mojave 09.12.17, 13:29 Znacie? Możecie doradzić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
black-cat Re: Zapach podobny do opium 09.12.17, 13:58 Obsession CK, Midnight Poison Dior (ten trochę słodszy). Odpowiedz Link Zgłoś
temprana Re: Zapach podobny do opium 09.12.17, 14:07 Zależy, czego dokładnie szukasz. W kategorii bezpośredniego podobieństwa: wspomniane Obssesion CK i Youth Dew Estee Lauder. W kategorii podobne, ale dużo lżejsze i bardziej przestrzenne: np. Voile d'Ambre z Yves Rocher (b. udana kompozycja!) bądź Rochas Absolu, do pewnego stopnia także (chociaż to już dalsze skojarzenie) Elixir des Merveilles Hermesa. Jeśli zaś to ma być po prostu charakterny orientalny przyprawowiec (bo tak odbieram Opium ), to daj znać, lista jest długa. Odpowiedz Link Zgłoś
ziazia17 Re: Zapach podobny do opium 09.12.17, 17:02 Temprana, szukam czegoś bardzo zbliżonego do Opium 2009 dla kobiet, woda perfumowana. Czy jesteś pewna, że Obssesion CK będzie równie dobrym, ciężkim i trwałym zapachem? Nie mam możliwości powąchać wymienionych przez Ciebie zapachów, a muszę kupić coś mojej mamie. Od lat kupowałam jej Opium, w tym roku może będzie to coś poleconego przez Ciebie. W zeszłym roku wybrałam coś orientalnego, miał być cud miód, okazał się jakąś pomyłką totalną- matka jak wsiadała mi do samochodu, to zaczęłam się zastanawiać, czy nie zaczęła popijać w samotności. Kazałam wywalić i albo powielam opium, albo Ty mi coś doradź, bo widać, że jakieś pojęcie w tej materii masz! Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: Zapach podobny do opium 09.12.17, 17:16 To zdecydowanie kup mamie znów Opium Obsession są podbne ale nie mają tej głębi. Pozostałe, wymienione zapachy są dobre, ale według mnie Opium są z tych wymienionych najlepsze. No, i jeżeli mama jest miłośniczką Opium to żaden inny zapach jej nie zadowoli. Chyba, że na jej półce stoi kilka flakonów Opium do których zawsze może wrócić, wtedy nowy zapach nie zaszkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
temprana Re: Zapach podobny do opium 09.12.17, 17:26 Wiesz co, trudno jednoznacznie odpowiedzieć, bo odbiór perfum zawsze jest kwestią subiektywną, dodatkowo mocno zależy od tego, jak one się ułożą na skórze. Szukając zapachu zbliżonego do Opium (i w nutach, i w ogólnym charakterze, w tym w paramaterach - tj. trwałości i "wyczuwalności"), wskazałabym na trzy propozycje: albo faktycznie Obsession Kleina, albo Youth Dew, albo Coco Chanel (ale uwaga: raczej EDP, czyli woda perfumowana, no i chodzi konkretnie o Coco, a nie o Coco Noir czy tym bardziej Coco Mademoiselle). Wszystkie te propozycje są do siebie jakoś zbliżone i teoretycznie każda z nich ma szansę się Twojej mamie spodobać, nie umiem powiedzieć, która najbardziej. Chociaż wydaje mi się, że najbardziej zbliżoną kompozycją jest Youth Dew. Odpowiedz Link Zgłoś
ziazia17 Re: Zapach podobny do opium 10.12.17, 09:08 Black-cat, Temprana- dzięki wielkie! Chciałabym jednak coś innego niż opium- mama ma 75 lat i niech może pozna inne zapachy? Tylko żeby był ciężki, piżmowy. Kupię Obssesionn i Youth Dew, zobaczymy. Autorkę wątku przepraszam za zaśmiecanie Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Zapach podobny do opium 09.12.17, 15:05 A skąd ty wiesz jak pachnie opium? Pallas? Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: Zapach podobny do opium 09.12.17, 17:18 berber_rock napisał(a): > A skąd ty wiesz jak pachnie opium? Pallas? Nie pallałam, ale zdarzyło mi się nim pachnieć. Odpowiedz Link Zgłoś