Dodaj do ulubionych

Kanary - porada nt kasy

14.09.17, 13:54
Na dwa tyg. bez wyżywienia, ile trzeba szykować na wydatki na miejscu dla 2+1?

Wyszło mi, że przy rozsądnym gospodarowaniu (czyli że knajpa ok, ale ze 3 razy maks, raczej posiłki jak na ciepło, to korzystanie z aneksu, czasem kanapki, od których się w końcu nie umiera wink ), ale ze zwiedzaniem również droższych atrakcji - 1000 euro powinno starczyć, fajnie mieć jeszcze z 500, ale to już tak ekstra. Jak się zapatrujecie na to wyliczenie?

Rozważam rezygnację z pożywienia na rzecz fajniejszego jak dla nas hotelu, stąd pytanie smile

My z tych co dla nich ważniejsza ładna plaża i atrakcje turystyczne niż hotel sam w sobie wink, skoro już trzeba iść na jakieś kompromisy, bo trzeba...
Obserwuj wątek
    • butch_cassidy Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 13:55
      wyżywienia powinnam napisać smile bo jeść jednak niestety trzeba nawet na wakacjach big_grin
    • asmarabis Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 13:56
      1500 eur na dwa tygodnie na jedzenie z marketu i kanapki ?????
      Czy to liczysz z hotelem juz bo zaraz zemdleje
      • butch_cassidy Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 13:59
        Nie, liczę zwiedzanie, w tym też co najmniej jednej sąsiedniej wyspy.
        • asmarabis Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 14:03
          Ale to prywatnym odrzutowcem chcesz zwiedzać czy jak?
          Za co tyle ?
          Nie byłam jeszcze w tamtych rejonach a kwotę szokująca podałaś
          • butch_cassidy Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 14:08
            No choćby zoo, to jest już 300 euro. Właśnie wyspa obok 150, posiłek w knajpce (skromniejszy) 50, wynajęcie auta na 3 dni 80, łódź podwodna za 3 os. 150, karnet na zwiedzanie kilku miejsc 80... plus jakiś luz... Wszystko dla 2+1 i pamiątki dla siebei i bliskich. To aż tak szokujące? Ceny z netu, więc właśnie chciałabym ewentualnie zweryfikować.

I... no właśnie raczej byłabym wdzięczna za rady osób, które b y ł y tongue_out
            • asmarabis Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 14:20
              Widzę ze bardziej przydały by sie rady eksperta od zarządzania finansami

Zoo ????
              Za tyle kasy co tam jest takiego ze nie ma tego w zoo europejskim i trzeba sie spłukać ???? Serio pytam

Posiłek skromny w niskobudżetowej knajpce tyle ma kosztować ? To juz bym wolała jeść w domu

Pamiątki dla siebie i kogoś w dobie minimalizmu ?? Po co ?

Planuje kanary moze w przyszłym roku ale z taka kasę to ja lepiej na Malediwy dojadę wink
              • dyzurny_troll_forum Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 14:24
                asmarabis napisała:

> Posiłek skromny w niskobudżetowej knajpce tyle ma kosztować ? To juz bym wolał
                > a jeść w domu

Możesz przecież nawet weki z bigosem zabrać z domu na te MałeDziwy...

Policz ile kosztuje skromny posiłek w niskobudżetowej knajpce nad Bałtykiem dla trzech osób?
              • butch_cassidy Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 14:33
                Skoro serio pytasz (trolle to serio robią!?), to Ci odpowiem, co jest w cenie m.in.: przejażdżka na wielbłądach (teraz, gdy Afryka Północna odpadła, to tak - jest to atrakcja dla dziecka) , karmienie żyraf i innych zwierząt, kontakt z lwami morskimi... Moje najbliższe zoo takich atrakcji nie zapewnia, za to mojej córce by się spodobały (mnie też tongue_out ).
                • asmarabis Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 14:59
                  Karmienie zwierząt???
                  Serio juz myślałam ze tam sa jakies cuda dziwy , delfiny , orki, wieloryby, ośmiornice ktore mozna dosiadać itp

Dobrze wiedzieć ze mozna zaoszczędzić kasę i trzeba to miejsce omijać szerokim łukiem bo cena powala wole do Wrocławia jechać za 10 eur chociaż nie lubię
                  • jusytka Re: Kanary - porada nt kasy 16.09.17, 20:31
                    To jedz do Wrocławia, ale ja osobiście nie widziałam tam pokazów orek, lwów morskich, fok czy papug. Sama roślinność w Loro Parku na Teneryfie jest warta ceny. Osobiście też oglądam pieniądz za nim go wydam, ale w przypadku Loro parku nie żałuję ani centa
                    • asmarabis Re: Kanary - porada nt kasy 16.09.17, 22:08
                      No wlAsnie słyszałam ze parki na kanarsch sa fajne ale z tego co piszecie to raczej dla osób ktore nigdzie nie były i zachwyca je papuga i palma.
                      Ale dobrze wiedzieć bo nie będę pchać sie na sile za taka kasę
              • aankaa Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:04
                asmarabis napisała:

> Planuje kanary moze w przyszłym roku ale z taka kasę to ja lepiej na Malediwy dojadę wink

chyba dopłyniesz, a i to wpław
                • asmarabis Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:06
                  Jakiej drogi bym nie wybrała to i tak wyjdzie mnie trzy razy taniej za to samo niz podobny wyjazd organizowany przez ematki wink
                  • nikki30 Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:32
                    >Jakiej drogi bym nie wybrała to i tak wyjdzie mnie trzy razy taniej za to samo niz podobny wyjazd organizowany >przez ematki wink

Oj ty biednabig_grin Tak mało Ci płacą za napisanie jednego postu?
                    Jeszcze Cię taniej wyjdzie jak nie pojedziesz nigdziebig_grin
              • claudel6 Re: Kanary - porada nt kasy 16.09.17, 01:19
                cena 50 euro za kolację 2+1 to jest raczej cena standardowa, przy niezbyt wystawnej kolacji. przystawka, jedno danie + napoje. to jest cena z Hiszpanii, Włoch (Toskania, Sycylia Liguria), Grecji oraz Portugalii.
                • asmarabis Re: Kanary - porada nt kasy 16.09.17, 09:31
                  Umm byłam w Hiszpanii Grecji i Portugalii i nie przypominam dobie takich cen
                  to nue sa normalne ceny ale ceny w jakichs ekskluzywnych miejscach
                  • bialeem Re: Kanary - porada nt kasy 16.09.17, 22:27
                    To są normalne ceny. Właśnie siedzę w Portugalii i za przystawki dla 3 osób i sangrię zapłaciłam 35 eurasków w przeciętnej knajpie. Zakupy na kolację, to też mniej więcej tyle. Standardowo z winem za 4 osoby płacimy 75-90
                    • asmarabis Re: Kanary - porada nt kasy 17.09.17, 10:19
                      Skąd wy bierzecie te ceny to nie rozumiem.
                      To sa ceny z Luksemburga czy Norwegii
                      W krajach południowych jest o wiele taniej
                      I co jedziecie na tydzień i 700 eur wam idzie na same kolacje ???????
                      To ja za tyle niemalże mam cały wyjazd w hotelu **** z jedzeniem
                      • snakelilith Re: Kanary - porada nt kasy 17.09.17, 18:54
                        smarabis napisała:

> Skąd wy bierzecie te ceny to nie rozumiem.
                        > To sa ceny z Luksemburga czy Norwegii

W Norwegii gupi trollu podróżujący palcem po mapie, to 50 euro wystarczy ci na kolację z napojem dla jednej osoby, a nie 2 plus 1. Skończ więc lepiej, bo nawet śmieszna już nie jesteś.
            • leni6 Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 14:33
              Które zoo na kanarach kosztuje 300 eur za 3 osoby ? Loro park mniej niż połowę tego kosztuje.
              • butch_cassidy Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 14:37
                Oasis Park. Jak dodałam dodatkowe atrakcje dla trzech os. i pamiątki/posiłek...
                My z córką lubimy pamiątki (staramy się kupować zrobione lokalnie, jak tylko się da).
              • butch_cassidy Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 14:39
                A może mogłabyś odnieść się ogólniej? smile
                • leni6 Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:07
                  Mnie oasis park kosztował tyle co bilety wstępu. A orki są, tyle że w loro park na Teneryfie.
                  • butch_cassidy Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:11
                    leni6 napisała:

> Mnie oasis park kosztował tyle co bilety wstępu.
                    A jak wrażenia?
                    • nikki30 Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:18
                      Dodatkowo jest płatne zdjęcie z papugą na wejściu, karmienie lemurów (super atrakcja), pokazy papug (też super atrakcja).
                      Jeden z fajniejszych parków w jakim byliśmy (nie wliczając Jungle Island w Miami).
                      Najlepiej wyjedzcie z samego rana wtedy nie ma tłumów. Od razu zapiszcie się na wybrane atrakcje bo są tylko o określonych porach.
                      • asmarabis Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:28

> Dodatkowo jest płatne zdjęcie z papugą na wejściu, karmienie

Aga to juz rozumiem dlaczego musicie brać tyle jkasy przecież takie zdjęcia to tylko zadzieranie kasy

Hahahahaha
                        Byliśmy teraz w Grecji i chcieli nad wrobić w takie cos śle tak subtelnie ze maz myślał ze kapitan w geście przyjaźni chce sobie zrobić zdjęcie z dzieckem i zdążył sam zrobić zanim sie zorientowaliśmy
      • dyzurny_troll_forum Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 14:21
        asmarabis napisała:

> 1500 eur na dwa tygodnie na jedzenie z marketu i kanapki ?????

100E dziennie na trzy osoby na jedzenie i wszystkie inne wydatki to jest dużo?
        • butch_cassidy Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 14:35
          No właśnie mnie też się wydaje, że raczej rozsądnie, ale sądzę, że i w 70 się zamknę, jeśli będę musiała. Pytanie, czy nie jestem w błędzie...
        • mikams75 Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 14:40
          i duzo i nieduzo - z knajpka, wypozyczeniem samochodu i biletami wstepu to malo, ale na pewno beda dni, kiedy sie beda snuc po plazy i w takie dni to duzo.
        • herca Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 14:45
          Właśnie to jest raczej oszczędnie ale chyba nie musicie codziennie wydawać kasy na atrakcje, plażowanie jest prawie darmowe big_grin na knajpkę przeznaczcie z 60-70 euro, zrobi bardzo duża różnice w porównaniu do 50 eur. Można oszczędzić na czymś innym.

• butch_cassidy Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 14:48
            Dzięki smile
            • nikki30 Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:09
              Też uważam, że to raczej oszczędniesmileNo chyba że ktoś przelicza te 1000 euro na złotówki to wyjdzie mu dużosmileA to tak jakbyś na dwutygodniowe wakacje nad polskim morzem wzięła 1000 zł...
        • asmarabis Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 14:54
          Na jedzenie kupowane w markecie tyle wydajesz ?

Ile ty jesz?
          • dyzurny_troll_forum Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:10
            asmarabis napisała:

> Ile ty jesz?

Moja ostatnia wieczerza w Rzymie czyli uczta mistrzów - kilowa krowa oraz butla wińska (z pozdrowieniami dla maestro Kolpika oczywiście):

https://patrz.pl/zdjecie,maxela-png,188708.html
    • riki_i Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 14:39
      Głupio kombinujesz. Dobry hotel na Kanarach, a piszesz że chcesz wybrać dobry, nie jest posadowiony obok hipermarketu spożywczego, tylko raczej przy plaży, w okolicy gdzie poza hotelami nie ma nic. Codzienne drałowanie z buta po bułeczki, smoczki, masełko, napoje... da ci nieźle w kość. Wiesz jak wujowo jest w fajnym hotelu, gdzie wszyscy walą darmowe all inclusive na plaży, a ty ukradkiem popijasz mineralną wniesioną w plastikowej torebce? Kaszana!

A przede wszystkim dopłata do wyżywienia jest naprawdę najtańszą opcją.
      • butch_cassidy Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 14:41
        Tylko że w tym hotelu nie ma AI, ani nawet HB, za to wszyscy chwalą plażę (fotki też wydają się OK) i jest SPAR na terenie.
        I prawdę mówiąc nie wiem, jak to jest, bo dotąd, jak przez biuro, to z wyżywieniem brałam, a jak nie, to wieczorem byliśmy tak padnięci, że nie mieliśmy siły, patrzeć, co robią inni.
        • loola_kr Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 14:43
          śniadanie by się przydało...
        • asmarabis Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:09
          Ceny w tym sklepie pewnie zbójeckie i 1000 nie starczy
          Weź z 2000 jak chcesz robic zakupy spożywcze w takim miejscu
      • dyzurny_troll_forum Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 14:54
        riki_i napisał:

> Głupio kombinujesz. Dobry hotel na Kanarach, a piszesz że chcesz wybrać dobry,
        > nie jest posadowiony obok hipermarketu spożywczego, tylko raczej przy plaży,
        > w okolicy gdzie poza hotelami nie ma nic. Codzienne drałowanie z buta po bułe
        > czki, smoczki, masełko, napoje... da ci nieźle w kość.

> Wiesz jak wujowo jest
        > w fajnym hotelu, gdzie wszyscy walą darmowe all inclusive na plaży,

po pierwsze all inclusive nie jest darmowe tylko za bardzo dużo pieniążków. nie jest specjalnie trudno porównać cenę z AI i bez tego samego pokoju.

po drugie AI jest opłacalne tylko dla tzw. "szczurów hotelowych"

po trzecie jakość produktów w AI to zazwyczaj dno total - wino za 3-4E butla i piwo z plastikowych kubków oraz pizza z podgrzewacza.

>a ty ukradkiem popijasz mineralną wniesioną w plastikowej torebce? Kaszana!

a dlaczego ukradkiem?
        • riki_i Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:34
          W korpo świecie dużych biur turystycznych AI to szczegół . Jak bierzesz lasta to nikt nie zydzi na odejmowaniu żarcia z pakietowej oferty.

W takim hotelu Tres Islas, o którym mowa poniżej, masz plaże po horyzont i zero powodów aby tarabanic się do pobliskiego miasteczka, w którym nic nie ma. Siedzisz na plaży, parę dni rozbijasz się po bezdrożach Fuerty wynajęta terenówka i tyle. Masz cały pobyt.

Ps. Do strefy hotelowej w niektórych resortach nie wolno wnosić żarcia i picia. Możesz sobie zamówić w barku AI, ale wnieść z zewnątrz albo z hotelowej restauracji już nie. Poza tym wygląda to fatalnie- wszyscy sącza darmowe drinki nad basenem, a ty targasz butle mineralnej ze Spara
          • butch_cassidy Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:37
            No to nie taki hotel mam na oku wink
            • riki_i Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:46
              Napisz konkretnie jaki, albo konkretnie w którym miejscu, to się wypowiemy rzetelnie i autorytatywnie.
              • butch_cassidy Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:54
                riki_i napisał:

> Napisz konkretnie jaki, albo konkretnie w którym miejscu, to się wypowiemy rz
                > etelnie i autorytatywnie.
                >
                Tyle że każdy ma inne oczekiwania - Ty wydajesz się lubić luksusowe molochy na pustkowiu, a ja zupełnie inaczej. Więc trudno o autorytatywną, rzetelną, a przede wszystkim obiektywną ocenę wink

Ten upatrzony hotel ma dla mnie plus w postaci plaży i wygodnego lotniska wylotu oraz braku dyskotek itp. w okolicy. Jestem w zasadzie pewna, że właśnie o to mi chodzi. Szkoda tylko że z jedzeniem kłopot... Ale reklamują to oczywiście jako zaletę, że posiłki wedle potrzeb, czy jakoś tak smile
                • riki_i Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:57
                  Lubię luksus, to fakt. Ale Tres Islas to akurat nie jest moloch.
          • asmarabis Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 17:00
            auracji już nie. Poza tym wygląda to fatalnie- wszyscy sącza darmowe drinki nad
            > basenem, a ty targasz butle

Bez przesady a z tego co zrozumiałam to cały hotel jest z tymi aneksami kuchennymi więc będą tam same janusze z rodzina zakupami z marketu, więc raczej spodziewałabym się wygwizdywanynia ludzi skupionymi drinkami.....
      • aankaa Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:09
        riki_i napisał:

> Głupio kombinujesz. Dobry hotel na Kanarach, a piszesz że chcesz wybrać dobry,
        > nie jest posadowiony obok hipermarketu spożywczego, tylko raczej przy plaży,
        > w okolicy gdzie poza hotelami nie ma nic. Codzienne drałowanie z buta po bułe
        > czki, smoczki, masełko, napoje... da ci nieźle w kość.

rzuć okiem na Riu Oliva Beach Resort i Tres Islas (Fuerteventura) - dwa hotele (i nic więcej) pośród wydm (do miasteczka jest kilka km) - pomiędzy nimi jest sklepik z wyrobami z aloesu, minimarket
        więc jej nie strasz tongue_out
        • riki_i Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:25
          Byłem w obu tych hotelach wielokrotnie, począwszy od 1994 roku, i nie wyobrażam sobie nie mieć tam żarcia w pakiecie. O ile pamiętam z ostatniego pobytu Oliva Beach jest teraz w systemie AI, a Tres Islas HP albo śniadania. Oczywiście, można też sam nocleg, ale to strzał w głowę. Jeden drogi sklepik na miejscu i hektar drogi do Corralejo.
          • norra.a Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 19:48
            Tak, Riu Oliva Beach jest w AI, ale jest też Dino na terenie hotelu, ceny dość wysokie. Zarówno Oliwa jak i Tres Islas to fajne hotele, ale jednak molochy.
    • iziula1 Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 14:41
      Koszt w restauracji na Gran Canarii jakieś 2 lata temu z napojami 2+3 zamykał się 50-65 euro.
      Przeważnie pizza dzieciom, my ryby, jakaś zupa, do tego soki wyciskane i sangria z owocami.
      Dorzucasz do tego napiwek 2-5 euro.
      Mozecie zamiast normalnego dania zamówić zestaw tapasów. Spróbujecie kuchni regionalnej w małych porcjach. My wyszukiwaliśmy małych, regionalnych knajpek, gdzieś w górach, na trasie. Obsługa tylko hiszpański, my tylko angielski. Więc obiady to było totalne zaskoczenie ale warto bo pyszne i duŻe porcje. W podziękowaniu zdarzało się,ze dostawaliśmy wino miejscowej produkcji ( domowej ) w plastikowej butelce smile więc praktycznie od razu do wypicia.
      Ryb sobie nie żałujcie bo przyrządzają je świetnie ( dużo czosnku ) i są z miejscowych połowów.
      • butch_cassidy Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 14:43
        Dziękuję smile Na takie odpowiedzi miałam nadzieję smile
        • leni6 Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:10
          Ceny w supermarketach na kanarach są podobne jak w Polsce, niektóre rzeczy będą droższe (mięso, soki), inne podobne.
        • iziula1 Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:15
          Tylko my mieliśmy na cały pobyt wynajęty samochód. Rezerwacja przez Internet. Odbiór na lotnisku. Żeby nie płacić kaucji wykupilismy pełne ubezpieczenie. Wtedy śpisz spokojnie.
          Nie mam akurat pliku w którym zapisałam wydatki z podziałem na wyżywienie,samochód,atrakcje,hotel. Gdzieś mi zniknął w czeluściach laptopa wink bo wrzucilabym ci wydatki ze sklepów.
          A i pamiętaj w każdym hotelu możecie codziennie wykupić śniadanie. Zgłaszasz to w recepcji. Za dziecko 50%. To był koszt chyba 10-15 euro osoba dorosła,maluch do 2 lat gratis,ale sprawdź na stronie hotelu. W cenie wszystko łącznie z napojami.
    • loola_kr Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 14:42
      nie byłam tam nigdy ale z 1000 euro to dziennie wychodzi 70 euro na 3 osoby. Nie jest to wielka kwota jeżeli ma się zapłacić wszystkie posiłki i dodatkowo lody czy kawy. Bo wycieczki i pamiątki to raczej z tego 500...
      • butch_cassidy Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 14:44
        Dokładnie wyszło mi 600 (tak wstępnie) na wycieczki.
        Też piszę, że to skromnie... Ale da się?
        • cauliflowerpl Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:05
          No to za pozostale 400, robiac zakupy w markecie, spokojnie sie wyzywicie przez 2 tygodnie.
          • cauliflowerpl Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:27
            Nie chce wchodzic na konto w pracy, ale w domu zerkne, ile wydaje na miesiac w supermarketach (wlaczajac wydatki, ktorych miec nie bedziesz, typu proszek do prania itp).
            • cauliflowerpl Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:32
              A ceny w sklepach sprawdzisz na stronach (carrefour, aldi.es, lidl.es, mercadona, caprabo...)
              • dyzurny_troll_forum Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:36
                cauliflowerpl napisała:

> A ceny w sklepach sprawdzisz na stronach (carrefour, aldi.es, lidl.es, mercadon
                > a, caprabo...)

Dwa pytania się cisną:

Czy nie ma istotnych różnic w cenach między Kanarami a Hiszpanią kontynentalną? Z tego co pamiętam to to terytorium autonomiczne i rządzi się swoimi prawami. I różnica w paliwa była spora, ale już nie pamiętam w którą stronę....

Jak wygląda obecność marketów na Kanarach? Dużo ich jest czy jeden na wyspę?
                • iziula1 Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:42
                  Markety Dino, hiper lub superdino. Różnica w cenie jest bo wszystko płynie z kontynentu.
                  Dodatkowo Fuerteventura i Lanzarote nie mają swoich upraw. Natomiast Teneryfa i Gran Canaria mają swoje warzywa,oczywiście nie wszystkie ale są. I np na GC kupisz na straganach wszystko świeże i normalnych cenach.
                  Sklepy spożywcze są w każdym miasteczku. Ich wielkość zależy od liczby mieszkańców i ilości i specyfiki hoteli.
                • cauliflowerpl Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 16:21
                  Północ Hiszpanii i Kanary mają zbliżone koszty życia.
                  www.elespanol.com/economia/20160927/158734831_0.html
                  Do listy marketów jeszcze: Mercadona (ponad 30 sklepów na wyspach)

Nie dobijam do 200 Euro na miesiąc za zakupy w supermarketach dla samej siebie (a tylko tam kupuję żarcie). W lipcu i sierpniu nawet do 150 nie doszłam.
                  Fakt, jem bardzo mało mięsa, ale za to na dobre sery sporo wydaję.
                  • butch_cassidy Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 16:23
                    cauliflowerpl, dziękuję pięknie. My też wolimy sery od mięs.
              • butch_cassidy Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:38
                Dzięki smile Tak zrobię.
        • iziula1 Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:32
          Butch musicie mieć jakąś rezerwę na wydatki nieprzewidziane. I na ulubione perfumy. Ceny o 30-40% niższe niż w PL a jak jeszcze traficie na promocję to już wogle szał.

Przemyslcie jeszcze opcje śniadań hotelowych lub kolacji. Większość kanaryjskich hoteli karmi dobrze a nawet b.dobrze. Policz sobie czy np śniadanie plus późny obiad w restauracji i coś do połsuchowania kupionego w markecie nie wyjdzie wam taniej lub podobnie.
          W hotelach nie masz limitu. I masz roznorodnie.
          • iziula1 Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:35
            Gdybym ja miała wybierać to wybralabym kolację. Są różnorodne i bogatsze niż śniadania a moje dzieci śniadanie lubią jeść w porze obiadu i najlepiej w postaci lodów wink więc wykup śniadań byłby nieoplacalny.
      • asmarabis Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:01
        O mujborze 9000 płn miesięcznie na jedzenie to nie jest wielka kwota ????

To ja jestem żebrakiem chyba
        • butch_cassidy Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:04
          Idź do wątków politycznych lepiej tongue_out Nie, żebym Cię wypraszała... smile
    • an.16 Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 15:42
      Akurat na Wyspach wyżywienie w hotelach jest świetne i ja bym z niego nie rezygnowała. Posiłki to dla mnie istotna część wypoczynku. Co do kwoty się nie wypowiem, bo zawsze tam brałam AI i nie wyobrażam sobie chodzenia z siatkami i gotowania w aneksie. Zdecydowanie wybrałabym "słabszy" hotel ale z restauracją.
    • mallard To proste 14.09.17, 15:44
      Jeśli nie chcesz, żeby Cię złapały przez co stracisz kasę, to kasuj bilet.
    • muchy_w_nosie Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 16:35
      Wybacz ale co to za hotel gdzie w restauracji hotelowej obiadu, niadania nie można zamówić. Ja rozumiem, że nawet w Polsce możesz kupić sam nocleg ale jak jesteś na miejscu idziesz do restauracji i prosisz o jajecznicę i kawkę to ci przecież nie powiedzą nie - o co chodzi?
      • riki_i Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 16:40
        No ale ona przecież nie po to rezygnuje z posiłków, żeby je na miejscu zamawiać. Wiadomo, że to wyjdzie jeszcze drożej, a celem autorki wątku jest aby przyoszczędzić kosztem rezygnacji z żarcia w hotelu.
      • butch_cassidy Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 16:41
        muchy_w_nosie napisał(a):

> cież nie powiedzą nie - o co chodzi?
        O to, że nie można zamówić z Polski (przynajmniej nie znalazłam takiej opcji), na miejscu to tak, bo jest bar i restauracja - pewnie wg cen posiłku w knajpce, jak w każdym innym miejscu.
        • norra.a Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 19:53
          Stołując się na mieście na pewno wydasz więcej niż na pakiet AI czy HB, pewnie można oszczędzić gotując, jeśli apartament wyposażony jest w kuchnię. Posiłek w restauracji to minimum 60 euro.
          • cauliflowerpl Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 20:01
            Kiedy w tym wątku rozchodzi się właśnie o to, żeby gotować samodzielnie a nie dopłacać do AI czy jeść na mieście.
            • marina2 Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 20:32
              my bylismy we troje na Teneryfie dwa tyg.hotel śniadania plus oboadokolacje.zwidziliśmy wszystko na maxa plus wypożyczanie auta plus knajpka raz dzieńnie plus jakies tam winko do degustacji na tarasie,czasem zejście na drinka w hotelu.zamkneliśmy sie w 1500 euro.w tym zakupy; cygara dla Męża,kosmetyki,rośliny dla mniewink,kosmetyki ,jakies tam t shirty dla potomstwa i plecaki skórzane.niczego sobie nie żałowaliśmy ani przy zwiedzaniu ani przy knajpkach. baw sie dobrzewink
              • marina2 Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 20:36
                tzn hotel i dwa posilki w nim i przelot i do tego 1500 euro
                • asmarabis Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 20:52
                  O masakro
                  A ile to wychodzi cała suma razem ?
                • asmarabis Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 20:52
                  O masakro
                  A ile to wychodzi cała suma razem ?
                  • marina2 Re: Kanary - porada nt kasy 14.09.17, 21:28
                    jeśli to pytanie do miewink to pamietam,ze hotel był jakos niedrogi lecieliśmy na przełomie czerwca/lipca.te 1500euro zapamiętałam,bo byłam zaskoczona,ze mąż tak to skalkulował.ale on tak ma wink dostaje małpiego rozumu na wakacjach.zwiedza wszystko doszczętnie i lubi sobie przysiąść w tapas barach.i lubi cygara i kupuje je w kązdym stosownym zakatku swiata.hotel byl przyzwoity ,ale nie ęą szy czy.norma kanaryjska restauracja bar drink bar basen blisko plaży chyba Jardin.rezerwacja przez TUI
                    • kubek0802 Re: Kanary - porada nt kasy 15.09.17, 06:52
                      Płacić spore pieniądze za wyjazd na Fuerę , potem spędzać czas na szukaniu sklepu, przygotowywaniu śniadań, gotowaniu obiadu, sprzątaniu kuchni itp. i jeszcze wyliczaniu czy to nie za drogo. Gdzie tu rachunek ekonomiczny, bo jeszcze kolację w miłych okolicznościach przyrody w jakiejś knajpce można uznać za wypoczynek (przy rezygnacji z wyżywienia w hotelu).
                      Na marginesie polecam Costa Calma i miasteczko i spokój i centralna lokalizacja na wyspie, a RIU na wydmach to moim zdaniem nieporozumienie właśnie ze względu na położenie hoteli.
                      • butch_cassidy Re: Kanary - porada nt kasy 15.09.17, 07:07
                        Marina, Kubek, Norra - dziękuję Wam za praktyczne informacje smile
                      • riki_i Re: Kanary - porada nt kasy 15.09.17, 09:46
                        Nic nie mam do Costa Calma, ale dlaczego niby wolnostojący riu w parku narodowym na wydmach jest be? Tam jest zawsze obłożenie 100%, a ludzie płacą za to, żeby były widoki, plaża i przestrzeń. Koniecznie musi być miasteczko w pakiecie? IMHO w większości z nich nie ma nic ciekawego
                        • butch_cassidy Re: Kanary - porada nt kasy 15.09.17, 09:54
                          Też na tym polegają różnice w upodobaniach. My lubimy mieć miasteczko w odległości spaceru - tak dla przyjemności, albo żeby skorzystać z transportu publicznego, córka buszuje też po sklepikach z głupotami, a ja jej chętnie towarzyszę.

Piękne widoki wokół, to oczywiście fajna sprawa. Ale dla nas to miasteczko to też atut.
                          Z resztą, to też zależy od tego, jak bardzo stresującą się ma pracę - pamiętam, że jak w b. pracowitym okresie mojego życia pojechałam wymęczona do Tunezji (przed rewolucją), to faktycznie, tydzień mogłam patrzeć w morze i nic więcej, dopiero w drugim się ruszyłam, żeby zwiedzać. Teraz mamy inne oczekiwania.

A swoją drogą, rzuciłam okiem w necie na Costa Calma i przyznam, że mi się podoba smile
                          • butch_cassidy Re: Kanary - porada nt kasy 15.09.17, 09:56
                            Czy ja dobrze widzę, że tam na plażach prawie nie ma leżaków i parasoli?
                            • marina2 Re: Kanary - porada nt kasy 16.09.17, 00:17
                              nie na wszystkich plażach były z tego co pamiętam.jeszcze takie moje subiektywne spojrzenie: zwróć uwage na tanie naprawde tanie kremy z aloesem-są świetne.w Puerto de la Cruz jest piękny park założony ponad 200 lat temu ogromny i warto tam zajrzeć po drodze mijając miejsce gdzie mieszkała Agatha Christie.Nie przegap delfinów.Loro Parku i plaży na której Nelson stracił rękę/muzeum w Santa Cruz jest pod ziemią nad morzem/. a i weź krem z filtrem nie mniej niż 50
                              • butch_cassidy Re: Kanary - porada nt kasy 16.09.17, 08:03
                                marina2,
                                Dzięki. O kremie to wiem, bo byłam już m.in. w Maroku, to stosunkowo niedaleko. Tak że faktycznie - spalić się łatwo, ale o tym nigdy za mało przypominania.
                              • asmarabis Re: Kanary - porada nt kasy 16.09.17, 09:27
                                Aha, jak w Polsce były plany budowy delfinarium to wszystkie ematki chciały mordować pomysłodawcę a teraz jak chcą zobaczyc tego delfina którego nie chciały w Polsce to jadą wiele kilometrów i płaca krocie

Jakie to smutne tak przyczyniać sie do upadku swojego kraju
                                • marina2 Re: Kanary - porada nt kasy 16.09.17, 14:17
                                  asmarabis kiedy piszę :"ne przegap delfinów" na Teneryfie sa miejsca gdzie można wypłynąć w morze i ze statku patrzec na synchroniczne popisy delfinów czasem i wieloryb sie trafi.wink) to są delfiny wolno żyjące tak?wink
                                  w Loro Parku owszem można popatrzeć na delfiny ,orki i foki więc jest wybór wink))
                                  • asmarabis Re: Kanary - porada nt kasy 16.09.17, 14:56
                                    No prosze cie, tezw swoim zyciu " widzialam" takie delfiny oraz plywajace hipopotamy. To znaczy widzenie to cel wycieczki ale to tylko strata pieniedzy, ja juz sie na takie "atrakcje" nie nabieram

Synchroniczne popisy u zwierzat podobno zyjacych wolno juz przmilcze, zdecydujcie sie czy chcecie tresowane delfiny czy delfiny na wolnosci
                                    • marina2 Re: Kanary - porada nt kasy 16.09.17, 20:34
                                      to przemilcz.delfiny tak mają ,ze na wolnoścci równiez wypływaja synchronicznie.wiem,bo widziałam je parę razy na dziko.
                                      • asmarabis Re: Kanary - porada nt kasy 16.09.17, 22:03
                                        No popatrz tezxwidzialam na dziko i nie pływały synchronicznie wink
                                        Tak jak pisałam takie obserwacje z łódki to pic na wodę fotomontaż i niczego to nie warte jak dla mnie.
                                      • butch_cassidy Re: Kanary - porada nt kasy 17.09.17, 09:54
                                        marina2 napisała:

> .wiem,bo widziałam je parę razy na dziko.
                                        A mnie już dwa razy umknęły dosłownie sprzed nosa... Raz ma M. Śródziemnym, raz Czarnym... Taki pech sad Nie chciały się pokazać. Może tym razem... Chciałabym smile
                                        • asmarabis Re: Kanary - porada nt kasy 17.09.17, 10:14
                                          No dokładnie, delfiny ktore na otwartym morzu urządzają pokazy dla publiczności to w bajce o delfinie Um były.

Jak sie zobaczy czarny korpus w oddali 10 cm nad woda to jest sukces
                                          • marina2 Re: Kanary - porada nt kasy 17.09.17, 17:11
                                            kobieto nie wiem z czym masz problem.piszę o synchronicznym wyskakiwaniu delfinów z wody .matka z delfiniątkiem.piękny widoki blisko łajby.najwyraźniej czegoś takiegoś nie widziałaś .przeleć się na Kanary ciśnienie spuścisz a i oczy i duszę nacieszysz.
                                            Dobrego dniawink)
                        • kubek0802 Re: Kanary - porada nt kasy 15.09.17, 09:56
                          No widzisz, nie neguję że same hotele są bardzo OK, jednak patrząc na nie z perspektywy wydm po drugiej stronie drogi miałam skojarzenie z Alcatraz, z którego widoki też były piękne z cel położonych wyżej. Dobrze więc, że jest wybór.
                    • asmarabis Re: Kanary - porada nt kasy 15.09.17, 08:01
                      Ale przecież za to 1500 to mielibyście kolejny wyjazd a jaka jest korzyść z takiego trwonienia kasy na sile ?
    • olaf2011 Re: Kanary - porada nt kasy 15.09.17, 07:58
      Byłam w ubiegłym roku na Teneryfie
      Koszty:
      apartament dla 6 osób - byliśmy w 8, młodsze dzieci (chłopaki 6 lat) spali z rodzicami 700E za 10 dni
      lot - jak komu się uda - nam się udało za 750 zł w obie strony (od osoby) ale bywa taniej (nam się nie udało bo dużo nas było)
      wynajem auta 140 E za 10 dni
      reszta we własnym zakresie - drogie są parki rozrywki, dzieciaki na początku chciały wszystkie hehehe po dwóch im już przeszło i nie chciały,
      parkingi raczej darmowe, wejścia do parków narodowych np wulkan, wąwóz darmowe
      produkty spożywcze w marketach - ceny ciut droższe niż w Polsce
      • mikams75 Re: Kanary - porada nt kasy 15.09.17, 08:53
        auto na 8 osob za 140e za 10 dni?? przyznaj sie prosze skad wypozyczylas.
        • olaf2011 Re: Kanary - porada nt kasy 15.09.17, 10:23
          Hehe. Mieliśmy jedno auto na dwie rodziny smile Jeździliśmy osobno, komunikacją darmową z parków (do parków) a na plaże piechotą. Mieszkaliśmy 10 min autostradą od lotniska, także było OK smile
    • 7katipo Re: Kanary - porada nt kasy 15.09.17, 08:43
      Ja to jednak inna liga jestem, ta niższa znaczy wink Jak przeczytałam tytuł to pomyślałam o kasie na mandat za jazdę autobusem bez biletu... big_grinbig_grinbig_grin
      • butch_cassidy Re: Kanary - porada nt kasy 15.09.17, 08:56
        big_grin
        Przepraszam za wprowadzenie w błąd smile Niecelowe smile
    • babsee Re: Kanary - porada nt kasy 15.09.17, 13:19
      Teneryfa w tym roku, maj, 7 dni- lot w obie strony 1000 zl, hotel-820 zl,auto wypozyczone przez net w Polsce z miesiecznym wyprzedzeniem- citroen C-3, koszt 64 euro( na 7 dni) bez wyzywienia bo chcielismy jesc gdzie nam sie podoba. Przyznam, ze balam sie tej opcji i chcialam chociaz sniadania na miejscu ale znajomi mówili, ze luz. Wiec okazało sie ze faktycznie bez problemu, sniadania wszedzie po ok 3- 5 euro na glowe. Knajpa wieczorem- najtaniej w jakiejs lokalnej- zaplacislimy 17 euro za wino i b. obfite drugie danie( na 2 osoby)a najdrozej na takim jakby rynku- 57 euro.
      Bylismy w Loro parku i na wulkanie Teide- to bylo najdroższe z calej imprezy.
      Wzielismy ze sobą 800 euro, przywiezlismy 150 z powrotem.
      • riki_i Re: Kanary - porada nt kasy 16.09.17, 00:33
        Babsee, a w ile osób to było? Tylko dwie, czy dzieci też były grane? Całkowity koszt hotelu na 7 dni - 820 złotych???? Myślałem, że to niemożliwe, ale sprawdziłem i faktycznie! Sam nocleg w jednej gwiazdce znalazłem już za 73 EUR za tydzień od osoby... Dziwne
        • asmarabis Re: Kanary - porada nt kasy 16.09.17, 09:33
          Hahaha
          73 eur za pobyt i 1500 eur na pamiątki
          Jak czytam o pomysłach ematek to mi słów brakuje
        • jusytka Re: Kanary - porada nt kasy 16.09.17, 20:33
          Możliwe, hotele na Kanarach bywają tańsze niż w Polsce, tylko lot drogi.
        • babsee Re: Kanary - porada nt kasy 16.09.17, 21:25
          2 osoby- hotel 2 gwiazdki, bo my w hotelu spedzamy 8-9 h-tyle co spimy. Booking nam zrobil niespodzianke, i na 3 tyg przed wyjazdem przeniosl nas do innego hotelu- 3 gwiazdki (roznil sie od poprzedniego tym, ze mial aneks kuchenny), bo tamtem wybrany szedł do remontu.
          To jednak byl maj wiec moze stad ta cena byla niska. Tez mnie zszokowalo. Ale na plus smile
          • riki_i Re: Kanary - porada nt kasy 16.09.17, 21:40
            Dzięki za info. Ps. Nie, miesiąc nie miał wiele do rzeczy, sezon trwa cały rok.
    • taki-sobie-nick Na podstawie tytułu sądziłam, 16.09.17, 21:30
      że dorwali cię kontrolerzy, stwierdzili brak biletu i chcesz się jakoś wymigać od płacenia kary. tongue_out
    • aga.doris Re: Kanary - porada nt kasy 17.09.17, 08:36
      A CZAS? Nie żal ci czasu straconego na łażenie po marketach, pichcenie , zmywanie? Jeszcze z dzieckiem, które musi mieć w miarę normalne posiłki? No bo dorosły, jak ma taką fanaberię, może śniadanie opędzić kawą z rogalikiem, a obiad liściem sałatywink Mnie nic by nie zrekompensowało konieczności zakupów i stania przy garach. No ale co kto lubi;
      • butch_cassidy Re: Kanary - porada nt kasy 17.09.17, 09:51
        aga.doris napisała:

> A CZAS?
        Pewnie, że by to nie były normalne obiady - spaghetti, zapiekanka, czasem deska serów, kanapki... 9-latka raczej przeżyje tak 2 tyg. i jeszcze pomoże w kuchni smile Ile trwa takie "pichcenie i zmywanie"? Poza tym jest jeszcze mąż smile Znalazłam podobny hotel z HB. Różnica w cenie 2500. A czas potrzebny na zarobienie tej kasy? wink Cały czas się zastanawiam, nie powiem, że nie, ale mi - kurczę - szkoda. Wolałabym już chyba mieć o tę kwotę więcej do dyspozycji na miejscu...
        • aga.doris Re: Kanary - porada nt kasy 17.09.17, 10:29
          2500 czego? Jeśli złotych to bym się chwili nie zastanawiała, bo to wypada po 60pln/osobę/dzień. Uważasz, że to dużo za śniadanie+obiad/obiadokolacja?
        • volta2 Re: Kanary - porada nt kasy 17.09.17, 19:07
          co do czasu

zawsze, ale to zawsze wychodzi mi szybciej ugotowanie obiadu z dwóch dań na wczasach w warunkach aneksu niż szukanie knajpy, wybieranie nieznanych potraw kóre okazują sie płatkiem schabu z grilla najczęściej, albo co gorsza boczku i kosztują nieadekwatnie dużo do ich realnej wartości a smakują też niewybitnie najczęściej (moze na kanarach jest inaczej, ale zazwyczaj gdzie nie pojadę to jakoś nie jest)

to ja już wolę ten schab zrobić po naszemu i za ułamek wartości. na plaży/na nartach nie siedzi się cały dzień, trzeba zejść, żeby trochę się ostudzić/ogrzać - w tym czasie się najadamy,czekający na posiłek na dodatek w łóżkach/na fotelach w wygodnych pozycjach i po posiłku jesteśmy gotowi na drugą część dnia/ wieczoru. zmywanie i chodzenie po markecie(czego unikam wożąc swoje o ile się da) odbywa się wieczorem, gdy dzieci sobie oglądają filmik z nartowania/cartoon albo robią planszówkę z tatą.
          ps. filmiki i planszówki śmiertelnie mnie nudzą, naprawdę, wolę pozmywać po obiedzie i kolacji - na co dzień przecież tego się nie robi, są zmywarki.

ps2 u mnie kanapki ani sery na obiad nie przejdą, musi być 2 dania więc oszczędność na jedzeniu notujemy ogromną, właśnie planuję narty i kalkulatory poszły już w ruch.
          • aga.doris Re: Kanary - porada nt kasy 17.09.17, 21:45
            Jechać na Kanary, żeby schabowe sobie samemu robić! No ludzie...wink
            • iziula1 Re: Kanary - porada nt kasy 17.09.17, 22:00
              Tam popularne jest mięso owcze,kozie. Wieprzowina i wołowina płynie z kontynentu.
              Jak kuchnia z grillem można wrzucić plus cukinie i bakłażan i masz pyszny obiad.
          • nick_ze_hej Re: Kanary - porada nt kasy 18.09.17, 08:25
            Prawdziwa rasowa Grażynka machnie w aneksie kuchennym 2-daniowy obiad dla Janusza i przychówku, zasmradzając przy okazji cały obiekt. W restauracji nie zje, bo zamówić nie potrafi z powodu braku znajomości języków obcych, no i dlatego, że tak droooogowink Wieczorem robi przegląd przywiezionych słoików z bigosem, zupek chińskich etc. i ewentualnie w miejscowym markecie uzupełnia zapasy. Ponieważ rozrywki umysłowe ją męczą i nudzą, wieczorami oddaje się urokom stania na zmywaku. Wyjazdy są po to aby przyoszczędzić na jedzeniu więc planuje je dokładnie z kalkulatorem w ręku, zaznaczając na mapie wakacyjnej okolicy atrakcyjne obiekty...marketówwink Bon voyage Dżanuszewink
            • butch_cassidy Re: Kanary - porada nt kasy 18.09.17, 10:00
              No ciekawe, kogo aż tak zazdrość zżera, że pod odrębnym nikiem takie bzdury wypisuje wink
              Bo ten As-coś-tam przynajmniej pod stałym (fakt, że trollowym) się nie wstydzi.

Swoją drogą uważam, że wredne jest wykorzystywanie imion jako hasła dla jakichś tam postaw. Była już tu o tym mowa. Buractwo iks razy większe niż to, co taki np. nick_ze_hej próbuje nieudolnie wyśmiać smile
              • dyzurny_troll_forum Re: Kanary - porada nt kasy 18.09.17, 10:13
                butch_cassidy napisała:

> No ciekawe, kogo aż tak zazdrość zżera, że pod odrębnym nikiem takie bzdury wyp
                > isuje wink

Ja wiem czy bzdury? Dobrze podsumował wielkopaństwo Volty i to do czego najlepiej się nadaje - ręczne zmywanie....
              • nick_ze_hej Re: Kanary - porada nt kasy 19.09.17, 08:46
                Zazdrość mnie zżera? A czego niby mam zazdrościć? Dziadowania, latania do tanich supermarketów, stania w upale przy kuchni i na zmywaku, nieporadności w obcym kraju? Nie stać cię na dwa tygodnie na Kanarach bez skrobania d...py szkłem, to leć na tydzień - ale bez gotowania "obiadów", zwiedzania okolicznych marketów i szczypania się z każdym wydanym euro. Tam naprawdę w hotelach dobrze karmią i żal każdej chwili straconej na realizację tzw. "wyżywienia we własnym zakresie" - no chyba, że jest się fanem ręcznego zmywania i przeliczania cen w sklepie spożywczym z euro na nasze - bo to jednak daleko i raczej samolotem słoików nie dowiezieszwink
                • dyzurny_troll_forum Re: Kanary - porada nt kasy 19.09.17, 09:30
                  nick_ze_hej napisał:

> bo to jednak daleko i raczej samolotem słoików
                  > nie dowiezieszwink

Ja nie dowiozę? Ja?!!?!

W dobrej linii masz ze 23 kg na głowę, czyli 69 kg razem. Ile można wziąć ciuchów, sprzętu do wody, dmuchanych krokodyli i kożuchów na kanary? Niech będzie 15-17 kg na głowę, to zostaje 6-8 kg na bigos i mielone na osobę....
          • dyzurny_troll_forum Re: Kanary - porada nt kasy 18.09.17, 10:10
            volta2 napisała:

> ps. filmiki i planszówki śmiertelnie mnie nudzą, naprawdę, wolę pozmywać po obi
            > edzie i kolacji - na co dzień przecież tego się nie robi, są zmywarki.

z jedne strony rozumiem - zaje*ista przygoda pozmywać sobie ręcznie - ale z drugiej bierzesz apartamenta bez zmywarki!? No powiedz chociaż, że specjalnie tak wybierasz, żeby przeżyć tę przygodę z ręcznym zmywaniem....
    • mackowy2003 Re: Kanary - porada nt kasy 19.09.17, 12:45
      Byłam w sierpniu na południu Teneryfy, 14 dni, 2+1, hotel 4*, ze śniadaniami i obiadokolacjami. Trochę pieniędzy wydaliśmy na wycieczki; z tych droższych: Gomera, wycieczka katamaranem do Los Gigantes, Teide, Maska, poza tym Siam i Loro, wypożyczenie samochodu na 3 dni, wejście do jakiegoś wąwozu po kilka EUR od osoby, jakaś taksówka od czasu do czasu, żeby gdzieś podjechać - nie liczyłam b. dokładnie, ale pewnie razem z 900-1000 EUR. Jeden obiad w restauracji dla 3 osób, z napojami, ale bez fajerwerków, czyli np. butelki wina to ok. 40-50 EUR. Jeśli lecisz na Teneryfę to z takimi wydatkami można się liczyć, po prostu jest tam dużo miejsc, które warto zobaczyć. Jeśli jest to inna wyspa to pewnie wydatki będą też mniejsze. My tym razem zrezygnowaliśmy z all inclusive ze względu na bogaty plan wycieczek, ale śniadania i obiadokolacje mieliśmy (i nie żałowałam, były bardzo urozmaicone, karmili nas świetnie, płaciliśmy za napoje do kolacji) - inaczej sobie nie wyobrażałam wakacji.
      • butch_cassidy Re: Kanary - porada nt kasy 19.09.17, 13:30
        Dzięki 😃

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka