Witajcie,
jak w temacie. Chcialabym kupic kominek. Nie wiem tylko jaki, co powinien posiadac, na co tak naprawde zwrocic uwage.
Czy mozecie mi podpowiedziec cos na ten temat?
Mieszkam w domu(20 letni szeregowiec, ale narozny, co wlasnie sprawia ze jest u nas zimniej niz u siasiadow, ktorzy mieszkaja w srodkowych) i kominek stalby w dziennym pokoju.
Najzimniej jest u nas na klatce schodowej na parterze. Nastepnie pod wzgledem "zimnosci" jest kuchnia i wlasnie dzienny pokoj. Sypialnie nas wszystkich sa na pietrach, ale tam, na pierwszym zwlaszcza, jest cieplutko.
Dom podpiwniczony, w piwnicy kaloryfer, wiec to cieplo z niego idzie do gory, co troszke ulatwia nam zycie, bo mamy otwarte schody (od piwnicy przez parter, pierwsze pietro, az do drugiego)
Pokoj dzienny ma 30m2, fakt, cieplo nie moglo by latwo wydostawac sie na klatke schodowa ze wzgeledu na drzwi wewnetrzne, ktore otwieraja sie wlasnie na ta strone, w ktorym kacie stal by ten kominek.
Napiszcie mi jeszcze prosze, czy ta scianka z kominem tez jest cieplutkana calej wysokosci komina, kiedy pali sie w kominku, czy jesli jest wszystko dobrze zrobione, to niestety sciana jest zimna

.
Ogrzewanie mam olejowe (to tu standard). Moglabym oczywiscie wlaczac grzejniki na 4 czy 5, wtedy pewnie byloby nam cieplej, ale caly zbiornik oleju (4000L) pewnie oprozniany byl rok w rok. Teraz starcza na ponad prawie dwa lata.
Z drugiej strony wlasnie potrzebuje odpowiedzi od doswiadczonych, bo jak mam wydac teraz na sam kominek, jakas szybe pod, podlaczenie, odbior i nie wiem co jeszcze i dodatkowo zaplacic za drzewo do tego kominka, to moze lepiej by bylo mi co roku tankowac olej.
Wdzieczna Wam bede za jakies rady, no oprocz takiej typu "zadzwon do jakiejs firmy i zypytaj", bo ja nie wiem czy potrzebuje najdrozszy kominek, ktory nie zostal przez nikogo kupiony i Firma wlasnie czekala na taka jak ja, nic nie wiedzaca na ten temat.
Zakladam ze wlasnie ten najdrozszy egzemplaz chcieli by mi sprzedac.