Dodaj do ulubionych

Niezwykli lekarze - spotykacie?

02.10.17, 09:29
Czyli, jak szukać lekarzy, którzy potrafią leczyć? Nie mam zbyt dużego doświadczenia z lekarzami ale to które mam spowodowało, że mam bardzo słabe zaufanie do tego zawodu.
Ale może zacznijmy od początku. Od kiedy pamiętam miałam problemy z zębami. Ponieważ na zdrowiu nie oszczędzam, ani moi rodzice, też ie oszczędzali na moim zdrowiu, to zawsze chodziłam do najlepszych specjalistów. A więc zęby mi się psuły, ścierały, a najlepsi specjaliści leczyli je, wielokrotnie, kanałowo, potem te zęby się łamały, potem oni je znowu sklejali a w końcu wyrywali. Przez pół życia chodziłam do dentysty średnio raz na miesiąc, większość zabiegów miałam robione bezpłatnie, bo w ramach gwarancji, czyli dentyści po prostu naprawiali, to co im nie wyszło, więc to nie było tak, że oni na mnie zarabiali...
I tak bym pewnie dalej chodziła, gdyby nie to, że zaczęły mi się łamać jedynki i tak mnie to bolało, że nie mogłam spać... Wtedy znowu weszłam do internetu i poszukałam specjalisty, który mógłby się tym zająć. I znalazłam, dentystkę, która naprawiła mi cały zgryz, od dwóch lat zęby mi się nie łamią, co jest do tej pory było niemożliwe w moim przypadku. Ta pani naprawiła w ciągu pół roku leczenia.
Wniosek, przez 20 lat leczyłam się u ludzi, którzy wprawdzie nie zrobili mi krzywdy ale również nie potrafili mi pomóc. Wszystko co robili, to była doraźna pomoc, starczająca średnio na miesiąc.
Podobne doświadczenie mam z alergologami, żaden, którego spotkałam, szukając pomocy dla siebie i córki, nie proponował diety. A dieta w naszym przypadku okazała się najskuteczniejszym i tak naprawdę najzdrowszym i najmniej inwazyjnym sposobem.
No i teraz pojawiła się u mnie ta endometrioza w bliźnie po cesarce. I mając te doświadczenia, które mam, boję się, że znowu trafię na leczenie zachowawcze. Że wytną mi to co widać, że za dwa lata znowu mi zacznie rosnąć, że wszystko to będzie takie byle nie zaszkodzić ale leczenie też średnie. I tak sobie myślę, że gdzieś tam żyje sobie specjalista od endometriozy i ma wszystkie metody w małym palcu i potrafi to leczyć a ja tylko muszę go znaleźć, tylko jak??? Eksperymentując na sobie przez następne 10 lat?
Jak się na to zapatrujecie, macie takie doświadczenia z lekarzami?
Obserwuj wątek
    • vodyanoi Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 09:52
      Miałam kilka takich przygód. Z każdej wyszłam całkiem przyzwoicie, bo dzięki rozgłaszaniu wszem i wobec o moim problenie trafiłam na naprawdę świetnych specjalistów. Gdybym nie mówiła, to pewnie teraz miałabym most na dwóch jedynkach i dwójce, a mam implanty, które się trzymają od wielu lat. Kilkunastu dentystów mi mówiło, że nie da rady, w tym specjaliści z chirurgi szczękowej na Lindleya. A dało radę.
      Sama pokierowałam kilka osób do odpowiednich specjalistów. Mogę się nawet pochwalić osiągnięciami w rozrodczości big_grin
      Wiem, że wiele osób niechętnie mówi o swoich problemach zdrowotnych, ale z mojego doświadczenia lepiej jednak mówić, dla dobra własnego i swojej rodziny.
      • issa-a Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 14:56
        >Gdybym nie mówiła, to pewnie teraz miałabym most na dwóch jedynkach i dwójce, a mam implanty, które się trzymają od wielu lat

to podpowiedz gdzie te implanty robilas bo własnie szukam
    • labianka Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 10:32
      Chciałaś zapytać, czy lekarze potrafią być skuteczni smile No pewnie! Tylko to nie zawsze od razu sad
      Poczułam się bardzo źle, praktycznie nie mogłam normalnie funkcjonować, więc pojechałam do lekarza. Po pierwsze internista, ten na usg, rtg, z powrotem do internisty, nic nie wykrył, wysłał do laryngologa, ten do jeszcze kogoś a ostatni miał być dermatolog. Cały dzień spędziłam w przychodni. No i w końcu na siódmej z kolei wizycie u dermatolożki, stwierdziłam że ja już nie mam siły, to już moja siódma wizyta w tym dniu od rana, jadę do domu, tylko proszę, żeby pozwoliła mi na chwilę się położyć u niej na kozetce, bo czuję, że zemdleję. Ona do mnie, czy ma kto po mnie przyjechać. Ja, że nie ma potrzeby zrywać męża, żeby jechał po mnie ciągnąc przy okazji małe dzieci, zaraz się pozbieram, chodzi tylko o to, żeby nie zemdleć w tej chwili. Jestem chora, głodna i wyczerpana całym dniem w przychodni, lepiej bym zrobiła zostając w domu, mniej sił bym straciła. Ona do mnie, że ona w takim razie musi mi od razu wypisać skierowanie do szpitala. Ja na to, że dziękuję, odwołuję wszystko co powiedziałam, czuję się świetnie, wychodzę, dziękuję, nie żywię urazy. Lekarka poprosiła, żebym się jednak położyła, a ona zawoła koleżankę. Nie zapomnę nigdy, co powiedziała, gdy tamtą wprowadzała: "chodź doktorzyca, radź!" Pooglądały jeszcze raz zmiany na mojej skórze (trzy malutkie wypryski jak u nastolatka pryszczatego) pokiwały głowami i ta pierwsza stwierdziła: to jest półpasiec - pomogę pani! Ok, podniosłam się. Powiedziała, że puści mnie do domu, pod warunkiem, że ściśle zastosuję się do jej zaleceń. Oczywiście poszłam na układ i wyzdrowiałam smile Podobno półpasiec daje ludziom popalić. Ja miałam trzy nędzne wypryski i dosłownie ścięło mnie z dnia na dzień z nóg.
      Naprawdę nie żywię urazy do tych wszystkich lekarzy, u których byłam z tym półpaścem. Zasadniczo już internista mógł to zdiagnozować, bo jak później mąż mi pokazał typowe zmiany półpaścowe w necie, to były dokładnie takie jak moje. No tyle, że ja miałam tylko trzy w bardzo dziwnych miejscach, może to ich zmyliło?
      • 1matka-polka Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 10:44
        No właśnie, któryś z kolei, czyli trzeba mieć dużo szczęścia, żeby dostać odpowiednią diagnozę i leczenie, w miarę krótkim czasie. U ciebie ten czas był bardzo krótki - 1 dzień. U mnie 20 lat, muszę mieć strasznego pecha wink
        • labianka Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 11:02
          Trzeba też wziąć pod uwagę, ze postęp w medycynie jest bardzo szybki. Nowe terapie, nowe leki, nowe sposoby leczenia - aktualnie medycyna spersonalizowana, więc warto wytrwale szukać. Kiedyś ukułam sobie taką zasadę, że jak chcę być pewna jakiejś diagnozy, muszę ją potwierdzić u drugiego albo i trzeciego lekarza. Mój znajomy natomiast zażartował (chyba?), że on zmienia lekarza, gdy mu się diagnoza nie podoba wink
          A w tej przychodni, w której mnie cały dzień diagnozowano, królował taki slogan wtedy: medycyna jest sztuką. Nooo, zgadzam się smile
          • 1matka-polka Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 11:32
            "Trzeba też wziąć pod uwagę, ze postęp w medycynie jest bardzo szybki."
            Zgadzam się, być może, gdybym zaczęła leczyć zęby dopiero teraz, to bym nie miała takich beznadziejnych doświadczeń.
            • manon.lescaut4 Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 12:37
              A ja się nie do końca zgadzam z tym postępem medycyny. Nowe leki, owszem, ciagle powstają, niby bardzo skuteczne, ale nikt nie obiecuje, ze wyleczą, a skutki uboczne coraz poważniejsze. A choroby jak były nieuleczalne tak są. Postęp będzie, gdy przeczytam: znaleźliśmy "cure" na: (do wyboru) Hashimoto, cukrzyce, celiakie, stwardnienie rozsiane, stwardnienie zanikowe boczne, tocznia, rzs, Parkinsona, Alzheimera. Taka lista zajęłaby mi kilka stron, nie wspominając już nawet o chorobach genetycznych czy nowotworach, bo tu sytuacja jest bardziej skomplikowana ale nie beznadziejna.
              Ciagle tylko słyszymy banialuki o dostępnych terapiach i podwyższeniu komfortu życia, ale nie oszukujmy się. Właśnie te czasy wielkich medycznych odkryć, jak penicylina, antybiotyki, uśpienie ospy czy szczepionki są dawno za nami.
              • majenkir Re: 02.10.17, 22:57
                manon.lescaut4 napisał(a):
                > A choroby jak były nieuleczalne tak są. Postęp będzie, gdy przeczytam: znaleźliśmy "cure" na: (do wyboru) Hashimoto, cukrzyce, (...)

> Ciagle tylko słyszymy banialuki o dostępnych terapiach i podwyższeniu komfortu życia

Ale polepszenie komfortu zycia to bardzo duzo! Jeszcze w latach 80-tych ludzie nie mieli w domu glukometrow, a teraz mamy staly monitoring glikemii w aktualnym czasie + rodzina na drugim koncu swiata moze kontrolowac Twoj cukier 24/7.

tak wygladala pierwsza pompa (lata 70-te)
                https://i.pinimg.com/736x/2c/d2/db/2cd2dbada4687c01f0c29ab87b67bea1--insulin-pump-diabetes-awareness.jpg
                big_grin
                A teraz mamy takie
                https://childrenwithtype1diabetes.org/wp-content/uploads/2016/02/Omnipod-Pod-300x247.jpg

Trzy lata temu wynaleziono sposob na mnozenie nieograniczonej ilosci komorek beta, trwaja zaawansowane prace nad "madra insulina". Zgoda - to wszystko to nie "cure", ale wielka ulga i mozliwosc w miare normalnego zycia.
    • magdalenka79k Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 11:26
      Z endometriozą to nie wiem czy istnieje coś innego niż leczenie zachowawcze, przynajmniej ginekolog do którego chodzę nigdy mi nic innego nie zaproponował poza lekami hormonalnymi, w zasadzie zanosiło sie na to że będe na nie skazane aż do końca. Jednak w zeszłym roku okazało się, że mam wysokie nadciśnienie i hormonów nie mogę, żyję rok bez i czuję się świetnie. Wcześniejsze próby odstawienia kończyły się torbielami, bólami itp teraz jakby samoistnie się to zatrzymało. A jeżeli znajdziesz jakąś inną metodę leczenia to napisz. Niektórzy jeszcze zalecają dietę.
      • 1matka-polka Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 11:30
        Mnie zaproponowano wycięcie, bez leków hormonalnych.
    • a.va Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 11:33
      A ten twój dentysta to z Warszawy? Jeśli tak, to możesz mi podesłać na priv namiary? Mam dokładnie ten sam problem - pękają mi kolejne zęby, a dentyści rozkładają ręce.
      • 1matka-polka Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 11:36
        Z Wrocławia, wyślę ci zaraz.
        • a.va Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 11:42
          Dzięki smile
    • semihora Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 11:36
      Spotkałam lekarzy normalnych i beznadziejnych. Wybitnych nie.

Ale jakoś się nie palę, żeby ich poznawać - oby jak najdalej od służby zdrowia, niezależnie, czy będzie ona super, czy do bani.
    • joa66 Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 11:40
      Spotykałam dobrych lekarzy, ale wybitnego tylko jednego. Niezależnie od specjalizacji jego hobby była diagnostyka (podobno są nawet programy do rozkminiania wyników). Czułam, że nie tylko chce mnie wyleczyć, ale sam umiera z ciekawości "co to może być" - byłam jak wyzwanie smile (nic super poważnego, ale większośc wyników typu na dwoje -albo i na czworo - babka wróżyła.)
      • 1matka-polka Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 11:47
        Ano właśnie, pasjonatów, to ze świecą szukać.
        • labianka Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 12:12
          Mam nadzieję, że to nie Gregory House smile
          • joa66 Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 12:27
            Niemalże big_grin Przyznał sie, że omal nie zawalił drugiego stopnia specjalizacji, bo tak pochłonał go temat poboczny czyli diagnistyka.
            • manon.lescaut4 Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 12:39
              Nie, nie wierze, brzmi jakby ktoś się House'a za dużo naoglądał. Nie ma takiej specjalizacji jak diagnostyka, każdy lekarz diagnozuje w ramach swojej specjalizacji. House jest super, ale to bujda na resorach przecież.
              • joa66 Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 12:41
                A czt ja powiedziałam , że się specjalizował w 'diagnostyce"? Czytaj uważnie - omal nie zawalił SWOJEJ specjalizacji, bo się wciagnął w diagnostykę i programy komputerowe (s)tworzone do rozwoju tejże.
              • 1matka-polka Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 12:43
                OMG
                • manon.lescaut4 Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 12:46
                  Ok. Ciekawa jestem co to za programy i jak się sprawdzają w życiu i w przypadku konkretnych pacjentów.
                  • 1matka-polka Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 12:51
                    Pewnie z algorytmami i pradopodobieństwem, jeśli..to..., jeśli..to..., jeśli... to...
                  • joa66 Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 12:52
                    Nie powiem Ci jakie programy, bo słuchałam jednym uchem smile Nie pamiętam nawet czy te programy już sa czy sa tworzone i on śledzi rozwój na bieżąco/testuje. Lekarz dwóch specjalnosci - kardiolog/internista - legalny wink.
                    Na poziomie praktycznym - poświęca dużo czasu pacjentowi i zadaje wiele pytań , czasami zleca nieoczywiste badania w w podejrzeniu danej jednostki chorobowej. Po sobie mogę tylko powiedzieć - efekt super.
                    • manon.lescaut4 Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 13:11
                      No chciałabym na takiego lekarza trafić, to fakt. W większości traktują człowieka czysto statystycznie, z góry zakładają, ze to coś najpopularniejszego, a rzadsze choroby to tylko w podręcznikach widzieli.
                      • 1matka-polka Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 13:15
                        A najgorsze jest to kiedy diagnoza jest dobra ale pokutuje nieskuteczne albo wręcz szkodliwe leczenie.
                        • manon.lescaut4 Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 13:26
                          A to tez kolejny problem. Znowu w Anglii jest tak, ze lekarze maja jakieś odgórne prikazy, jak leczyć i czym i nie ma żadnego indywidualnego podejścia. Takim dobrym przykładem może być choroba emamy nr 1 czyli hashi. Chodzicie do różnych lekarzy, słyszycie różne opinie na temat metod niekonwencjonalnych, których warto spróbować typu diety. Od żadnego lekarza nhs w UK czegoś takiego nie usłyszysz. Tabletka z hormonem jest jedynym wyjściem. A jak masz jak ja czyli hormony niby w normie, ale przeciwciała 500+ (żart niezamierzony) to nie, nic się nie dzieje, wszystko w porządku, powtórzymy badanie...(kiedyś).
              • dzikka Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 14:06
                Nieprawda. Są pasjonaci. Ja na takiego trafiłam. Mimo, że kilku specjalistów rozkłada ręce, on zlecił kilka dodatkowych badań po GODZINNYM wywiadzie i trafił. A tak na marginesie to w kręgach lekarskich ma ksywę Dr House.
                • aguar Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 14:21
                  A jaka specjalność?
                  • dzikka Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 14:40
                    Internista....
                • manon.lescaut4 Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 14:27
                  Dawaj jego nazwisko i szpital, w którym przyjmujesmile
                  • dzikka Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 14:42
                    Kto chętny wyślę na priv
    • pade Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 11:49
      Dam Ci namiary na ginekologa na priv.
      • 1matka-polka Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 11:51
        dzięki
    • aguar Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 11:52
      Mi też się nie udaje znaleźć odpowiedniego lekarza do mojej choroby stawów. Marzę, o takim, który miałby do czynienia z podobnym przypadkiem jak mój i potrafił pomóc. Albo przynajmniej z takim, któremu by się chciało przeprowadzić porządny wywiad i pomyśleć, porozmawiać z innymi lekarzami...Poszukiwania dobrego lekarza utrudnia mi to, że mam problemy z poruszaniem, wszędzie trzeba mnie zawieźć, wizyty (nawet nieskuteczne) kosztują, a niektórzy lekarze potrafili mi zbadać kolana w taki sposób, że mi się pogarszało - nie mogłam chodzić.
      • marina2 Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 12:00
        aguar chodzi o rzs?
        • aguar Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 12:24
          Nie mam typowych objawów rzs (aczkolwiek niektóre mam: stawy wysiadają mi symetrycznie - kolana, nadgarstki i palce, barki). Ortopeda uważa, że na pewno mam coś reumatologicznego. A reumatolożka uznała, że nie...
          • allut5 Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 12:30
            a robiłaś badania w kierunku tocznia?
            • aguar Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 12:52
              Nie.
              • manon.lescaut4 Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 13:39
                Tez o toczniu pomyślałam w Twoim przypadku. Ogólnie coś z reumatologii i z chorób tkanki łącznej. Powodzenia i nie poddawaj się!
                • aguar Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 14:19
                  Dzięki.
              • dzikka Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 14:19
                Powinni ci zlecić badania ANA oraz Anty CCP. To podstawa. Badania w kierunku chorób reumatoidalnych jak również immunologicznych. Tylko lekarze mają w d......
                • dzikka Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 14:20
                  Aguar a skąd jesteś?
                  • aguar Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 14:28
                    Z Poznania.
              • allut5 Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 14:28
                www.toczenforum.pl/toczen-diagnoza/
                www.toczenforum.pl/przeciwciala-przeciwjadrowe-ana/
                Znajoma z Krakowa leczy się na ul.Skawińskiej w Klinice autoimmunoligii, ma dobrego polecanego lekarza specjalistę, ale bywa chamski w kontakcie uncertain.

Może to być też borelioza.. Jeśli zmiany tak poważne to znalezienie przyczyny jest bardzo ważne.
                • aguar Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 14:29
                  Testy na boreliozę robiłam i wyszły ujemne.
                  • krecik Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 21:39
                    Testy na borelioze potrafia wyjsc falszywie ujemne, zwlaszcza jesli masz postac przewlekla.

Jakie testy robilas?

Ag
                • allut5 Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 14:34
                  fibromialgia..
                  portal.abczdrowie.pl/fibromialgia-a-depresja

...
                  • aguar Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 15:08
                    Przeczytałam. Tylko jak słyszę o kimś z fibromialgią, to taka osoba, owszem, skarży się na ból, ale w zasadzie porusza się prawie normalnie. A u mnie to już jest konkretna niepełnosprawność: nie chodzę w ogóle po schodach, nie usiądę na krześle, ani nie wstanę bez podpierania się rękoma (a od podpierania też ostatnio barki mi wysiadają), nie schylam się, nie jestem w stanie dłużej stać...Poza tym brałam przez 2 lata antydepresanty - nastrój może trochę poprawiały, ale sprawności nie.
                    • manon.lescaut4 Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 15:12
                      A neurologicznie Cię zbadali? W gabinecie i ewentualny rezonans mózgu i rdzenia?
                      • aguar Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 15:18
                        U neurolożki raz byłam, bo chciałam skierowanie na EMG. Bolały mnie kolana po tym, jak mi badała odruchy kolanowe. Skierowania na EMG mi nie dała, ale zrobiłam później odpłatnie i wyszło ok.
                        • manon.lescaut4 Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 15:26
                          EMG prawidłowe to już połowa sukcesu! Wiem, bo tez miałam i wiem jaka ta ulga, bo mam świadomość jakie schorzenia to badanie odkrywa sad Ja bym jeszcze na rezonans nalegała, mnie neurolog zapewniał, ze wszystko jest ok, ale jeśli JA CHCE to może mnie skierować dla świetego spokoju. No i w rdzeniu nie jest wszystko w porządku, a objawy to taka właśnie dziwna sztywność nóg, ja to czuje w stawach.
                          A miałaś kiedyś kuracje sterydowa? Kroplówki albo tabletki, cokolwiek polecają. Ja się czułam jak nowo narodzona. Pytam, bo podejrzewam, ze masz jakiś chroniczny stan zapalny.
                    • allut5 Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 15:18
                      Współczuję.
                      Ja bym chyba cały internet przekopywała żeby skojarzyć objawy. Lekarze też wszystkiego nie wiedzą..
                      Na pewno bym robiła badania w kierunku chorób z autoagresji, no chyba , że jeździłaś po egzotycznych krajach i coś odpasożytniczego cię atakuje (oglądam serial "Obcy wewnątrz nas").
                      • aguar Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 15:20
                        Nie jeździłam. Poza Europą byłam tylko w Tunezji i azjatyckiej części Turcji.
                      • allut5 Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 15:20
                        Jeszcze coś mi przyszło do głowy
                        Łuszczycowe zapalenie stawów
                        poczytaj - tam jest o symetrii..
                        portal.abczdrowie.pl/luszczycowe-zapalenie-stawow
                        • allut5 Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 15:26
                          www.przegladreumatologiczny.pl/uszczycowe_zapalenie_staww2

a tu na dole jest tabelka diagnostyki różnicowej z objawami przy czterech różnych chorobach, może coś z tego
                          • allut5 Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 15:32
                            www.przegladreumatologiczny.pl/zesztywniajce_zapalenie_staww_krgosupa_zzsk

to częściej mężczyzn dotyczy, i o kolanach nie piszą, ale znając objawy i początki u siebie możesz wykluczyć bądź drążyć dalej..
                            • allut5 Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 15:41
                              www.edukacja.przegladreumatologiczny.pl/spondyloartropatie-zapalne
                        • manon.lescaut4 Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 15:28
                          Wszystkie te ww schorzenia są reumatologiczne wiec wizyta u dobrego reumatologa jest konieczna! Tylko, żeby naprawdę był kompetentny, nie zbył Cię tylko przebadał, zwłaszcza krew pod każdym katem.
                          • allut5 Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 15:43
                            Dokładnie, reumatolog musi się wypowiedzieć. W internecie 'jest sporo opinii o lekarzach więc można wyselekcjonować tych bardziej obeznanych przyjmujących w okolicy.
                    • krecik Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 21:55
                      Mialam identyczne objawy przez jakis rok, zaczelo sie na poczatku 2016 - zeby funkcjonowac faszerowalam sie 4 naproksenami I 8 cocodamolami dziennie. Reumatolog rozlozyl rece...
                      Lekarz nie mial pomyslow, sklanial sie ku fibromyalgii.
                      Diagnoza - borelioza. Kleszcz mnie dziabnal jakies 20 lat temu. Diagnoze dostalam 2 tygodnie temu po wymuszeniu na moim GP skierowania na pelen zestaw badan...

Jak jeszcze powiesz, ze od jakiegos czasu jakos trudniej ci sie skupic, myslec, ale zwalasz to na depresje, leki, czy ogolne zle samopoczucie I zdolowanie cala sytuacja...

Ag
    • leni6 Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 12:13
      Mam kiepskie doświadczenia że służba zdrowia, na chwilę obecną bardziej wierzę w to co przeczytam w internecie niż w to co mówi lekarz (bo każdy mówi coś innego, a moje doświadczenia są takie ze częściej pomogła mi porada z internetu niż ta lekarska). Do lekarzy chodzę jak muszę (leki na recepte, zabiegi), ale najpierw szukam takiego lekarza który z dużym prawdopodobieństwem będzie chciał mnie leczyć w taki sposób jaki sama uważam za odpowiedni. Nie wierzę w to że ktoś jest profesorem/ordynatorem to znaczy ze lepiej leczy, nie szukam też super hiper specjalistów, jak dotad przynajmniej.
    • allut5 Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 12:22
      Na świetnego dentystę trafiłam z polecenia znajomej znajomego z którą byliśmy na piwku. Na bardzo dobrą internistkę, faktycznie zainteresowaną pacjentem, też częściowo z polecenia - ale po 10 latach szukania i wydawania kasy na przeróżnych partaczy i olewaczy. Ostatnio widzę, że internistka chyba przemęczona, zawsze ma masę pacjentów i siedzi po godzinach (w państwowej przychodni więc nie za super kasę) i chyba już z sił opada bo za dużo ma na głowie.
      Ginekolog miałam świetną, ale zmarła na rakasad. Na całkiem dobrego laryngologa trafiłam przez przypadek - potrzebowałam porady na cito a u niego był akurat wolny termin.
    • baltycki Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 14:17
      Spotkalem przed laty.
      W wielkim skrocie.
      U eks bedacej w 3 m-cu pierwszej ciazy wykryto postepujaca wade mitralna.
      1 lekarz -przerwas ciaze, leczyc matke.
      2 prof. - czekac, zaleznie od tyg. w ktorym zacznie byc zle, przerwanie lub wczesny porod.
      Zdanie eks? Albo przezyjemy razem, albo razem umrzemy.

Poszedlem do AMG "na wariata" nie znajac tam nikogo, na chirurgii naczyniowo... zainteresowal sie mna, blakajacym sie, starszy pan w bialym kitlu. Opowiedzialem, dostalem wizytowke, odwiedzilismy prywatnie.
      Wystarczyl moj ruch reki w strone wewnetrznej kieszeni marynarki, a ostrzegal "jeszcze raz, a przestane przyjmowac"
    • margotka28 Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 15:06
      znam jednego. To pediatra. Bardzo dobry pediatra.
    • nena20 Re: Niezwykli lekarze - spotykacie? 02.10.17, 21:54
      Mam dentystę, ginekologa wyobraźcie sobie kobieta przyszła specjalnie na moją operację i wspólnie z innym lekarzem wykonywała zabieg, internistę ale ludzie ją zajechali dosłownie trzeba stać od 7 w kolejce inaczej bez szans się dostać. Kiedyś właśnie ta internistka powiedziała że nie nadaje się już na lekarza bo limity na badania sprawiają często brak możliwości diagnozowania. Zresztą z jednej przychodni ją wywalili bo za dużo badań zlecała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka