21mada 13.02.18, 23:46 A dokładnie sam przeczytał ''W pustyni i w puszczy''. Jaka jest wasza diagnoza - zarówno pięciolatka, jak i jego rodziny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annpierle Re: Pięciolatek czyta 13.02.18, 23:53 Sam przeczytał książkę czy tytuł? Odpowiedz Link Zgłoś
leyre2 Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 09:58 annpierle napisała: > Sam przeczytał książkę czy tytuł? 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: Pięciolatek czyta 13.02.18, 23:54 Jak to jaka? To calkiem przecietne dziecko przecietnej matkowej rodziny... Phi... Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 00:21 Jakby napisał, to dopiero byłoby coś... ; ))) Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Pięciolatek czyta 13.02.18, 23:57 > sam przeczytał ''W pustyni i w puszczy''. I zrozumiał tekst mimo jego archaiczności Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 08:55 kk345 napisała: > > sam przeczytał ''W pustyni i w puszczy''. > I zrozumiał tekst mimo jego archaiczności I w tym tkwi sedno..... Moja córka również czytała jako 5 latka, tylko ja nie podsuwałam jej powieści, bo to nie na jej poziomie "intelektualnym". Nie sadzę by 5 latek samodzielnie wybrał sobie taką "lekturę", podziwiam jedynie za to, że psychicznie był w stanie to przeczytać w tym wieku i że w ogóle ta pozycja była dla niego na tyle atrakcyjna, by ją przeczytać, no chyba, że robił to "pod presja" rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
wilowka Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 00:17 Również czytałam młodo, już jako czterolatka, choć w Pustyni i w Puszczy chyba w wieku 6-7 lat (i uwielbiałam tę książkę). Ale co z tego wynika? Nie wiem. Chyba nic No , w kazdym razie zaoszczędzilam czasu w pierwszej klasie i kiedy inni dopiero się uczyli ja mogłam czytać co chciałam. W sumie tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 00:18 Myślę, że albo jest geniuszem albo rodzina pier....oli głupoty. A..mam 5-latka na stanie... Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 02:00 Nauczył się i już, geniuszem nie musi być. Moj pierwszy nie mąż czytał innym dzieciom bajki w przedszkolu a przedszkolanki w tym czasie piły kawę i co? I nic .... spotkaliśmy się na studiach a ja do tej pory na głos nie czytam, bo nie lubię, dzięki nauczycielce w klasie 1-2 ktora śmiała się ze mnie że nie umiem przejść od sylabizowania do czytania. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 10:59 Bajki. "W pustyni i w puszczy" jest jednak ponad możliwości 5-latka, ze względu choćby na język, komplikacje fabuły itp. Jakby "Koszmarnego Karolka" czytał albo "Przygody Lassego i Mai", to bym uwierzyła. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_fahrenheit Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 00:30 Diagnoza? Wszystko ok, chociaż rodzice mogliby dziecku, które zaczęło czytać, rozważnie dobierać lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 00:41 W mojej rodzinie dzieci b szybko uczą się czytać- żadni geniusze, to po prostu jedni szybko uczą się jazdy na rowerze, inni b szybko rysują, inni szybko uczą się czytać. Jeśli chodzi o dobór lektury- to wyrażam podziw, ze tekst zrozumiał. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 00:46 Że najwyższy czas zainwestować w lepsze książki dla dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
fil.lo Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 01:00 Moja diagnoza: fajna rodzina, mały zapewne przyzwyczajony, że wszyscy czytają. Być może ma starszego brata, kolegę, kuzyna (siostrę/koleżankę/kuzynkę), i przy kimś takim załapał literki. Ja też czytałam jako pięciolatka. To nie jest objaw genialności, co napisał ktoś wyżej, lecz ciekawości dziecka i znaczenia książek w życiu rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
tmk123 Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 01:08 W tym wieku czytałam Potop. Ale nie było nawet telewizji a z książeczek dla dzieci mialam jakies poczytaj mi mamo. Co do archaizmów i niezrozumiałych słów- nie przeszkadzało mi to, uważałam,że tak ma być. No ale w dzisiejszych czasam to niezwykłe Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 03:43 Mając 5 lat czytalam w dwóch językach - żadnym geniuszem nie jestem. Dzieci w tym wieku sa już naturalnie gotowe do czytania. Wybór lektury nieco dziwny, ale może nic innego pod ręka nie było? Najdziwniejsze książki wybierałam na wakacjach u babci, czytać się chciało, smartfonow nie było, a współczesnej literatury dla dzieci tez nie. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 06:03 Pamiętam, że jako 5-latka nauczyłam się czytać cyrylicę z podręcznika starszego brata do rosyjskiego😉 Po polsku już czytać umiałam ale z lektur dostępna była tylko „Teybuna Ludu”😛 Fajnie, że maluch sprawnie czyta. Wcześniej może poznać kawał świata, jeszcze niedostępny dla większości rówieśników. I na pewno nie ma dyskeksji😉 Odpowiedz Link Zgłoś
tinatin Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 08:02 Hehe, ja też jako 5-latka czytałam, w pierwszej klasie przeczytałam WSZYSTKIE książki ze szkolnej biblioteki z poziomu "klasy 1-3", a dysleksję jak najbardziej mam.... Moja koleżanka w tym wieku czytała nie tylko "normalnie", ale też do góry nogami i od prawej do lewej. Została arabistką Byłam grzeczną dziewczynką, i kiedy inni dukali czytanki, ja miałam Doktora Dolittle pod ławką, ale żywemu chłopcu w szkole z tego powodu może być trudniej, nie łatwiej (szkolna nuuuuuuda). Odpowiedz Link Zgłoś
leyre2 Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 10:57 jako 5-latka czytalam w 5- ciu jezykach, jako 6-latka w 6-ciu itd. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 11:17 Wróżę okrągłą liczbę w wieku 100😛 Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 11:16 To Ty chyba hiperleksję masz, he, he. Czyż dys nie utrudnia nauki czytania? Znane mi dzieci z dys książek wolą słuchać niż czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 11:28 Moj starszy ma dysleksję, długo uczył się czytać, a jak zaskoczył, to poszło!!! Np. całego Pottera przeczytał 1,5 tygodnia jako 9 latek. Odpowiedz Link Zgłoś
tinatin Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 15:31 Hehe. Lustrzanie piszę do tej pory, ogonki w p i b do tej pory mi się mylą, sylaby do tej pory przestawiam, i błędy ortograficzne robię do tej pory (chwała niech będzie słownikom przeglądarkowym). Może i utrudnia naukę czytania, ale może nie u dwulatków-trzylatków uczonych metodą całościową? Do tej pory głoskowanie sprawia mi trudność.... Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 06:28 Ja sie nauczylam czytac, jak mialam 5 lat i bylam zachwycona, ze moge SAMA sobie czytac. Jak ktos napisał-oszczędzi czas w szkole. Diagnoza jest taka, ze dzieciak lubi czytac-i bardzo dobrze. Za geniusza go uznam, jesli jednoczesnie samodzielnie sie nauczyl mnozenia, dodawania , dzielenia i procentow. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 07:03 Ja mialam niecałe sześć jak przeczytałam W pustyni i w puszczy, moja pierwsza lektura. Diagnoza: do dziś lubię tę książkę mimo archaiczności i niepoprawności politycznej i historycznej i bardzo lubię czytać.A dzieci umiejących czytać w wieku 5/6 jest sporo, żadna sensacja. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 07:16 Może dziecko nie miało nic ciekawszego do czytania w domu? Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 07:22 Diagnoza? Mój syn, obecnie lat 17, czytał samodzielnie od 4 r.ż. Nie minęło mu, jest inteligentny, ma świetną pamięć i wiedzę wykraczającą poza normy szkolne. Potrafi zagiąć pytaniem na temat, o którym nikt z nas,-dorosłych, nie ma pojęcia - uczymy się od dziecka . Książki "połyka"- na szczęście lubi biblioteki, bo byłabym bankrutem bez wolnej przestrzeni . Czytałam mu "od zawsze". Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 08:11 Moja diagnoza - że genialny. Mój własny syn nauczył się czytać, jak miał 3 lata, ale czytał treści dostosowane do wieku - tyle, że sam sobie mógł czytać, czytał bajki dzieciom w przedszkolu, był najlepiej czytającym dzieckiem w pierwszej klasie 6-latków. Ale "W pustyni i w puszczy" nawet teraz by nie przeczytał w wieku 8,5 - treść byłaby dla niego trochę za trudna i przede wszystkim za straszna! Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 08:38 Podobno czytalam w wieku 3,5 roku (moja mama namietnie rozwiazywala krzyzowki a ja wpisywalam hasla) ale "W pustyni i w puszczy" nie przeczytalam nigdy i raczej juz nie zamierzam. W wieku 5 lat bylam raczej na poziomie "Przygody Filonka Bezogonka". Trudno mi zatem cokolwiek orzec Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 08:50 No i się dowiedziałaś. Wszystkie ematki albo ich dzieci w tym wieku czytają. Tyle, że nie w Pustyni i w puszczy bo to archaizm, niepoprawny politycznie, żeby nie powiedzieć najeżony uprzedzeniami rasizmem. Właśnie męczymy z moja V klasistką. Bo lektura. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre2 Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 10:59 nie tylko czytaja ale i w kilku jezykach czytaja Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 11:25 Nie wszystkie. Mój w wieku 5 lat przeczytał swoje pierwsze zdanie. I nie było to z "W pustyni i w puszczy" tylko z "Przygód pirata Rabarbara" Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 09:06 Fajnie. W tym wieku bardzo lubiłam tę książkę i kazałam ją sobie czytać na okrągło. Babcię zamęczałam Że dziecko umie czytać w tym wieku - normalne. Że wziął się za powieść? Mnie by cieszyło, ma zacięcie. A jak rodzina pobudza takie zainteresowania, to brawo dla nich. Faktycznie, pozostaje pytanie, jaki dziecko miało wybór. Ale nawet jeśli zawężony, to w tym przypadku źle na tym nie wyszło imo. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 11:37 Normalne, że pięciolatek czytana tyle sprawnie, że przeczytał "W pustyni i w puszczy."? Przejdź się do jakiejkolwiek pierwszej klasy z siedmiolatkami..... Odpowiedz Link Zgłoś
miss_fahrenheit Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 12:08 Sama umiejętność płynnego czytania w tym wieku jest zjawiskiem niezbyt częstym, więc trudno nazwać to normą, niemniej zdarza się i wcale nie dowodzi genialności dziecka, ani nawet nie pozwala przewidywać dalszego zainteresowania książkami. Inna rzecz, że lektura niedobrana do wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 13:02 Może nie jest to powszechne, ale też nie zaskakujące. Kilkoro co najmniej znałam. Natomiast że wybór powieści nie jest czymś zwykłym, to napisałam przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 09:48 Wczesne czytanie nie jest czynnikiem wystarczającym do zdiagnozowania zdolności (a tym bardziej geniuszu) u dziecka. Informuje tylko o tym, ze cześć mózgu odpowiedzialna za analizę i syntezę leżące u podstaw czytania rozwinęła się wcześniej. Czasem może wskazywać na zaburzenia rozwoju (ZA). Dwa: czyta za zrozumieniem (przyswaja treść, potrafi streścić) , czy "technicznie"? Trzy: skąd pomysł na W pustyni i w puszczy? To trudna książka, Czemu nie dostał nic bardziej dobranego do wieku? I na koniec osobiście: jedno moje dziecko czytało wieku lat 4 (polecenia w książeczkach) drugie w wieku lat 8. Dziś to pierwsze nie czyta wcale, drugie pochlania każe słowo pisane. I zadbałabym o kompetencje społeczne dziecka. Większość czytających przedszkolaków (znam furę) ma kłopoty w kontaktach z rówieśnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 12:50 Warto też zadbać o odpowiednią dawkę ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 10:06 Podsumuje watek: To troche pozno. Wiekszosc ematek (albo ich dzieci, ale jednak glownie o sobie emamy pisza - moze dlatego ze to dawno bylo i niewiele tak naprawde pamietaja? ) czytala w wieku lat 4, niektore jako 3-latki. Ale ogolnie to nie masz sie czym martwic, bo niektore dzieci zaczynaja jeszcze pozniej niz Twoje i wychodza na prosta. Jesli mozna Ci cos podpowiedziec, to tylko zadbaj o lepsza lekture, a bedzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 10:27 I oczywiscie pisze tak z zazdrosci, bo dopiero w szkole nauczylam sie czytac. Takich mialam patologicznych rodzicow. Pani ze mna cwiczyla "Ala ma Kota" a cala reszta dzieci, czytajacych juz od kilku lat, czekala znudzona, az sie naucze. Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 10:46 Diagnozy nie będzie. Niektóre dzieci tak po prostu mają. Moja córka naprawdę nauczyła się czytać sama, mając trzy lata. Jest inteligentna, genialna nie. Na medycynie jest przeciętna. Odpowiedz Link Zgłoś
hopsi-daisy Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 10:52 To się dopiszę, a co... Moja ma 2,5 roku i pięknie deklamuje całą "Lokomotywę" bez pomyłki i z odpowiednią ekspresją. Ale jak to powiedział Scrappy-Doo "szczeniaki w tym wieku bardzo szybko się uczą" Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 11:40 Iiiii, mój miał dwa lata 😉 A mnie już ta lokomotywa uszami wychodziła i mimo iż nie byłam szczeniakiem też się nauczyłam 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 10:59 Taka, że rodzina mogłaby mu podsuwać lepsze pozycje czytelnicze. Odpowiedz Link Zgłoś
ziazia17 Re: Pięciolatek czyta 14.02.18, 11:23 Mam genialną pięciolatkę w domu, czyta, nie byłaby w stanie przeczytać całej książki "W pustyni i w puszczy" z kilku powodów np. długość powieści- pięciolatek nie jest w stanie tyle wytrzymać nad lekturą, chyba, że jest sparaliżowany i nie ma wyboru; jeśli czyta na raty to niestety następnego dnia nie pamięta na czym skończył. Dziecko pięcioletnie jest tak ciekawe świata i ma tyle zajęć i zabaw w ciągu dnia, że nie jest w stanie dokładnie pamiętać fabuły. No chyba, że cięgiem czyta cały dzień, ale to już napisałam powyżej, że jest nierealne. Także pewnie sam tytuł odczytał Odpowiedz Link Zgłoś