Dodaj do ulubionych

14 latek popelnil samobjstwo

20.09.17, 00:10
natemat.pl/217885,mial-tego-pecha-ze-urodzil-sie-gejem-w-polsce-nie-zyje-14-letni-kacper-chlopak-zaszczuty-w-dwoch-szkolach
O ile jeszcze moge jakos zrozumiec (chociaz nie tolerwac) zachowania glupich kolegow, to szokujace jest to ze o przesladowaniach wiedzieli nauczyciele (informowal o nich i chlopiec i do jego matka), ale nikt mu nie pomogl, wrecz przeciwnie. Inna rzecz czy od nauczycieli mozna wymagac wiecej niz od spoleczenstwa? 60% Polakow uwaza ze sa zawody ktorych homoseksulaista nie moze wykonywac, a tylko 40% odpowiada TAK na pytanie czy homoseksualiscie powinien byc akceptowani w spoleczenstwie. Dla porownania w Czechach to 80%, a tylko w Rosji odsetek odpowiedzi jest mniejszyc niz w Polsce (badania z 2013 roku, ale chyba nie wiele sie zmienilo)
ps Na stronie internetowej zalozonej po smierci chlopca, nadal pojawiaja sie wulgarne wpisy na jego temat.

Obserwuj wątek
    • sumire Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 06:59
      Chciałabym powiedzieć, że mnie to dziwi. Naprawdę bardzo chciałabym. Nie mam niestety cienia złudzeń co do tego, że homofobia w naszym kraju kwitnie i w sumie niewiele się z tym robi. Efekty są właśnie takie - obrywają najmłodsi, bo dorosły jakoś by sobie z tym poradził (choć też nie każdy zapewne).
      • bergamotka77 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 08:14
        Święte słowa. Wcale mnie to nie dziwi. W tym kraju młodzież jest wychowywana w duchu nietolerancji, ksenofobii, rasizmu i homofobii. Bardzo mi żal tego chłopca, nawet rok mlodszy od mojego syna...Ktoś musi coś w końcu zrobić z ta zaraza gimnazjalna jaką jest 80 proc. młodzieży w tym wieku. Zachowuja się często jak zwierzęta, nie obrazajac tych ostatnich.
        • triss_merigold6 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 08:20
          Wulgarna seksualizacja języka i używanie seksualnie nacechowanych określeń jako wyzwisk zaczynają się wcześniej, nie w gimnazjum.
          Przyznam, że na moim praskim blokowisku, nawet w później podstawówce w latach 80-tych, nie słyszałam ani w potocznych rozmowach, ani w kłótniach takich wyzwisk, jakimi teraz potrafią swobodnie rzucać dużo młodsze dzieci. Pisałam kiedyś, że w szkole starszaka do chłopców per "pedały" oraz "geje" potrafiły powiedzieć zupełnie miłe i ładne dziewczynki, ich 7-letnie rówieśnice.
          • oqoq74 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 08:22
            Bo to wszystko zaczyna się w podstawówce, a czasem nawet w przedszkolu. A potem tylko eskaluje.
            • triss_merigold6 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 08:29
              Zgadza się. No ale czegóż spodziewać się po dzieciach ojców, którzy dla relaksu głównie grają w gry lub oglądają jakieś przedurne mecze (obowiązkowo kibicując, oczywiście) i matek wychowanych na telewizji muzycznej VIVA i brytyjskich formatach rozrywkowych dla white trash.
              • edelstein Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:11
                Na serio uwazasz,ze jeszes lepsza matka, bo urodzilas sie w czasach komunizmu bez dosteou do VIVY?
                • triss_merigold6 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:13
                  Jako nastolatka i dorosła miałam MTV, a jako matka - dostęp do VIVY czy innego shitu więc mogłabym tym karmić dzieci, nie?
                  • oqoq74 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:18
                    Ale karmisz ich pogardą dla dzieci, które mają nieodpowiednie wzorce w domu.
                    • edelstein Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:22
                      Ale co zlego jest w ogladaniu meczow czy VIVY? 😂jak sie to ma do homofobii?
                      • triss_merigold6 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:26
                        Jesli to jedyny bądź dominujący model rozrywki hm... mało wymagającej intelektualnie, to trudno się po konsumentach ww. spodziewać, że będą rzeczywistość analizować uważnie i myśleć. Rozumiesz, narzędzi im zabraknie.
                        • edelstein Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:29
                          Widze, ze twoja swiadomosc jak pouczajace sa mecze pilki noznej jest bardzo niska.Moj syn mial jako zadanie obejrzec mecz i odnotowac ilosc podan i bledy obrony.Innym razem mial zrozumiec istote spalonego.
                  • edelstein Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:21
                    No widzisz jestem z pokolenia VIVY i nie widze zwiazku.
              • oqoq74 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:17
                Przestań z tymi stereotypami. To jest szerszy problem.
            • nangaparbat3 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:05
              oqoq74 napisał(a):

> Bo to wszystko zaczyna się w podstawówce, a czasem nawet w przedszkolu.

Nie, proszę. Zaczyna się w domu.
              • oqoq74 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:18
                Chodziło mi o wiek. Źle się wyraziłam.
                • nangaparbat3 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:21
                  smile
    • quesuerte Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 08:03
      To jeden z tych tematow, ktory wypchnal mnie z Polski. Zupelnie nie rozumiem, czym to jest podyktowane, ten zastoj w rozwoju. Sytuacji z Rosji nie ma sensu przykladac do naszej, ludzie maja niestety inne warunki zycia i percepcji. Dlaczego nie idziemy droga Czech (bliskosc) czy Hiszpanii (karolickosc)? Wlasnie w tym punkcie gubia sie moje rozwazania.
      A juz bylo lepiej. W pewnym spolecznych kwestiach Polska i Europa to jak dwie rozne planety.
      • sniyg Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 08:16
        Bo cała para idzie w narzekanie. Ponarzekamy, ponarzekamy, załamiemy ręce, i nic dalej się nie dzieje. Nic. Tymczasem co tydzień w kościele bywalcy słyszą że homoseksualiści grzeszą a homoseksualizm to choroba.
        • nathasha Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:31
          plus dla niektorych homoseksualizm to to co pedofilia. prawicowe kregi uzywaja tych dwoch wyrazen wymiennie
        • isa_bella1 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:45
          No bo czesto gorszą jednak...choć nie wszyscy.
    • edelstein Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 08:06
      Uwazam, ze ci "koledzy" wszyscy powinni trafic pod sad dla nieletnich z powodu mobbingu,dostac wpis do akt,kuratora i prace socjalne, anuaczyciele na czele z dyrektorka stracic prace, bo na pedagogow sie nie nadaja.Mstce Kuratorium powinno wyolacic zadoscuczynienie i sfinansowac psychoterapie.
      STOP HOMOFOBII!
      • 1elka26 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 08:31
        A zrobić z mobbingiem ze strony lobby homoseksualnego?

"Legendarna australijska tenisistka nie znika z nagłówków mediów. Ponownie ostro wypowiedziała się na temat małżeństw homoseksualnych

Court na początku tego roku wyraźnie sprzeciwiła się małżeństwom tej samej płci. Prawo zezwalające na taki akt być może wkrótce zostanie wprowadzone na Antypodach.
        Teraz 75-letnia dziś była tenisistka została usunięta z funkcji wiceprzewodniczącej Cottesloe Tennis Club. To efekt m.in. tego, co powiedziała.

- Myślę, że to smutne. Dzisiaj nie masz wolności wypowiedzi, aby naprawdę siebie bronić. ...
        Być może Court zostanie odebrany także patronat nad słynnym stadionem tenisowym w Melbourne, a więc Margaret Court Arena."
        sport.onet.pl/tenis/margaret-court-znowu-zaatakowala-homoseksualistow/ptn2nb1

Tolerancja i wolność wypowiedzi w lewackim wykonaniu. Ona sobie poradzi , natomiast inni mogą sobie nie poradzić z taką nagonką.
        • quesuerte Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:02
          Na nia nie ma nagonki, to ona do nagonki podjudza, na tym polega roznica. To juz teraz jest moda na robienie ofiar z katow?
          Takie Court sa wspolwinne.
          • 1elka26 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:31
            Do jakiej nagonki? Czy nie ma prawa do wypowiadania się zgodnie z swoimi poglądami? To nie jest nagonka, jezeli piętnuje sie kogos za to, że z powodu swoich poglądów nie wyraza zgody na cos takiego jak tzw: "Małżeństwa homoseksualne"?
            Ciąga się po sądach drukarza za to, że nie chciał przyjać druku ulotek od fundacji związanej z LGBT gdyż nie były zgodne z jego zasadami i systemem wartości, natomiast grupa Onet-RAS rezygnuje z emisji - odpłatnej! - spotów o sądach , gdyż - uwaga! "ich treść jest niezgodna z zasadami wartościami Grupy" i w tym przypadku wszystko jest w porzadku?
            To jest dopiero hipokryzja.
            • edelstein Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:49
              Na serio trollico malzenstwa homoseksualne zagrazaja twojemu? No to masz bardzo slaba wiare i kiepski zwiazek
            • aerra Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 10:44
              Ale ktoś ją zmusza do małżeństwa i to homoseksualnego? Nie? To w takim razie nie jej biznes, że inni świadomie i dobrowolnie chcą takie zawrzeć. Co ona ma tu do wyrażania zgody?
            • minor.revisions Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 17:48
              > To nie jest nagonka, jezeli piętnuje sie kogos za to, że z powodu swoich poglądów nie wyraza zgody na cos takiego jak tzw: "Małżeństwa homoseksualne"?

Ale dlaczego jakaś para której małżeństwo homoseksualne nie przeszkadza i sprawia szczęście ma żyć zgodnie z poglądami jakiejś tenisistki? Przecież legalność takiego małżeństwa nie sprawi, że ktoś tę panią do takiego małżeństwa zmusi. A jeśli jakiś inny człowiek zacznie publicznie głosić, że tenis kobiecy powinien być nielegalny, bo te krótkie spódniczki obrażają jego poczucie moralności to ona powinna się dostosować?
        • edelstein Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:15
          Ojjj jak mi przykro, ze zostala odsunieta z powodu swoich atakow na osoby homoseksualne.Widze,ze nie czaisz roznicy miedzy atakiem, a wyrazeniem swojego zdania.
          Na marginesie jakos nigdy sie nie spotkalam z lobbysta homoseksualnym,to cos jak zwolennik aborcji?😀
          • beataj1 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:54
            A mnie bardziej ciekawi jakby ten lobbing miał wyglądać. I czego homofoby się boją - że zadziała? Że nagle któregoś dnia poddawane temu lobbingowi obudzą się i poczują że od teraz zamiast tego smutnego szarego życia homofoba, będą szczęśliwymi homoseksualistami. I to takimi od piór w różnych częściach ciała i brokatu.

Taka niepewność musi rodzić agresję.
            • edelstein Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 10:33
              Jomoseksualizm jest zarazliwy, wiafomo to choroba, a choroby sa zarazliwe.Tak po prostu wstajesz pewnego dnia i patrzac na kobiete czujesz,ze musisz rzucic meza i sie z nia zwiazac😂
        • zabka141 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:37
          To wlasnie przez takich ludzi jak ty ten chlopak nie zyje.
          • isa_bella1 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:51
            Głupoty piszesz...moi rodzice mieli poglądy konserwatywne i wcale nie byli homofobami. Tego nas uczyli. Tolerancji. Natomiast przeciez mozna miec inne zdanie nt np.malzenstw homo...czy tego tez zabraniacie? To ze np.jestem przeciwna nie znaczy ze bedę uczyc dziecko nienawisci do drugiego człowieka bo jest jaki jest. Pytanie tylko co z tym robi...
            • edelstein Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 10:34
              Jesli ich poglady powodowaly, ze homoseksualisci nie mogli brac slubu to tak byli homofobami.
            • turzyca Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 11:29
              >To ze np.jestem przeciwna [malzenstwom homo] nie znaczy ze bedę uczyc dziecko nienawisci do drugiego człowieka bo jest jaki jest.

A masz jakiekolwiek racjonalne argumenty przeciw wprowadzeniu malzenstw homo? Przez racjonalne rozumiem takie, ktorych nie da sie odniesc np. rowniez do par bezplodnych / po 70 roku zycia. Bo jesli nie masz, to opierasz sie wylacznie na emocjach, w tym wypadku negatywnych.
              A emocje wspieraja emocje, jesli ja kogos nie lubie, bo jest niski, a Ty bo jest rudy, to raczej wzajemnie sie nakrecimy, nie powiesz mi "nie no, daj spokoj, co z tego, ze niski, fajny czlowiek", raczej bedziemy szukac kogos do kompletu, kto go nie lubi, bo jest chudy. A potem ktoras nie pozyczy mu dlugopisu, inna wysmieje, trzecia odepchnie, zeby sobie poszedl, czwarta popchnie dla funu - spirala sie rozkreca. I w druga strone, latwiej zyc z jedna niechetna osoba, ktora nas nie lubi, bo nosimy okulary, niz jak 30 osob ma do Ciebie mniej lub bardziej zasadna anse.
          • black_halo Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 10:21
            Ten chlopiec nie zyje bo od lat jest przyzwolenie na szczucie. Ale nie tylko gejow ale kazdego, kto odstaje od grupy. Szkoly, nauczyciele i rodzice umywaja rece. Bo to dzieci, bo przeciez to nie tak na powaznie.

W Polsce homoseksualizm nigdy nie byl karany i nie ma homofobii jako takiej. Natomiast jest przyzwolenie spoleczne na nazywanie innych homoseksualistami, nawet jesli nimi nie sa. Singielka po tzrydziestce jest nazywana lesba, facet bez zony jest nazywany pedalem itd.
            • afro.ninja Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 10:38
              Choćby na tym forum. Samotny facet- co z nim nie tak, jakim musi byc gejem. Ludzie nieuprawiajacy seksu- polal się hejt, który każde szambo przebije.
              • black_halo Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 11:03
                Ale wiesz, to zalezy kto mowi. Bo jak Owsiak zasugerowal jednej poslance, ze jest niedopchnieta to sie okazalo, ze jej sie nalezalo. Taka byla narracja. Wiec czemu my sie w ogole dziwimy? Sa rowni i rowniejsi i ci rowniejsi moga mowic takie rzeczy.
                • antyideal Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 11:39
                  Pisiątko na posterunku. Może choć raz zwroc uwagę na to, co mówią członkowie twojej kochanej wladzuni.
                • nathasha Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 11:39
                  Owsiak przeprosil.
                  • black_halo Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 12:50
                    Sorry, sugerowanie, ze Owsiak jest pierwszy do przytulania to nie sa przeprosiny tylko dalsze obrazanie kobiety. Moze jest aseksualna i nie ma ochoty byc przytulana. Podobnie jak homoseksualita tez ma takie a nie inne preferencje i sugerowanie mu, ze jakby sprobowal seksu z kobieta to by mu sie odmienilo.
                    • minor.revisions Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 17:56
                      > Sorry, sugerowanie, ze Owsiak jest pierwszy do przytulania to nie sa przeprosiny tylko dalsze obrazanie kobiety.

co nie zmienia faktu, że narracja nie była głównie że jej się należało, tylko, że przesadził.
                      • black_halo Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 22:18
                        Na ematce narracja byla, ze jej sie nalezalo.
                        • 71tosia Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 22:55
                          to nie jest prawda, zdecydowana wiekszosc pisala ze jego uwagi byly bardzo niestosowne. Moze jednak sprawdzaj cos co masz zamiar komentowac?
                • zona_glusia Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 14:32
                  W innych częściach internetu się obracamy. Widziałam w większości głosy krytykujące Owsiaka za seksizm.
                  • black_halo Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 17:43
                    No ja tez widzialam ale akurat na ematce wiekszosc glosow przerzucila wine na ofiare - przeciez sama sie o to prosila wlasciwie.
        • beataj1 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 10:02
          Mnie zawsze niezmiernie zastanawia dlaczego rasiści, homofoby, antysemici itd koniecznie muszą się podzielić ze światem tym szambem, które mają w głowach. Nie akceptujesz, brzydzi cię, węszysz spiseg etc - spoko. Delektuj się tymi smrodliwymi myślami we własnej głowie - reszta świata naprawdę nie musi o tym wiedzieć.
          Szambo wybije - bierz na klatę konsekwencję a nie marudzisz że ci pokazano kim jesteś.
        • lauren6 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 12:57
          Kosz.
      • black.emma Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:51
        Jeszcze rodzice powinni zapłacić odszkodowanie, bo na niektórych działa tylko kasa.
      • beataj1 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:57
        I przedewszystkim wypadałoby dokładnie przepytać na tą okoliczność katechetkę. Bo przecież religia w szkołach miała uczyć moralności i budzić dobro w dzieciakach.

Ciekawe co konkretnie pani religijna zrobiła by dzieci nie rzucały (symbolicznymi) kamieniami, kochały bliźniego swego itd itd
    • nawoyka Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 08:26
      To jest niestety norma w naszym kraju. Dzień w dzień słyszę kpiny za plecami (niewłaściwie ubranych) chłopaków. Często ze strony matek innych dzieci.
      • leokadia35 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 08:51
        Myślę że homofobia to zbyt duże słowo w kontekście 14 latków . Dzieciary w tym wieku są najgorsze bo klepią dziobami a w 90% nie wiedzą co mówią . I nie wierzę że w domu rodzice chodzą i mówią ,,geje są źli ,, takich głupkowatych docinków uczą się sami od siebie . Pamiętam jak kiedyś przyłapałam mojego gó...arza jak wykrzykiwał do kolegi ,, ty geju,, 1 klasa podstawówki , pytam się go czy wie w ogóle co to znaczy , wielkie oczy zrobił i mówi że nie. Ten nastolatek był wyjątkowo wrażliwy zapewne i nie potrafił się obronić , przykre
        • nangaparbat3 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:09
          Myśle, ze jesli publicznie mówisz o wlasnym dziecku "gowniarz", strach sie bac, co slyszy twoje dziecko we wlasnym domu o grupach, których nie akceptujesz.
        • edelstein Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:18
          Taa 14latkowie nie wiedza co to gej,homoseksualizm,seks 😂 faktycznie nie ma zadnej przepasci w rozwoju i wiedzy miedzy przytoczonym przez ciebie 6-7latkiem a 14latkiem😂
        • lusitania2 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 10:01
          leokadia35 napisał(a):

> I nie wierzę że w domu rodzice chodzą i mówią ,,geje są źli ,,

nieeeeee, wcale.
          Znam mnóstwo ludzi (formalnie wykształconych i uważających się za kulturalnych), którzy np. jadąc samochodem (z dziećmi również) upuszczając sobie pary z powodu drogowego stresu wrzeszczą np. "co za pedał", tak samo opowiadając o dowolnym innym człowieku, który im z jakiegokolwiek powodu podpadł. Tak - w domu, tak, przy dzieciach. Które tego słuchają i, niestety, w pamięć im zapada.
          To, że w twoim domu tak nie ma nie znaczy, że w innych jest tak samo. NIE JEST.
          Złego zachowania, nietolerancji, przemocy i przyzwolenia na przemoc, niestety, ale dzieci uczą się przede wszystkim w domu, od własnych, dysfunkcyjnych rodziców. I to niestety jest doskonale widoczne już na etapie żłobka, przy 2-3 letnich dzieciach, gdzie wpływ innych dzieci nawet się nie zdążył zacząć.

Marszałek Senatu, Stanisław Karczewski, zaapelował do najbogatszych Polaków by powstrzymali się od korzystania z programu "Rodzina 500+"[...] Dopytywany o to znaczy, że ktoś jest bogaty odparł, że nie zastanawiał się na tym. To ktoś taki, kto zarabia dużo więcej ode mnie, powiedział.
        • sumire Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 10:21
          To jest homofobia. Z tej prostej przyczyny, że te dzieciory skądś te określenia i przeświadczenie o ich nieomylności biorą. I nie wątpię wcale, że z domu wynoszą.
          • afro.ninja Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 10:41
            Niestety szkoła jako instytucja sama w sobie nie sprzyja odmienność. Pamiętam taki szwedzki film o lesbijkach w szkole, też je tam wyzywano od lesb, a przecież rzecz się miała w Szwecji. Myślałam, że tam tacy tolerancyjni, a tu film o prześladowaniu ze względu na orientację.
            • manon.lescaut4 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 11:23
              Świetny film! Fucking Amal się nazywa i go uwielbiam! Tez teraz myśle, ze przecież rzecz działa się w tolerancyjnej Szwecji wiec jak, dlaczego, skąd? Może to przez to, ze film jest z lat 90., akcja dzieje się na głębokiej prowincji? Może wtedy nie było tam tak różowo?
              • afro.ninja Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 14:37
                No nie, juz wtedy trabiono jaka ta Szwecja tolerancyjna. Stąd spore zaskoczenie.
    • agusiah Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 08:59
      Jaki samotny musiał się czuć ten chłopiec.... mam córkę w jego wieku, nie mogę przestać o nim myśleć.
    • straszydlo_lesne Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:06
      Myślę, że mimo wszystko teraz tolerancja do homoseksualistów jest większa niż była dawniej, tyle tylko, że teraz prześladowcy mają więcej narzędzi do dręczenia innych. Wcześniej to była jakaś wąska grupka, która dokuczała w szkole. Obecnie wiele osób, które w szkole by się na to nie odważyły robią to po prostu w internecie, choćby anonimowo.
      Z perspektywy ofiary jest to znacznie gorsza sytuacja, bo dawniej mogła wrócić do domu, odpocząć psychicznie, spotkać się z kimś kto ją akceptuje i po prostu odsapnąć. A teraz wiadomo, że wszyscy mają komputery, smartfony, wystarczy tak naprawdę włączyć byle facebook, aby czytać komentarze na swój temat, często z imienia i nazwiska, nie ma możliwości, żeby jakkolwiek się przed tym obronić. Myślę, że nawet dorosłemu człowiekowi zniszczyłoby to psychikę i wpędziło w depresję, a co dopiero wrażliwego nastolatka.
      Mam sporo młodszą od siebie siostrę. Lesbijką nie jest, ale ma zespół Aspergera, więc choć nieźle funkcjonuje, to nie da się ukryć, że różni się od rówieśników. Gdy chodziła do podstawówki to "koledzy" z klasy założyli antyklub na facebooku, gdzie ludzie ją wyzywali, co ciekawe, niektórych z nich nawet nie znała, nie chodziła z nimi do klasy ani nawet do szkoły, a jednak mimo wszystko też kierowali w jej stronę inwektywy.
      Za to w liceum nikt jej już nie dokuczał, do tego chodziła do klasy z dwoma homoseksualistami, którzy nie kryli się ze swoją orientacją i byli lubiani przez rówieśników. Ja sobie nie wyobrażam, aby w "moich czasach" ktokolwiek się ujawnił. Mało tego, nie mam pojęcia nawet teraz czy ktokolwiek z moich znajomych, z którymi chodziłam do szkół jest homoseksualistą. Siostra oprócz tych chłopaków zna ich znacznie więcej, nie tylko z liceum, ale z podstawówki czy gimnazjum, bo wstawiają w internecie zdjęcia ze swoimi partnerami.
      Więc tak.. z jednej strony jest więcej narzędzi do dręczenia innych, ale z drugiej strony i tak tolerancja wzrasta do odmiennej orientacji.
      • 1unia4 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:29
        A czy trzeba miec konto na FB ,aby potem czytac opinie na swój temat.Absolutnie nie bronie oprawców.Po prostu jest to jeden ze sposobów ,aby odsapnąć
        • straszydlo_lesne Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 14:35
          Nie trzeba mieć konta na facebooku, aby ktoś ze znajomych nie poinformował cię co się tam dzieje. Ciężko wobec czegoś takiego przejść obojętnie, bo to już nie są przytyki w szkole, ale publiczne napiętnowanie.
          Niestety młodzież bywa okrutna. Sama mam facebook i ostatnio na spotted z mojego miasta ktoś napisał, że zaginął mu kot i dołączył do tego zdjęcie zguby. Jakiś małolat odpisał, że widział takiego i dołączył zdjęcie z rozjechanym przez auto kotem, na którym pozował ze znajomymi w wieku gimnazjalnym z rozbawionymi minami, z palcami wskazującymi na kota, a do tego na zdjęciu był napis ze strzałką skierowaną na to zwierzę z napisem "wyżerka smile". Okazało się, że to ten kot.... Wiem, że nie dotyczy to wszystkich małolatów, ale jeśli tam nikt w tym nic zdrożnego nie widział (pozowali i chłopcy i dziewczęta) ma takie podejście do martwego zwierzaka to co się dziwić, że doprowadzili chłopaka do samobójstwa? Tu nawet nie musi być facebook, mogą być przeróbki zdjęcia, które krążą po całej klasie i wszyscy mają z tego ubaw. Sposobów jest mnóstwo.
      • princesswhitewolf Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:40
        > podstawówki to "koledzy" z klasy założyli antyklub na facebook

zglosilasz w szkole i na policji mam nadzieje?
        • 1unia4 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:48
          1 Tak-do szkoły
          2 Takich informacji chyba trzeba szukac w internecie.Nie wchodź,nie czytaj
        • straszydlo_lesne Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 14:41
          Siostra dowiedziała się kto założył ten antyklub, więc rodzice uderzyli z tym od razu do rodziców tych dzieci. Konto od razu zostało usunięte, a że był to już koniec 6 klasy, więc uznali, że nie ma sensu tego drążyć.
          Ale właściwie to nie był jedyny raz kiedy siostra była ofiarą cyberprzemocy. Takich sytuacji było kilka.
    • nangaparbat3 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:19
      Dość często prowadze lekcje o mechanizmie kozla ofiarnego. Pytam potem uczniów, u kogo w gimnazjum nie bylo w klasie takiej osoby. Zazwyczaj podnoszą sie 2-3 ręce, czasem żadna.
      Problem w nas, dorosłych. Nauczycielach,, którzy często sami, mniej lub bardziej swiadomie naznaczają ofiarę. (moi czwartoklasiści na przyklad oznajmili: Nasz pani zawsze mowi, ze bylibyśmy bardzo dobrą klasą gdyby nie X) Chociaz zdarzaja się tez sytuacje, kiedy najlepszy nauczyciel ma wielkie trudności z poradzeniem sobie z malym manipulantem, ktory nakreca mechanizm - obserwowalam to w klasie mojej córki, gdzie świetna nauczycielka mogła wspierać i chronić ofiarę, natomiast nie byla w stanie zmienić postawy prowodyrki (bardzo dobrze wychowanej dziewczynki z bardzo dobrego domu).
      • nangaparbat3 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:20
        Usłyszalam też kiedys takie zdanie: Jak się robi nudno, to pan kogos zhejtuje i od razu jest wesoło. Elitarne LO.
        • oqoq74 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:23
          Bo hejt stał się normą. Jest wszędzie, spowszedniał. Duża w tym zasługa dostępu do netu i dorosłych, którzy uważają, że internecie wszystko wolno.
      • edelstein Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:24
        Aktualnir mobbing jest karalny, wiec prowodyra sie zglasza.
        • nangaparbat3 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:51
          Dziewięciolatkę do sądu za dokuczanie koleżance?
          • black.emma Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 10:31
            A dlaczego nie? Lepiej, żeby koleżanka popełniła samobójstwo?
            • zlababa35 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 11:22
              W sytuacjach w podstawówce, zwłaszcza w młodszych klasach, bardzo często jest naprawdę trudno znaleźć twarde dowody. Bo "grzeczne" (jeszcze) dzieci nie będą się wyzywać od "pedałów", tylko np. krzywo patrzeć na kogoś, nie chcieć razem siedzieć, nie chcieć stać w parze, obgadywać, tworzyć jakieś plotki, po cichu wyśmiewać, wyolbrzymiać różne sytuacje itp. A samopoczucie takie samo, jakby dzieciak został zwyzywany albo uderzony.
              • nolus Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 12:44
                zlababa35 napisała:

> W sytuacjach w podstawówce, zwłaszcza w młodszych klasach, bardzo często jest n
                > aprawdę trudno znaleźć twarde dowody. Bo "grzeczne" (jeszcze) dzieci nie będą s
                > ię wyzywać od "pedałów", tylko np. krzywo patrzeć na kogoś, nie chcieć razem si
                > edzieć, nie chcieć stać w parze, obgadywać, tworzyć jakieś plotki, po cichu wyś
                > miewać, wyolbrzymiać różne sytuacje itp. A samopoczucie takie samo, jakby dziec
                > iak został zwyzywany albo uderzony.
                >
                Dokładnie, taki "cichy" mobbing potrafi być tak samo przykry jak ten jawny i bezpośredni.I chociaż wykluczanie odbywa się "po cichu" to może być tak samo bolesne jak to otwarcie agresywne.W moim środowisku rówieśniczym panowało raczej takie - dzieci mające wpojone mieszczańskie wartości wiedziały, że nieładnie jest kogoś zwyzywać a przemoc jest niemile widziana, dlatego wykluczanie nielubianej albo niepasującej do grupy osoby odbywało się właśnie w taki niebezpośredni sposób - głównie poprzez obgadywanie,rzucanie "krzywych" spojrzeń , tworzenie jakichś "siatek" zależności towarzyskich, w które ofiara nie była włączana i znalezienie jakiegoś czynnika, dzięki któremu można by ją jakoś wykluczyć. Dzięki takiemu 'cichemu" działaniu trudno było znaleźć właściwego sprawcę, a nauczycielem w ogóle umykało to, że coś się dzieje - "ofiara" miała za to odczucie coraz większego i pogłębiającego się osaczenia, robiła się coraz bardziej zamknięta w sobie, lękliwa i przestraszona, no i kogo potem najłatwiej się pozbyć, kiedy już do nauczycieli docierają informacje, że źle się dzieje w klasie i kogo najłatwiej obwinić? Trzeba po prostu wykluczyć "najsłabsze ogniwo".
                • zlababa35 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 15:26
                  No i teraz pytanie do mądrych pedagogów, jak przeciwdziałać takiemu mechanizmowi?
                  W USA wymienia się co roku skład klas - no ale co, jeśli w szkole po 2-3 klasy na danym poziomie i mało liczne? Osoba stygmatyzowana w jednej grupie prędzej czy później będzie stygmatyzowana w następnej grupie zbliżonej składem i powiązanej relacjami.
                  • nolus Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 17:35
                    zlababa35 napisała:

> No i teraz pytanie do mądrych pedagogów, jak przeciwdziałać takiemu mechanizmow
                    > i?
                    > W USA wymienia się co roku skład klas - no ale co, jeśli w szkole po 2-3 klasy
                    > na danym poziomie i mało liczne? Osoba stygmatyzowana w jednej grupie prędzej c
                    > zy później będzie stygmatyzowana w następnej grupie zbliżonej składem i powiąza
                    > nej relacjami.
                    >
                    I ten system w USA mi się podoba. Tak, wiem że i tam są ofiary mobbingu, ale taki system "przemieszania" może świetnie burzyć jakieś negatywne mechanizmy i wcale nie jest powiedziane, że jak ofiara zmieni grupę, to znów stanie się ofiarą. Wręcz przeciwnie - każda grupa jest jednak trochę inna, więc osoba będąca w jednej grupie ofiara, niekoniecznie musi nią być w drugiej.W tej drugiej właśnie może być zupełnie normalna i wreszcie "złapać oddech". Wg mnie takie zmiany raczej sprzyjają niż przeszkadzają, bo dzieci będące w różnych grupach widzą większą różnorodność i uczą się tego, że zawsze i wszędzie może być inaczej i same obserwują rożne mechanizmy grupowe i to jak one się zmieniają, co wg mnie sprzyja uspołecznieniu. No ale u nas oczywiście bez szans i nie sądzę, aby to kiedykolwiek zaistniało - zupełnie naturalnie tak ja mówisz, jest za mało dzieci, stąd i za mało klas.Szkoda...Mam też takie beznadziejne wrażenie, że instytucja "kozła ofiarnego" to jakaś mocno polska specyfika. Tak, wiem że brytyjskie nastolatki też są agresywne i może nawet przewyższają w wulgarności/brutalności nasze, ale to nie zmienia faktu, że w polskiej szkole przez lata nic się nie zmienia.Pewien sposób działania mechanizmów grupowych jest taki sam właściwie - nieważne czy to 5, 10 czy 15 lat temu. I nie chodzi mi to, żeby zdusić to w zarodku, bo raczej się nie da - zdaje sobie sprawę z tego, że grupa ma swoją dynamikę i nie da się wyeliminować zjawiska "wykluczania" ,ale żeby chociaż pracować nad tym do takiego stopnia,aby nie doprowadzać do szerzenia się złych zjawisk - skrajnej agresji, nakręcania się fali przemocy i przyzwalania na złe zachowania - jeśli nauczyciel jednak dostrzega u dziecka z siłą przebicia i posłuchem u innych, manipulatorstwo i chęć knucia intryg, to powinien jakoś na to zareagować - brak reakcji to przyzwolenie i dawanie przykładu, że na coś złego nie powinno się reagować. I żeby nie kończyło się to tak skrajnie - że ktoś nie wytrzyma i popełni samobójstwo. Ja ze swojej przeszłości tak drastycznych przypadków nie znam, raczej dla ofiar były 2 drogi - albo kończyły jako wieczne ofiary WSZĘDZIE, gdzie trafiały (to jest takie zatracanie się w beznadziei moim zdaniem) albo po czasie same zamieniały się w kata. Beznadziejna sprawa uncertain

A co do tych "kozłów ofiarnych" jeszcze, to sadzę że wiele osób pamięta ze swojego własnych obserwacji rówieśniczych coś takiego, że "kozioł ofiarny" który raz stał się takim "kozłem" najlepiej jakby nim pozostał na zawsze - u mnie było właśnie tak, że jak ktoś się na kogoś uparł to już właściwie "na zawsze",a bycie ofiarą nie kończyło się z momentem opuszczenia murów szkoły. Prowodyrzy dalej, ale już nie z taką zaciekłością (wynikającą oczywiście z braku bezpośrednich kontaktów), śledziły losy swojej "ofiary" i pilnowały,żeby dalej nią była,np. poprzez tworzenie jakichś niestworzonych historii, plotek, przypominania dawnemu otoczeniu "Dlaczego nie lubimy Jasia i dlaczego dalej powinniśmy to robić". I choć nie ma takiego kontaktu z ofiara, dawna grupa już się rozwiązała, to dalej w interesie prowodyra jest mieć tę "ofiarę" na oku.Dlaczego? Nie wiem. Bo bez niej nie byłby sobą? Bo przestałby być silny?
              • mama.nygusa Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 15:54
                "bardzo dobrze wychowanej "

No chyba jednak, nie za dobrze wychowanej.a uczycielka wcale nie taka wspaniala, skoro z gowniara sobie poradzic nie mogla(tak rozwydrzony bachor to gowniaz)i co jakie zachowanie miala na swiadectwie wzorowe czy 'tylko" b.dobre?
          • edelstein Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 10:36
            Oczywiscie,sad dla nieletnich plus kurator dla rodzicow za demoralizacje.Ta 9latka stanie sie 12latka, potem 15latka.Leb hydrze sie ucina.
      • black.emma Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 10:27
        Nanga, błagam, bardzo dobrze wychowana dziewczynki z bardzo dobrego domu nie prześladuje koleżanek! Czyli dziewczynka fatalnie wychowana z niewydolnego domu. Nazywajmy rzeczy po imieniu.
        • nangaparbat3 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 10:40
          Jak to "niewydolny"? Prymuska, ktorej trudno byloby cokolwiek zarzucic wprost, świetnie radząca sobie w zyciu.
          To jest najgorsze - rawdziwie niebezpiecznych prowodyrow bardzo trudno zlapać na gorącym uczynku, udowodnic cokolwiek, ich metody sa subtelne i wyrafinowane. To nie oni krzyczą "ty pedale" - oni tylko dają do zrozumienia, że tak by należalo.
          • black.emma Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 10:43
            Normalnie niewydolny. Skoro wychowali taką żmiję, to raczej normalny zdrowy dom to nie jest? A to, że prymuska ma do sprawy tyle, co uroda ofiary (odnosząc się do dyskusji poniżej).
          • afro.ninja Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 10:45
            Niestety taka patologia jest najgorsza, bo jest między nami. Takiej patologii nie usunie się ze szkoly, tylko umieści na piedestale. Jak się mają czuć jej ofiary?!
            • black.emma Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 11:25
              No właśnie. Język kreuje rzeczywistość. W wątku obok wszyscy napadli na Triss, że używa słowa patolek. No fakt, nieładne słowo, ale może tymi rodzicami to wstrząśnie. Nie wierzę, że można o wstrętnej prowodyrce pisać dobrze wychowana dziewczynka. Po prostu nie wierzę.
              • zlababa35 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 11:27
                Otóż to, nazywajmy rzeczy po imieniu. Złośliwa agresorka to tylko pozornie dobrze wychowana dziewczynka, a dom tylko pozornie jest porządny, skoro tego nie wyłapuje.
                • nathasha Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 11:52
                  no to nazywajmy po imieniu - ktos nosi obcisle spodnie to jest pedalem i nazywajmy to po imieniu. jaka w tym szkoda?
                  • black.emma Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 11:56
                    Nie widzisz różnicy? Tak, dręczenie ludzi czy zwierząt to patologia, czy tego chcesz czy nie.
                    • nathasha Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 13:31
                      Nie, czy ja tego chce ale czy ty tego chcesz. Chcesz na starcie wykluczac te dzieci - to jest twoj wybor. I mam nadzieje ze jestes sprawiedliwa wobec wszystkich tak samo, pytanie czy ci slownictwa starcza na prawdziwa payologie
                      • black.emma Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 14:09
                        Ja chcę kogoś wykluczać? Absolutnie. Jak widzisz, staję murem po stronie wykluczonego!
                        Co to znaczy prawdziwe patolstwo? Jest coś gorszego niż doprowadzenie do czyjejś śmierci?
                        "I mam nadzieje ze jestes sprawiedliwa wobec wszystkich tak samo" - ?
                  • zlababa35 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 12:00
                    Ale o co Tobie w sumie chodzi?
                    Pedał to słowo brzydko kwalifikujące osobę o orientacji homoseksualnej. Dla mnie homoseksualista to homoseksualista, bez podtekstów i tyle.
                    Sugerujesz, że porządne, dobrze uczące się dziewczę z porządnego kulturalnego domu będzie klasową agresorką? A figę, porządne dziecko ma jakieś minimum empatii i hamulców. Coś zostało skopane w wychowaniu - plus dzieciątku taka rola się SPODOBAŁA.
                    • nolus Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 12:22
                      zlababa35 napisała:

> Sugerujesz, że porządne, dobrze uczące się dziewczę z porządnego kulturalnego d
                      > omu będzie klasową agresorką? A figę, porządne dziecko ma jakieś minimum empati
                      > i i hamulców. Coś zostało skopane w wychowaniu - plus dzieciątku taka rola się
                      > SPODOBAŁA.

To ja chyba w ogóle nie znam dobrze wychowanych dzieci.
                      • zlababa35 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 12:27
                        Znasz tylko dzieci będące agresorami, nie zważające w ogóle na innych? To faktycznie przykre.
                        • nolus Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 13:13
                          zlababa35 napisała:

> Znasz tylko dzieci będące agresorami, nie zważające w ogóle na innych? To fakty
                          > cznie przykre.
                          >

Nie, oczywiście, że nie.Agresor w grupie jest zazwyczaj jeden albo dwóch, a reszta to przepraszam, ale zazwyczaj "masa", która się dostosowuje i ulega agresorowi. Agresor ma też zwykle swoich klakierów/pochlebców, ale do budowania swojej "pozycji" wśród większej liczby osób, czyli całej klasy potrzebuje pewnego "czułego punktu" znajdującego się po drugiej stronie skali, czyli własnie tego "najsłabszego ogniwa", bo dzięki niemu kontrast między jego siłą a czyjąś słabością jest jeszcze bardziej widoczny i jaskrawy. Reszta grupy wcale nie musi jakoś napiętnować tej osoby ani uważać jej za ofiarę, ale z czasem pod wpływem prowodyra zaczyna się do tego przyłączać, uznając że "tak chyba musi być" albo ze strachu, że mogło by trafić na nich. Nie mówiąc już o takich grupach, których jakby naczelną zasadą jest wynajdowanie "kozła ofiarnego" i takie właśnie "kopanie" dla sportu, które nie zawsze przybiera jakąś szczególnie agresywną formę, a bierze się z nudy i "poczucia humoru" sprawców. I nie, w swoim środowisku rówieśniczym nie znałam raczej dobrych grup - wg mnie grupa rówieśnicza jest z definicji wręcz wulgarna i przesycona "czymś złym". Nawet pozornie dobrzy rówieśnicy których pamiętam, nie byli tak naprawdę pozytywni, a klasowy prowodyr zawsze odznaczał się czymś negatywnym i grupa niestety najłatwiej się poddawała "złym rzeczom", które rozprzestrzeniały się zataczając coraz szersze kręgi. Te pozytywne były chyna po prostu nudne,a prawie na pewno NIE MIAŁY takiej siły rażenia.Ale to tylko mój ogląd sprawy i biorę na swoje barki, że ten ogląd może być spaczony przez takie a nie inne, wyjątkowo toksyczne pokolenie. Bo w moim pokoleniu ludzie byli własnie zazwyczaj toksyczni i negatywni albo nijacy, prawie nigdy nie byli pozytywni. No ale takie pokolenie, wyjątkowo nieudane - mimo tego, że nikt ostro nie eksperymentował z używkami, nie było złodziejstwa ani w sumie skrajnych patologii. Chociaż wg mnie to była swego rodzaju patologia.Ale to mówię z perspektywy czasu.
                          • zlababa35 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 13:20
                            Widzę teraz ten mechanizm w klasach... I przeraża mnie to. Jednocześnie bardzo fajnie wspominam moją grupę licealną, takie złośliwe żmije nie znalazły poklasku. Ale może dlatego, że to już była starsza i madrzejsza młodzież. Z drugiej strony, byliśmy akurat w tym wieku, co oprawcy tych chłopców homoseksualistów. No i wreszcie, grupy są różne, to co w jednej jest minusem, w drugiej jest atutem, problem tylko z trafienie do właściwej smile.
                  • black.emma Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 12:06
                    Noszę obcisłe spodnie, też jestem pedałem?
                    • nathasha Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 13:35
                      Dla kogos dla kogo obcisle spodnie sa synonimem homoseksualizmu a jednoczesnie jest zachecany do nazwania rzeczy po imieniu to owszem, choc raczej lesba.
                      • black.emma Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 14:05
                        hehe, taaa... Różnica jest taka, że to są już zwykłe wyzwiska i wymysły.
                        A to, że znęcanie się nad ludźmi to patolstwo to są fakty.
          • zlababa35 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 11:26
            Złapałam na gorącym uczynku. Miałam zrzuty z ekranu naprawdę wrednych, jadowitych, tyle, że bez wyzwisk, tekstów nt. różnych osób w klasie - a na temat mojej własnej córki perełki typu: zrobię wszystko, żeby się wypisała i odeszła, jak można tak bez przerwy chorować itp. itd. Potem ataki - też pisemne, na dziewczynę, która to podała do mojej wiadomości (nie była już z nimi w szkole).
            Przesłałam wychowawczyni. Rozmawiałam. A teraz zgadnij, jaki był finał.
            • zlababa35 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 11:30
              PS. Nanga, a propos dziewczyny z ogoloną częścią głowy, której tak współczułaś za to, co o niej napisałam - panna ma klikę sobie podobnych, totalne zlewanie lekcji, komentarzyki wobec innych, którzy coś robią, a jak miały z kimś innym pracować w grupach, od razu krzyk "A z tą to ja nie będę, my tej nie chcemy", spokojniejsza dziewczyna przez nie płakała przez dobre 10 minut. To tak a propos tego wątku. Tak, czasem dzieci z IV klasy też są małymi, podłymi świniami, wyobraź sobie.
              • nathasha Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 11:53
                sa podlymi swiniami na tyle na ile nauczyli i pozwalaja na to dorosli.
                • zlababa35 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 12:05
                  Jak widzisz ten złośliwy błysk w oku, do zaczynasz zdawać sobie sprawę, że dane dziecko lubi takie być i czerpie z tego satysfakcję, bo taką ma strategię bycia w grupie. To nie jest już 2-latek obsypujący kolegę piachem w piaskownicy. Pewne zachowania na poziomie podstawówki są w pełni świadomym wyborem danego osobnika, obliczonym na dowalenie słabszym psychicznie/wyprowadzenie dorosłych z równowagi.
                  • nathasha Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 13:28
                    Czyli zlosliwosc i dreczenie to sa sklonnosci wrodzone? W ogole nie wyksztalcone w procesach spolecznych? Ktos tego osobnika nauczyl ze nalezy oraz jak dowalac.
                    • zlababa35 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 14:02
                      Ta, każdy z nas jest czystą białą kartą, bla bla bla.
                      • nathasha Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 18:04
                        Wiadomo. Inaczej musialabys sie zmierzyc ze smutna prawda?
                        • zlababa35 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 19:20
                          Hm?
                      • 71tosia Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 22:52
                        nie jest biala karta, ale wiele wrodzonych sklonnosci daje sie w procesie wychowawczym korygowac i to bardzo skutecznie, chyba jako nauczycielka powinnas to wiedziec?
                    • sniyg Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 14:55
                      Tak, agresja jest wrodzona, a przemoc bywa źródłem przyjemności. Wystarczy spojrzeć na zachowanie małp, agresja jest głęboko zaprogramowana w DNA. I nie tyle jej się uczymy ile bezskutecznie usiłujemy się jej oduczyć.
              • oqoq74 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 21:20
                To teraz pytanie, co Ty, jako nauczycielka zrobiłaś, aby ukrócić takie zachowanie?
                Bo jako nauczyciel powinnaś zareagować.
              • 71tosia Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 22:49
                jezeli nauczycielka o 10 latkach pisze per podle swinie, i nie umie zareagowac na to ze w klasie jest grupa dzieci ktore 'totalnie zlewa lekcje' i na ich zlosliwe 'konentarzyki' wbec innych dzieci, to ne powinna sie dobrze zastanowic co robi w tym zawodzie.
    • zabka141 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:33
      Taki fajny chlopak. Otwarty i przystojniak. I mial wsparcie w rodzinie. Normalnie sie poplakalam jak o tym czytalam. Wkurw na szkole i na ten klimat nietolerancji w Polsce.
      • black_halo Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:50
        A jakby nie byl przystojny to co? Nie plakalabys?
        • zabka141 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 10:02
          Black_halo co ten twoj komentarz wnosi?
          • nangaparbat3 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 10:05
            No wnosi. Pytanie: czy nad niefajnymi, brzydkimi, zamknietymi, placzemy tak samo?
            Mnie sie wydaje, ze to wazne pytanie, nie do Ciebie osobiscie, tylko jako bardziej ogólna refleksja.
            • zabka141 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 11:19
              Plakalam nad ta historia. Nie znalam go oczywiscie, ale sposob w jaki mowila o nim mama (jak jej i innym osobom powiedzial ze jest gejem) i tak, jego wyglad, zapamietalam.

Jakby byl brzydki i zamkniety to pewnie by bylo cos innego w opisie jego osoby, co by mnie wzruszylo.

• black_halo Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 10:06
            A co wnosi twoj komentarz o tym, ze byl "otwarty" - znalas osobiscie? "Przystojny" - jakby byl brzydki to co? Mniej szkoda?
            • morgen_stern Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 11:18
              Mnie się wydaje, że dziewczyna po prostu chciała o tym biednym chłopaku coś miłego, dobrego napisać. Weźcie już odpuśćcie.
              • black_halo Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 11:30
                Nie, po prostu istnieje jakies dziwne przekonanie, ze ladnych bardziej szkoda. Kolejna stygmatyzacja. Tu chlopak sie powiesil, bo go nazywali pedalem a ktos inny przeczyta i uzna, ze nie warto zyc bo urodzil sie brzydki wiec czy zyje czy nie to nie ma zadnego znaczenia. Aani urody ani orientacji nie mozna sobie przed narodzinami wybrac.
                • nolus Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 13:24
                  black_halo napisała:

> Nie, po prostu istnieje jakies dziwne przekonanie, ze ladnych bardziej szkoda.

Nikt tutaj tego nie powiedział. Ja to odebrałam np. tak,że zdjęcie ładnego chłopca wzbudza po prostu pozytywne odczucia. Widzimy tylko zdjęcie, to jakoś tam oceniamy po tym zdjęciu.Ja na zdjęciu widzę ładnego chłopca, sprawiającego wrażenie zrównoważonego i spokojnego.I tyle.To nie znaczy, że innych mogłoby być "mniej szkoda".
          • zlababa35 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 11:31
            A co wniosła Twoja uwaga nt jego urody?
        • edelstein Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 10:38
          Jessu moja pierwsza mysl byla jaki sliczny chlopiec.Co w tym zlego?
    • triismegistos Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 09:43
      Piszesz o poziomie tolerancji kultury tych, którzy zaszczuli to dziecko? Elka, ja normalnie z tobą dyskusje nie wchodzę, bo gołym okiem widać, że jesteś płatnym pistrollem. Ale nawet takie ścierwa powinny mieć cień przyzwoitości. Wyjdź z tego watku, bo przekraczasz granice.
    • edelstein Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 10:30
      Nie polecaj, nie skorzystam z uslug osob promujacych homofobie
      • 1elka26 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 12:32
        Takie pojęcia jak "małżeństwo homoseksualne" czy też "homofobia" nie istnieją.

"Homofobia znaczy etymologicznie lęk przed człowiekiem, a nie lęk przed homoseksualistami czy przed homoseksualizmem. To termin powstały na skutek połączenia łacińskiego słowa homo - człowiek i greckiego słowa φόβος - strach, lęk. W ostatnich latach pojęcie to zawłaszczyli sobie aktywiści gejowscy (nie mylić z homoseksualistami, z których część podejmuje terapię i zakłada rodziny) oraz wspierający ich politycy i poprawne polityczne media. Zmienili przy tym zupełnie znaczenie tego pojęcia. W ich terminologii homofobia nie oznacza już tego, co oznacza: lęk przed człowiekiem, ale „powinna” oznaczać to, czego oni sobie życzą, by oznaczała, a mianowicie lęk człowieka przed osobami homoseksualnymi. Aktywiści gejowscy nie odróżniają łacińskiego rzeczownika homo - człowiek od greckiego przymiotnika ὁμόιος - taki sam (w języku greckim człowiek jest określany terminem ανθρωπος). Jeśli chcieliby prawidłowo określić to, co określić usiłują, to musieliby ukuć termin: homoiosofobia. Kto myśli, że homofob oznacza nie tego, kto boi się człowieka lecz tego, kto boi się homoseksualistów, ten posługuje się językiem polskim na poziomie „intelektualistów” komunistycznych, którzy wysyłali syjonistów do... Syjamu."
        www.opoka.org.pl/biblioteka/P/PS/md_homofofo.html

Tak więc spokojnie może czytać tego typu artykułu. Odrobina wiedzy naprawdę jeszcze nikomu nie zaszkodziła.
        • edelstein Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 13:14
          Chcesz powiedziec,ze nie istnieja malzenstwa homoseksualne?to viekawe ,bo znam pare par, ktore ten slub maja😂
        • asia_i_p Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 15:52
          Nie wiem, czy masz rację co do słowa, ale czy ty właśnie zasugerowałaś, że skoro zjawisko jest błędnie nazwane to nie istnieje? Czyli jak nazwę zakażenie rotawirusowe grypą żołądkową to mi zniknie? Wypróbuję następnym razem.
    • domowapani Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 11:19
      Przeczytałam artykuł...
      Czy mama nie umiała podpowiedzieć, zabrać na zakupy i nauczyć że przy głupich dzieciach nie koniecznie trzeba afiszowac się że swoimi skłonnościami i stylem?

Druga rzecz - dziewczynka po gwalcie i matka szuka miejsca u państwowego psychiatry??? Wpisuje się na listę??? Wtf?!

• zabka141 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 11:24
        No super to sobie wymyslilas. Mama mogla mu powiedziec by sie lepiej kryl. A moze matki przesladowcow tego chlopaka mogly im powiedziec by sie zamkneli?

A do jakiego psychiatry ma isc? Moze nie stac ich na roczna prywatna terapie, a moze po prostu placa jak inni na nfz i wierza ze im sie opieka nalezy i ze w takiej sytuacji dziecko przyjma?
      • sumire Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 11:27
        No tak, mogła powiedzieć, żeby udawał kogoś, kim nie jest i problem rozwiązany.
        To już nawet na facepalm nie zasługuje.

Lepiej niech matki tych głupich dzieci z nimi pogadają. Bo chyba mają o czym.
        • black_halo Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 11:36
          Wiesz, generalnie jest wiele zachowan spolecznie nieakceptowalnych. Jakos niedawno ogladalam program o ludziach, ktorzy lubia sie przebierac za niemowlaki, nosic pampersy i spiochy, ssac smoczki i pic z butelek. No wiec jak trafi ci sie dziecko z takimi sklonnosciami to co? Tez puscisz 14latka do szkoly w spiochach, pampersie i ze smoczkiem z buzi? No chyba nie. Ale jak tak to napisz bo ja jeszcze dzieci nie mam i moze teraz sie cos zmienilo. A co powiesz o ludziach, ktorzy mubia sobie doczepiac zwierzece ogony i przebierac za koty czy psy, chodzic na smyczy. Jak by ci dziecko w takim stroju chialo wyskoczyc to co bys zrobila? Puscilabys na imieniny babci?
          • sumire Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 11:41
            Ty porównujesz orientację seksualną z przebieraniem się za psa? Serio?
            • black_halo Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 12:15
              Nie, w artykule bylo napisane, ze chlopiec byl szykanowany za to, ze inaczej sie ubieral. Mnie ciekawi jak bardzo inaczej bo dzisiaj nawet emo, metale i faceci co nosza spodnie z krokiem w kolanach nie sa wytykani palcami. Faceci w rurkach, rozowych koszulach i zoltych chinosach tez nie. Faceci z broda, w swetrach po babci i spodniach stajennych dziadka, chodnikiem z przedpokoju z kubkiem kawy ze starbunia tez nie sa wytykani.
              • zlababa35 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 12:48
                Może na tym zadupiu akurat na nieszczęście są.
              • sumire Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 13:01
                Bo dorosłego faceta nie tak prędko ktoś zaczepi (choć zdarza się - mój znajomy kiedyś oberwał za włosy sięgające tyłka, które nie podobały się jakimś typom). Dziecka nikt nie będzie się bał. A że dzieci są okrutne i nie potrzeba im wiele, to wie każdy, kto nie był szkolną gwiazdą.
                A tak swoją drogą, niezależnie od tego, jak bardzo inaczej był ubrany, takie wydarzenia nie powinny mieć miejsca.
      • zlababa35 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 11:33
        Odwrotnie. Może należałoby bardziej zdecydowanie uczyć te głupie dzieci, że każdy ma prawo do własnych skłonności (orientacji, wiary itp.) i stylu, o ile ten styl nie jest rażący (wulgarny, wyzywający) w realiach szkolnych.
      • black.emma Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 11:37
        Zgoliłaś juz głowę? Bo teraz w modzie łysi wiec sie nie afiszuj ze swoim stylem.
      • edelstein Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 13:30
        Klasyczne przerzucanie winy na ofiare.To rodzice glupich dzieci powinni rozmawiac.
        • domowapani Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 14:15
          Rodzice głupich dzieci to najczęściej też głupcy. Więc nie oczekiwałabym wiele.
          • eliszka25 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 14:37
            dokladnie. skads te dzieci musza sie dowiedziec, ze takie czy inne ubranie jest "gejowskie" itd.
            • zlababa35 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 15:21
              Najczęściej od innych dzieci tongue_out.
              • eliszka25 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 15:31
                a tym innym dzieciom tak samo z siebie sie bierze? czy moze raczej z domu wynosza, ze chlopiec musi miec "meska" fryzure, placze tylko baba i inne takie kwiatki.
              • asia_i_p Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 16:33
                Nie, najczęściej jednak od rodziców. Miałam takiego chłopaka w klasie, wrednego po prostu. Kiedyś na przerwie opowiadał kolegom zabawną w jego pojęciu anegdotkę - jak sobie idzie z tatą i jego tato mówi "Patrz jaka wieśniacka czapka", a on mówi "Tato, cicho, to mój matematyk". Niektórzy ludzie tak rozmawiają z dziećmi. Owszem, ojciec może nie użyć słowa pedalski, tego może się nauczyć od kolegów, ale podstawowy wzór "Inny - zauważamy - pogardzamy" wyniósł już z domu.
          • edelstein Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 16:32
            Aha czymi glupota rozgrzesza, fajnie
      • eliszka25 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 14:34
        zwalanie winy na ofiare i rodzicow ofiary jest zwyklym squ...synstwem. sorry, ale inaczej nie umiem tego opisac. to bylo tylko DZIECKO!

pewnie mnie wytna, ale sie zagotowalam.
        • black.emma Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 14:37
          Przestań, przecież oprawcami były świetnie wychowane dzieciaczki z dobrych domów. A fuj, ty niedobra.
          • eliszka25 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 14:40
            jestem czula na tym punkcie, bo moj 7-latek tez mial przejscia z takimi dobrze wychowanymi dzieciaczkami z dobrych domow. na szczescie mial tez madra wychowawczynie i opanowalismy sytuacje.
          • zlababa35 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 15:22
            Jeszcze raz, ani te dzieciaczki dobrze wychowane, ani te domy takie dobre. Zgnilizna - niewidoczna gołym okiem.
            • nolus Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 18:12
              zlababa35 napisała:

> Jeszcze raz, ani te dzieciaczki dobrze wychowane, ani te domy takie dobre. Zgni
              > lizna - niewidoczna gołym okiem.
              >
              Dokładnie. Ja ze swoich lat szkolnych pamiętam, że najgorsze były dzieci nauczycieli/szkolnych dyrektorek, itd. Te dzieci naprawdę były jakoś dziwnie przeświadczone o swojej "lepszości" i uważały się za "lepszą kastę" wręcz. Dzięki nadgorliwej mamuśce będącej wychowawczynią podstawowkowych klas, jedna taka dziewoja miała od mamusi cały system szkolny rozpisany od a do z, jak alfabet. Mamunia po wieloletnich obserwacjach różnych klas w szkole, przeróżnych dziecięcych charakterów i mechanizmów grupowych, mogła sobie zaplanować i próbować wcielić w życie dziecko - doskonałe, które wymiata na każdym polu, zawsze wygrywa i ogólnie..."kosi konkurencję".Nie wiem dlaczego, ale na przestrzeni lat większość nauczycielskich dzieci,jaką miałam okazję poznać na różnych etapach edukacji aż do studiów, była właśnie taka. Był to swego rodzaju syndrom. Niektóre takie dzieci faktycznie były lepsze, większość miała jednak tylko takie nieuzasadnione przekonanie,irytujące dla reszty. Po tym co widziałam, to sorry...lepsze były dzieci alkoholików niż kadry nauczycielskiej.
              • zlababa35 Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 19:26
                Ja z kolei miałam okazję widywać bardzo rozhukane dzieci nauczycieli wink. Moim koleżankom matka wypraszała oceny, przeżyły zdziwienie w I kl. LO, kiedy obie po kolei nie zdały, mając jedynki już od pierwszego półrocza i trzeba było szukać jeszcze słabszych szkół. Z byłej szkoły mojej córki - smarkaty synuś pani nauczycielki dowalał "dowcipne" uwagi nauczycielom w stylu "pani to ma 2 lewe ręce" (nauczycielce kreda upadła), gnębił innych chłopców (był silny i był piłkarzem, to wystarczyło, żeby się go bali), a jeśli chodzi o wiedzę, to ani be ani me.
                Za to córka ma przyjaciółkę - dziecko nauczycielki i jest duża presja mamy na bardzo dobre oceny, na robienie wszystkiego perfekcyjnie, ale dziewczynka się przykłada i ma w pełni zasłużone oceny. Mama miała tą przewagę nad innymi rodzicami, że poznała dużo wcześniej realia szkoły (tzn. jak wygląda nauczanie starszych klas), bo jej nasze nauczycielki dużo mówiły o tym i owym, no i przeniosła córkę do szkoły lepszej, a w każdym razie lepiej zorganizowanej wink.
    • undoo Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 17:49
      Biedny dzieciak, b wspolczuje rodzinie.

Jak mozesz zrozumiec zachowania glupich kolegow?! Nie mam zrozumienia dla takich zachowan jak w tych szkolach. Nauczyciele i te dzieci, ktore dokuczaly, powinni byc pociagnieci do odpowiedzialnosci.
      • 71tosia Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 18:18
        poziom empatii u wczesnego nastolatka jest niski, a umiejętność przewidywania skutków ciągle niewielka, platy czołowe ktore sa odpowiedzialne za obie funkcje dojrzewają w pełni dopiero u 20 latka. Nie usprawiedliwiam więc ale rozumiem ze poziom agresji i brak empatii w wieku nastoletnim się zdarza. Rolą dorosłych jest by zauważać problem i umiejętnie oddziaływać na młodego człowieka by tę agresje niwelować a empatie kształtować. Tu jednak nawalili na całej linni dorośli - pedagodzy i rodzice tych dzieciaków, nie zrobili nic a wręcz eskalowali niechęć do tego chłopca. Dlaczego to robili? Bo tacy jesteśmy jako społeczeństwo? Dlaczego mimo podobnych doświadczeń historycznych i społecznych np Czesi są jednymi z najbardziej tolerancyjnych narodów wobec homoseksualistów a my jednym z najmniej?
        • undoo Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 19:43
          I to jest wytlumaczenie, ze dzieciak sie zabil? Bo poziom empatii u wczesnego nastolatka jest niski?
          • 71tosia Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 21:12
            Tak, to jest wytlumaczenie chociaz nie usprawiedliwienie. Tak, poziom empatii u nastolatka jest niski i przyczyna tego jest rozwojowa. Tak, dzieci bywja glupie. Jezeli kogos nalezy pociagnac do odpowiedzialnosci to doroslych, ktorzy do tego ze dziecko dreczone nie uzyskalo pomocy dopucili i dlatego ze dreczenia nie powstrzymano a je jeszcze eskalowano. A dzieci nalezy wychowywac, to jeszcze bardzo mlodzi ludzie i jest sznasa, ze jezeli trafia na madrych opiekunow to nie wrosna dyssocjalni dorosli.
    • solejrolia Re: 14 latek popelnil samobjstwo 20.09.17, 18:37
      Tak mi żal tego chłopca...Biedni rodzice...
      ;-( ;-( ;-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka