Dodaj do ulubionych

Chciałabym żyć ...... lat

29.01.18, 13:38
Mając świadomość starzenia się i wszystkich niedogodności z tym związanych, patrząc na członków waszej rodziny i ich starzenie się - lepsze lub gorsze - ile lat chciałybyście żyć, gdyby tak można było wybrać?
Kiedy nadchodzi moment, gdy już nie chce się żyć, gdy już nie chce się zwiedzać, poznawać ludzi, cieszyć życiem?
Kiedy powiem sobie dość?
Obserwuj wątek
    • makurokurosek Re: Chciałabym żyć ...... lat 29.01.18, 13:45
      Chciałabym umrzeć zanim moje dzieci umrą. Moja babcia żyła 99 lat umarła na starość, chciałabym tak jak ona być pełną energii , czerpiącą radość i siłę ze wszystkiego, brać życie takie jest. Długowieczność ma jednak minusy i nie jest to wcale starzenie się, moja babcia pochowała nie tylko swojego męża ale też, 4 swoich dzieci w tym dwóch swoich ukochanych synów, dla matki jest to cios. To dzieci powinny chować rodziców, a nie na odwrót.
    • rawiel27 Re: Chciałabym żyć ...... lat 29.01.18, 13:46
      Ze 150 chociaż.
    • heca7 Re: Chciałabym żyć ...... lat 29.01.18, 13:47
      A tak z 95 wink a co.
    • tt-tka Re: Chciałabym żyć ...... lat 29.01.18, 13:54
      Tak dlugo, jak dlugo bede w miare samowystarczalna. Moze byc i 200.
      PS znalam ludzi, ktorym juz sie nie chcialo zwiedzac, poznawac i cieszyc zyciem, ale i tak byli ciekawi, co bedzie w jutrzejszej gazecie smile
    • ortolann Re: Chciałabym żyć ...... lat 29.01.18, 13:58
      Jak to szło? Jeśli chcesz rozśmie­szyć Bo­ga, opo­wiedz mu o twoich pla­nach na przyszłość - chyba jakoś w ten deseń.
      No, a zwłaszcza jeśli usłyszy o takich planach. Wtedy nawet jeśli nie istnieje, zmaterializuje się na chwilę, żeby skorzystać z chwili niezłej uciechy big_grin
    • saszanasza Re: Chciałabym żyć ...... lat 29.01.18, 14:12
      Z 70 tak mniej więcejwink
      • jola-kotka Re: Chciałabym żyć ...... lat 29.01.18, 14:20
        70 ? Jezu moja babcia ma 75 wlasny biznes i lata jak fryga a ta 70 pisze wez sie no .
        • solejrolia Re: Chciałabym żyć ...... lat 29.01.18, 14:28
          Moja mama podobnie, 70 lat skonczone, na szpilach w pracuni zasuwa razem z mlodymi dziewczynami w zespole jest.
          70tka dziś to nie jest taki wiek żeby do trumny tak od razu się układać!
        • solejrolia Re: Chciałabym żyć ...... lat 29.01.18, 14:28
          Moja mama podobnie, 70 lat skonczone, na szpilach w pracuni zasuwa razem z mlodymi dziewczynami w zespole jest.
          70tka dziś to nie jest taki wiek żeby do trumny tak od razu się układać!
          • rozwiane_marzenie Re: Chciałabym żyć ...... lat 29.01.18, 15:29
            Zgadzam się, część 70-latek nadal fryga jak dwudziestki, część jak (powiedzmy) czterdziestki big_grin.
            Ale rozumiem sasze, że chce żyć tylko 70 lat. Jedni chcą 70, inni tylko 50, no bywa.
            W końcu takie było pytanie w wątku, gdyby autorka od każdego oczekiwała odpowiedzi 99 i więcej, wątek nie miałby sensu.
        • asia06 Re: Chciałabym żyć ...... lat 29.01.18, 20:00
          Moja ma 77, problemy z chodzeniem, kolejną terapię antyrakową. Ale jak miała 74 to też jeszcze latała jak fryga.
    • solejrolia Re: Chciałabym żyć ...... lat 29.01.18, 14:13
      Coś mi strzelilło w kregoslupie że już dziś umieram...takze ten 😐
    • jola-kotka Re: Chciałabym żyć ...... lat 29.01.18, 14:18
      100 i jeden dzien serio pisze
    • anka_z_lasu Re: Chciałabym żyć ...... lat 29.01.18, 14:27
      Nieważne ile lat, ważne, żeby umrzeć zanim dostanę demencji albo Alzheimera.
    • morgen_stern Re: Chciałabym żyć ...... lat 29.01.18, 14:30
      Wiecznie, może być bez światła słonecznego tongue_out
    • stolikowa Re: Chciałabym żyć ...... lat 29.01.18, 15:17
      Myślę, że śmierć to tylko akt. Najważniejsze żeby nie być ciężarem dla najbliższych i w wieku 80-ciu lat nie mówić do pielęgniarki ,,mamo''. Bo jeśli byłabym niedołężna, niespełna rozumu i robiłam problem dla najbliższych to wtedy jest czas na śmierć. Ale jeśli zdarzy się wcześniej to mogę umrzeć w każdej chwili. Najważniejsze i to nad czym najbardziej drżę to to by odejść przed bliskimi mi osobami. Trochę egoistyczne, ale prawdziwe.
      • laruara Re: Chciałabym żyć ...... lat 29.01.18, 15:23
        Żyć tyle, żeby nie być dla kogoś uciążliwością.
        Czyli tak jak Stolikowa.
    • dziennik-niecodziennik Re: Chciałabym żyć ...... lat 29.01.18, 15:50
      Chcialabym dozyc 90, bo wtedy powinnam zdazyc poznac ewentualnych prawnukow.
      Ale ogolnie mi wszystko jedno, byle nie byc obciążeniem dla rodziny. Chciałabym umrzec nie doswiadczajac pampersow.
      No i bylabym niezmiernie wdzieczna za smierc bez bolu lub w bólu umiarkowanym...
      • stephanie.plum Re: Chciałabym żyć ...... lat 29.01.18, 18:16
        otóż to: nie doświadczając pampersów, brrrr.
    • bei Re: Chciałabym żyć ...... lat 29.01.18, 16:26
      Dopóki będę sprawna i przydatna...
      Jak byłam nastolatką, to głupio zarzekałam się, ze chcę żyć czterdzieści lat allle dobrze😊
      Gdy zbliżała się czterdziestka nie chciałam się nawet oceniać, czy żyłam dobrze, czy gorzej, nie chciałam umierać😊
    • stephanie.plum Re: Chciałabym żyć ...... lat 29.01.18, 18:14
      kiedy patrzę na moich dziadków - co najmniej 96 lat.
      w takiej formie, jak oni: karty, filmy, spacery, uprawa kwiatów, winko, latem codzienne pływanie. pisanie bloga (!!!)
      w takim towarzystwie, jak oni: wnuki które ich szczerze uwielbiają, ładujące się na kolana prawnuki oraz koty, wierne, stare psisko...
      w takim humorze, jak oni: nie ma to jak impreza, zeszłego lata na swojej siedemdziesiątej rocznicy ślubu majestatyczne tango odtańczyli.
      ech, kiedy patrzę na nich to myślę, że w magiczny sposób przedłużyli mi dzieciństwo niemal w nieskończoność.
      • bywalec.hoteli Re: Chciałabym żyć ...... lat 29.01.18, 22:12
        pięknie napisane smile
    • mamusia1999 Re: Chciałabym żyć ...... lat 29.01.18, 20:58
      Chciałabym życ dopóki stan umysłu będzie mi pozwalał na radość. Z dobrego filmu....książki...pogawędki...może snap'a od dzieci
      Unieruchomiona szybko markotnieję....musze się czasem zasapać
    • andaba Re: Chciałabym żyć ...... lat 29.01.18, 21:49
      50-55.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka