18.02.18, 13:29
Hej, zastanawiam się nad wyborem Bułgarii jako tegoroczny cel wakacji. Powiedzcie czy morze jest naprawdę ciepłe i jak z pogodą, siostra była kilka lat temu w lipcu i było deszczowo, niebo prawie cały czas z chmurami, woda w hotelowym basenie zimna.
Proszę o porównanie najlepiej z Grecją (wyspy), może byłyście w Bulgarii i Grecji i jesteście w stanie pomóc smile
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: Bułgaria 18.02.18, 13:36
      Byłam w lipcu, pogoda piękna, upalne bezchmurne lato. Morze Czarne jest ciepłe, woda w basenie była ok.
      Natomiast sama Bułgaria sprawia wrażenie, jakby wygrzebywała się z komunizmu o wiele mozolniej niż Polska, oraz, że nie do końca umie korzystać z możliwości jakie daje obecność w Unii Europejskiej. Co oczywiście w niczym nie przeszkadza, kiedy siedzisz w hotelu, tak tylko mi się nasunęło.
      • miraflores5 Re: Bułgaria 18.02.18, 13:45
        Byłam 10 lat temu i mogę się podpisać, choć jednego dnia było deszczowo. A 10 lat to szmat czasu na pewno nastąpiło tam wiele zmian, chć fakt, są jakieś 10 lat "za nami" , tak przynajmniej było w 2008 roku.
        • miraflores5 Re: Bułgaria 18.02.18, 13:49
          Czy polecam na wakacje-każdy kraj warto zwiedzić, w każdym kraju jest coś, co nas zaciekawi. Ale z krajów bałkańskich zdecydowanie wolę Chorwację. A może Węgry?
    • nenia1 Re: Bułgaria 18.02.18, 13:56
      Byłam w Bułgarii i na dwóch wyspach greckich, pogodę wszędzie miałam, Morze Czarne bardzo ciepłe, woda w basenie była ok, ale bardziej podobało mi się w Grecji, Bułgaria w wielu miejscach wygląda niestety jak plac budowy, zabytkowa zabudowa starych miast do pierwszego piętra zaklejona reklamami i stoiskami z badziewiem. Bułgaria za to ma piękne góry, Piryn i Riła są bardzo malownicze i puste, pewnie dlatego nikt tam nie straszy tandetą dla turystów, bo turystów niewielu. No i oczywiście Rilski Monastyr, pozycja obowiązkowa. Ale jak nie lubisz i nie potrzebujesz specjalnie zwiedzać, tylko pobyt na morzem i moczenie się w wodzie to Grecja lepsza. No chyba, że Bułgaria, ale gdzieś poza większymi miejscowościami, jakieś ubocze.
    • aguar Re: Bułgaria 18.02.18, 14:00
      Byłam w zeszłym roku 10 dni 17-27.07, z tego pół dnia było pochmurnie i odrobinę padało - tego dnia i następnego fala była jak dla mnie za duża, aby pływać w morzu. W pozostałe 8 dni pogodna idealna, temperatura 26-29 st. C, słonecznie, woda w morzu przyjemna aczkolwiek trafiałam już na cieplejszą na południu Europy (z Grecją trudno mi porównywać, bo byłam w niej tylko raz na początku czerwca). W basenie nie pływałam w ogóle, ale syn nie narzekał. Plaże niezwykle urokliwe, my plażowaliśmy na północy wybrzeża - Ezerec, Bołata, Kavarna. No i bardzo przyjazne cenysmile
      • bywalec.hoteli Re: Bułgaria 18.02.18, 14:33
        Tak zimno w najcieplejszym miesiącu w roku w ciepłym południowym kraju? Zamiast 26 stopni oczekiwałbym 32-36.
        • aguar Re: Bułgaria 18.02.18, 17:22
          Taki tydzień się trafił, trzydziestka przekroczona dopiero w dniu powrotu. W Polsce wtedy było naprawdę zimno, poniżej 20 st. C. Ale dla nas temperatury między 25 a 30 są optymalne!
    • kxpert Re: Bułgaria 18.02.18, 14:04
      Bardzo dziękuję za odpowiedzi smile. No właśnie troszkę obawiam się tej pogody, w zeszłym roku byliśmy na Riwierze Olimpijskiej i było super. Chyba jednak pozostanę przy Grecji.
    • kxpert Re: Bułgaria 18.02.18, 14:08
      A w Chorwacji byłam pod koniec czerwca i dla moich dzieci woda była za chłodna, tzn pływaliśmy, ale to nie było "to" smile, jak przyszedł chłodniejszy prąd to brrr. Zwiedzać nie planujemy, kiedyś jeszcze bez dzieci, podczas wakacji w Grecji zwiedzaliśmy w lipcu Meteory, myślałam, że umrę taki upał. Planujemy leżeć plackiem na plaży smile Ciekawe miejsca zwiedzamy w innych miesiącach smile
      • nenia1 Re: Bułgaria 18.02.18, 14:28
        Najcieplejsza woda w Chorwacji podobno jest we wrześniu, tak twierdził miejscowy pan restaurator. Ja też byłam pod koniec czerwca i faktycznie są zimne prądy, ale mnie to nie przeszkadzało, byłam zajęta oglądaniem rybek smile Niemniej Morze Czarne pod tym względem cieplejsze.
        • loola_kr Re: Bułgaria 18.02.18, 16:35
          my byliśmy w drugiej polowie sierpnia w Chorwacji, woda była lodowata, dopiero po paru dniach sie ociepliła.
    • bywalec.hoteli Re: Bułgaria 18.02.18, 14:31
      Podobno najpiękniejszy kraj plw. Bałkańskiego, ale nie widziałem. Byłem nad morzem w Rumunii i super klimat i piaszczyste plaże, wiec chyba w Bułgarii podobnie. Pewnie tez trochę brudno i ruscy jak w każdym kraju z cyrylicą.
    • butch_cassidy Re: Bułgaria 18.02.18, 15:25
      W Grecji jest ładniej.
      Ale my lubimy zwiedzać różne kraje. I Bułgaria też nam sie podobała.
      • butch_cassidy Re: Bułgaria 18.02.18, 17:30
        I dodam może, że jak Bułgaria, to absolutnie nie największe kurorty. Te wyglądają raczej zniechęcająco.
    • maurra Re: Bułgaria 18.02.18, 16:23
      Byłam dwa lata temu w części północnej - morze ciepłe, pogoda bdb, na plażach luzy ale generalnie wynudziłam się jak mops, ani przyroda ani zabytki nie rzucają na kolana. Do leżenia na basenie czy na plaży może być, miasteczka i wsie jak u nas w latach 90, siermiężnie i biednie. Nie wiem, jak w kurortach typ.u Słoneczny Brzeg czy Złote Piaski bo tam z kolei tłumy.
      Dla mnie kraj na raz, raczej więcej tam nie pojedziemy
      • miraflores5 Re: Bułgaria 18.02.18, 16:32
        Właśnie, w sam raz na raz
    • loola_kr Re: Bułgaria 18.02.18, 16:33
      Byliśmy w Bułgarii pod koniec lipca, tak samo w Grecji.
      W Bułgarii pogoda była piękna, ciepło, morze też ciepłe, woda w basenie tez. Wieczory chłodniejsze niż w Grecji, raz musiałam założyć sweterek. Zupełnie inna rośliność, jest inaczej. My byliśmy. w bardzo fajnym hotelu, podobało się nam bardzo.
      Grecja upalna, w nocy było 36 stopni, morze bardzo ciepłe. Chyba bardziej podobało nam się w Grecji, w tym roku wybieramy sie na Kretę, ja uwielbiam upały.
      • alfa36 Re: Bułgaria 19.02.18, 17:18
        Jaki hotel wybraliście?
        • loola_kr Re: Bułgaria 19.02.18, 18:43
          ten: Gouves Park Holiday Resort... Mam nadzieje, że będzie w miarę dobrze.
    • jeziorowa Re: Bułgaria 18.02.18, 17:16
      Twoja siostra musiała mieć wyjątkowego pecha jeżeli trafiła latem na brzydką pogodę w Bułgarii (chyba, że była np. w październiku). Latem jest chłodniej niż w Grecji (to oczywistość wynikajaca z położenia geograficznego), ale jest dużo, dużo cieplej niż w Polsce. Morze jest cieplutkie, basen nad ranem może być chłodny. Piękne zabytki, cuda przyrody i niziutkie ceny to zalety bułgarskiego wybrzeża. Omijaj szerokim łukiem Złote Piaski i Słoneczny Brzeg, bo to takie enklawy badziewia w stylu snu nuworysza o superwakacjach😜. Pozostałe miejscowości są super, niezwykle różnorodne, no może Albena i Nesebyr są droższe, ale w Neseberze i tak trzeba spędzić przynajmniej jeden dzień (a w Warnie conajmniej 2-3😀).
      • butch_cassidy Re: Bułgaria 18.02.18, 17:32
        Tak, Nesebyr piękny i Sozopol imo też ok.
    • janja11 Re: Bułgaria 18.02.18, 18:53
      Bułgarię uwielbiam. Jest tam wszystko czego potrzeba mi do udanego urlopu: piękne piaszczyste plaże, ciepłe morze, bardzo przyzwoita baza noclegowa i mega fajni ludzie. Nikt nie naprzykrza się wciskając badziewie jak ma to miejsce w większości muzułmańskich krajów.
      Nasze najlepsze rodzinne wakacje spędziliśmy właśnie w Bułgarii.
      Wcześniej daliśmy kilka szans Egiptowi, 7 razy byliśmy w Turcji, 4 razy na Kanarach i byliśmy na większości popularnych turystycznie wysp greckich. Te mniej komercyjne wyspy greckie zwiedziliśmy na wakacyjnym rejsie jachtem. Byliśmy też w Chorwacji i Czarnogórze.
      I co? Bułgaria nas zachwyciła i tam chcemy wracać.
      Pytasz o porównanie z greckimi wyspami? Bułgaria ma ładniejsze plaże, jest bardziej zielono , ludzie bardziej otwarci, lepsza baza hotelowa i jest taniej.
      • kolpik124 Re: Bułgaria 18.02.18, 19:22
        Bułgaria się spaskudziła prze ostatnie lata, wybrzeże zabudowuje się betonowymi hotelami, zwykle w stylu "na cygańskiego króla", to już nie ten fajny kraj z bałkańskimi klimatami, co jeszcze 10 lat temu

coś tam jeszcze mozna znaleźc bez masowej stonki z biur podróży, na południu, - Sinemorec, Ahtopol, Lozenec

jeśli Bułgaria to góry na południu i zachodzie, wybrzeże to obecnie masakra

morze ciepłe i pogoda dość pewna, ale i latem morze kilka dni powiać i popadać, to jednak nie klimat śródzeimnomorski

a już przy Chorwacji, Adriatyku i tamtejszych widokach,Bułgaria to liga okręgowa
      • bywalec.hoteli Re: Bułgaria 18.02.18, 19:27
        Jakie miejscowości polecasz?
        • alina460 Re: Bułgaria 20.02.18, 12:45
          Kwestia portfela. Wiadomo, ze Bulgaria jest jedna z najtanszych destynacji, a Grecja jest drozsza.
          Dla mnie te pozostalosci komunizmu w Bulgarii maja swoj urok, bo czuje sie tam jak za czasow mojego dziecinstwa w Polsce.
          Takie komunistyczne budowle, slowianski klimat, pyszne jedzenie i tanie restauracje to cos charakterystycznego dla Bulgarii.
          Ja osobiscie zakochalam sie w tym miejscu, a moja nieustanna miloscia jest Nessebar.

Jak ktos woli tlumy, komercje i imprezy, moze byc zachwycony Slonecznym Brzegiem. Jak ktos woli byc nieco dalej w spokojnej okolicy to moze wlasnie w Nessebarze.

Na podstawie wlasnych doswiadczen pobytu w Bulgarii przez cale lato, w roku 2017 byly 4 deszczowe dni w terminie maj-pazdziernik. Woda w morzu dosc ciepla. Temperatura bardzo przyjemna, goraco, ale bez takich upalow, ze nie da sie wytrzymac.

Osobiscie bardzo polecam Bulgarie, ale z takim nastawieniem , ze to jest Bulgaria, a nie Hiszpania smile
          • kolpik124 Re: Bułgaria 20.02.18, 13:05
            Nesebar to także tłum, komercja i wyżyłowane ceny.
          • kolpik124 Re: Bułgaria 20.02.18, 13:05
            Nesebar to także tłum, komercja i wyżyłowane ceny.
            • alina460 Re: Bułgaria 20.02.18, 13:13
              Mam na mysli Nowy Nessebar, nie Stary. Wszystko zalezy od lokalizacji hotelu. Wybrzeze w strone Ravdy uwazam za dosc spokojne, a im dalej od Slonecznego Brzegu, tym zaciszniej. Jak wspomnialam: zalezy kto czego szuka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka