Dodaj do ulubionych

Jak zacząć się odchudzac

11.02.18, 20:49
Dziewczyny jak się motywujecie sie żeby zacząć odchudzanie.jestem mama dwóch córeczek 9 i 3 latka.ciagle brakuje mi czasu.jaka dietę rozpoczac od czego zacząć.od jakiegoś roku czuje się bardzo zaniedbana.czekam na wasze sugestie
Obserwuj wątek
    • kotomama Re: Jak zacząć się odchudzac 11.02.18, 20:52
      Zacznij od używania dużych liter i spacji po kropce.
      • laruara Re: Jak zacząć się odchudzac 11.02.18, 21:08
        Myślisz, ze od tego schudnie..?
        Na mnie nie działa.
        • kotomama Re: Jak zacząć się odchudzac 11.02.18, 21:12
          Nie, ale posty bedą mniej flejtuchowate.
          • laruara Re: Jak zacząć się odchudzac 11.02.18, 21:15
            Oczywiście, ale nie o to autorka pytała.
            Może warto czasem odpuścić sobie złośliwości...?
            • kotomama Re: Jak zacząć się odchudzac 11.02.18, 21:19
              Czasem tak. Tym razem nie.
              • laruara Re: Jak zacząć się odchudzac 11.02.18, 21:44
                kotomama napisał(a):

> Czasem tak. Tym razem nie.
                >

Dlaczego ?
                • kotomama Re: Jak zacząć się odchudzac 11.02.18, 21:45
                  Kaprys.
                  • laruara Re: Jak zacząć się odchudzac 11.02.18, 21:47
                    kotomama napisał(a):

> Kaprys.
                    >

Kaprys wynika z czego ?
                    • kotomama Re: Jak zacząć się odchudzac 11.02.18, 21:55
                      Z ... Prędzej ludzkość znajdzie odpowiedź na pytanie czy bóg istnieje niż na to z czego wynika kaprys.
                      • laruara Re: Jak zacząć się odchudzac 11.02.18, 21:58
                        Czyli nie masz nic do powiedzenia...
                        Dziękuję.
                        • kotomama Re: Jak zacząć się odchudzac 11.02.18, 21:59
                          Proszę bardzo.
                          • ertyla Re: Jak zacząć się odchudzac 18.07.18, 17:00
                            Popieram. Nie znoszę tego niechlujstwa w pisaniu. To są zdania oznajmujące, pytania, czy coś innego? To męka czytać taki słowotok...
    • milva24 Re: Jak zacząć się odchudzac 11.02.18, 21:12
      Odstaw słodycze i fast food. Ogranicz alkohol, wprowadź dużo ruchu i nastaw się, że to już na zawsze.
      • laruara Re: Jak zacząć się odchudzac 11.02.18, 21:16
        Motywacja ???!!!
        Zrób komuś na złość i schudnij !!!
        • aj.riszka Re: Jak zacząć się odchudzac 11.02.18, 21:56
          laruara napisała:

> Motywacja ???!!!
          > Zrób komuś na złość i schudnij !!!

Tez tak pisalam, ale mnie to nie pomaga smile , szukam motywacji ale nic nie moge znalezc. Czasami tak jest, ze jakby to napisac: czujesz, ze nic fajnego juz (w zyciu) Cie nie spotka wink Ani uroda, ani zdrowie, ani mlodszy wyglad, ani czyjes zazdrosne spojrzenie, czy tez ta satysfakcja z osiagnietego celu i tez lekkosc zycia - nie dzialaja...i co wtedy??
          • takamania Re: Jak zacząć się odchudzac 12.02.18, 08:46
            aj.riszka napisała:

> laruara napisała:
            >
            > > Motywacja ???!!!
            > > Zrób komuś na złość i schudnij !!!
            >
            > Tez tak pisalam, ale mnie to nie pomaga smile , szukam motywacji ale nic nie moge
            > znalezc. Czasami tak jest, ze jakby to napisac: czujesz, ze nic fajnego juz (w
            > zyciu) Cie nie spotka wink Ani uroda, ani zdrowie, ani mlodszy wyglad, ani czyjes
            > zazdrosne spojrzenie, czy tez ta satysfakcja z osiagnietego celu i tez lekkosc
            > zycia - nie dzialaja...i co wtedy??

To wtedy nie odchudzanie jest problemem. Przechodzę/przechodziłam? to samo
            • aj.riszka Re: Jak zacząć się odchudzac 12.02.18, 12:21
              takamania napisał(a):

> To wtedy nie odchudzanie jest problemem.

A, całkiem możliwe smile
          • viewiorka Re: Jak zacząć się odchudzac 18.07.18, 15:09
            Na mnie motywująco podziałało spotkanie z dawnymi koleżankami. Nie widziałyśmy się 4 lata. Obie ode mnie starsze i obie zawsze były ode mnie tęższe (nie, że grube, ale więcej ciałka miały). Teraz 2 patyki. Jedna (dobrze po 40-tce, może nawet bliżej 50-tki) wygląda tak rewelacyjnie, filigranowo i młodo, że mi oko z zazdrości odrobinę zbielało. I sie zawzięłam, że też schudnę (nie mam nadwagi, ale chcę zrzucić 4-5 kg). Odstawiłam pieczywo (całkowicie) i ziemniaki. Jem głównie warzywa, owoce, nabiał (w tym mięso). I biegam - rano, bo wieczorem już nie mam siły/czasu/ochoty. Waga minimalnie poszła w dół, ale przede wszystkim sylwetka mi sie zmieniła. Wcześniej byłam jakaś nadmuchana, brzuch jak balon, brak talii. Teraz wróciło wcięcie i bęben mi nie odstaje. Najgorszy pierwszy tydzień, potem leci smile Wgraj sobie na telefon aplikację MyFitnessPal i zapisuj, co jesz.
            Powodzenia!
          • bistian Re: Jak zacząć się odchudzac 18.07.18, 15:12
            > > Zrób komuś na złość i schudnij !!!

aj.riszka napisała:
            >
            > Tez tak pisalam, ale mnie to nie pomaga smile , szukam motywacji ale nic nie moge
            > znalezc.

Nie wiesz, jak się za to zabrać. Daj nam numer do kobiety(ważne!) której nie lubisz. Może być szwagierka albo była Twojego. Zadzwonimy, obgadamy Cię, że jesteś baleronem i nigdy nie schudniesz. Ona się z tym wygada. To jest dopiero motywacja, zazwyczaj działa. big_grin
      • taki-sobie-nick Re: Jak zacząć się odchudzac 18.07.18, 20:44
        milva24 napisała:

> Odstaw słodycze i fast food. Ogranicz alkohol, wprowadź dużo ruchu i nastaw się
        > , że to już na zawsze.

Ostatni punkt awykonalny. tongue_out
    • asia-loi Re: Jak zacząć się odchudzac 11.02.18, 21:18
      MŻ czyli: mniej żreć.
      • aj.riszka Re: Jak zacząć się odchudzac 11.02.18, 21:58
        asia-loi napisała:

> MŻ czyli: mniej żreć.

No tak, ale...gdyby to bylo takie proste ... bo jak tu zerwac z rutyna?
        • kotomama Re: Jak zacząć się odchudzac 11.02.18, 22:00
          A nie jest tak, że obżarstwo wynika z braku rutyny?
          • aj.riszka Re: Jak zacząć się odchudzac 11.02.18, 22:04
            Dla mnie z obzarstwem, to tak jak z myciem zebow: ja nie mysle czy mam ochote, po prostu jem smile
            • kotomama Re: Jak zacząć się odchudzac 11.02.18, 22:09
              No własnie... Dieta to rutyna. Stałe pory posiłków, dobór odpowiednich składników do posiłku. Aktywność fizyczna wpleciona w plan dnia. Jesli z tej rutyny wypadniesz na chwile bo impreza w weekend czy popuszczenie pasa na wakacjach wtedy nic się nie stanie bo powrót do niej na to nie pozwoli.
            • asia-loi Re: Jak zacząć się odchudzac 12.02.18, 18:07
              aj.riszka napisała:

> Dla mnie z obzarstwem, to tak jak z myciem zebow: ja nie mysle czy mam ochote,
              > po prostu jem smile

Bo to wynika stąd, że mamy co jeść, mamy apetyt i mamy czas na jedzenie.
              Wystarczy tylko że nie mamy czasu na jedzenie i już ładnie tracimy na wadze.
              • mama-ola Re: Jak zacząć się odchudzac 18.07.18, 13:45
                > Wystarczy tylko że nie mamy czasu na jedzenie i już ładnie tracimy na wadze.

Święta prawda. Moja znajoma zatrudniła się banku, miała tylko 15 minut przerwy i zakaz jedzenia i picia na stanowisku pracy. Z rozmiaru 40-42 (na moje oko) zeszła do 36.
                Tyle że po ciąży wskoczyła na 42-44, ale to już zupełnie inna historia.
    • lauren6 Re: Jak zacząć się odchudzac 11.02.18, 21:27
      Zacząć od wizyty u dietetyka.
      • kotomama Re: Jak zacząć się odchudzac 11.02.18, 21:30
        Z podstawowymi badaniami w garści.
        Nie przemilczać żadnych chorób i dolegliwości.
        • niutaki Re: Jak zacząć się odchudzac 11.02.18, 21:35
          od najprostszej diety świata, czyli ŻP, a później to już z górki
      • anka_z_lasu Re: Jak zacząć się odchudzac 11.02.18, 22:06
        Potwierdzam na wlasnym przykladzie. 15 kg mniej w kilka miesiecy. Tylko fachowiec.
        Ale haczyk tkwi w trwalej zmianie nawykow zywieniowych.
    • kropkaa Re: Jak zacząć się odchudzac 11.02.18, 21:36
      Odstaw słodycze. Przestań słodzić. Jedz regularnie, nie podjadaj. Znajdź fitness i zacznij chodzić. Jeśli po miesiącu nic się nie zmieni, badania.
      • kotomama Re: Jak zacząć się odchudzac 11.02.18, 21:42
        Radzisz jej fitness nie mając żadnych informacji? A jeśli ma 50 kilo za dużo to twoim zdaniem fitness dobrze jej zrobi na stawy kolanowe?
        • kropkaa Re: Jak zacząć się odchudzac 11.02.18, 22:56
          Jeśli na 50 kg ma plusie to spacer na bieżni.
          Ostatnio widzę dwie dziewczyny z ogromną nadwagą i właśnie od tego zaczęły plus takie maszyny, co ruchy na skos robią.
    • kotomama Re: Jak zacząć się odchudzac 11.02.18, 21:54
      Ok, then. Na bok złośliwości.
      Po pierwsze poszukaj dietetyka. Jeśli byłby to dietetyk kliniczny i psychodietetyk w jednej osobie byłoby wspaniale.
      Nie zaszkodzi na pierwszą wizytę iść z podstawowywmi badaniami krwi.
      U dietetyka jak na spowiedzi. Jeśli chcesz by ci pomógł musi poznać Twoje zwyczaje.
      Masz 2 dzieci... Ile podjadasz szykując im posiłki.
      Co do ruchu to się nie wypowiem. Przy otyłości pewne rodzaje aktywności fizycznej moga zaszkodzić. Uważaj na kolana.
      Nie daj się namówić na żadne diety cud sygnowane nazwiskami szarlatanów.
      • laruara Re: Jak zacząć się odchudzac 11.02.18, 22:00
        kotomama napisał(a):

> Ok, then. Na bok złośliwości.

Ojojoj !!!
    • go-jab Re: Jak zacząć się odchudzac 11.02.18, 22:52
      My fitness pal w telefonie i zaprzyjaznienie sie z waga kuchenna... 20kg w pol roku, utrzymane przez poltora, teraz od miesiaca znowu w dol...
    • izak31 Re: Jak zacząć się odchudzac 12.02.18, 03:32
      Przede wszystkim musisz chcieć. Musisz też przyjąć do wiadomości,żę pierwsze tygodnie odchudzania są podporządkowane tylko jedzeniu wink. Tylko o tym będziesz myśleć. I wbić sobie do głowy, że będziesz głodna, momentami bardzo ale będziesz musiała to uczcuie polubić i zaakceptować. Będziesz musiała tak przeogranizować życie rodzinne aby gotować dla siebie i dla reszty rodzinny osobno. Jak zdasz sobie z tego sprawę i stwierdzisz, że chcesz spróbować to poszukaj dobrego dietetyka klinicznego. żadnych suplementów, cudownych leków itp.
      • taki-sobie-nick Re: Jak zacząć się odchudzac 18.07.18, 20:49
        izak31 napisała:

> Przede wszystkim musisz chcieć. Musisz też przyjąć do wiadomości,żę pierwsze ty
        > godnie odchudzania są podporządkowane tylko jedzeniu wink. Tylko o tym będziesz
        > myśleć. I wbić sobie do głowy, że będziesz głodna, momentami bardzo ale będzies
        > z musiała to uczcuie polubić i zaakceptować. Będziesz musiała tak przeogranizow
        > ać życie rodzinne aby gotować dla siebie i dla reszty rodzinny osobno.

A to ostatnie właściwie dlaczego?

Nie dość, że jestem głodna, to gotuję smacznie dla rodziny i nie mogę tego jeść. Koszmar jakiś.
    • lidek0 Re: Jak zacząć się odchudzac 12.02.18, 06:39
      Zrób badania, może wyniki Cię zmotywują. Może dieta pudełkowa na początek?
      • leann32 Re: Jak zacząć się odchudzac 12.02.18, 12:41
        O dokladnie. Ja jestem drugi tydzien 3 kg w dol i glodna nie chodze. Moim zdaniem warto. Poza tym na diecie 1400 kcal bylam sto razy w zyciu z marnym skutkiem. Dopiero na pudelkah widze ze te moje 1400 to jakis zart byl a raczej hm.. 2200 lekko liczac, a teraz naprawde mam 1400 i efekty sa. Zle ocenialam gramature i klaorycznosc. Na pudelkach jest super smile
    • sfornarina Re: Jak zacząć się odchudzac 12.02.18, 08:38
      Ile masz do zrzucenia? Kiedy ostatni raz ważyłaś tyle, ile chciałaś?
      Uprawiasz jakikolwiek sport? Albo uprawiałaś?
      Gotujesz sama?
      Ile czasu jesteś w stanie wygospodarować dla siebie, bez dzieci?
    • bywalec.hoteli Re: Jak zacząć się odchudzac 12.02.18, 09:11
      Zacząć jeść połowę?
    • zabka141 Re: Jak zacząć się odchudzac 12.02.18, 10:16
      Jestem tez w tej sytuacji. Chcialabym zrzucic 10kg i 4 latke w domu, pracuje, wiec wiem o co chodzi z brakiem czasu lub bi brakiem energii do zabrania sie za siebie.

Wszystkue rady w stylu Zryj Mniej to nie jest dobry pomysl. Bo to oznacza jeszcze mniej energii. Poza tym skupienie sie na jedzeniu - odbieraniu sobie jedzzenia - skonczy sie frustracja. Nie zrozum mnie zle, trzeba miec pod kontrola s2oje odzywianie. Zero slodyczy, ogeaniczyc makarony, ryze, chleb, za to wiecej salat, warzyw, dobrego miesa i ryb.

Ale najwazniejszy jest ruch. Bo choc ciezko sie do niego przekonac, to on gwarantuje ci poczucie ze cos zyskalas - energie, sile; jedrnosc, dobry humor.

I tu przy malych dzieciach trzeba meza wieczorem 2 razy w pracujacym tygodniu i raz w weekend zostawic z dziecmi. Samej isc pobiegac, na zumbe, na silownie.

Z dziecmi w tygodniu.mozna tez zaczac sie wiecej ruszac. Np.po przedszkolu dzieci na rowerach do parku, a ty z rowerem tez lub biegniesz obok.
      • mama-ola Re: Jak zacząć się odchudzac 18.07.18, 13:48
        > Chcialabym zrzucic 10kg i 4 latke w domu

Chęć zrzucenia 4-latki mnie rozbroiła wink)
    • magata.d Re: Jak zacząć się odchudzac 12.02.18, 12:11
      Zacznij jeść zdrowe posiłki (poszukaj fajnych przepisów), jak najmniej przetworzone produkty, więcej warzyw, sałatek, mniej pieczywa, oczywiście wyeliminuj kupne slodycze (typu batony, ciastka) poza dobrą gorzką czekoladą. I bardzo ważne: nie podjadaj między posiłkami, zjedz sobie zdrowe sniadanie (co tam lubisz i ile lubisz), po 4 godzinach zjedz zdrowy obiad, a po nastepnych 4 zdrową kolację. Spróbuj zrobić sobie dłuższą przerwę w jedzeniu między kolacją i śniadaniem, nic już wtedy nie jedz, tylko pij wodę,,herbatę,,kawę. Po jakimś czasie poczujesz się lepiej, minie ochota na podjadanie. Zorientujesz się czy chudniesz czy nie, czy jesteś najedzona,,czy posiłki nie są zbyt duże, czy mozesz pozwolić sobie na coś słodkiego w rozsądnych ilościach i z rozsadnych skladnikow. Jak tylko jest mozliwość zamiast samochodem idź pieszo, do sklepu, do szkoły, przedszkola.
    • olkanowak [...] 18.07.18, 13:35
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • aaa-aaa-pl Re: Jak zacząć się odchudzac 18.07.18, 13:48
        Teraz, kiedy warzywa są praktycznie za grosze - szkoda kasy na te pudelka.
    • aaa-aaa-pl Re: Jak zacząć się odchudzac 18.07.18, 13:41
      Dużo warzyw, zero słodyczu - od miesiąca tego się trzymam ( 5 kilogramów na minusie)
    • paniszelka Re: Jak zacząć się odchudzac 18.07.18, 14:47
      Ile tu jeszcze przyjdzie bab, ktore beda sie odchudzac i zakladac nowe wątki jakie one biedne?
      Dlaczego mniej jesc? Ja jem duzo,jem słodycze,nalesniki,krokiety,pizze-jako posiłek i jestem szczuplutka.
      Dzieki dietetykowi,juz 2gi rok utrzymuje wage.
      • ras.szamra Re: Jak zacząć się odchudzac 18.07.18, 16:45
        A ile ty jeszcze dasz tu wątków z biadoleniem na swojego ojca, faceta, który ogląda się za innymi czy pracę, z którą non-stop masz problemy?

Odczep się i daj żyć innym
        • paniszelka Re: Jak zacząć się odchudzac 18.07.18, 16:55
          Tysiac razy az mi sie znudzi.

• ras.szamra Re: Jak zacząć się odchudzac 18.07.18, 19:59
            To dokładnie tyle samo razy pojawia się watki o odchudzaniu - aż się tym babom (jak to subtelnie ujelas) znudzi
    • jola-kotka Re: Jak zacząć się odchudzac 18.07.18, 17:10
      Co ma czas do odchudzania? Naprosciej jedz polowe tego co dotychczas efekt murowany czasu nie wymaga mniej go wrecz stracisz na jedzenie smile
      • kotomama Re: Jak zacząć się odchudzac 18.07.18, 20:05
        Nie do konca. Jeśli zapotrzebowanie energetycznie przekracza 2,1 raza to nadal będzie tyc przy zmniejszeniu porcji o polowe.
    • seaborgium Re: Jak zacząć się odchudzac 18.07.18, 20:26
      Sporo przytyłam w ciąży, bo aż 2 (!!!!) rozmiary. Przy karmieniu piersią wcale nie schudlam tak, jak wszyscy mówili. Waga ruszyła w dół dopiero kiedy zaczęłam rozszerzanie diety dziecka. Sama mu gotowałam, a do tego miał alergię na bmk i jaja, więc i ja tego nie jadłam. Skończyło się mleka do kawy, kupne słodycze. Jak chciałam coś słodkiego to mieszkałam płatki owsiane z bananem i bakaliami i piekłam ciastka. Przestałam solić zupełnie i słodzić. Zaczęłam jeść regularnie i zdrowiej. Do każdego posiłku warzywa albo owoce, ryby minimum 2 razy w tygodniu. Żadnych zapychacz tylko porządne jedzenie. Na początku miałam wrażenie, że non stop siedzę w kuchni, ale szybko nabrałam wprawy i zaczęłam planować posiłki, więc teraz bardzo sprawnie mi idzie gotowanie. I mieszczę się w sukienki sprzed ciąży smile
      Sportu nie uprawiam, ale chodzę na spacery 2 razy dziennie po 1-2 godziny. Na spacerach nie siadam na ławce, ciągle się ruszam. To moja jedyna aktywność fizyczna przypominająca sport.
    • tryggia Re: Jak zacząć się odchudzac 18.07.18, 21:19
      Nie rozumiem, ale zakladam, że mam ciasny umysł, jak w dzisiejszych czasach kultu ciała można pytać jak się odchudzac. Wszędzie i codziennie o tym trąbią.
      I przychodzą mi dwie odpowiedzi na to to moje niezrozumienie: albo A) jesteś, autorko, chora metabolicznie albo B) potrzebujesz porad jak chudnac bez ograniczeń w dotychczasowym stylu życia.
      Odpowiadam: A) zacząć od lekarza B)poszukac srodkow w darknecie
      • azsiezaloguje Re: Jak zacząć się odchudzac 20.07.18, 15:27
        No to chyba masz faktycznie ciasny umysł jeśli nie zauważyłaś, że znakomitej większości to trąbienie nic nie pomaga, bo trąbić dużo a trąbić z sensem to dwie różne rzeczy.
        • tryggia Re: Jak zacząć się odchudzac 20.07.18, 22:24
          Jesteś otyła?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka