08.11.17, 15:56
Po raz pierwszy " z pewna taka niesmialoscia" planuje upiec w tym roku na swieta, a teraz chce zrobic wczesniejsza " probe". Nigdy wczesniej nie robilam i kupowalam

Kto robil?
Ile razy zbijacie ciasto?

Jakies rady? Ostrzezenia?

Z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Panettone 08.11.17, 15:57
      chodzi o to by nie wyszedl zwykly drozdzowiec...
    • snakelilith Re: Panettone 08.11.17, 16:30
      Upieczone w domu panettone niestety nie smakuje jak kupione. O wiele bardziej przypomina drożdżowca (luźniejszego, z większą ilością dziur) i niewykluczone, że tak właśnie ma smakować, a to co kupujesz w sklepie, to tylko przemysłowa podróba. Tak jak z niemieckim Stollen, jeszcze nigdy nie spotkałam w sklepie wyrobu przypominającego oryginalny domowy wypiek. Twoim problemem jest pewnie, że ta przemysłowa pannetone ci smakuje, bo to tego smaku jesteś przyzwyczajona. Zupełnie zresztą jak ja, dwa razy upiekłam według włoskiego przepisu i zrezygnowałam, bo niby dobre, ale kupne jednak smakuje lepiej. Bardziej na ciasto na proszku i często jest to właśnie na proszku z niewielkim dodatkiem drożdży.
      • princesswhitewolf Re: Panettone 08.11.17, 19:07
        sad(( naprawde sie nie da odtworzyc tego?

A Stollen jadlam domowej produkcji okolo rok temu. Jedna kobita w pracy wrocila z swiat w Aachen i przywiozla Stollen produkcji jej mamy i nawet powiedzialabym ze bylo lepsze. Tzn wokol ten lukropuder byl inny ale ogolnie jakies smaczniejsze bylo

Panettone to iles tam razy zduszenie ciasta i rosniecie na nowo. Metoda poolish. Nie moge uwierzyc ze domowe gorsze . Rozjechaly mi sie lapy teraz...

• wilowka Re: Panettone 08.11.17, 22:33
          łapy... big_grin Kocham to!
          • princesswhitewolf Re: Panettone 08.11.17, 22:34
            ja sporo psow i kotow w zyciu mialamwink
            • wilowka Re: Panettone 08.11.17, 22:41
              lubię takie odzwierzęce metafory big_grin
              • princesswhitewolf Re: Panettone 08.11.17, 22:49
                dzieki za tolerowanie starej ekscentryczkiwink
    • nickbezznaczenia Re: Panettone 08.11.17, 19:54
      Od pewnego czasu się do niej przybieram i zrobię w sobotę. Dam znać jak wyszłasmile
      • princesswhitewolf Re: Panettone 08.11.17, 19:56
        koniecznie napisz, prosze... bardzo dziekuje <kwiaty> < lizniecie pism jezorem> <taniec na tylnych lapkach>
        • princesswhitewolf Re: Panettone 08.11.17, 19:56
          psim...
          • nickbezznaczenia Re: Panettone 08.11.17, 20:07
            smile
            Nawet zdjęcie zrobię.
            • princesswhitewolf Re: Panettone 08.11.17, 20:09
              trzymam za slowo < merda ogonkiem>
              • nickbezznaczenia Re: Panettone 11.11.17, 15:17
                Upiekłam smile
                • gris_gris Re: Panettone 11.11.17, 21:07
                  pokaz przekrojone!
                  • nickbezznaczenia Re: Panettone 11.11.17, 21:10
                    Jutro, ponieważ upiekłam dwie babki i jednej już nie ma.smile
                    A druga jeszcze nie została napoczęta.
                    • princesswhitewolf Re: Panettone 11.11.17, 23:18
                      oo to przekroj. Jaka make uzylas? bo ponoc taka ciagnaca tylko na Manitobie taka wyjdzie
                      • nickbezznaczenia Re: Panettone 12.11.17, 05:42
                        Włoską Divellę 00.
                      • nickbezznaczenia Re: Panettone 12.11.17, 20:01
                        Jakieś marne zdjęcie sad
                        • princesswhitewolf Re: Panettone 12.11.17, 20:46
                          trudno stwierdzic ze zdjecia czy to to czy nie to, ale dziury sa
                          • nickbezznaczenia Re: Panettone 12.11.17, 20:55
                            Przy drożdżach dziury są zawszesmile
                            • princesswhitewolf Re: Panettone 12.11.17, 22:03
                              no wiec mowie ze widac ze sa dziury duze w sensie pozytywnym. charakterystyczne dla kupowanego panettone sa duze dziury ale tez pewna ciagnaca sie struktura ciasta, ale tu tego nie widac na zdjeciu bo nie ma pelnego przekroju
                              • nickbezznaczenia Re: Panettone 12.11.17, 22:13
                                Ciasto się ciągnie. Jak najbardziej, ale najważniejsze,że wszystkim zjadaczom smakowałosmile
                                • princesswhitewolf Re: Panettone 12.11.17, 22:35
                                  to prawda
    • al_sahra Re: Panettone 08.11.17, 20:33
      Ja robiłam dość dawno temu. Ciasto wyrastało dwa razy, za każdym razem do podwojenia objętości. Raz w misce przed dodaniem bakalii, a drugi raz w docelowej foremce. Piekłam najczęściej w specjalnych papierowych torebkach wysmarowanych stopionym masłem.

Nie przychodzą mi do głowy żadne ostrzeżenia. Wychodziło zawsze bardzo smaczne, ale rzeczywiście trochę inne niż kupne, chyba bardziej suche było. Ja wolę smak domowego.
      • princesswhitewolf Re: Panettone 08.11.17, 22:13
        >Ja wolę smak domowego.

a jak zrobic aby nie smakowalo jak drozdzowiec... bez kruszonki
    • kura17 Re: Panettone 08.11.17, 22:19
      Princess, wszyscy moi znajomi wlosi twierdza, ze kupne - ZE SPRAWDZONEGO ZRODLA - jest najlepsze! nikt nie piecze samemu, a to sa osoby, ktore oliwe nosza na stolowke i twierdza, ze nigdy nie jadly makaronu ktory nie byl zrobiony przez ich "mamma" smile

... ja to kupione (przez wlochow!) uwielbiam smile
      • princesswhitewolf Re: Panettone 08.11.17, 22:36
        a popytaj tych twoich Wlochow/Wloszki jakie marki/firmy produkujace Panettone polecaja.
        Tu jest od koloru do wyboru ich i znajde

Znam 2 Wlochow facetow ale oni tylko jesc potrafia, nie znaja sie. No faceci...
        • kura17 Re: Panettone 08.11.17, 22:57
          zapytam smile
          • allatatevi1 Re: Panettone 09.11.17, 21:45
            Pewnie Bauli.
            Ja nie znoszę wszystkich marek i domowych również.
            • princesswhitewolf Re: Panettone 09.11.17, 23:03
              https://maminkowo2014.files.wordpress.com/2015/04/smerf.jpg?w=640
      • gris_gris Re: Panettone 09.11.17, 11:49
        Potwierdzam. A najlepiej w ogole (no ale trzeba mieszkac we Wloszech...) jest je zamowic w sprawdzonej cukierni, wtedy to juz w ogole jest idealne.
        • princesswhitewolf Re: Panettone 09.11.17, 11:57
          niestety....sad
    • ma_go Re: Panettone 09.11.17, 06:36
      troche pomogę:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,34743159,34743159,0,2.html?v=2
      Niestety/stety,
      nigdy nie jadłam kupnego. Nie wiem jak porównanie wyjdziesmile
      • princesswhitewolf Re: Panettone 09.11.17, 12:00
        w przekroju wyglada struktura upieczonego ciasta bardzo podobnie jak drozdzowa babka. Na pewno smaczna ale to wyglada zupelnie inaczej niz kupione Panettone. Te kupione maja luzniejsza strukture, wieksze dziury i jest charakterstyczne "ciagniecie" sie ciasta.
        • bardoszka Re: Panettone 09.11.17, 12:03
          Zgadzam się. Pannettone ma wyglądać tak:

https://www.academiabarilla.com/anteprima_panettone_1200.jpg?h=ee7fcb3f4cefaa21c507a11502a13b6e06b0a61c
          • princesswhitewolf Re: Panettone 09.11.17, 12:17
            o to to... to ciagnace sie luzne ciasto... i wlasnie nie tak mocno spieczone jak na zdjeciu z foroforum ( no ale to juz szczegol bo sie moze zdarzyc to po prostu)
            • nikki30 Re: Panettone 09.11.17, 19:23
              Zdradzę Ci sekretsmile Mam nadzieję że moja włoska babcia nie obrazi siewinkCiągnące , wilgotne i luźne ciasto wychodzi, a to dlatego, że do jego wypieku używa się mąki o najwyższej zawartości glutenu (manitoba).
              Robię na niej i Pannettone i Colombo i Pandorosmile
              Mąkę kupisz bez problemu w internecie. Zrób od razu zapasy bo ciasto wychodzi pysznesmile Powodzenia!
              • snakelilith Re: Panettone 09.11.17, 21:01
                We Włoszech ta mąka oznaczna jest jako farina (w przeciwieństwie do semola) tipo 00. Podobno też najlepsza mąka na pizzę i elastyczną pastę.
                • nickbezznaczenia Re: Panettone 09.11.17, 21:07
                  Farina to po prostu mąkabig_grin
                  I nie podobno,ale po prostu najlepsza do pizzy i makaronu.
                  Żadnej pasty się z tego nie robi. tongue_out
                  • snakelilith Re: Panettone 09.11.17, 21:31
                    nickbezznaczenia napisał(a):

> Farina to po prostu mąkabig_grin

Włosi rozróżniają pomiędzy mąką z pszenicy zwyczajnej, zwaną farina, a mąką z pszenicy twardej, nazywaną semola albo grano duro.

> I nie podobno,ale po prostu najlepsza do pizzy i makaronu.
                    > Żadnej pasty się z tego nie robi. tongue_out

Ekhm, wyroby makaronowe nazywają się po włosku pasta. Maccaroni skąd wzięła się polska nazwy makaron, to pasta w postaci rurek. I tu też w zależności od rodzaju makaronu bierze się raz mąkę farina, a raz semola. Kupny makaron np. marki Barilla robiony jest z mąki semola.
                    • nikki30 Re: Panettone 09.11.17, 21:39
                      >Włosi rozróżniają pomiędzy mąką z pszenicy zwyczajnej, zwaną farina, a mąką z pszenicy twardej, nazywaną >semola albo grano duro.

We Włoszech farina to farinasmile Manitoba zwana tam jest farina americana i tak ją zapamiętałam, bo tylko takiej nazwy używała babciasmile Numero O - z pszenicy durum na ziemi włoskiej produkowana. Semolina to też mąka tylko bardziej gruboziarnista. Manitoba jest bardzo drobna przypomina trochę popiół.
                      • snakelilith Re: Panettone 09.11.17, 22:02
                        nikki30 napisała:

> We Włoszech farina to farinasmile

Oczywiście, że wszystko nazywa się farina, mąka to mąka, jednak gdy chce się kupić jakiś szczególny rodzaj, to lepiej uważać na określenia farina i semola, bo to dwa różne rodzaje pszenicy. Farina to jest mąka z pszenicy zwyczajnej. Jak mi nie wierzycie, to sprawdźcie z czego robi się makaron na przykład bardzo znanej marki Bariila. Nie z mąki farina, a z mąki semola di grano duro, którą też można kupić, choć w kuchni domowej używa się jej rzadziej. Semola i semolina to nie jest więc tylko mąka druboziarnista, a mąka z innego rodzaju pszenicy semola di grano duro. Semola to rodzaj pszenicy potrzebującej do uprawy wyższych temperatur, więc znana była wcześniej tylko w regionie Morza Śródziemnego, we Włoszech tylko na południu. Arabski couscous, czy turecki bulgur to na przykład kasza głównie z pszenicy twardej durum. A farina americana znana także jako Manitoba (to region Kanady skąd ta mąka pochodzi) to mąka z pszenicy zwyczajnej z wyjątkowo dużą ilością glutenu, czyli farina tipo 00, która dziś nie pochodzi już z Kanady, bo jest uprawiana także we Włoszech. Także farina tipo 0 jest z pszenicy zwyczajnej, a nie durum.
                        • princesswhitewolf Re: Panettone 09.11.17, 22:22
                          no przeciez juz napisalam Snakelilith wyraznie ze masz racje i ze pasty robi sie z semoliny. coarse or soft. Robie sama makaron regularnie maszynkoa a nawet ravioli jak mi sie zachce czasem, wiech chyba wiem co kupuje. Jest dokladnie jak mowisz

Farina nie da efektu al dente takiego nieco twardego nazwijmy to i efekt wychodzi jak w naszym polskim makaronie jajecznym. No pewno tez fajne ale to nie typowa Pasta.

Manitoba Americana to cos co kupowalam jak mieszkalam w US na...chleb. W zyciu bym nie wpadla ze to nie jest kanadyjskie bo to z kanadyjskiej maki przecie robione.

• nikki30 Re: Panettone 09.11.17, 22:29
                          >jednak gdy chce się kupić jakiś szczególny rodzaj, to lepiej uważać na określenia farina i semola, bo to dwa >różne rodzaje pszenicy
                          Tak zgadza się trzeba uważać smile
                          farina di grano duro - najlżejsza, najmocniej przemielona z twardej pszenicy durum, farina di semola podobna do krupczatki, z twardej pszenicy durum, Semolina to też mąka ale bardziej wygląda kaszka i też z pszenicy durum.
                          >A farina americana znana także jako Manitoba (to region Kanady skąd ta mąka pochodzi) to mąka z pszenicy zwyczajnej z wyjątkowo dużą ilością glutenu, czyli farina tipo 00,

To nie jest pszenica zwyczajna a miękka pszenica durum. Tym 2,1,0,00 to stopień przemielenia mąki a nie typ pszenicysmilesmile
                          • princesswhitewolf Re: Panettone 09.11.17, 22:49
                            >Tym 2,1,0,00 to stopień przemielenia mąki a nie typ pszenicysmilesmile

dokladnie. I w Polsce sa odpowiedniki przez tortowa poznanskie i wroclawskie 500 550 etc. Spokojnie poziom zmielenia mozna odtworzyc w kazdym kraju bo to zagadnienie techniczne

To czego sie nie da zreplikowac to wlasnie typ pszenicy : czystosc maki, zawartosc popiolu, zawartosc glutenu, proteiny itd itp. To sa unikalne sprawy
                            • nikki30 Re: Panettone 09.11.17, 22:54
                              >To czego sie nie da zreplikowac to wlasnie typ pszenicy : czystosc maki, zawartosc popiolu, zawartosc >glutenu, proteiny itd itp. To sa unikalne sprawy

Dokładnie dlatego rozróżnia się mąki na włoskie i innesmile
                              • princesswhitewolf Re: Panettone 09.11.17, 22:57
                                kanadyjczycy w makach celuja ...na chleb

Wlosi w tych na ciacha ciasta ciasteczka.

• princesswhitewolf Re: Panettone 10.11.17, 10:43
                                  Zakupilam 16 kg Marriage's firmy make Manitoba z ... Kanady. 14.9procent proteiny. ( ja pieke chleb i nie kupuje dlatego taka ilosc), Jak sie natkne na wloska gdzies to zakupie tez
                          • snakelilith Re: Panettone 11.11.17, 21:19
                            nikki30 napisała:

> To nie jest pszenica zwyczajna a miękka pszenica durum. Tym 2,1,0,00 to stopień
                            > przemielenia mąki a nie typ pszenicysmilesmile

Tak, 0, 00 itd to stopień przemielenia pszenicy, ale "miękka pszenica durum" nie istnieje, bo pszenica durum to JEST pszenica twarda. Manitoba nigdy nie będzie durum, a jest pszenicą miękką o wyjątkowo dużej zawartości glutenu. Durum w zimnych krajach jak Kanada nawet nie rośnie.
                            • princesswhitewolf Re: Panettone 11.11.17, 23:16
                              no jak nie rosnie? Wlasnie kupilam to www.costco.co.uk/view/p/marriages-manitoba-flour-16kg-155037 . Ta ktora kupilam jest z Kanady Manitoba jest wlasnie TWARDA i to bardzo maka o bardzo wysokiej zawartosci proteiny/glutenu.

cytuje
                              is flour made from the Manitoba variety of hard wheat,

HARD

www.quora.com/Whats-Manitoba-flour

Jak najbardziej istnieje manitoba z Kanady ale jak link mowi nie tylko musi pochodzic z Kanady ( acz jak widac niekrore pochodza) bo produkuje sie ja glownie we Wloszech.
                    • nickbezznaczenia Re: Panettone 09.11.17, 21:41
                      ad. 1 Ty mi tutaj nie pisz oczywistości.
                      ad 3. To jest forum w Polsce i makaron to makaron, a kolacja kolacja, a nie śniadanie tongue_out
                  • princesswhitewolf Re: Panettone 09.11.17, 21:44
                    z semoliny wlasnie sie robi.
              • aka10 Re: Panettone 09.11.17, 21:19
                nikki30 napisała:

> Zdradzę Ci sekretsmile Mam nadzieję że moja włoska babcia nie obrazi siewinkCiągnące
                > , wilgotne i luźne ciasto wychodzi, a to dlatego, że do jego wypieku używa się
                > mąki o najwyższej zawartości glutenu (manitoba).
                > Robię na niej i Pannettone i Colombo i Pandorosmile
                > Mąkę kupisz bez problemu w internecie. Zrób od razu zapasy bo ciasto wychodzi p
                > ysznesmile Powodzenia!

> Mam w planie wg. tego przepisu upiec: www.unadonna.it/ricette/il-panettone-fatto-in-casa/58425/
                Tu uzywaja maki typu 0 i 00. Nie wiem, czy ktorejs manitoba nie zastapic...
                • snakelilith Re: Panettone 09.11.17, 21:37
                  Manitoba to mąka 00. Manitoba to dziś tylko nazwa rodzaju mąki, pochodzącej kiedyś z regionu Manitoba. To tak jak z szampanem. Oryginalny jest tylko z regionu Champagne, ale w ten sam sposób robi się wina musujące w wielu innych regionach świata, nazwanych wtedy prosecco, spumante, cava, sekt, szampanskoje itd.
                  • nikki30 Re: Panettone 09.11.17, 21:48
                    Manitoba to zwykle mąka z oznaczeniem O. Doppio zero też można spotkać ale rzadziej to maka najbardziej zmielona. Najwazniejsze jest oznaczenie W na opakowaniu - moc mąki. Manitoba najlepszej jakości ma zwykle W- 400.
                  • princesswhitewolf Re: Panettone 09.11.17, 21:48
                    no ale dlaczego Wlosi uzywaliby kanadyjskiej Manitoba na ...tradycyjne Panettone. Dziwne to.
                    Farina 00 to wloski odpowiednich zwyklej tortowej polskiej maki. No przecie to zwykly drozdzowiec z kruszonka sie robi na tortowej...

Kanadyjskie maki w ogole z jakiegos powodu sa najlepsze i na przyklad na pieczenie chleba ( a pieke co 2 dni) uzywam tylko kanadyjskiej mocnej i supermocnej maki.
                    • snakelilith Re: Panettone 09.11.17, 22:07
                      O rany boskie, Włosi nie używają mąki z Kanady, a mąki pod nazwą farina americana, albo Manitoba. To tylko nazwa. Pszenica do tego rodzaju mąki może być uprawiana w każdym innym kraju. A manitoba to nie jest 0 jak pisze nikki30, a 00. Z 0 też ci wyjdzie, nawet z zwykłej mąki ci wyjdzie, jeżeli jednak używamy już nazwy tej szczegplneh mąki (manitoba), to warto pokusić się o dokładność.
                      • nikki30 Re: Panettone 09.11.17, 22:21
                        >A manitoba to nie jest 0 jak pisze nikki30, a 00.

No nie jest tak jak mówiszsmile
                        www.amazon.it/Farina-grano-tenero-POLSELLI-Americana/dp/B01BMR45M8

Na zdjęciu princess jest podobnie. Wiem co kupuję. 00 jest to mąka "farina di grano tenero" najdrobniej zmielona. Panettone nie wymaga aż takiej mąki. Ważna jest tak naprawdę zawartość glutenu bo taka mąka bardzo chłonie wodę.
                        • snakelilith Re: Panettone 09.11.17, 22:27
                          Manitoba istnieje także jako tipo 0 oraz tipo 00. W zależności od rodzaj wypieku można wziąć więc jedną, albo drugą. Zobacz na zdjęciach niżej. Nie wiem co brała twoja włoska babcia, moja sycyliańska przyjaciółka bierze 00, bo jej zdaniem ta mąka ma więcej glutenu.
                          • nikki30 Re: Panettone 09.11.17, 22:45
                            >Manitoba istnieje także jako tipo 0 oraz tipo 00.
                            To też Ci pisałam tylko spotyka się bardzo rzadko.
                            We Włoszech najwięksi producenci farina d' americana sprzedają jako 0.
                            00 używa się głównie do pizzy ale wiem, że wiele włoskich gospodyń używa 00 także do panettone. Tak jest łatwiej.
                            Stopień zmielenia czyli tipo 2,1,0,00 nie świadczy o ilości glutenu smile Świadczy o tym % protein w mące (13 -15 % = W 350 - 400).
                      • princesswhitewolf Re: Panettone 09.11.17, 22:29
                        >To tylko nazwa

maka pod nazwa Manitoba Americana jest sprzedawana w US w Whole Foods chain. Poza tym jest SirLancelot Manitoba tez z Kings Mill

>A manitoba to nie jest 0 jak pisze nikki30, a 00.

mylisz sie. Jest 0 i 00
                        https://www.granoro.it/Contents/Images/20160330100012_farinamanitoba2016.png
                    • nikki30 Re: Panettone 09.11.17, 22:10
                      >no ale dlaczego Wlosi uzywaliby kanadyjskiej Manitoba na ...tradycyjne Panettone

No bo ma największą zawartość glutenu, a to ma znaczenie przy panettone. Patrz na oznaczenie W. Przynajmniej taki jest przekaz rodzinny. W naszym domu i okolicznych domach panettone i nie tylko robiło sie z farina d'americana. Zawsze wychodziło super!
                      Farina 00 to mąka tzw. farina di grano tenero z miękkiej pszenicy ciut się różni od naszej tortowej stąd masz rozróżnienie na mąki zwyczajne i te włoskie. We włoszech manitoba jest z pszenicy durum wyłącznie!Ta kanadyjska już niekoniecznie, ale zgadzam się że kanadyjskie mąki są supersmile
                      • snakelilith Re: Panettone 09.11.17, 22:22
                        nikki30 napisała:

We
                        > włoszech manitoba jest z pszenicy durum wyłącznie!

Nieprawda.
                        https://www.granoro.it/Contents/Images/20160330100012_farinamanitoba2016.png
                        https://rsbackend.blob.core.windows.net/product/Farina-Manitoba-00-Granoro_8d1ac389051371d.png
                        https://www.alcenerode.com/sites/default/files/styles/dettaglio_prodotto/public/farina00%20grano_ten%20FA849.jpg?itok=SL786o9L
                        https://www.conad.it/mediaObject/conad/prodotti/20130613/8003160430023_jpg/original/8003160430023_jpg.jpg
                        Wszystkie di grano tenero, żadne durum.
                        • princesswhitewolf Re: Panettone 09.11.17, 22:38
                          z tej sie robi pasta
                          https://www.costco.co.uk/medias/sys_master/root/h1e/h78/8864712851486.jpg
                      • princesswhitewolf Re: Panettone 09.11.17, 22:30
                        dobra nikii pomysl sprzedany - kupie Manitobe na to Panettone. Pomysl sprzedany. Wszystko jest na amazonie lacznie z Manitoba
              • princesswhitewolf Re: Panettone 09.11.17, 21:39
                >am nadzieję że moja włoska babcia nie obrazi siewinkCiągnące , wilgotne i luźne ciasto wychodzi, a to dlatego, że do jego wypieku używa się mąki o najwyższej zawartości glutenu (manitoba)

zdecyduj sie. Babcia na pewno jest Wloszka??? i uzywa kanadyjskiej maki z Manitoby???
                • nikki30 Re: Panettone 09.11.17, 21:59
                  >zdecyduj sie. Babcia na pewno jest Wloszka??? i uzywa kanadyjskiej maki z Manitoby???

A wytłumacz mi dlaczego nie może? Jakiś zakaz jest? big_grin
                  Uzywa też wielu polskich, francuskich, amerykańskich produktów. A włoszką jest z dziada pradziada. Męża też ma Polakabig_grin
                  Jak tę mąkę zawsze nazywa też pisałam. Ameryki nie odkryłaśsmile
                  • princesswhitewolf Re: Panettone 09.11.17, 22:33
                    a ja cale zycie myslalam ze ona jest z ...Kanady. <wytrzeszcz>

Pamietam jak kiedys mieszkajac w Kalifornii zachcialo mi sie wlasnie placka drozdzowego i na ten cel mi znajoma PolkoAmerykankoZydowka powiedziala: idz kupic Manitobe. Poszlam i kupilam. Bylam przekonana ze to Kanadyjska maka w opakowaniu na export do Wloch. No i zrobilam ciasto tak jak w PL robie, w takich samych proporcjach. Boziu.... Jak mi sie rozroslo toto... 2 blachy wyszly! Normalnie jak checa z makaronem na filmie Poszukiwany Poszukiwana
                    • nikki30 Re: Panettone 09.11.17, 22:52
                      No bo jest z Kanady a została zaadoptowana przez Włochów!smile
                      Jak chcesz to mogę się wgryźć w historię tej mąki bo mam Kuchnię Włoską sprzed 80 lat i tam jest pewnie historia tej mąki, tak jak historia powstania innych potraw. We Włoszech jest tylko przepis że robi się ją z pszenicy durum. Ciekawa jestem z jakiej pszenicy jest w Kanadzie?
                      Ja Ci powiem że sporo rzeczy robię z Manitoby, bo kuchnię w domu mamy typową włoską. Super wychodzi foccaccia!
                      Powodzenia i czekam na zdjęcie!big_grin
                      • princesswhitewolf Re: Panettone 09.11.17, 23:04
                        nie wiem nie wnikalam. Moze cos wygooooglotam z czego
                        • princesswhitewolf Re: Panettone 09.11.17, 23:06
                          www.quora.com/Whats-Manitoba-flour <=o tu jest z czego
              • princesswhitewolf Re: Panettone 09.11.17, 21:41
                https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/81gKlZDZjNL._SX355_.jpg
    • inguszetia_2006 Re: Panettone 09.11.17, 21:19
      Witam
      Na pewno musisz kupić włoską mąkę, a poza tym namoczyć bakalie w brandy. Najlepiej byłoby zbadać też skład wody w Lombardii i użyć wody o zbliżonych parametrachwink
      Pzdr.
      Ing
    • allatatevi1 Re: Panettone 09.11.17, 21:37
      Nienawidzę tego świństwa, sam widok powoduje u mnie odruch wymiotny.
      Okres przedświąteczny, kiedy to jest wszędzie naokoło jest dla mnie katorgą sad

Nie zapomnę jak na rzymskim lotnisku wystawili stoisko z tym świństwem nawet tuż przed gatem uncertain
      Człowiek się mało o to nie potknie nawet spokojnie wsiadając do samolotu.
      • princesswhitewolf Re: Panettone 09.11.17, 21:43
        no ja mam taki odruch wobec Christmas Pudding ze sklepow. Wiec rozumiem.
        ( do czasu az nie dostalam swietnego przepisu)

Ale uwielbiam Panettone
        • sandrasj Re: Panettone 12.11.17, 01:19
          Ja mogę polecić Panettone z cukierni Connsoni pod Częstochową, nie wiem tylko jak ze sklepami, w Krakowie mamy chyba trzy. Jest najlepsze moim skromnym zdaniem smile
    • wilowka Re: Panettone 01.01.18, 23:20
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,165053986,165053986,0,2.html?v=2 ja Krysi wierzę, że to dobry przepis smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka