Dodaj do ulubionych

Kobieta silna i niezalezna

06.09.17, 19:07
Czyli wlasciwie jaka?
Okreslenie wypowiadane jednym tchem, ale kogo wlasciwie oznacza?
Tak instynktownie, jesli mowimy o jakiejs sile, niezaleznosci czy innej wyjatkowosci - jakies cechy osobowosci powinny tu tez miec co najmniej znaczenie- lub wrecz grac pierwsze skrzypce.

Jednak kilka razy spotkalem sie z potem nastepujacym dalszym wypowiedzi konkretnie Pan, w ktorej owa sila i niezaleznosc mozna bylo rozumiec, ze dana Pani ma po prostu prace. Zwykle znosnie platna, ale tez niekoniecznie. A - i zazwyczaj ze takze nie mieszka z facetem, czy rodzicami.
W jednym przypadku jedna 29-latka mieszkala jednak z facetem i to dzielili dom z wspollokatorem. Podkreslala jednak, ze nie musi i ze to jej wybor.

Wiec jaka to jest silna i niezalezna kobieta, czy w ogole silny i niezalezny czlowiek?
Poszerzam pytanie zeby wyjsc poza plec, bo czy myslac o jakimkolwiek osobie, co mieszka samemu i ma jakas platna prace myslimy "E, no to w takim razie silna i niezalezna" ?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Kobieta silna i niezalezna 06.09.17, 19:09
      To jest złośliwy tekst z demotywatorów.
      • bi_scotti Re: Kobieta silna i niezalezna 06.09.17, 19:15
        Tak zawsze mysle o mojej mamie. Byla wybitnie silna i niezalezna kobieta (zamezna i dzieciata wink). Miala okreslone poglady na sprawy, ktore uwazala (samodzielnie/independently!) za wazne i nie obawiala sie ich glosic choc zdarzalo sie, ze za gloszenie ich ponosila bolesne konsekwencje. Mozna sie bylo na niej "oprzec" gdy swiat sie walil ... a bywala oparciem dla roznych ludzi, w roznym czasie, w roznych formach. Byla swiadoma swoich limits tudziez limits w/z jakimi przyszlo jej zyc w okreslonym swiecie/reality. Niemniej miala zawsze odwage by starac sie owe limits niwelowac badz przynajmniej "klatke powiekszac". Pozanalam w zyciu jeszcze pare takich kobiet w roznych pokoleniach, w jakims sensie z czasem zaczynam tak postrzegac moja corke. Lucky are the men loved by such women smile Cheers.
    • 1234wxyz Re: Kobieta silna i niezalezna 06.09.17, 19:11
      >bo czy myslac o jakimkolwiek osobie, co mieszka samemu i ma jakas platna prace myslimy "E, no to w takim razie silna i niezalezna" ?

Nie wiem czy silna, ale niezależność tak właśnie rozumiem - zdolność do samodzielnego utrzymania się, mieszkania samemu, jakieś ogarnięcie życiowe. Mam koleżankę - zarabia dobrze ale nie mogłaby mieszkać sama bo boi się być sama w domu. Kiedy mąż jedzie na delegację do niej przychodzi matka albo któraś z koleżanek żeby nie musiała być sama w nocy. big_grin Więc: finansowo mogłaby być niezależna, ale nie jest bo nie może przez swoje fobie.
    • leanne_paul_piper Re: Kobieta silna i niezalezna 06.09.17, 19:18
      Dla mnie to kobieta, która jest w stanie sama poradzić sobie w każdej sytuacji. Nie dzwoni z płaczem po swojego misia, kiedy stanie jej samochód w nocy na trasie, tylko sama myśli, jak wyjść z tej sytuacji. To też kobieta, która lubi siebie i potrafi być sama, potrafi polegać na samej sobie. Plus naturalnie zarabia własne pieniądze i podejmuje niezależne decyzje, ale to oczywista oczywistość.
      Ps. Miło czasem oprzeć się na mężczyźnie, to też oczywistośćwink.
      • jem.gluten.i.cukier Re: Kobieta silna i niezalezna 06.09.17, 19:47
        Nie ma człowieka, który jest w stanie sam poradzić sobie w każdej sytuacji.
        • black_halo Re: Kobieta silna i niezalezna 06.09.17, 19:51
          Ale jest mnostwo takich co nie umieja sobie poradzic nawet w podstawowych sprawach.
          • jem.gluten.i.cukier Re: Kobieta silna i niezalezna 06.09.17, 19:52
            Owszem, ale tu nie o tym była mowa
            • black_halo Re: Kobieta silna i niezalezna 06.09.17, 20:23
              Alez owszem. Osoba, ktora zlapie kapcia na drodze i nie wie co w tej sytuacji zrobic nie jest osoba silna i niezalezna.
              • jem.gluten.i.cukier Re: Kobieta silna i niezalezna 06.09.17, 20:31
                Ale to, że wie co zrobić nie świadczy o tym, że jest osobą radzącą sobie w każdej sytuacji. I nie oznacza, że jest osoba silną i niezależną.
                • black_halo Re: Kobieta silna i niezalezna 06.09.17, 21:48
                  W codziennych sytuacjach dodajmy. Samodzielne utrzymywanie sie i podstawowe umiejentnosci typu "co zrobic jak zlapie kapcia" i tym podobne to jest wlasnie bycie silna i niezalezna osoba. Natomiast dopoki sie smierci bliskiej osoby nie przezyje to trudno powiedziec jak sie czlowiek zachowa.

Dla mnie silna osoba to taka, ktora nawet jak odniesie porazke to wstanie, otrzepie sie i idzie dalej, nie popada w depresje, nie rozpamietuje, nie zamyka sie w domu.
                  • jem.gluten.i.cukier Re: Kobieta silna i niezalezna 06.09.17, 22:12
                    Dla mnie radzenie sobie w codziennych sytuacjach to jest norma dorosłego człowieka. Siła i niezależność to o stopień wyżej.
        • 1234wxyz Re: Kobieta silna i niezalezna 06.09.17, 19:52
          Bo żyjemy w społeczeństwie i rozmaici ludzie świadczą różne usługi, każdy to rozumie, spoko. Ale chyba dobrze to wyjaśniła osoba do której wpisu się odnosisz - "Nie dzwoni z płaczem po swojego misia, kiedy stanie jej samochód w nocy na trasie, tylko sama myśli, jak wyjść z tej sytuacji.".
          • jem.gluten.i.cukier Re: Kobieta silna i niezalezna 06.09.17, 20:30
            Nie chodziło mi o usługi, bo za oczywiste uznałam, że nikt nie umie wszystkiego. Raczej miałam na myśli radzenie sobie z sytuacjami trudnymi. Nie wierzę, że są ludzie, którzy poradzą sobie ze wszystkim. Nie takich twardzieli widywałam załamanych. Nikt kto nie przeżył tego nie wie, jak poradzi sobie np. ze śmiercią bliskiej osoby, z byciem ofiarą przestępstwa itp. Więc opowieści, że ktoś sobie radzi w każdej sytuacji są dla mnie mocno wydumane i nie mają nic wspólnego z siła i niezależnością.
    • kkalipso Re: Kobieta silna i niezalezna 06.09.17, 19:41
      Silny i niezależny człowiek kojarzy mi się z konkretnym zabezpieczeniem finansowym.
    • jem.gluten.i.cukier Re: Kobieta silna i niezalezna 06.09.17, 19:49
      Silny i niezależny człowiek, niezależnie od płci to osoba o mocnym charakterze, stabilna emocjonalnie, niezależna w myśleniu i znająca swoje słabości, bo każdy je ma.
    • po-trafie Zyciowo ale i emocjonalnie 06.09.17, 20:34
      Wg mnie sila i niezaleznosc musza byc prezentowane na kilku plaszczyznach:
      - finansowej - osoba jest finansowo samodzielna, jesli ma kredyty to splaca je sama, sama zapewnia sobie dach nad glowa, wikt i opierunek;
      - emocjlonalnej - osoba jest wewnatrzsterowalna, jej emocje nie zmieniaja sie jak choragiewka na wietrza w zaleznosci od samopoczucia osob wkolo, osoba jest emocjonalnie stabilna - nie zamienia sie w kupke zalosci w obliczu niepowodzen, nie poddaje sie od reki gdy jej na czyms zalezy, nie wpada w odmety rozpaczy, gdy ktos ja skrytykuje;
      - decyzyjnej - osoba zasiega porady, kiedy jej potrzebuje, ale decyzje podejmuje sama i ponosi konsekwencje bez winienia calego swiata. Konsultowanie kazdej decyzji z rodzicem lub wrozka jak dla mnie wykresla osobe z listy osob silnych i niezaleznych
      • princess_yo_yo Re: Zyciowo ale i emocjonalnie 06.09.17, 22:07
        trudno sie nie zgodzic smile i plec nie ma tutaj zadnego znaczenia. dodalabym do tego zycie w zgodzie z wlasnym wybranym systemem wartosci ale to jest wypadkowa tego co napisalas wyzej.
      • kochamruskieileniwe Re: Zyciowo ale i emocjonalnie 06.09.17, 22:22
        ja bym jeszcze dodała:
        Lubi siebie i ma poczucie swojej wartości (co nie oznacza, że okazuje swoją wyższość)
    • kura17 Re: Kobieta silna i niezalezna 06.09.17, 22:29
      uwazam moja mame za silna i niezalezna kobiete - wychowala dwie corki (chyba niezle) sama, po tragicznej smierci taty, ktory byl miloscia jej zycia. wychowala z madroscia i miloscia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka