Dodaj do ulubionych

Dobroczynnosc

13.12.17, 18:23
Mamy zbiorke na dom dziecka - zbieraja ubrania. No to wpadlismy na pomysl ze damy stare po dziecku. I jest tu miedzy nami rozdzwiek - przegladamy te ubrania i tz dalby wszystko hurtem - a ja tak nie umiem. Niektore rzeczy maja plamki sa przetarte itd swojemu drugiemu dziecku bym (na donoszenie) dala - na prezent... no nie umiem!
Jak myslicie czy
A. ze prawdziwie potrzebujacemu wszystko jedno a doszukiwanie sie plam na niemowlecym bodziaku to przegiecie (miejsce w szafie! Miejsce w szafie!)
B. Prezent to prezent dzieci w dd dostaja duzo ubran nie ma powodu zeby im dawac widocznie uzywane.
Obserwuj wątek
    • inguszetia_2006 Re: Dobroczynnosc 13.12.17, 18:33
      Witam
      Nie dałabym poplamionych i bardzo zużytych. Co do miejsca w szafie, to w ogóle nie rozumiem dylematów. Są pojemniki PCK, są kosze na śmieci. Nie musisz nic trzymać w szafie.
      Pzdr.
      Ing
    • koronka2012 Re: Dobroczynnosc 13.12.17, 19:14
      Pozbycie się używanych ciuchów to żaden prezent, tylko recycling.
      Jak masz za dużo i nie masz gdzie trzymać - to zadzwoń, spytaj czy potrzebują i odstaw PO świętach.
      • princesswhitewolf Re: Dobroczynnosc 13.12.17, 19:43
        a co sprzedaja w lumpeksach jak nie ciuchy uzywane?
    • princesswhitewolf Re: Dobroczynnosc 13.12.17, 19:45
      no ja przetartych i drastycznie ( nie mikroskopijnie ) poplamionych bym nie dala. Jesli np jest to recznik czy przescieradlo, posciel itd to otrzymuje u mnie drugie zycie robotnika domowego np. staje sie scierka do mycia okien. Spiochy wedruja godnie do kosza na smieci z napisem clothes recycling na zasluzona emeryture
      • memphis90 Re: Dobroczynnosc 14.12.17, 08:56
        U nas nie ma clothes recycling, ale podobno te z kontenerów PCK są sortowane na dary i na przemiał, więc ja wrzucam wszystko jak leci.
    • butch_cassidy Re: Dobroczynnosc 13.12.17, 19:48
      B. Z tym, że nie wiem, czy to ma być prezent, czy zbiórka charytatywna tego, co potrzebne. Tak czy owak, nie dałabym ubrań w gorszym stanie. Za to pewnie bym dorzuciła zabawki, czy słodycze, jeśli chcieliby przyjąć oczywiście, bo z tym też różnie.
    • feliz_madre Re: Dobroczynnosc 13.12.17, 19:51
      Poplamionych, rozciągniętych, przetartych czy dziurawych nie dawaj. Tym dzieciom należy sie szacunek - odpowiedz sobie na pytanie czy ty byś chciała taki prezent. Jeśli chcesz te rzeczy oddać to daj w innym terminie, bez okazji, a nie w prezencie bożonarodzeniowym.
      • ga-ti Re: Dobroczynnosc 13.12.17, 22:21
        Hm, ja sporo dostaję/dostawałam gdy dzieci były młodsze ubrań od znajomy i były to ubrania w różnym stanie (zawsze wyprane, żeby nie było), znajome twierdziły, że nie mają czasu, głowy do przebierania, przeglądania, segregowania, po prostu to, co według mnie nie nadawało się do użycia, wyrzucałam i już, pozostając wdzięczna za darowane ciuszki.
        Ale fakt, że na prezent świąteczny nie wypada dawać używanych ubrań, lepiej kupić zabawkę, a ubrania dać później, bez okazji.
    • miss_fahrenheit Re: Dobroczynnosc 13.12.17, 20:29
      Jeśli to zbiórka ubrań w ramach pomocy - dałabym używane, ale czyste i wyglądające na nowe. Jeśli to ma być prezent - nie oddałabym używanych. Dobroczynność nie powinna upokarzać.
    • lucy-luka Re: Dobroczynnosc 13.12.17, 20:40
      Serio myślisz, że to biedne sierotki? DD na utrzymanie dziecka otrzymuje 3-7 tys. miesięcznie smile Do tego akcje dedykowane, sponsorzy, fundacje itp.
      Chcesz komuś pomóc, to zawieź rzeczy w dobrym stanie, bez plam, dziur czy przetarć do domu samotnej matki lub podobnej organizacji. Rzeczy w gorszym stanie wywal, dla mnie to wstyd dawać komuś takie rzeczy.
      • ga-ti Re: Dobroczynnosc 13.12.17, 22:17
        Niedawno obdzwoniłam trzy domy samotnej matki i w żadnym nie chcieli ubrań. Twierdzili, że mają bardzo dużo i więcej nie potrzebują.
        • mozambique Re: Dobroczynnosc 14.12.17, 11:34
          akurat DSM to wylęgarnia patologii i juz dawn odpusciłam sobei wspomaganie uch czymkolwiek
        • 1st.world.problems Re: Dobroczynnosc 14.12.17, 15:23
          ga-ti napisała:

> Niedawno obdzwoniłam trzy domy samotnej matki i w żadnym nie chcieli ubrań. Twi
          > erdzili, że mają bardzo dużo i więcej nie potrzebują.
          W DSM zdarza się że matki wyrzucają zamiast prać - aż tyle jest tych ubran z darów. Personel chce żeby matki nauczyły się zwyczajowo dbania o odzież.
    • eliszka25 Re: Dobroczynnosc 14.12.17, 08:04
      nie dalabym ciuchow z plamami czy podartych/przetartych i takich, po ktorych mocno widac, ze sa uzywane.
    • dziennik-niecodziennik Re: Dobroczynnosc 14.12.17, 10:15
      u nas zaproponowano żeby ciuszki w gorszym stanie zapakować osobno i przy przekazywaniu powiedziec o co chodzi, pracownicy zrobią z tego osobną kupkę i potem ją wysortują na to co pojdzie dalej i na to co - nie wiem w sumie - wyrzucą?...
      ciuchy zniszczone nie wchodzą w gre, ale czesto tez wolontariusze przy takich zbiórkach wykazują sie dużą inwencją - pokazywałam taką bluzkę z plamą od długopisu na rękawie - pani wzięła nożyczki, ciachnęła rękawy, obiecała że w domu obrzuci na maszynie i bedzie piekna bluzeczka z krótkim rękawkiem smile
      zapakuj, zanies i zapytaj. najwyzej wróci do domu.
    • capa_negra Re: Dobroczynnosc 14.12.17, 11:30
      Od wielu lat udzielam się w jednym z domów dziecka i nigdy nie odważyłabym się upokorzyć tych dzieci używanymi ubraniami i używanym czymkolwiek.
    • domowapani Re: Dobroczynnosc 14.12.17, 12:13
      Nie dałabym w okresie świątecznym używanych ciuchów.
    • gryzelda71 Re: Dobroczynnosc 14.12.17, 15:13
      Czy chciałabyś otrzymac w prezencie na święta używane ciuchy?
      • 1st.world.problems Re: Dobroczynnosc 14.12.17, 15:18
        Ale to nie jest jakikolwiek prezent imienny dla kogoś (czyli paczuszka od Ichie dla Jasia lat 4) tylko pomoc rzeczowa dla instytucji. Używane ale bez odbarwien, plam i dziur-tak
    • jeziorowa Re: Dobroczynnosc 14.12.17, 15:24
      Zawieź wszystko do szpitala dziecięcego, jeśli możesz to dorzuć zabawki. Tam naprawdę nie ma ubranek dla dzieci na zmianę, a nie z każdym maluchem jest troskliwy rodzic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka