25.02.18, 09:47
Na czym byłyście ostatnio w kinie, co możecie polecić lub odradzić?

Z mojej strony:
- 3 billbordy za Ebbing - świetny film, polecam;
- Kształt wody - romansidło. Nie zachwycił mnie. Spokojny film, ładny wizualnie, ale czegoś mu brakuje;
- The Disaster Artist - nigdy w życiu tak się nie uśmiałam w kinie. Przed seansem warto zobaczyć The Room, ale nie jest to konieczne. James Franco odgrywający Tommiego Wiseaou jest fenomenalny.

Jestem ciekawa czy widziałyście np. Czarną Panterę lub Jaskiniowca i możecie polecić/odradzić te fimy?
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: W kinie 25.02.18, 09:54
      "Plan B", polecam.
      • niennte Re: W kinie 25.02.18, 10:03
        Właśnie miałam napisać: odradzam. Albo: "na własną odpowiedzialność".
        Po takiej reklamie przed premierą spodziewałam się czegoś lepszego.
        • anika772 Re: W kinie 25.02.18, 10:08
          Jesteśmy różni i różny mamy odbiór.
          • niennte Re: W kinie 25.02.18, 10:13
            Bardzo głęboka myśl smile

Gdyby z tego filmu wyrzucić wątki Gąsiorowskiej i Dorocińskiego, a pogłębić i rozwinąć wątki Olszówki i Preis, byłby film na miarę Kieślowskiego. A tak wyszło w stylu Coelho.
            • mirmunn Re: W kinie 25.02.18, 13:24
              Dorocińskiego bym też zostawiłasmile

Mnie się fajnie oglądało- ale zabrakło jakiegoś takiego spójnego rozwiązania, puenty. Jedno można powiedzieć na pewno- "Plan B" NIE JEST komedią romantyczną (i dobrze), a tak się sugeruje w zwiastunie.

A propos komedii - dla mnie absolutna bomba ostatnio to"Gotowi na wszystko. Exterminator" - może jeszcze gdzieś grają.
      • domowapani Re: W kinie 25.02.18, 10:16
        Ja też.
    • niennte Re: W kinie 25.02.18, 10:05
      A czy ktoś był na "Czwartej władzy"? Warto?
      • jasnoklarowna Re: W kinie 25.02.18, 10:51
        Byłam w piątek.
        Ja lubię takie filmy, mnie się podobało.
        Mężowi też. Ale nie jest to stricte sensacja jeżeli tego się spodziewasz. Meryl wymiata 😃
        • niennte Re: W kinie 25.02.18, 11:32
          Spodziewam się dobrego filmu, a czytałam różne recenzje, niektórzy pisali, że nudny i przereklamowany.
          Chciałabym pójść.
          • simply_z Re: W kinie 25.02.18, 13:37
            bardzo nudny. Nie wiem skąd te zachwyty. Bardziej pasuje jako film dokumentalny..i to raczej dla ludzi głębiej interesujących się polityką i historią Stanów.
            Jedyne co mnie zachwyciło to wnętrza.
    • morgen_stern Re: W kinie 25.02.18, 10:32
      pani-noc napisał(a):

> - The Disaster Artist - nigdy w życiu tak się nie uśmiałam w kinie. Przed seans
      > em warto zobaczyć The Room, ale nie jest to konieczne. James Franco odgrywający
      > Tommiego Wiseaou jest fenomenalny.
      >

Dobry film i też się uśmiałam, ale chwilami uśmiech mi zamierał na ustach. Jakby nie było, z Tommym było i jest coś głęboko nie tak, a hieny tylko ciągnęły z niego kasę. Facet stał się pośmiewiskiem na światową skalę. Oczywiście, ciągnie z tego profity, bo to chyba najlepsze, co mógł zrobić, ale mam wrażenie wykorzystania chorego człowieka.
      • pani-noc Re: W kinie 25.02.18, 10:48
        Facet miał kasę i chciał być sławny. Dzięki The Room jego marzenie o sławie i rozpoznawalności się spełniło. James Franco w wywiadzie mówił, że The Room do dzisiaj jest grany w kinach, a Tommy przychodzi na te pokazy i się lansuje. Najwyraźniej ten rodzaj popularność mu nie przeszkadza.

Film poza tym, że jest komedią pokazuje, że nawet będąc takim mało inteligentnym Tommym bez krztyny talentu można spełnić swoje marzenia.
        • morgen_stern Re: W kinie 25.02.18, 11:13
          Nie "lansuje się" tylko czerpie profity z tego, co się wydarzyło. Jak napisałam, to jedyne tak naprawdę, co mógł zrobić, żeby zachować twarz i coś zyskać na robieniu z niego beki. I nie sądzę, żeby jego marzeniem było stanie się pośmiewiskiem. Chciał być wielkim twórcą kina, poważanym artystą i znalazły się hieny, które mu wmówiły, że to możliwe.
          • majenkir Re: W kinie 25.02.18, 20:33
            Wiecie, ze Wiseau to podobno Polak? big_grin
            • pani-noc Re: W kinie 25.02.18, 20:45
              Wiemy big_grin Polacy potrafią kręcić złe filmy, choć pewnie Smoleńsk nigdy nie doczeka takiej sławy jak The Room.
    • heca7 Re: W kinie 25.02.18, 11:00
      Byłam tydzień temu na Podatku od miłości. Nawet niezłe. Najważniejsze, że bez wiecznego amanta Adamczyka tongue_out
      • takamania Re: W kinie 25.02.18, 14:19
        heca7 napisała:

> Byłam tydzień temu na Podatku od miłości. Nawet niezłe. Najważniejsze, że bez w
        > iecznego amanta Adamczyka tongue_out
        I Karolaka big_grin I powiem,że się też miło zaskoczyłam. Tyle, że obiekywna nie jestem bo do Grzegorza Damięckiego (a właściwie jego głosu) mam słabość od "Moralności Pani Dulskiej", czyli od jakiś 25 lat smile
        >
        • heca7 Re: W kinie 25.02.18, 16:01
          big_grin Byłyśmy na tym samym przedstawieniu?! Też go pamiętam z Moralności.
          • takamania Re: W kinie 25.02.18, 16:39
            heca7 napisała:

> big_grin Byłyśmy na tym samym przedstawieniu?! Też go pamiętam z Moralności.
            A nie miałam tyle szczęścia smile Widziałam tylko przedstawienie w TV. Ale Podatek to nic w porównaniu z tym co zrobił w Watasze. Jakos do roli osoby bezwzględnej nigdy mi nie pasował a tu taki popis big_grin
            >
            • heca7 Re: W kinie 25.02.18, 17:02
              Byłam na Moralności z klasą w liceum smile To w ogóle jest świetny aktor. O wiele lepszy od swojego kuzyna Mateusza nie mówiąc już o kuzynce...
              • takamania Re: W kinie 25.02.18, 17:33
                heca7 napisała:

> Byłam na Moralności z klasą w liceum smile To w ogóle jest świetny aktor. O wiele
                > lepszy od swojego kuzyna Mateusza nie mówiąc już o kuzynce...

To prawda.
                >
            • mamolka1 Re: W kinie 25.02.18, 20:16
              W Watasze był świetny... W pierwszym sezonie Belfra też ...Mam nadzieję, że w końcu będzie miał swoj czas w filmie
              • mamolka1 Re: W kinie 25.02.18, 20:21
                O i jeszcze Pakt - dobra rola.. Watahę i Pakt uważam za najlepsze polskie seriale ostatnich lat.
              • takamania Re: W kinie 25.02.18, 20:40
                mamolka1 napisała:

> W Watasze był świetny... W pierwszym sezonie Belfra też ...Mam nadzieję, że w k
                > ońcu będzie miał swoj czas w filmie

Tylko z głową. Bo w Polsce jak już ktoś staje się "modny" to za chwilę wyskakuje z lodówki. A ja go też za tą niszowość lubiłam smile
                >
              • takamania Re: W kinie 25.02.18, 20:48
                mamolka1 napisała:

> W Watasze był świetny... W pierwszym sezonie Belfra

O Belfrze zapomniałam smile Też fantastyczny.
                >
        • viridiana73 Re: W kinie 25.02.18, 16:36
          Tak! Był przecudownym Zbyszkiem! Szczególnie na tle tego, co w zeszłym (?) roku zaprezentował w tej roli J. Gierszał.
    • owmordke Re: W kinie 25.02.18, 11:17
      Florida Project. Dobry, autentyczny film ale smutny.
    • loola_kr Re: W kinie 25.02.18, 11:27
      a widziała któraś "Winchester" albo "Pasażera"?
      • viridiana73 Re: W kinie 25.02.18, 13:19
        Na "Winchester" nie idź, szkoda kasy.
        Poszłam, bo lubię horrory, ale ten film to jeden wielki zmarnowany potencjał. Świetny pomysł, kapitalna sceneria, pierwsze pół godziny ujdzie a dalej już tylko gorzej. Bohaterowie w kostiumach z epoki kręcą się w kółko po trzech korytarzach na krzyż. Nudy (jak w polskim filmie😉 )
    • ira_08 Re: W kinie 25.02.18, 12:17
      Nić widmo. Byłam na przedpremierowym pokazie, nie wiem czy już grają. I The Florida Project, też polecam.
      • mirmunn Re: W kinie 25.02.18, 12:45
        Dla mnie- "Czwarta władza"- świetny. Meryl Streep- cudowna, Tom Hanks- również, chociaż to jej film, on to wie i świetnie partneruje. Uwielbiam oboje i się nie zawiodłam. Ale ja lubię takie filmy- można porównać z również znakomitym "Spotlight".
        Tylko- to zdecydowanie nie film sensacyjny. Bardzo ciekawie i nienachalnie ukazany temat roli kobiet.
        Do pełni szczęścia brakło mi tylko Leosia- może w małej rólce tego prawnika gazety? Wtedy miałabym "3 w 1"smile smile
        I piękne zdjęcia Kamińskiego, szczególnie te z redakcji.

"Trzy billboardy..."- przyłączam się do zachwytów, dawno nie widziałam tak dobrego amerykańskiego filmu. Cała trójka głównych postaci- rewelacyjna. I świetne, kompletnie "nieamerykańskie" zakończenie. Zresztą w ogóle- atutem jest brak oczywistości- już się do czegoś przyzwyczajasz- a tu- totalna wolta.

"Kształt wody"- mnie się bardzo podobał, mężowi-nie. Dla mnie w zasadzie to nie był film o miłości tylko o samotności (chociaż wątek romansowy zupełnie nieziemski i bardzo ładnie ukazany). Z przyjemnością zobaczyłam Octavię Spencer- jak zwykle świetna, od "Służących" to jedna z moich ulubionych aktorek (polecam także przy okazji "Ukryte działania"smile.
        No i strona wizualna, specyficzny klimat- za to uwielbiam filmy del Torosmile
      • pani-noc Re: W kinie 25.02.18, 15:23
        Florida Project jest dobry, ale wyszedł już z kin. Jeśli ktoś nie widział warto obejrzeć na VOD.
    • kropkacom Re: W kinie 25.02.18, 12:30
      Wszyscy znajomi którzy byli na Panterze wyszli z kina zadowoleni. Jestem jednak zaskoczona rasistowskim hejtem na filmwebie.
      • mirmunn Re: W kinie 25.02.18, 12:53
        "Czarna Pantera"- prześliczna wizualnie, dla mnie przede wszystkim fajne postacie kobiece, chociaż chłopaki też dają radę (Forest Whitakersmile). Dobrze się oglądało, fajna rozrywka rodzinna na weekend. Martin Freeman- lekka żałość.
        Trochę drażniła mnie nachalność i łopatologiczność - w sumie bardzo pozytywnego- przekazu. Ale to może dlatego, że to film po pierwsze: dla Amerykanów (jak to Marvel), po drugie- także dla młodego odbiorcy.

Ale do tego, co wyprawiają chłopaki (i dziewczyny teżsmile) we wszystkich "Thorach", a szczególnie w ostatnim- to Panterze daleko. Takie to wszystko poważne i dydaktyczne byłosmile. No i aktorsko też nie da się za bardzo porównać.
        • kropkacom Re: W kinie 25.02.18, 13:07
          No ja słyszałam właśnie, ze Pantera lepsza od ostatniego Thora od fanki Thora big_grin Dlatego wiesz...
          • mirmunn Re: W kinie 25.02.18, 13:16
            Ja jestem fanką Lokiego i Heimdalasmile Thora potemsmile

Ale - co kto lubi- wizualnie na pewno- lepiej i na bogato, ale reszta trochę taka łopatologicznie drewniana, bez polotu i humoru, przewidywalna. Fajnie się ogląda, ale wszystko wiadomo po półgodzinie.
            No i jednak obsady nie da się porównaćsmile
            • mirmunn Re: W kinie 25.02.18, 13:19
              I nie myślę tylko o stronie wizualnejsmile
          • aerra Re: W kinie 14.03.18, 09:26
            O nie, nie. Do ostatniego Thora to Czarnej panterze daleko wink

I z tym młodym odbiorcą to też bym się nie zgodziła, ale to zależy jak zdefiniujemy młodego.
        • mirmunn Re: W kinie 25.02.18, 13:09
          A i "Jaskiniowiec"- strasznie dużo tych premier w lutym było, normalnie nie nadążałamsmile.

Bardzo dobry dubbing- nadspodziewanie, myślałam, ze będzie drewno, dialogi Wierzbięty- kawał dobrej roboty (chociaż ja marzyłam o oryginalnej wersji- poczekam na HBO i se przestawię funkcje smile smile ).

Sama historia- no cóż- po "Zwierzogrodzie" i "Sekretnym życiu zwierzaków domowych" czy "Sing", nie mówiąc o " Ratatuju", to taka trochę uboga, ale sympatyczna- dzieciakom na pewno się będzie podobać.

Aha, i jeszcze b. fajny film dla starszych dzieci, młodszej młodzieży- "Miłość pisana brajlem"- śliczna historia dwunastolatków- o pierwszej miłości, relacjach w rodzinie, marzeniach i ograniczeniach. Głównych bohaterów bym adoptowałasmile

Tylko dubbing tak koszmarny, że mnie aż skręcało (drewno na przemian z blachą)- milion razy wolałabym dzieciaki w oryginale i napisy (film francuski).
    • dziennik-niecodziennik Re: W kinie 25.02.18, 15:34
      Na Black Panther. Superwidowiskowy, polecam.
    • mamolka1 Re: W kinie 25.02.18, 21:21
      Aaa i jeszcze mi się przypomniało..
      W Multikinie we wtorki płacąc kartą MasterCard bilet kosztuje 10 zł. Ostatnio intensywnie z tej oferty korzystam 🙂
    • ludborka Re: W kinie 25.02.18, 21:27
      A Exterminator? Spłakałam się że śmiechu.
    • dominika_blak Re: W kinie 14.03.18, 08:04
      Ostatnio byłam na Black Panther i zbytnio mi się nie podobało.

Jeszcze byłam:

Jumanji: Przygoda w dżungli - bardzo mi się podobał
      Więzień labiryntu: Lek na śmierć - spoko filmik

smile
      • pani-noc Re: W kinie 14.03.18, 08:09
        Jumanji - fajna komedia, można pójść z dziećmi.

Byliśmy jeszcze na Wieczorze Gier - relaksująca komedia.
    • aerra Re: W kinie 14.03.18, 09:24
      Jaskiniowiec się mojemu 8-latkowi podobał, mi trochę mniej, bo mimo, że to bajka dla dzieci, to irytuje mnie aż takie luźne podejście do historii. Ale potraktowaliśmy to jako bazę do tematu i po prostu wszystkie przekłamania przedyskutowaliśmy z młodym wink

Czarna pantera jak to Marvel, marvelowska wink
    • niennte Re: W kinie 14.03.18, 18:58
      A oglądała któraś z Was "Wszystkie pieniądze świata"? Warto iść?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka