Dodaj do ulubionych

Leczenie kanałowe

07.10.17, 16:44
Muszę mieć powtórnie przeleczony kanałowo ząb. Stomatolog, do którego trafiłam zaleca, żeby po leczeniu zrobić na ząb koronę. Nie ze względu na estetykę (ząb to siódemka), tylko ma to wzmocnić tego zęba i przedłużyć jego trwałość. Zawsze mi się wydawało, że oszlifowanie zęba osłabia go i należy tego unikać. Czy coś się w stomatologii zmieniło? Spotkałyście się...
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Leczenie kanałowe 07.10.17, 16:51
      tak, spotkałam się z takim podejściem, jak opisałaś.
    • marminia Re: Leczenie kanałowe 07.10.17, 19:16
      Mam koronę na siódemce od 10 lat. Nic złego się z nim nie dzieje, co więcej - trzyma się na nim zawieszenie mostka.
      • alfa36 Re: Leczenie kanałowe 08.10.17, 14:57
        Niestety, ja dobrego doświadczenie z mostem do zęba nie mam. Miałam na szóstce dowieszkę piątki i niestety szóstka po kilku latach złamała się. Zaproponował mi to doświadczony stomatolog. Później słyszałam opinię młodego stomatologa, że tak się nie robi, bo to duże obciążenie i często zęby się łamią. Miałam to nieszczęście, że u mnie się złamał korzeń, no i pozbyłam się zęba. Teraz chyba zdecyduję się na implanta ale zważywszy na to doświadczenie nad każda działalnością stomatologa zastanawiam się 100 razy. Stąd pytanie...
        • gingers73 Re: Leczenie kanałowe 08.10.17, 20:34
          Kilka lat temu wyrwalam 8.
          Kilka tygodni temu trzasnęła mi 7.
          Okazało się że trzeba koronę ale zanim zrobiłam zdjecie pantomogram, okazało się że kiedyś były źle wyleczone kanały więc teraz znów musialy być poprawione żeby można bylo założyć na nich koronke.
        • princesswhitewolf Re: Leczenie kanałowe 08.10.17, 21:32
          >iałam na szóstce dowieszkę piątki i niestety szóstka po kilku latach złamała się

zle byla zrobiona.
          • alfa36 Re: Leczenie kanałowe 08.10.17, 22:33
            Być może źle była zrobiona, faktem jest, że korzeń szóstki złamał się i nie było ratunku, a przytoczyłam zdanie innego stomatologa, który twierdzi, ze most to tylko między dwoma zębami. Teraz ratuję siódemkę, złamała się ściana, ząb był wiele lat temu leczony kanałowo i właśnie stomatolog powtórnie go leczy kanałowo i proponuje koronę. Właściwie to zastanawiałam się nad zasadnością korony, bo koszt leczenia plus korona zbliża się do ceny implantu, ale wolę mieć, mimo wszystko, swój ząb.
            • princesswhitewolf Re: Leczenie kanałowe 09.10.17, 08:54
              pod koronka jest twoj martwy zab a pod nim usmiercony ( leczony kanalowo i wypelniony kanal). Martwe zeby sa slabe. Zwlaszcza jesli byla w nim dziura. Koronki ladnie "ujmuja" takowy zab i spokojnie mozesz z nim zyc jeszcze wiele wiele lat.
    • dexia Re: Leczenie kanałowe 07.10.17, 21:44
      Ja jestem wlasnie po leczeniu kanalowym, przed ostatnia wizyta i w celu wzmocnienia bede miala do zeba wlozone takie "kliny" (chyba umocowane w kanalach nie jestem pewna), ktore tworza dodatkowe rusztowanie dla wypelnienia. Stomatolog, u ktorego sie lecze jest dosyc mlody i korzysta z najnowszych metod, nie bylo nawet mowy o koronie. Zab masz otwarty w srodku, do tego jeszcze zostalby oszlifowany z zewnatrz pod koronke to z tego zeba prawie nic nie zostanie, wiec nie wiem jak to ma go wzmocnic.
      • 1234wxyz Re: Leczenie kanałowe 07.10.17, 22:00
        Nie wiesz również w jakim stanie jest ząb i jaka jego część jest zniszczona.
    • alinalen Re: Leczenie kanałowe 07.10.17, 22:16
      na bardzo zniszczonej 6 leczonej kanalowo mialam zrobiony tzw onlay inaczej ząb rozpadłby się bo zawsze wypełnienie jest mniej trwałe jeśli zajmuje dużą powierzchnie. Jeśli ubytek jest mały wystarczy zwykłe wypełnienie.
      • nolus Re: Leczenie kanałowe 07.10.17, 22:25
        alinalen napisała:

> na bardzo zniszczonej 6 leczonej kanalowo mialam zrobiony tzw onlay inaczej ząb
        > rozpadłby się bo zawsze wypełnienie jest mniej trwałe jeśli zajmuje dużą powie
        > rzchnie. Jeśli ubytek jest mały wystarczy zwykłe wypełnienie.

Ubytek może być duży i wypełnienie powinno się spokojnie trzymać, jeśli ząb jest żywy. Po leczeniu kanałowym staje się martwy i wtedy robi się "kaszanka", bo już żaden dentysta nie da ci gwarancji, że się utrzyma na tak mocno osłabionym zębie.
        • thaures Re: Leczenie kanałowe 08.10.17, 21:26
          Ja dwa lata temu powtórnie miałam leczenie kanałowe w szóstce. Potem miałam założoną szklaną plombę- jakoś wzmocnioną.
        • princesswhitewolf Re: Leczenie kanałowe 08.10.17, 21:31
          > wtedy robi się "kaszanka", bo już żaden dentysta nie da ci gwarancji, że się utrzyma na tak mocno osłabionym zębie.

od lat funkcjonuje z zebami leczonymi kanalowo w koronkach i maja sie dobrze.
    • princesswhitewolf Re: Leczenie kanałowe 08.10.17, 21:30
      Muszę mieć powtórnie przeleczony kanałowo ząb= usmiercony czyli

Twoj zab nad "leczonym kanalowo" zebem jest martwy . Przykra prawda ale tak jest. Oszlifowanie sprawi ze koronka sie lepiej bedzie trzymac. Zawsze oszlifowuja zanim wezma odcisk na koronke. Koronka chroni martwy zab przed dalszym wlazeniem bakterii

• alfa36 Re: Leczenie kanałowe 09.10.17, 08:45
        Dzięki, to mi sporo wyjaśnia.
    • bywalec.hoteli Re: Leczenie kanałowe 08.10.17, 23:09
      Lepiej zapytaj drugiego dentyste
      • alfa36 Re: Leczenie kanałowe 09.10.17, 20:58
        Nigdy dotąd stomatolodzy, do których trafiałam (co prawda dwóch w ciągu wielu lat) nie proponowalił korony.
        • princesswhitewolf Re: Leczenie kanałowe 10.10.17, 08:42
          Dziwne bo np w UK zaklada sie korony na wszystkie martwe zeby aby je zabezpieczyc. Martwy zab jest po prostu slaby

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka