Dodaj do ulubionych

zakup samochodu help :)

16.12.17, 22:32
dziewczyny, które z poniższych modeli aut wybrałybyście dla siebie (jazda głównie po mieście, nieduże odległości, transport dzieci na tylnych siedzeniach, bagażnik mieszczący spore zakupy, czy walizki od czasu do czasu):
mazda cx3, nissan qashqai, suzuki vitara, opel mokka.
Może któryś posiadacie albo proponujecie inny przyjemny suv kobiecywink
Obserwuj wątek
    • mag1_k Re: zakup samochodu help :) 16.12.17, 22:33
      najistotniejszy aspekt został pominięty w pierwszym poście, a mianowicie cena smile
      nowy samochód w granicach 70tys.
    • krejzimama Re: zakup samochodu help :) 16.12.17, 22:35
      Pomiędzy Cx3 a Nissanem.

Vitara jest brzydka i tandena a Mokka pokraczna.
    • tanebo2.0 Re: zakup samochodu help :) 16.12.17, 22:44
      Z tej listy to Mazda.
      • mag1_k Re: zakup samochodu help :) 16.12.17, 22:52
        ok to naprowadźcie mnie na inne ciekawe modele, może jest jakiś, o którym w ogóle nie pomyślałam.
        • tanebo2.0 Re: zakup samochodu help :) 16.12.17, 23:00
          Skoda Yeti
          • mag1_k Re: zakup samochodu help :) 16.12.17, 23:25
            ta stylistyka do mnie akurat nie przemawia
    • lauren6 Re: zakup samochodu help :) 16.12.17, 22:46
      Mazda
    • thank_you Re: zakup samochodu help :) 16.12.17, 22:58
      Ten, który ma najlepsze wyniki w testach zderzeniowych.
      • em_em71 Re: zakup samochodu help :) 16.12.17, 23:10
        Mokka jednak chyba najzgrabniejsza. Choc ja uwazam, ze do miasta SUV absolutnie jest zbedny.
        Jezdzilam roznymi samochodami,czesto zmieniamy i szczerze mowiac, dzieci + zakupy spokojnie mozna zmiescic nawet w yarisie. Reszta to puszka , ktora trzeba wcisnac na parking.
        • berdebul Re: zakup samochodu help :) 17.12.17, 14:18
          Chyba dawno nie widziałaś yarisa. big_grin Nowe modele bardzo urosły, to juz nie są krótkie żabki do parkowania w każdym miejscu.
    • milka_milka Re: zakup samochodu help :) 16.12.17, 23:11
      Ford s max
      • mag1_k Re: zakup samochodu help :) 16.12.17, 23:26
        s max jest sporo większy. Natomiast siedziałam w c maxie i wydawał mi się tandetny i twardy
        • milka_milka Re: zakup samochodu help :) 16.12.17, 23:29
          S max jest na płycie forda mondeo. Jest super! Pojemny i wygodny.
          • mag1_k Re: zakup samochodu help :) 17.12.17, 04:47
            tak wiem, bo teraz mam model tej wielkości, a potrzebuję czegoś trochę węższego i zgrabniejszego
          • domowapani Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 12:23
            Jest brzydki jak kupa
            • milka_milka Re: zakup samochodu help :) 19.12.17, 07:14
              To Twoje zdanie.

Jak tam babcia?
              • domowapani Re: zakup samochodu help :) 19.12.17, 14:15
                A czyje zdanie miałam wyrazić?
    • jematkajakichmalo Re: zakup samochodu help :) 16.12.17, 23:13
      KIA Stonic
      Wlasnie ogladalam i bardzo mi sie spodobal. Mowi sie o nim faktycznie mini SUV, bo jest dosc wysoki
    • heca7 Re: zakup samochodu help :) 16.12.17, 23:48
      Mam od trzech lat Mokke. I jestem zadowolona. Ale ma ona dość mały bagażnik. Jakiekolwiek wyjazdy odbywają się samochodem męża. To co w niej kocham to podgrzewana kierownica wink jeździ się wygodnie. Nic jak dotąd się nie popsuło.
      Nissana bym nie kupiła. Jest dosłownie wszędzie , ten model wylazi nawet z lodówki wink
      • heca7 Re: zakup samochodu help :) 16.12.17, 23:51
        A docenilam wyższy samochód w tym roku jak mnie złapała rwa kulszowa. Z niższego bym nie wysiadla. Co ja piszę?! Nie dałabym rady nawet wsiąść wink
        • capa_negra Re: zakup samochodu help :) 17.12.17, 02:06
          Mam C4 Picasso i mogłaby bym się ewentualnie przesiąść na coś większego bo z tym mieszczeniem się w yarisie to lekka przesada. Parkowanie oczywiście yarisem łatwiejsze bo tam gdzie yarisem się "przykleisz" to większym samochodem oderwanie dooopy ryzykujesz, ale parkowanie na standardowych miejscach to już tylko i wyłącznie kwestia umiejętności.
        • mag1_k Re: zakup samochodu help :) 17.12.17, 04:46
          a dzieci z tyłu się swobodnie mieszczą? dwie walizki jakby co wejdą?
          przesiadałabym się z samochodu znacznie większego, ale teraz wolę coś bardziej zwartego i zgrabnego, czym swobodniej wjadę do garażu smile
          • heca7 Re: zakup samochodu help :) 17.12.17, 05:46
            Dwie walizki do bagażnika wejdą. Dzieci dwójka spokojnie z tyłu usiądzie. A co do parkowania to ja mam czujniki przód i tył i kamerę z tyłu. Nigdy nie miałam problemów z parkowaniem ale to wygodny dodatek smile
    • minerallna Re: zakup samochodu help :) 17.12.17, 06:25
      Siądź sama w Mazdzie z tyłu i pomyśl jak dzieci machają nóżkami. Nawet CX5- to porażka.
      Chyba że planujesz samochód do wieku dzieci- góra 7 lat.
      Suzu-odpada-dla mnie to jakiś plastik, ale usiłowano namówić mnie na kup to.
      Opel, dawno temu podziękowałam, wg mnie cena/ a towar, kompletnie zawyżona.
      Nissan, ma wielki bagażnik i dużo miejsca dla wszystkich pasażerów.
      I ten wygrywa.
      • dziewczyna_z_plazy Re: zakup samochodu help :) 17.12.17, 09:51
        W CX 5 jest mnóstwo miejsca. Do tyłu wchodzą 2 bardzo duże foteliki ( Diono Monterey 2 ) i nie zdarzyło mi się poczuć na plecach dziecięcych nóżek ( fotel kierowcy i pasażera ustawiony komfortowo). Mój głos na Mazdę CX3.
        • minerallna Re: zakup samochodu help :) 19.12.17, 06:02
          dziewczyna_z_plazy sama sobie zaprzeczasz. Mylisz modele.
          Trollg że hej. . Nie pisz więcej takich głupot.
          Nawet w CX5 pasażer wyższy ma niż 170 ledwo zmieści nogi- z tyłu.
          Spróbuj pojechać z tyłu, chociaż godzinę, powodzenia.( chyba że masz barbarrrdzo mały wzrost, to ok)
          Samochód ładny, ale na 2 dorosłe- i 2 niemowlaki z tyłu.
        • minerallna Re: zakup samochodu help :) 19.12.17, 06:06
          W CX7 jest tak samo. Niestety.
    • bo1 Re: zakup samochodu help :) 17.12.17, 09:28
      Z tych 4 rozważałabym tylko mazdę i nissana. Opla miałam i był dość awaryjny, a suzuki jest siermiężne. Od kilku lat jeżdżę qashqaiem. Przez ten czas nie popsuło się nic. Kompletnie nic. Nawet żadnej żarówki nie musiałam wymieniać. Miejsca z tyłu jest wystarczająco, również dla dorosłych. Bagażnik może wielkością nie poraża, ale jeśli walizki nie będą jakieś gigantyczne, to się zmieszczą. Nowy model wizualnie bardzo mi się podoba (bardziej niż mazda), więc wybrałabym qashqaia.
    • hermenegilda_zenia Re: zakup samochodu help :) 17.12.17, 11:58
      Z tych podanych raczej tylko Nissan, mazda oczywiscie stylistycznie i designowo najciekawsza, tyle ze są to samochody które w tej chwili najłatwiej sie kradnie - ich zamek centralny czy system bezkluczykowy złodzieje otwierają w 20 sekund. Z tego powodu Mazda jest u mnie na końcu stawki, Opel niestety nie słynie z małego spalania a wersja benzynowa to i tak większe zużycie niż diesel, poza tym awaryjność - mam złe doświadczenia z nowymi Oplami, podobnie z powodu awaryjności nie wybrałabym Vitary.
      • muchy_w_nosie Re: zakup samochodu help :) 17.12.17, 12:06
        Z tymi kradzieżami to totalny bezsens, koledze ukradli busa mercedesa i forda osobwkę i czy to oznacza żea tych samochodow nie kupować, dla ciekawosci to przez 6 lat jeździł audi i nawet gmerania przy zamku nie było.
        • muchy_w_nosie Re: zakup samochodu help :) 17.12.17, 12:09
          My mamy 2 mazdy, ja mam xedosa z 1996 r. maż jeździ 6 z 2008.
          • hermenegilda_zenia Re: zakup samochodu help :) 17.12.17, 20:46
            Nie mówię o modelach przedpotopowych, jak twoje - autorka chce kupić nówkę, od jakiegoś czasu mazda „awansowała” dzięki kijowym zabezpieczeniom na czoło stawki najczęściej kradzionych samochodów. I tak, świadomość, ze mam samochód który trudno ukraść wpływa znacznie na mój komfort użytkowania.
            • thank_you Re: zakup samochodu help :) 17.12.17, 21:05
              Przecież te systemy są teraz chyba we wszystkich nowych autach. No i nie znam nikogo, kto ma nowe auto bez AC.
              • hermenegilda_zenia Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 11:21
                Nie chodzi o AC, miałam wątpliwa przyjemność poznania na własnej skórze, co znaczy utrata auta wskutek kradzieży i to auta lepiej zabezpieczonego. Zostało ono odzyskane po 2 dniach z tzw dziupli, ale złodzieje zdążyli wypruć ze środka prawie cała elektronikę i dokonać takich dewastacji, ze przywrócenie samochodu do stanu pierwotnego trwało ponad miesiąc i fakt, ze miałam AC nic dla mnie z upierdliwości tej sytuacji nie zmienił. Nie mam ochoty na powtórkę. Systemy zabezpieczeń w nowych samochodach sa różne, jedne łatwiej a inne trudniej otworzyć, a złodziejstwo dobrze wie ze przy Mazdzie nie trzeba sie dużo napracować. Wole miec samochód, który potencjalnym amatorom sprawi już na wejściu więcej trudu.
                • thank_you Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 11:34
                  Zapewniam cię, że złodzieje kradną nie tylko auta z takimi systemami, kradną to, co się opłaca rozebrać - ostatnio mojemu znajomemu rozebrali auto...na podwórku.

Aha, my w autach mamy GPS-y, pytanie tylko jak szybko człowiek zorientuje się o kradzieży samochodu. wink
                  • fasol-inka Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 11:39
                    gpsy to aktualnie w 5 sekund zagłuszają... niestety, taka prawda uncertain
                    • thank_you Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 12:24
                      Też tak podejrzewam. wink My mamy też oznakowane kilkanaście części samochodu jakimiś niewidocznymi i nieusuwalnymi środkami, ale co z tego jak auto już będzie w częściach? wink
                      To chyba tylko dla ubezpieczyciela się liczy.
                      Cóż, auta kradną i kraść będą - na każde złodzieje mają sposób. Kiedyś, gdy ktoś zatrzasnął kluczyki w aucie to podjeżdżał "specjalista", kazał się odwrócić i najdalej po kilku minutach każde auto było otwarte.
                      • hermenegilda_zenia Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 13:01
                        Złodziej wie, ze mazda to kilkanaście sekund pracy i stoi otworem, i jak będzie miał wybór czy kraść samochód, który sie otwiera szybko czy taki, przy którym jednak trzeba sie bardziej napracować a w tym czasie ktoś może sie pojawić i go przyłapać, to nie mam wątpliwości, co wybierze i jednak wole, aby mój samochód był tym drugim przypadkiem.
                        • thank_you Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 13:24
                          Przecież ci tłumaczę, że te systemy ma teraz większość nowych aut, więc OCB? Czy to BMW, Audi, VW, Volvo - wszystkie mają te systemy. A i złodzieje często kradną auta na posesjach, najpierw obserwują domy.
                          I - powtarzam - dla wprawionego złodzieja żadne auto nie jest problemem.
                          • princesswhitewolf Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 14:32
                            no i nie kradna chyba samochodow takiej klasy o jakiej pytaczka mowi...ale duzo drozsze
                            • joanna_poz Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 14:39
                              złodzieje kradna rózne samochody - na stronie naszej gminy co miesiąc w kronice policji publikuja m.in. dane dot kradziezy samochodów na terenie gminy - marka - wartośc.
                              sa i takie za 300 tys, ale też i takie za 25 tys.
                              • thank_you Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 15:37
                                No jasne i akurat Mazdy (model 6) zajmuje bodajże 10 miejsce, wcześniej przodują VW i Audi, ale nie ma to jak wpadać w histerię, bo komuś ukradli auto z systemem bezkluczykowym.
                                W takim samym czasie otwierają auta na klucz, złodzieje z tego żyją i mają to opracowane do perfekcji.
                            • czyscicka Re: zakup samochodu help :) 19.12.17, 09:45
                              >no i nie kradna chyba samochodow takiej klasy o jakiej pytaczka mowi...ale duzo drozsze

No nie nie kradnąsmile
                              Częściej się kradnie modele popularne niż te najdroższe, które łatwiej namierzyć bo Polska to nie jest rynek drogich aut. Mi ukradli dwie mazdy 3 w ciągu dwóch lat. Po pierwszej kradzieży jakoś nie wierzyłam, że to "chodliwy" towar w mojej okolicy i kupiłam drugą, która też została skradziona. Cały czas jednak tęsknię za Mazdąwink
                            • fasol-inka Re: zakup samochodu help :) 19.12.17, 15:01
                              heh
                              patrząc po mojej okolicy najczęściej giną yariski, hyuindaie (te niższe modele), mazdy, też te mniejsze
                              łajzy potrafią spod biedronki zabrać samochód w czasie zakupów

mojej znajomej ze trzy lata temu wzięli spod bloku yariskę, razem z dwiema innymi, na lawetę najprawdopodobniej
                              kilka tygodni później policja ją zawiozła na oględziny - pokazali jej części rozebranego samochodu i kazali zidentyfikować czy to jej big_grin
                          • hermenegilda_zenia Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 14:52
                            To ja ci tłumacze, ze choć wszędzie może być system bezkluczykowy, to każdy producent ma swój - jego złamanie jest problemem o rożnym stopniu trudności, ze wzgledu na zastosowanie innych zabezpieczeń, bo np generują kody losowo zmienne , stosują modulacje częstotliwości - nie ucz ojca dzieci robić.
                            • thank_you Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 15:04
                              To ty nie ucz i poczytaj testy w jakim czasie otwierają te auta. I jeszcze raz - złodzieje upatrują dane auto bynajmniej nie z powodu łatwości otworzenia go, gdyby tylko tak do tego podchodzili to nie wlamywaliby sie do domów i nie szukaliby dowodów rejestracyjnych.
                              • minerallna Re: zakup samochodu help :) 19.12.17, 06:22
                                Pewnie źle podpiełam się do drzewka ale, jak komuś zależy to nietypowe zabezpieczenia, u przysłowiowego wujka Staszka, nawet nowego samochodu. Wiem że to działa. Plus GPS.
                                Taką mam koncepcjęsmile
                    • milka_milka Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 12:25
                      Zależy jakie.
    • mayaalex Re: zakup samochodu help :) 17.12.17, 12:15
      Z podanych to chyba nissan.
      A z innych Toyota CRV, piekna jest, choc nie za duza (ale z tego co piszesz, to tak naprawde duzego auta nie potrzebujesz). Gdybym miala kupowac auto tylko dla siebie i okazjonalnego przewozu dzieci/walizek to bym brala wlasnie Toyote.
      Jak cos wiekszego to RAV4 jest super ale cena tez odpowiednio wyzsza.
      • nelamela Re: zakup samochodu help :) 17.12.17, 12:23
        Też stoję przed wyborem nowego samochodu.Brany pod uwagę Nissan Qashqai bo bardzo mi się podoba ale ma silnik 1.2
        To mało.Ostatecznie podlo na Rav 4.Fakt droższa ale lepsze parametry no i silnik 2.0.
        • quesuerte Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 13:49
          Jezdze Ravka od tysiecy km, mam ja od nowosci i kocham ten samochod. Jezdzilismy po autostradach i tajdze, latem i zima, pod gorke, po lodzie i po azjatyckich "drogach", pustym i zapakownym po dach, z psem, z dziecmi (sloniowe foteliki cybexa)... Po 7 latach wymienilismy akumulator. W miedzyczasie opony, filtry i olej, nigdy przenigdy nas nie zawiodl. Jestem chodzaca reklama Rav4 wink
          Gdybym szukala mankamentu: na taki samochod bagaznik moglby byc wiekszy. Ale i tak sie nie gniewam big_grin
          • nelamela Re: zakup samochodu help :) 19.12.17, 21:04
            quesuerte napisała:

> Jezdze Ravka od tysiecy km, mam ja od nowosci i kocham ten samochod. Jezdzilism
            > y po autostradach i tajdze, latem i zima, pod gorke, po lodzie i po azjatyckich
            > "drogach", pustym i zapakownym po dach, z psem, z dziecmi (sloniowe foteliki c
            > ybexa)... Po 7 latach wymienilismy akumulator. W miedzyczasie opony, filtry i o
            > lej, nigdy przenigdy nas nie zawiodl. Jestem chodzaca reklama Rav4 wink
            > Gdybym szukala mankamentu: na taki samochod bagaznik moglby byc wiekszy. Ale i
            > tak sie nie gniewam big_grin

Od połowy stycznia będę włascicielką takiej wink. I mam nadzieję że też mnie nie zawiedzie...
    • iza.753 Re: zakup samochodu help :) 17.12.17, 12:28
      Nie brałabym pod uwagę suva w ogóle. Kiedyś się przymierzałam i ja nie wiem jak to jest możliwe, ale te wymiary z zewnątrz nie zgadzają się w ogóle z tym co jest w środku. Bagażniki małe, tylna kanapa zwyczajna (fotelik tyłem trzeba upychać jak w każdym aucie klasy średniej), a do parkowania jednak niewygodny.
      Albo chcesz dużo miejsca i wtedy krowa kombi, albo zależy ci na parkowaniu i bierzesz coś z klasy średniej.
    • myfaith Re: zakup samochodu help :) 17.12.17, 14:14
      Jeżeli samochód tylko do jazdy po mieście i ew. krótki wypad weekendowy we dwoje to może Kia Niro lub Toyota C HR. Mało palą (są wesje hybrydowe). No ale są właśnie na jazdę po mieście. Są wyższe niż osobówki ( są to crossover'y)
      Tylko to nie są samochody rodzinne - moim zdaniem i nie na jazdę po autostradzie (kiepskie osiągi)
      • joanna_poz Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 11:29
        tylko C Hr w hybrydzie to wydatek rzędu co najmniej 100 tys, a autorka pisze o max 70 tys.
        • myfaith Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 21:36
          Można też kupić używaną
          • joanna_poz Re: zakup samochodu help :) 19.12.17, 09:08
            za 97 tyssmile
            akurat miałam faze na zakup tego samochodu, wiec śledziłam ceny, niestety i uzywane sa bardzo drogie, bez 100 nie ma co się nawet przymierzac.
            • myfaith Re: zakup samochodu help :) 19.12.17, 20:48
              sad no to kicha
    • ophelia78 Re: zakup samochodu help :) 17.12.17, 21:57
      jazda głównie po mieście, nieduże odległości, transport dzieci na tylnych siedzeniach, bagażnik mieszczący spore zakupy, czy walizki od czasu do czasu):
      mazda cx3, nissan qashqai, suzuki vitara, opel mokka.
      Może któryś posiadacie albo proponujecie inny przyjemny suv

Po co Ci suv do jady głownie po mieście? żeby Ci się trudniej parkowało?

A jesli mam doradzać: po pierwsze automat, a po drugie pierwsze hybryda. Odkąd przesiadłam się na automat, pojąć nie mogę jak to możliwe, że w czasach, kiedy mamy auta, które same parkują, które mają wszelkie czujniki i kamerki, które same sobie sprawdzają poziom oleju, paliwa i powietrze w oponach, które grzeją nam tyłki i rączki... Mogłby jeszcze kawę robić smile i właśnie: w czasach tego wszystkiego jak to możliwe, że jak trzeba zmienić bieg, to trzeba jakimś drągiem machać, żeby przekładać jakieś trybinki w skrzyni biegów...? Na ku wuj? skoro samochód może to zrobić sam... smile
      No hybryda: nie mam i załuję. Mama jeżdzi i baaaardzo chwali. Mega oszczędność na paliwie. I na parkowaniu. U nas (Szczecin) roczny abonament na całe miasto to chyna 1400 zł. Za hybrydę płaci się 10 zł. Za rok big_grin Więc mimo że hybryda droższa, to 5 lat parkowania (zakładam że na krócej nikt auta nie kupuje) to jakieś 7000 tysi.
      • glowa_do_wycierania Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 12:58
        O to samo chciałam zapytać: po grzyba w mieście suv? Z niesłabnącym zdziwieniem obserwuje te wszystkie laski (i nie tylko laski) w suvach, które desperacko chcą zaparkować. I tak charakterystycznie wyciągają szyję, przy tym manewrze próbując dostrzec początek swojej maszyny. Dla mnie - suv w mieście to nieporozumienie. No chyba, że autorka mieszka na błotnistej wsi i jeździ do miasta Kościerzyna, czy innego Włocławka. Co do hybrydy, też się zgodzę, jak nowe auto - to tylko hybryda.
        • princesswhitewolf Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 13:04
          bo moze ma wieksza rodzine i chce zmiescic ja cala.

> tak charakterystycznie wyciągają szyję, przy tym manewrze próbując dostrzec początek swojej maszyny

kamera z przodu tez istnieje i warto ja zainstalowac
        • hermenegilda_zenia Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 13:08
          Nie wiem skad to przekonanie, ze parkowanie jest wyczynem przerastającym kobiete, a skoro wy nie potraficie to czy w małym czy w dużym aucie będziecie miały kłopoty. Dziwie sie zdziwieniu, ze ktoś chce mieć suva - kto sie raz przesiądzie będzie wiedział czemu. Jest wyżej, lepiej widać i niestety wśród chamów na drodze większość jednak sie zastanowi, zanim zajedzie drogę - zdecydowanie rozmiar auta przekłada sie na bezpieczeństwo zachowań innych kierowców. Hybryda do miasta ok, bo nie potrzeba super osiągów, ale z mojej strony trzeba bardzo uważać na pieszych, bo nie słyszą tego samochodu i nieraz o mały włos ktoś nie wlazł mi pod koła
          • glowa_do_wycierania Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 13:37
            Tu nie chodzi o umiejętności parkowania, ale o realną szerokość i długość miejsc parkingowych w centrach miast. Jeździłam i Crv i Glk, uwierz mi znaleźć miejsce dla takich krówek, to był niezły wyczyn. A cham, zostanie chamem. Nawet w tico.
            • thank_you Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 13:47
              Nie przesadzaj z tymi miejscami - wciskam się wszędzie, najwyżej stawiam na płatnym i to tylko dlatego, bo miejsca nie ma w ogóle.
              • princesswhitewolf Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 14:27
                miejsca parkingowe sa z mysla o duzo wiekszych samochodach niz malych suv ( tak malych bo sa i duzo wieksze) typu mazda cx3, nissan qashqai,

Naprawde to nie sa duze samochody tylko srednie, a wsrod SUVs male.
            • hermenegilda_zenia Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 14:56
              Bzdura, od lat jeżdżę SUVami oraz krowiaszczymi pickupami typu Navara, nie mam problemów z parkowaniem. Zreszta porównując szerokość suva typu wydawali, mokka czy ta mazdzina to pewnie jest to niewiele więcej od golfa czy innego „normalnego” samochodu.
              • heca7 Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 15:47
                Myśmy kiedyś stali na parkingu podziemnym pod Złotymi Tarasami w Wawie za panią w nowiutkim mercedesie. Taka limuzyna, perłowa. Pani młodziutka podjechać chciała do bramki wyjazdowej i ją zablokowała. Tam trzeba skręcić w prawo pod górę a właśnie z prawej strony dość blisko stoi okrągły filar. Babka zbyt blisko do niego podjechała, zbyt ciasny skręt chciała zrobić. I owinęła się o ten filar prawymi drzwiami przednimi i tylnymi na naszych oczach. Aż szkoda było patrzyć jak robi wgniecenie.
                • thank_you Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 16:03
                  No ale Pani zle wyliczyła - napisałaś to tak, jakby małe samochody nie były poobcierane. To wszystko zalezy od umiejetnosci kierowcy i jego stanu psychofizycznego.
                  • heca7 Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 16:26
                    Raczej chodziło mi o to, że zwykłe osobowe samochody ( nie suv-y) też mogą przysporzyć problemów.
            • czyscicka Re: zakup samochodu help :) 19.12.17, 09:35
              >uwierz mi znaleźć miejsce dla takich krówek, to był niezły wyczyn.

Przesadzasz

> A cham, zostanie chamem. Nawet w tico.

Oczywiście tylko mi co najwyżej zarysuje felgi,a sobie rozwali pół autasmile

Hybryda jest ok pod warunkiem że masz gdzie ją ładować (mówię o samochodach typu plug - in). W Polskich warunkach ładowanie plug - in to jakaś porażka jeśli nie masz własnego domu...A na elektryku w najlepszym wypadku przejeżdżam 50 km dziennie.
              • b.bujak Re: zakup samochodu help :) 19.12.17, 20:59
                czyscicka napisała:

> Hybryda jest ok pod warunkiem że masz gdzie ją ładować (mówię o samochodach typ
                > u plug - in).

hybryda ładowana plug-in? są takie?
                • czyscicka Re: zakup samochodu help :) 19.12.17, 23:03
                  Tak są:
                  www.auto-motor-i-sport.pl/wydarzenia/Hybrydy-typu-plug-in-dostepne-w-Polsce-przeglad-rynku,19336,2
                  • b.bujak Re: zakup samochodu help :) 20.12.17, 19:55
                    Hybryda z założenia jest konstrukcją pozwalającą na to, żeby nie musieć przejmować się dostępem do ładowarki;
                    nie wiem po co w ogóle jest dyskusja o odmianach plug-in w odniesieniu do polskich warunków
        • heca7 Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 13:14
          Eee to chyba nie umieją jeździć wink Ja co prawda nie mam suv-a tylko coś podobnego czyli crossovera (Mokkę) z 4x4. I nie mam żadnych problemów z parkowaniem. Zresztą jakie można mieć jak ona ma krótki kuper i niezbyt długi przód? Do tego czujniki z przodu i z tyłu plus kamera. W tej sytuacji trzeba być głuchym i ślepym żeby nie zaparkować.
          Z wyższego samochodu się wygodniej wysiada. Nie dałabym rady wsiąść jak pisałam wyżej z rwą kulszową do zwykłego samochodu a i z tym miałam problemy. Można wjechać na krawężnik, można zaparkować gdzieś gdzie większe błoto. Jeszcze niedawno na naszej uliczce nie było asfaltu. I do tego mało uczęszczana. W rezultacie my musieliśmy się odkopywać sami do sąsiadów, dalej już były koleiny sąsiadów. Ale ja przez jakiś czas miałam mniejsze samochody i jak mąż albo sąsiad wyjechali to potem mój samochód wpadał z koleiny w koleinę bo oni mieli większy rozstaw wink miałam grande punto. A i tak parę razy się nim zakopałam.
          • princesswhitewolf Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 14:29
            >Z wyższego samochodu się wygodniej wysiada.

no i z wyzszego wlasnie lepiej widzisz przod przy parkowaniu. Wiec ja nie rozumiem tego problemu z patrzeniem na przod przez okno bo nie moze zaparkowac. Maly z dluga przednia maska wlasnie stworzy wiecej problemow tego typu
      • domowapani Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 13:39
        Nie zgodzę się z tym, że trudniej się parkuje. Parkuje mi się łatwiej niż kombi, bo mój SUV jest wysoki i mam i wiele lepsza widoczność. Na szerokość te auta niewiele przekraczają standardowe.
        Do tego standard to w większości przynajmniej czujniki parkowania, a najczęściej kamera, dzięki której zaparkuje nawet tyłem, żeby potem łatwiej wyjechać.
        W trasie tez większa widoczność u masa smile daje poczucie bezpieczeństwa.
        • thank_you Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 13:46
          Akurat tyłem jest w ogóle łatwiej parkować - czy z kamerą czy bez, kamera jest dobra do obczajenia terenu. wink
          • princesswhitewolf Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 14:31
            wystarczy ze masz "piszczenie" przy tylnym parkowaniu.
            • thank_you Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 15:02
              Piszczenie nie pokaże Ci dziury itp.
        • glowa_do_wycierania Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 14:00
          Żeby być uczciwą, napiszę, że suvami faktycznie jeździ się wygodnie, lepiej wsiada, wysiada. Można poczuć się bezpieczniej. Co do miejsca w środku, to nie ma jakiejś spektakularnej różnicy w przestrzeni pasażerskiej, ani bagażowej (glk ma mniejszy bagażnik od astry w combi!). Jednak, jeżeli ktoś szuka auta cyt.: "jazda głównie po mieście, nieduże odległości, transport dzieci na tylnych siedzeniach, bagażnik mieszczący spore zakupy, czy walizki od czasu do czasu" - to na litość boską - nie suv. No ale, jak to mówią, kupuje ten, kto ma pieniądze wink
          • hermenegilda_zenia Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 15:00
            Przykro mi, ale sam fakt wożenia dzieci przemawia za zakupem solidniejszego i wyższego samochodu, bo dzieciaki wyżej siedzą i w razie zderzenia nie idą na pierwszy ogień przy kontakcie z innym samochodem. Zawsze mnie rozczula, jak pan pomyka do roboty wypasionym autem, a żona z dziećmi mogą sie co najwyżej do yarisa zapakować.
          • princesswhitewolf Re: zakup samochodu help :) 19.12.17, 09:47
            glowa do wycierania, ty w ogole kiedys bylas np w nissan qashqai czy mazdzie cx?

Chyba nie. I wydaje ci sie ze to sa duze SUV.

Naprawde to nie sa jakies wielkie samochody. Wielkosciowo w sensie dl i szer nie wieksze niz srednie. One sa po prostu wyzsze i maja wieksze bagazniki.
    • loola_kr Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 11:34
      Mazda
    • princesswhitewolf Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 13:00
      nissan quashquai

Mazda ma drozsze czesci jak sie cos popsuje a nie jest lepsza
    • joanna266 Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 13:11
      Hyundai Santa fe.super autko.zapiete na stałe na 4 koła.trzyma się świetnie drogi .dobry promień skrętu dzięki czemu łatwo zaparkować.sporo fajnych schowków i niezle wyposażenie w standardzie.jedzilam nim 3 lata.Obecnie jezdze volvo xc 90.wiekszy,mocniejszy silnik ale do Hyundaia ciągle mam sentyment.A i kto raz wsiadzie do suva raczej do resoraka już nie powróci wink
      • milka_milka Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 13:21
        Prawda. Ja się przesiadłam z s maxa, który był świetny do dużego suva i jestem zachwycona.
        • princesswhitewolf Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 14:30
          no ale to jest samochod o 1/3cia drozszy niz pytajaca wrzucila. Szanse ze sie zdecyduje na taki sa male.
    • sol_13 Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 14:23
      Mokka to crossover, nie suv😉
    • mea8 Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 16:16
      Mam Mokke X, jestem zadowolona. 2 dzieci i 2 psysmile Przesiadlam się ze Skody Yeti i jednak Yeti byla jakas taka wygodniejsza ogolnie.
      • gulcia77 Re: zakup samochodu help :) 19.12.17, 00:26
        A wiesz, że miałam okazję pojeździć i jednym i drugim, i faktycznie, Skoda dużo fajniejsza.
    • folivora Re: zakup samochodu help :) 18.12.17, 22:22
      Mazda cx3 rewelacyjnie się prowadzi, ale ma mało miejsca na nogi z tyłu. Za to z zewnątrz nie jest kobyłą i wcale nie jest trudno znaleźć wystarczająco duże miejsce parkingowe wink. To samo mogę powiedzieć o qashqaiu. Dwoma pozostałymi nie jeździłam, więc nie wiem.
      • princesswhitewolf Re: zakup samochodu help :) 19.12.17, 09:48
        no dokladnie. Ja nie rozumiem dlaczego ludziom sie wydaje ze to jakies SUV kobyla. to raczej mniejsze z SUV
        • karme-lowa Re: zakup samochodu help :) 19.12.17, 19:12
          Kia Sportage😀

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka