takamania 02.01.18, 08:40 Jaki używacie/używałyście? Zależy mi m.in na tym,żeby dziecko nie pociło się. I nie należy do najmniejszych Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lauren6 Re: Fotelik samochodowy 18-36kg 02.01.18, 08:47 Diono. Dla drugiego dziecka też pewnie kupię fotelik tej firmy, bo dobrze wypadają w testach, mają przyzwoitą cenę i przede wszystkim są duże. Odpowiedz Link Zgłoś
takamania Re: Fotelik samochodowy 18-36kg 02.01.18, 10:05 No do tej pory do obu przedziałów miałam Maxi cosi. Ale wadą było własnie pocenie się. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.z.wilka Re: Fotelik samochodowy 18-36kg 02.01.18, 10:32 Na "niepocenie" dobra jest ponoć wkładka aeromoov. Odpowiedz Link Zgłoś
skat_0 Re: Fotelik samochodowy 18-36kg 08.02.18, 20:08 Mam i potwierdzam, sprawdza się przy drugim foteliku i żałuję teraz, że nie miałam w lupinie, bo mlody nawet rozebrany do body na ramiaczkach pocil sie wtedy bardzo, mimo ze drobniutki i miejsca miał dużo Odpowiedz Link Zgłoś
takamania Re: Fotelik samochodowy 18-36kg 08.02.18, 21:23 skat_0 napisała: > Mam i potwierdzam, sprawdza się przy drugim foteliku i żałuję teraz, że nie mia > łam w lupinie, bo mlody nawet rozebrany do body na ramiaczkach pocil sie wtedy > bardzo, mimo ze drobniutki i miejsca miał dużo Dzięki dziewczyny . Znalazłam do akualnego fotelika. Jak takata sobie nie poradzi, kupimy wkładkę Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Fotelik samochodowy 18-36kg 02.01.18, 10:39 Ja mam cybex Pallas. Czy sprawdza sie dobrze nie wiem wypadku dzieki bogu nie mielismy. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Fotelik samochodowy 18-36kg 02.01.18, 11:00 No, każdy fotelik jest zajebisty, dopóki ktoś nie ma wypadku. Masz, o poduszkowcach: www.unece.org/fileadmin/DAM/trans/doc/2014/wp29grsp/GRSP-55-39e.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Fotelik samochodowy 18-36kg 02.01.18, 12:20 "It is assumed that the use of shield technology will increase due to the positive assessment given today." Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Fotelik samochodowy 18-36kg 02.01.18, 12:30 Jeśli nie zrozumiałaś tego zdania, które wcale nie jest pozytywną opinią, lecz poważną przestrogą, to może chociaż przyjrzysz się obrazkom? Albo wczytasz się w to: Car-to-car Transport Canada tests show that this technology could have substantial safety issues in the most representative accident situation (frontal impact) with no containment of the occupant, which is the primary role of a child restraint system Q1 or 1.5 years old dummies: Q1.5: non-containment Q1: Full ejection in one test Q1: Partial ejection in 2 tests with occupant no longer restrained, including head impact in rebound phase with roof or with adjacent child seat 3 year old dummy: Large dummy excursion Head impact on the roof in the "rebound phase" Higher abdominal pressure than the provisional threshold Odpowiedz Link Zgłoś
emka_uk Re: Fotelik samochodowy 18-36kg 02.01.18, 19:32 Pallas to ten z poduchą z przodu ? Podobno fajnie z nich dzieci wypadają podczas dachowania. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Fotelik samochodowy 18-36kg 02.01.18, 10:51 fotelik dobiera sie do dziecka i auta a nie wg polecen na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
takamania Re: Fotelik samochodowy 18-36kg 02.01.18, 11:15 thea19 napisała: > fotelik dobiera sie do dziecka i auta a nie wg polecen na forum. Ok . Tylko do tej pory dobierałam własnie tak (testy, itd) a potem dziecko jak zasnęło było spcone czy to zimą czy latem. Tego nie dowiem się z opisu producenta Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Fotelik samochodowy 18-36kg 02.01.18, 11:30 Ale ona ma rację - fotelik musisz dobrać i do kanapy samochodu i do dziecka, a na pocenie są odpowiednie wkładki. Moje dziecko miało wszystkie foteliki BeSafe i w żadnym się nie pociło - izi Sleep, izi Combi x3, izi Plus a teraz ma izi up x3 Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Fotelik samochodowy 18-36kg 02.01.18, 15:18 kup wkladke aeromoov. wozisz dzieciaka w kurtce? Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Fotelik samochodowy 18-36kg 02.01.18, 15:27 Wszystkie (!) fotele zbudowane są ze styropianu. Styropian, z definicji, nie przepuszcza powietrza. W każdym foteliku dziecko będzie się pocić, możesz dać wkładkę i wtedy trochę mniej, ale to bardziej zależy od dziecka niż od fotela. Odpowiedz Link Zgłoś
misoune Re: Fotelik samochodowy 18-36kg 08.02.18, 16:47 Maxicosi ma żelowe poduszki koło głowy zamiast styropianu. Zawsze to nie styropian, choc też sztuczne. Można dokupić bawelniany/frotte pokrowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
mariken Re: Fotelik samochodowy 18-36kg 02.01.18, 11:28 mam kiddy cruiserfix, jeden z najlepszych na rynku, dwie długie letnie podróże za nami - dziecko sie nie pociło Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Fotelik samochodowy 18-36kg 02.01.18, 15:26 Tez za chwile będę wybierać i chyba Takata Maxi. Tylko pamiętaj, ze powinnaś dopasować fotelik do dziecka i do samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
tsaria Re: Fotelik samochodowy 18-36kg 02.01.18, 15:29 My mieliśmy fotelik BeSafe Izi Up X3 Isofix. Czy się pocił? Hmm nie przypominam sobie, klima działa w lato to i dziecku nie było za gorąco. Z tej firmy miałam wszystkie foteliki dla starszego, teraz dla młodszego już drugi, dziś montowałam w samochodzie besafe 9-18kg. Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Fotelik samochodowy 18-36kg 02.01.18, 19:51 Mamy dwa, pierwszy to dino monterey 2 i jest w moim samochodzie, drugi to takata maxi i jest w mężowskim aucie. Odpowiedz Link Zgłoś
takamania Re: Fotelik samochodowy 18-36kg 08.02.18, 15:34 Po przymiarkach w sklepie padło na takate. Zastanawiam się jak będzie z szerokością na kilka lat lub w przypadku zmiany samochodu bo teoretycznie ma służyć 9 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Fotelik samochodowy 18-36kg 08.02.18, 19:29 Proste, samochod dobierasz do fotelika ;P Odpowiedz Link Zgłoś
straggly Re: Fotelik samochodowy 18-36kg 08.02.18, 19:41 Potwierdzam zeby dobrać do dziecka i kanapy auta - mamy dwa: Concord transformer i Recaro Monza Nova II - oba nam sie sprawdzają dobrze, ale po zamianie miedzy autami leżą beznadziejnie i pas zle przechodzi. Concord - fajnie ze sie w szerz tez powiększa, Recaro fajnie ze sie odchyla razem z oparciem kanapy. Odpowiedz Link Zgłoś
takamania Re: Fotelik samochodowy 18-36kg 08.02.18, 21:27 straggly napisała: > Potwierdzam zeby dobrać do dziecka i kanapy auta - mamy dwa: Concord transforme > r i Recaro Monza Nova II - oba nam sie sprawdzają dobrze, ale po zamianie miedz > y autami leżą beznadziejnie i pas zle przechodzi. > Concord - fajnie ze sie w szerz tez powiększa, Recaro fajnie ze sie odchyla raz > em z oparciem kanapy. A myślałam ,że fotelik się odchyla się w tym przedziale 15-36 kg i się zdziwiłam Sprawdzimy jutro to odchylenie z oparciem Odpowiedz Link Zgłoś