Dodaj do ulubionych

Mam dosyć tego kraju

07.10.04, 10:47
Nie mam już siły na walkę z urzędami, lekarzami. Gdzie się nie pójdzie,
wszędzie są problemy i odsyłanie od jednego do drugiego. Chciałam zapisać się
do gina w ramach NFZ i wiecie jaki jest najbliższy termin ??? po 20
listopada !!!!!! Żeby tak raz ZUS czy US zapomniał o składce albo upomniał
się po nią kiedys tam.
Obserwuj wątek
    • hratli Re: Mam dosyć tego kraju 07.10.04, 11:07
      hehe ja pol roku temu chcialam pojsc do endokrynologa i powiedzieli ze w tym
      roku nie zapisuja juz - juz tylko smiac sie pozostalo!
      • minia76 Re: Mam dosyć tego kraju 07.10.04, 11:09
        Ja się zapisałam do ginekologa 15 sierpnia na 21 października i to nie do
        mojego lekarza, tylko do pierwszego lepszego, u którego było jeszcze miejsce.
        Pozdrawiam, minia
        • szymanska To jest chore 07.10.04, 11:22
          Po co te slogany o bezpłatnej służbie zdrowia, przecież jeśli ktoś ma dość
          pilący problem pójdzie prywatnie.
          Tyle się mówi o profilaktyce, a przecież przez 2 miesiące tyle może się zmienić
          ze będzie za późno np. na leczenie zachowawcze.
          • mama_wiktora Re: To jest chore 07.10.04, 11:47
            To chyba właśnie po to jest żeby ci których stać chodzili prywatniesmile innej
            przyczyny nie widzę. Jak Wiktor był mały i potrzebował pilnej konsultacji
            neurologicznej i usg przezciemiączkowe główki, to termin mi wyznaczyli na za
            trzy miesiące (a Wiktor miał wtedy dwa miesiące!!??), u takiego malca to cała
            wieczność rozwojowa!! Teraz przy Julce też mnie chcieli z infekcją u
            półtoramiesięcznego bobasa umówić na za tydzień do laryngologa!!

Z Wiktorem poszłam wtedy prywatnie, zresztą do tego samego lekarza, który
            przyjmuje w przychodni, a teraz wzięłam małą i pojechałam rano do przychodni
            gotowa siedzieć pani doktor pod gabinetem to końca, mojego lub jej, na
            szczęście nie było to konieczne, jak już przyszłam to pani doktor znalazła
            czas...
            • barbin Re: To jest chore 07.10.04, 19:17
              "To chyba po to jest, żeby Ci, których stać chodzili prywatnie".
              Mamo Wiktorka, mogłabyś tak powiedzieć, gdyby ustalane terminy zależały od
              lekarzy, a tak z całą pewnościa nie jest. Poradnia Endokrynologiczna działająca
              przy "mojej" Klinice wyrobiła juz 95% kontraktu. Szef "staje na głowie", aby
              zwiekszyć limit świadczen,ale NFZ opowiada:NIE (pacjentów zapisujemy już na
              przyszły rok). Inny przykład- do sierpnia b.r.wyrobilismy 100% kontraktu
              odnośnie przeszczepiania nerek. Mamy w tej "działce" wspaniałe efekty,
              chcielibyśmy przeszczepiać dalej- niestety środków nie dostaniemy. Ludzie,
              którym możnaby uratować życie czekają, a my razem z nimi.
          • lucasa Re: To jest chore 07.10.04, 11:59

• Mam dosyć tego kraju
            szymanska 07.10.2004 10:47 + odpowiedz cytując + odpowiedz

Chciałam zapisać się
            do gina w ramach NFZ i wiecie jaki jest najbliższy termin ??? po 20
            listopada !!!!!!

hej, nie w ramach pocieszenia - tylko ostrzezenia. jak masz dosc lekarzy w
            Polsce to nie wybieraj sie czasami do Anglii. ja od konca lipca (najpierw
            wizyta u lekarza ogolnego, bo nie mozna do gin od razu) czekam na termin
            usuniecia nadzerki i mam termin na 27 pazdziernika. (!!!) nie pasuje mi ten
            dzien, i az sie boje zadzwonic, bo nie wiem na kiedy bede miala nastepny... a
            tymczasem mam dziwne krawawienia i bole.
            wiec nie tylko TY masz dosyc smile)) (ale wiem, ze to zadne pocieszenie)

A
            • barbaram1 Re: To jest chore 07.10.04, 13:15
              No właśnie! Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Mój kolega w Angli, gdy
              dowiedział się, że ma nowotwór płuc to wyznaczyli mu najbliższą chemię za 3 m-
              ce. W Polsce w podobnym wypadku kuzyn chemię otrzymał po dwóch tygodniach
              czekania.
              • kingaolsz Re: To jest chore 07.10.04, 13:36
                dokladam sie do slow Lucasy.
                W Anglii zeby zobaczyc specjaliste to jest cud. Ogolnie jest lekarz rodzinny od
                wszystkiego, ktory z reguly sie na niczym nie zna i na kazda dolegliwosc ma
                jeden komentarz "Normalne" i do widzenia. A prywatnie ceny sa z ksiezyca ( jak
                chcialam usg to oplacalo mi sie leciec do Polski, bo wyszlo taniej z biletem
                lotniczym).
                Ja mieszkalam w Polsce to tez nie narzekalam, a zaliczylam kasy chorych itp
                teraz tez uwazam, ze mamy swietnych lekarzy i nienajgorsza sluzbe zdrowia.

Wiem, ze sa przypadki, ze sie noz w kieszeni otwiera ( ogladam polska TV i mam
                rodzine), ale sa to i tak rzadsze przypadki niz tutaj ( UK).

Pozdrawiam
                Kinga
                • jagasz Re: To jest chore 07.10.04, 14:16
                  Phi..a u mnie zapis u endokrynologa na I kwartał 2005 rokuwink)))

aga
                  • dorrit Re: To jest chore 07.10.04, 14:22
                    Do Wloch tez sie nie wybieraj, bo tu tez sie dluuugo czeka, albo placi
                    prywatnie...
                • jagienkaa Re: To jest chore 07.10.04, 14:21
                  nie mówiąc o tym że tutaj w Anglii się w ogóle to ginekologa nie chodziwink chyba
                  że ma się prawdziwy problem i wtedy trzeba iść do lekarza pierwszego kontaktu
                  po skierowanie i termin też jest zwykle odległywink...oj tęsknię za polską służbą
                  zdrowia i PEDIATRAMI (nawet za pieniądze).
                  • kingaolsz Re: To jest chore 07.10.04, 14:27
                    Hehehe Jagienka!!
                    Jak ja mialam swoje problemy to mi powiedziano ( bylam dosc naglym
                    przypadkiem), ze moge sie zapisac do gina z terminem za 14 tygodni wink)))))

Kinga
                  • le_lutki Re: To jest chore 07.10.04, 14:31
                    No to faktycznie ja mam wielkie szczescie, bo moge chodzic do ginekologa (i
                    innych specjalistow) kiedy jest potrzeba i kiedy mi sie zywnie podoba. Drogo,
                    bo drogo (45 euro za wizyte, usg do 70 euro) ale ubezpieczalnia zwraca 70% a w
                    ciazy 100%. Z tym, ze chodza sluchy, ze po reformie ubezpieczen spolecznych we
                    francji tez trzeba bedzie przechodzic przez lekarza ogolnego, zeby ograniczyc
                    rozbestwionych pacjentow i zatkac nieco dziure budzetowa. Mysle jednakze, ze
                    nie bedzie to dotyczyc ciazy, bo tu opieka - taka, jaka jest teraz - jest
                    fantastyczna.
    • mama_radka Re: Mam dosyć tego kraju 07.10.04, 15:18
      To ja jestem lepsza... właśnie przed chwilą dzwoniłam aby umówić się do ginka -
      na kontrolę - mam nadżerkę - którą leczyłam jakimis tam tabletkami i po tym
      leczeniu miałam iśc na kontrole i co i dopiero na 18 listopada..... I moje
      plany runęły, tak i tak by runęły, bo wiadomo że od wizyty u ginka, do zabiegu
      tez trochę trwa. Plany odnośnie drugiej ciąży, oj biedny ty radku nie będziesz
      miał szybko rodzeństwa....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka