Dodaj do ulubionych

Okulary przeciwsłoneczne

09.04.18, 12:11
Muszę sobię kupić . Dziś w Tesco widziałam fajne za 49 zł , naklejka UV 400 pcv free , ale no właśnie, czy to prawda? Słyszałam już nie raz, że to chwyt reklamowy i te okulary to zwykły plastik który może robić więcej szkody niż pożytku . Jestem po zabiegu okulistycznym i muszę mieć prawdziwe chroniące oczy przed promieniowaniem, nie uśmiecha mi się jednak wydawać 300 zł za okulary 😩 co robić dogie panie i panowie ?
Obserwuj wątek
    • jeziorowa Re: Okulary przeciwsłoneczne 09.04.18, 12:19
      Przykro mi, ale porządne okulary przeciwsłoneczne nadające się dla osoby po zabiegu okulistycznym kosztują zdecydowanie powyżej 300 zł. Co można zrobić tanio? Inaczej osłaniać oczy: czapka z dużym daszkiem (lub sam daszek), kapelusz z dużym rondem....
    • asmarabis Re: Okulary przeciwsłoneczne 09.04.18, 12:20
      kruella83 napisał(a):

> Muszę sobię kupić .

JAk to mozliwe ze pani w srednim wieku nigdy nie miala okularow slonecznych?
      Pytam z ciekawosci....
      • kruella83 Re: Okulary przeciwsłoneczne 09.04.18, 12:27
        Coś tam mam w szafie, jednak nie mam pewności że z filtrem. Muszę sobię kupić PORZĄDNE okulary
        • aqua48 Re: Okulary przeciwsłoneczne 09.04.18, 13:07
          kruella83 napisał(a):

> Coś tam mam w szafie, jednak nie mam pewności że z filtrem. Muszę sobię kupić P
          > ORZĄDNE okulary

Idź do porządnego optyka (nie do sieciówki) i powiedz jakie masz potrzeby.
        • anka_z_lasu Re: Okulary przeciwsłoneczne 09.04.18, 14:16
          A moze w to coś, co masz w szafie da się wmontować nowe porządne szkła? Może wyjdzie taniej niż nowe okulary. Jak mam ulubione niezniszczone oprawki to tak robię (korekcyjne, i zwykłe i przeciwsłoneczne).
    • solejrolia Re: Okulary przeciwsłoneczne 09.04.18, 12:41
      Kupiłam w Vision express, jest polka cenowa 79 a potem 200+, 300+ itd wink
      już raz miałam takie za 79zl i byłam zadowolona bo miałam je przez 2,5 roku ( aż je zostawiłam w hotelu wink) także polecam.
      Ja jestem zdania ze okulary warto kupić w dobrym punkcie, u optyka, a nie w sieciowce czy w sklepie z obuwuem wink. ale niekoniecznie za ponad 3 stówy.
      • jeziorowa Re: Okulary przeciwsłoneczne 09.04.18, 12:49
        Solejrolia, ale to okulary dla osoby po zabiegu okulistycznym, one muszą spełniać dużo wyższe wymagania niż dla osoby ze zdrowymi oczami.
        • solejrolia Re: Okulary przeciwsłoneczne 09.04.18, 13:54
          A to sorki-ja akurat mam wzrok sokoli. Wystarczą mi okulary po prostu przeciwsłoneczne z filtrami.
    • berdebul Re: Okulary przeciwsłoneczne 09.04.18, 13:34
      300 zł to płaciłam za okulary przeciwsłoneczne z oprawką, cylindrami, pocieniane, z jakaś mega-hiper powłoką. wink
    • chicarica Re: Okulary przeciwsłoneczne 09.04.18, 14:05
      Ja sobie wyliczyłam, że skoro te okulary po 50 zł rozpadają się po 1 sezonie albo są odrapane jak nieszczęście, to zdecydowanie bardziej opłaca mi się kupić jedne porządne okulary za parę stów i nosić je latami niż kupować co rok nowe badziewie.
      I w ten sposób już od lat noszę aviatory ray bana z zielonym szkłem G15. Szkło, które ma prawdziwy filtr, nie rysuje się przy upadku na beton i generalnie po około 3 latach wygląda nadal jak nowe, oraz faktycznie chroni przed słońcem, co odczuć można na szwedzkim śniegu i hiszpańskim pustkowiu. To moje drugie aviatory, poprzednie miałabym do dziś (a nosiłam 5 lat) ale niestety zgubiłam i musiałam kupić nowe. Cena - jakieś 450-500 u polskiego oficjalnego dystrybutora. Nie kupuj w vision express bo są droższe o 200 zł.
      • domowapani Re: Okulary przeciwsłoneczne 09.04.18, 14:48
        Doprawdy cudowne szkło... Bo w moich aviatorach RB już raz szkło zbilam i musiałam wymieniać.
        Okulary słoneczne "markowe" nie są b trwałe. Mają, a przynajmniej powinny mieć lepszej jakości filtry.
        A cena też nie jest wyznacznikiem jakości, bo w przypadku Diora, Chanel i innych Valentino płacisz za markę, nie jakość .
        • oqoq74 Re: Okulary przeciwsłoneczne 09.04.18, 18:30
          A zdajesz sobie sprawę, że wersji Aviatorów i rodzajów szkieł jest sporo? To nie jest jeden model z jednym rodzajem szkieł.
          • domowapani Re: Okulary przeciwsłoneczne 09.04.18, 20:50
            🤔🤔🤔 Wogole wink
            Tak, zdaje sobie sprawę. Natomiast ona pisze o g15, które jest w aviatorach standardem. I nie oszukujmy się, ale przy upadku na beton trzeba mieć sporo szczęścia żeby ich nie zbic. Plus, ponieważ to soczewki mineralne, więc są z zasady cięższe, niż w modelach o tym kształcie, innych firm.
            Mam osobista teorie na temat "trwałości" droższych okularów. Poprostu mało kto, okulary za kilkadziesiąt złotych chowa po użyciu do etui, czy specjalnie się z nimi cacka. Jak się wyda kilka stów, to się na nie bardziej uważa i tyle.
            • oqoq74 Re: Okulary przeciwsłoneczne 09.04.18, 21:09
              Wiele razy spadały mi okulary, a używam okularów i korekcyjnych, i przeciwsłonecznych różnych firm, markowych, od blisko 30 lat i tylko jeden raz okulary się zbiły.
            • oqoq74 Re: Okulary przeciwsłoneczne 09.04.18, 21:11
              Wiele razy spadały mi okulary, a używam okularów i korekcyjnych, i przeciwsłonecznych różnych firm, markowych, od blisko 30 lat i tylko jeden raz okulary się zbiły.
              A w Aviatorach możesz sobie też wybrać szkła, jakie chceszsmile
              • domowapani Re: Okulary przeciwsłoneczne 09.04.18, 21:24
                Ale ja noszę aviatory RB od dobrych kilku lat. Na zmianę z wayfayerami RB. I mimo to nie uważam ich za super wytrzymałe, ani niezniszczalne, ani bóg wie co. Aviatory z tym swoim ciężarem, dobrze sprawdzają się np na motorowce, bo przynajmniej nie ma się wrażenia, że Ci je zaraz wiatr zdmuchnie, ale ogólnie dla mnie są ciężkie. Wolę szkła organiczne od mineralnych i tyle.
      • domowapani Re: Okulary przeciwsłoneczne 09.04.18, 15:08
        Jeszcze jedna rzecz. Aviatory RB trudno nosić w mroźne dni, bo to strasznie nieprzyjemne - są dość ciężkie i metalowe. Z kolei w upał - cóż w ostatnie wakacje poparzylam sobie od nich policzek pod okiem, bo metal tak nagrzal się w słońcu. Aczkolwiek wyglądam w nich najlepiej ze wszystkich modeli. Mimo to, w ekstremalnych warunkach przepraszam się z wayfayerami, które szczerze mówiąc poza oczywiście pewnie lepszym materiałem soczewek, nie różnią się jakością od podróbek z pepco.
        • chicarica Re: Okulary przeciwsłoneczne 09.04.18, 17:50
          Noszę zarówno w mroźne, jak i w upalne dni, żadnego z tych problemów nie odnotowałam. Szkło jest rewelacyjne, radzi sobie np. w szybowcu, czego nie można powiedzieć o okularach za 50 zł - niestety często od zbyt rażącego słońca bolą mnie oczy, więc mam dość wymierny punkt odniesienia. Co do jakości - z żadnych raybanów nie wyleciały mi śrubki, z tych po 50 zł wiecznie wylatywały. Widać nie każdemu pasuje to samo, dla mnie aviatory raybana to absolutnie najlepsze okulary na świecie.
    • lilomilo Re: Okulary przeciwsłoneczne 09.04.18, 15:44
      Skoro jesteś po zabiegu okulistycznym to chyba powinnaś kupić porządne okulary. Nie szkoda Ci oczu na plastikowe wytłoczki z Tesco? Tez mnie czeka taki zakup i niestety wiem, że lepiej iść do optyka i tam zamówić raz porządne i korzystac z nich przez kilka sezonów.
    • bo1 Re: Okulary przeciwsłoneczne 09.04.18, 16:01
      To, czy okulary mają filtry, czy nie, można sprawdzić u optyka. Mój pan ma taki aparacik, przykłada i od razu wie i oznajmia. Robi to gratis. Mam sporo okularów przeciwsłonecznych, lepszych, gorszych. Nawet te najtańsze, kupione np. w Makro Cash & Carr, deklarowane filtry miały. Niestety okulary towarzyszą mi w trudnym terenie, dość często je gubię, tańsze łamię, więc czasem na szybko muszę kupić cokolwiek. A jak mam czas, to szukam b. dobrych, których soczewki tak szybko się nie porysują. Zawsze z filtrami. Gdybym prowadziła stateczny tryb życia, kupiłabym sobie jedne, bardzo porządne, piękne i drogie, bo na oczach nie ma co oszczędzać.
      • jeziorowa Re: Okulary przeciwsłoneczne 09.04.18, 16:18
        Ale aby je sprawdzić to trzeba je wcześniej kupić. Osoba po zabiegu okulistycznym oprócz wysokich filtrów powinna mieć też szkła zasłaniające boki oczu a nie tylko szybkę z przodu. Tak jak radzą dziewczyny, idź do dobrego niesieciowego optyka, doradzi ci coś porządnego.
    • szorstkawelna Re: Okulary przeciwsłoneczne 09.04.18, 18:10
      Ja mam z polaryzacją z Fielmanna za ok. 100zł.
    • iwles Re: Okulary przeciwsłoneczne 09.04.18, 18:41
      Tylko w optyku, zadnych z supermarketow. Pochodz, popatrz, moze gdzies sa promocje.
    • araceli Re: Okulary przeciwsłoneczne 09.04.18, 20:57
      Jeżeli chcesz tańsze to może ze sklepów sportowych/turystycznych?
      • piernicola Re: Okulary przeciwsłoneczne 09.04.18, 22:02
        O, ja bym tak właśnie zrobiła. W sportowym wszystkie mają pełny filtr UV, a do tego można dobrać w zależności od potrzeb przepuszczalność światła widzialnego, polaryzację, stopień zabudowania od boków i z dołu i (do pewnego stopnia) stylistykę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka