 18:42
      na dworcu, każda "kolej" ma swoją kasę. Np Koleje Śląskie swoją, IC swoją itd.
      Fajną promocję mają Koleje Śląskie, ale nie wiem skąd, dokąd chcesz jechać, więc nie będę pisać.
      • naturella Re: Uważaj na kasy 06.09.17, 18:54
        IC z wymienionych jest najlepsze, najczystsze i ma najkrótszy czas podróży. TLK jeździ dłużej i bywa, że ma stare pociągi. A IR to rosyjska ruletka - może się zdarzyć pociąg nowy, a może totalny staroć. Ja akurat wagony bezprzedziałowe w IC sobie chwalę, nikogo się nie kopie naprzeciwko, siedzenia mają rozkładane stoliki i takie małe podnóżki. I gniazdko między siedzeniami.
        • beata985 Re: Uważaj na kasy 06.09.17, 19:07
          naturella napisała:
          TLK
          > jeździ dłużej
          wcale niekoniecznie

> IC sobie chwalę, nikogo się nie kopie naprzeciwko, siedzenia mają rozkładane s
          > toliki i takie małe podnóżki.
          również niekoniecznie big_grin
          całe to pkp to rosyjska ruletka dają co mają chyba jedynie co pewne to pendolino jak narazie big_grin
          • riki_i Re: Uważaj na kasy 06.09.17, 19:24
            beata985 napisała:

> całe to pkp to rosyjska ruletka dają co mają chyba jedynie co pewne to pendolino jak narazie big_grin

Nie wiem czy takie pewne. Jechałem kilka razy zarówno w jedynce, jak i w 2 klasie. Dwa razy przyjechał pociąg po prostu brudny. Rażąco brudny. Szyby miał tak zasyfiałe, że ledwo co było przez nie widać. W pendolino nie działa wi-fi, są przez to również problemy z płaceniem kartą w warsie. Obsługa tego pociągu nadal zdaje się nie do końca umie z niego korzystać, jechał Pan na wózku, nie umieli wysunąć rampy (znaczy niby "zepsuła się"), więc zaliczyliśmy ponad godzinny nieplanowany postój na stacji. Linia jednotorowa, więc nasz pociąg przy okazji zawalił cały rozkład, a u celu miał już 1,5h w plecy. Kabiny sterownicze są na obu końcach tego pociągu, za jednym razem komuś nie chciało się zrobić oblotu, więc gros siedzeń było ustawionych tyłem do kierunku jazdy (to jest dla mnie dość wkurzające, jak się jedzie 5 godzin). W jedynce są b. drogie bilety, niby żarcie i dwa razy serwowane napoje w cenie, ale owo jedzenie to w zasadzie zimne przekąski w skąpych ilościach. No , mankamentów jest trochę. Poza tym puszczanie pociągu zrobionego na 230 km/h zdezelowaną jednotorową linią do Kołobrzegu wydaje mi się ułańską fantazją.
            • baltycki Re: Uważaj na kasy 07.09.17, 17:37
              > za jednym razem komuś nie chciało się zrobić oblotu,
              Po wykonaniu oblotu "lokomotywa" pendolino jechalaby "nosem" skierowanym w strone wagonow.

> Kabiny sterownicze są na obu końcach tego pociągu,
              W metrze, tramwajach tez, zbedne petle.

Oblot nie odwraca wagonow, "lokomotywy" o 180°!
              • riki_i Re: Uważaj na kasy 07.09.17, 22:36
                Obrót, obrót miało być...
          • naturella Re: Uważaj na kasy 07.09.17, 11:25
            Dużo jeżdżę pociągami, zazwyczaj właśnie IC, TLK i EC - jeszcze się nie spotkałam, żeby na tej samej trasie IC jechało dłużej niż TLK, a wagony bezprzedziałowe nie były takie, jak opisałam smile
            • beata985 Re: Uważaj na kasy 07.09.17, 12:44
              a ja dużo nie jeżdże ale spostrzeżenia mam nieco inne big_grin
              tlk i ic mają taki sam czas jazdy- i inne co opisałam w zalinkowanym wątku. na trasie oczywiscie,k tóra mnie interesuje, innych nie przeglądałam.
              IC trafiały się stare wagony, przedziałowe fakt, że 6 osobowe ale też takie same 6 osobowe przedziały miał ostatni tlk.
    • joa66 Re: Do jezdzacych pociagami 06.09.17, 20:07
      A ja mam pytanie - jak odróżnić (przy rezerwacji) pendolino od InterCity? Zwykle rezerwację robię na szybko i nie zwracam uwagi na symbole, tylko godziny, ale najbardziej lubię pendolino bezprzedziałowe.
      • beata985 Re: Do jezdzacych pociagami 06.09.17, 20:09
        po cenie pendolino poznasz big_grin
      • beata985 Re: Do jezdzacych pociagami 06.09.17, 20:12
        bilet.intercity.pl/zakup_biletu.jsp?ref=infop&rezerwacja_2=1&miejsce_2=2&ref=1

ma symbol EIP
        NAWET OBRAZEK NIEBIESKI WAGONIK wink
        • joa66 Re: Do jezdzacych pociagami 06.09.17, 20:20
          Dzięki za symbol smile . Cena nie jest oczywista, bo wiele zależy do tego kiedy kupujesz i zapotrzebowania na daną trasę i godzinę. Jechałam już pierwszą klasą pendolino taniej od drugiej klasy zwykłego IC.
          • ina_nova Re: Do jezdzacych pociagami 06.09.17, 22:09
            Jak pierwsza pendolino może być droższa od drugiej IC? Rok temu znajomy jechał Warszawa - Opole 1 klasa cena ok 200zł no nawet w dzień sprzedaży w 2 klasie IC tego nie przebiją....
            • joa66 Re: Do jezdzacych pociagami 07.09.17, 13:05
              Nie wiem jak. Kiedys za piewrszą klasę pendolino płaciłam 89 lub 98 zł (ni epamiętam) trasa Warszawa-Krakow albo Warszawa-trójmiasto (lub z powrotem - też nie pamiętam) smile
              • riki_i Re: Do jezdzacych pociagami 07.09.17, 13:39
                Teraz się zmieniło. Odkąd dodali posiłek w cenie biletu jedynka w pendolino jest b. droga (W-wa - Koszalin/Kołobrzeg 269 zł, najtańszy bilet w super promo stówe mniej, ale teraz takich biletów jest 1-2 na pociag)
                • joa66 Re: Do jezdzacych pociagami 07.09.17, 16:29
                  Podróż pamiętam, bo "w cenie" jadłam też pyszną jajecznicę z kurkami (nie spodziewalam się takiej w pociągu). Było to rok-dwa lata temu.
                  • joa66 Re: Do jezdzacych pociagami 07.09.17, 16:33
                    Z ciekawosci sprawdzilam teraz: Warszawa Krakow - 5 paxdziernika o 06.50 cena w 1 klasie - 139 pln (o ile EIP to pendolino)
                    • paniusiapobuleczki Re: Do jezdzacych pociagami 07.09.17, 17:24
                      Tak, to pendolino. Ja tez pamietam promocję, o której piszesz. Pierwsza klasa EIP była najtańsza smile
    • black.sally Re: Do jezdzacych pociagami 07.09.17, 13:50
      TLK są to krajowe , ale wolne i tanie, ICC to szybsze, z lekka droższe, a REG to regionalne przewozy. Zazwyczaj szynobusy.

Babcie najlepiej wysłac intercity, chyba,że jedzie Pendolino wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka